Πέντε tips για βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης

man in white t-shirt and black and white pants wearing white sneakers sitting on concrete

Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές βάζουν εμπόδια στην προσπάθειά σου για μια καλή φυσική κατάσταση. Έχουμε, όμως, πέντε χρήσιμα tips που μπορούν να σε βάλουν ξανά στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Κούραση, άγχος, στρες, προβλήματα στη δουλειά ή στο σπίτι, υποχρεώσεις, λογαριασμοί, έξοδα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα ή τις δικαιολογίες, που συνηθίζεις να λες στον εαυτό σου κάθε φορά που δεν κοιμάσαι σωστά, αποφεύγεις το γυμναστήριο ή ενδίδεις στην απόλαυση ενός junk food.

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας έχουμε και κάτι να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Ωστόσο, αυτό που ξεχνάμε ορισμένες φορές είναι πως το σώμα μας αποτελεί το πιο σημαντικό «εργαλείο», προκειμένου να συνεχίσουμε τη «μάχη» και να καταφέρουμε να βγάλουμε εις πέρας κάθε δύσκολη (ή εύκολη αποστολή).

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Από την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, μέχρι την τόνωση της αυτοποίθησής μας. Το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις καθημερινά, κάνει άλλωστε καλό και στην ψυχική σου υγεία.

Η διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης ή γιατί όχι και η βελτίωσή της είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρεις σήμερα, με στόχο αύριο να νιώθεις ακόμη καλύτερα. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Υπάρχουν αρκετά tips, τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις στη διαδρομή για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ωστόσο εμείς θα σου δώσουμε τα πέντε πιο χρήσιμα.

Όπως είναι λογικό, βέβαια, σε αυτή τη διαδρομή χρειάζεσαι και συμμάχους. Και δεν υπάρχει καλύτερος από το AQUA Carpatica, το οποίο αποτελείται από τον μοναδικό συνδυασμό αγνότητας, γεύσης και απόλαυσης μαζί.

man exercising on field during daytime
man running near sea during daytime
people exercising
woman in black tank top and black pants sitting on black exercise equipment
man walking on forest trail
topless man in black shorts carrying black dumbbell
Item 1 of 6
man exercising on field during daytime
man running near sea during daytime
people exercising
woman in black tank top and black pants sitting on black exercise equipment
man walking on forest trail
topless man in black shorts carrying black dumbbell

1. Ξεκίνα γυμναστική

Πόσες φορές έχεις πάρει την απόφαση να ξεκινήσεις γυμναστήριο ή κάποιο σπορ και μετά την τρίτη εβδομάδα τα παράτησες; Για να σε ανακουφίσουμε, αρχικά να σου πούμε πως δεν είσαι ο μόνος. Μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης εβδομάδας είναι το κλασσικό διάστημα, που κάποιος παρατάει αυτό που ξεκίνησε. Ειδικά δε όταν μιλάμε για σωματική άσκηση.

Η δραστήρια ζωή δεν είναι μόνο σημαντική για τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής μας υγείας. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η «απώλεια βάρους» δεν θα πρέπει να μπαίνει πάντα κάτω από την «ομπρέλα» της γυμναστικής, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση μοιάζει περισσότερο με «τιμωρία» και δεν γίνεται με την ίδια όρεξη. Το περπάτημα, το τρέξιμο, οι ασκήσεις στο γυμναστήριο θα σε κάνουν να νιώσεις χαρούμενος, γεμάτος ενέργεια και θα αποβάλλουν το στρες της ημέρας.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις απευθείας από τα δύσκολα. Αν δεν σου αρέσει το γυμναστήριο ή το βαριέσαι, μπορείς να κάνεις γυμναστική στο σπίτι, είτε μόνος είτε με φίλους, με τη βοήθεια κάποιου online προγράμματος. Άλλωστε από την εποχή της καραντίνας και μετά, όλο και περισσότεροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην in house προπόνηση.

two men running at park

Αν τώρα ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που θέλουν να «δραπετεύουν» την ώρα της γυμναστικής, μπορείς να συνδυάσεις την προπόνησή σου με μια βόλτα στη θάλασσα, έναν περίπατο στο βουνό ή σε ένα άλσος. Σε όποιο μέρος κι αν μένεις, κάτι από όλα αυτά θα υπάρχει δίπλα σου και θα μπορείς να το εκμεταλλευτείς.

Η καθημερινή σωματική άσκηση μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα υγείας, ενώ βοηθάει επίσης άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας να βελτιώσουν τις αντοχές τους και την μυϊκή τους δύναμη. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, λοιπόν, είναι να την εντάξουμε στον πρόγραμμά μας.

shallow focus photography of water
shallow focus photography of water

2. Πιες (το σωστό) νερό

Η κατάλληλη ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς.

Το 60% του βάρους στους ενήλικες άντρες και το 50-55% στις γυναίκες αποτελείται από νερό. Επομένως καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι το να δίνεις στον οργανισμό σου το απαραίτητο «καύσιμο», για να μπορεί να συνεχίσει με τις δραστηριότητες της ημέρας. Παράλληλα, κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται το νερό, προκειμένου να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Η καλή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική υγεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού, που πρέπει να καταναλώνουμε. Οι ανάγκες κάποιου ατόμου σε υγρά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η εργασία κ.α. Πάντως, τα οφέλη του νερού στο σώμα μας είναι πολλά, ενώ είναι δεδομένο πως η καθημερινή του κατανάλωση θα βοηθήσει και τις επιδόσεις σου στη γυμναστική.

Βέβαια, επειδή υπάρχουν προβλήματα με το πόσιμο νερό των πόλεων μέσα στον αστικό ιστό (χλωρίωση, Νιτρικά, προβληματικό δίκτυο με θολό νερό και άλλα) οι καταναλωτές στρέφονται γενικώς προς τα φίλτρα και το εμφιαλωμένο και παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις:

α) ή καταφεύγουν στα μηχανικά φίλτρα μειώνοντας έτσι το φορτίο σε ανεπιθύμητα στερεά και μικροβιολογικές ενώσεις σε καμιά όμως περίπτωση δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση σε Νιτρικά, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων και δεν περιορίζονται με μηχανικά φίλτρα.

β) ή στρέφονται προς τα επεξεργασμένα νερά (βλέπε αντίστροφη ώσμωση) τα λεγόμενα purified / processed waters περιορίζοντας μεν τα Νιτρικά αλλά αποκλείοντας ταυτόχρονα τους ηλεκτρολύτες από το νερό τους καθ’ ότι η ώσμωση, μαζί με τον περιορισμό των «βρώμικων» και ανεπιθύμητων στοιχείων, αποκλείει αναγκαστικά από την σύνθεση του νερού και τα θετικά του στοιχεία (ηλεκτρολύτες και μεταλλικά).

γ) ή προστρέχουν προς τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά που ναι μεν έχουν ηλεκτρολύτες αλλά, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά, τελικά εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

Για όποιον δεν γνωρίζει, να σημειώσουμε ότι τα νιτρικά είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να έχουν οφέλη για τα φυτά, αλλά είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, η Ε.Ε. με ειδική οδηγία τα θεωρεί τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη κι επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης τους.

Η ύπαρξη των Νιτρικών στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση, διότι, μέσω του νερού, διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Τα κριτήρια για να πίνουμε καλής ποιότητας νερά είναι πολλά, όπως το να είναι απολύτως μικροβιολογικά αγνό, να έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία, να έχει πολύ μικρή έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε νάτριο, να αναβλύζει από την πηγή, κατόπιν μακρόχρονης υπόγειας γεωλογικής διαδρομής των υδάτων με φιλτράρισμα και εμπλουτισμό σε μεταλλικά στοιχεία, να είναι πλούσιο σε διττανθρακικά άλατα, να είναι κατάλληλο για έγκυες, θηλάζουσες, βρέφη και παιδιά, να έχει δροσερή κι ευχάριστη γεύση και να εμφιαλώνεται στην πηγή, σε αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, εκεί όπου απαγορεύεται η προσέλευση και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Από αυτήν την άποψη, το AQUA Carpatica αποτελεί την ιδανική λύση, καθώς είναι το μόνο νερό στον κόσμο με μηδέν Νιτρικά (ανθρακούχο) η σχεδόν μηδενικά Νιτρικά (απλό).

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί επιμένουμε τόσο πολύ στην απουσία των Νιτρικών, η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται παρακάτω video:

Με άλλα λόγια, το AQUA Carpatica πληροί όλα τα κριτήρια ποιότητας ενός άξιου και ιδιαίτερα καλού φυσικού νερού, ιδανικού για όλη την οικογένεια, για εγκύους, παιδιά, θηλάζουσες, αλλά και για όσους αθλούνται ή θέλουν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επίσης, η γεύση του είναι απαλή και βελούδινη, χωρίς καμία επίγευση, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα λίτρο AQUA Carpatica παρέχει το 41% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα για ασβέστιο και το 28% για ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου. 

Ένα «θαύμα της παρθένας φύσης», το οποίο πηγάζει από τα Καρπάθια Όρη, την ιδιαίτερη πατρίδα των Φυσικών Μεταλλικών Νερών σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα για την κατηγορία των Φυσικώς Ανθρακούχων Φυσ. Μεταλλικών Νερών.

Παρ’ ότι υπάρχει στην αγορά μόλις δώδεκα χρόνια, έχει ήδη τύχει διεθνούς αναγνώρισης και βρίσκεται σε παγκόσμιες αγορές (Ηνωμένες Πολιτείες, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Ντουμπάι, Ισπανία , Αυστραλία, Ουγγαρία, Κίνα κλπ.). Η μοναδική και ιδανική ποιότητα του αναγνωρίστηκε όπου παρουσιάστηκε με αποτέλεσμα να έχει λάβει 57 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις κυρίως για τη γεύση και την ποιότητά του.

Το AQUA Carpatica είναι το ποιοτικό νερό που σου επιστρέφει την αγάπη που του δίνεις. Σε αγαπά, όπως ακριβώς το αγαπάς κι εσύ. Γι’ αυτό άλλωστε θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, στο δρόμο για μια βελτιωμένη φυσική κατάσταση.

3. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Το να τρως σωστά είναι τρόπος ζωής και τα οφέλη από αυτή τη διαδικασία είναι περισσότερα από όσα φαντάζεσαι. Ο «χρυσός» κανόνας για μια καλή διατροφή είναι η ποικιλία και το μέτρο. Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές, αλλά ούτε και στερήσεις.

Ίσως η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση, είναι να τηρήσει μια Μεσογειακή δίαιτα. Να προσθέσει στο καθημερινό του διατροφολόγιο τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το παρθένο ελαιόλαδο, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και γενικότερα τα «καλά λιπαρά».

Επίσης, δεν θα πρέπει να λείπουν τα γαλακτομικά προϊόντα, καθώς και η κατανάλωση κόκκινου (μοσχάρι, χοιρινό) και λευκού κρέατος (πουλερικά, ψάρια) σε εβδομαδιαία βάση (1-2 φορές το καθένα). Από την άλλη πλευρά, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, είναι να τρως μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες για παράδειγμα. Επίσης, προσπάθησε να τα απολαμβάνεις και να τρως αργά. Αυτό θα βοηθήσει και το σώμα σου, να σου στείλει τα κατάλληλα μηνύματα, όταν δεν χρειάζεται άλλη τροφή κι έτσι να μην σε οδηγεί σε υπερκατανάλωση.

Οι σαλάτες, ειδικά τις ημέρες που είσαι στο γραφείο, θα πρέπει να γίνουν οι σύμμαχοί σου. Είναι δροσερές, με λίγες θερμίδες και γενικά αποτελούν το ιδανικότερο γεύμα για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι.

meat with vegetables and sliced tomatoes in black bowl

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάς μαζί με τα γεύματά σου και το νερό. Η ημερήσια επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Είναι πολύ σημαντικό το νερό που επιλέγεις να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, να έχει ισορροπημένη γεύση και το πιο σημαντικό από όλα, να είναι πραγματικά αγνό, χωρίς ίχνη τοξικών χημικών αποβλήτων (Νιτρικά) στη σύνθεσή του. Όπως ακριβώς είναι το AQUA Carpatica.

photo of person laying on sofa near window
person in black shirt lying on bed
photo of person laying on sofa near window
person in black shirt lying on bed

4. Κοιμήσου καλά

Ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι το να μην «πιστεύουμε» στις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου. Μετά από μια δύσκολη και εξαντλητική ημέρα στη δουλειά, συχνά προτιμούμε να βγούμε μια βόλτα ως αργά ή να καθίσουμε να δούμε για ώρες την αγαπημένη μας σειρά, μειώνοντας έτσι τον χρόνο ξεκούρασης στο κρεβάτι.

Το απότελεσμα; Λιγότερη όρεξη για οτιδήποτε, αίσθημα κόπωσης, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, ακόμη και προβλήματα υγείας σε κάποιες περιπτώσεις. Ο «γεμάτος» ύπνος είναι απαραίτητος, προκειμένου ο οργανισμός μας να «φορτίσει» τις μπαταρίες του και να μας κάνει να σηκωθούμε με χαμόγελο και κέφι για μια παραγωγική ημέρα.

Ειδικά τα άτομα που κάνουν γυμναστική ή αθλούνται, θα πρέπει να κοιμούνται απαραίτητα ένα οκτάωρο την ημέρα, έτσι ώστε να έχει αξία η προπόνησή τους και να τους φέρει τα επιθυμητά αποτέσματα.

Επειδή, όμως, πολλές φορές το οκτάωρο ύπνου για πολλούς από εμάς αποτελεί πολυτέλεια, θα πρέπει όσο γίνεται να «ξεγελάμε» το σώμα μας με μερικά έξυπνα τρικ. Ένα power nap για παράδειγμα, διάρκειας 15 με 30 λεπτών μέσα στην ημέρα, είναι αρκετό για να δώσει ώθηση στον οργανισμό μας να συνεχίσει.

Τελειώνοντας τη δουλειά στις 4, στις 5 ή στις έξι, μπορείς να «τρέξεις» κατευθείαν για έναν γρήγορο ύπνο και μετά να σηκωθείς και να συνεχίσεις με τις υποχρεώσεις σου.

Ποια είναι τώρα τα οφέλη του σωστού ύπνου στον ανθρώπινο οργανισμό;

  • Βοηθά τη μνήμη
  • Σε κάνει πιο δημιουργικό
  • Καταπολεμά τις φλεγμονές
  • Αυξάνει τις αθλητικές σου επιδόσεις
  • Διατηρεί το βάρος σου σε καλά επίπεδα
  • Μειώνει το στρες
  • Αποτελεί ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας
  • Βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης
  • Εντείνει την προσοχή

5. Βάλε στόχους

Μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις σε αυτή τη ζωή είναι να βλέπεις τους στόχους σου να πραγματοποιούνται. Όταν πετυχαίνεις κάτι που είχες σκεφτεί, ονειρευτεί, πιστέψει πριν από αρκετό καιρό, σημαίνει πως πάλεψες, έγινες καλύτερος και έφτασες στο σημείο να τα καταφέρεις.

Ο στόχος σου δίνει κίνητρο. Σε κρατά συγκεντρωμένο σε μια προσπάθεια. Είτε μιλάμε για κάτι μικρό είτε για κάτι μεγάλο. Σε κάνει υπεύθυνο, προσεκτικό και γεννιέται μέσα σου το συναίσθημα της αυτοπειθαρχίας. Βλέπεις τον εαυτό σου να αλλάζει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Γίνεσαι καλύτερος και νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Από το να ξυπνάς κάθε μέρα νωρίς το πρωί και να τρως ένα γεμάτο πρωινό, μέχρι το να αντιληφθείς τα οφέλη της ενυδάτωσης στον οργανισμό σου και να βάλεις στην καθημερινότητά σου το AQUA Carpatica.

Άσε στην άκρη την αναβλητικότητα και τα τα «πρέπει να...» που στριφογυρίζουν στο μυαλό σου όλο αυτό το διάστημα και ξεκίνα από σήμερα κιόλας με μικρά βήματα, με μικρούς στόχους, τους οποίους μπορείς να επιτύχεις. Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως να είσαι σίγουρος πως η ικανοποίηση που θα πάρεις από όλο αυτό, θα σε κάνει να θες να προσπαθήσεις ακόμη περισσότερο. Και θα φτάσεις εκεί, που ούτε εσύ ο ίδιος μπορούσες να φανταστείς.

selective focus photography of an arrow
image
pen on paper

Photo by Isaac Smith on Unsplash

Photo by Isaac Smith on Unsplash

Item 1 of 3
selective focus photography of an arrow
image
pen on paper

Photo by Isaac Smith on Unsplash

Photo by Isaac Smith on Unsplash

Νιώσε την αγάπη του νερού από το AQUA Carpatica.
Το νερό μιας αμφίδρομης αγάπης.