Από τον Απόστολο Κόντο στον Απόστολο Κόντο με διαφορά 58 χρόνων

Οι κορνίζες στους τοίχους του σπιτιού του, τα μετάλλια, τα τρόπαια και το κάδρο με τις τέσσερις φανέλες του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας είναι εκεί για να διατηρούν τη μνήμη και τη ψυχή χρόνων και θαυμάτων. Για να ψιθυρίζουν ιστορίες και μυστικά στο αυτί, συνθέτοντας έναν καμβά που σε προκαλεί να περάσεις περισσότερο χρόνο από τον αναγκαίο ώστε να χαζέψεις όλα εκείνα τα ενθύμια και να κάνεις άλματα στο παρελθόν, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Τα κειμήλια στο σπίτι του Απόστολου Κόντου περιφρουρούν τις μέρες δόξας και την υστεροφημία ενός εκ των πιο χαρισματικών σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν από τα παρκέ.

Ο Έρωτας με το Καλάθι δεν είναι απλώς ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια αλλά το μότο πάνω στο οποίο έχτισε την τεράστια καριέρα του τη δεκαετία του ’70 και του ‘80. Μια καριέρα που απέπνεε έναν αέρα κυριαρχίας για έναν θρύλο που ουδέποτε ενέδωσε στη μετριότητα, που άγγιξε συνολικά τους 10.000 πόντους και πανηγύρισε 9 πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό. Κυρίως όμως, που ζούσε με πάθος κάθε στιγμή και δεν άφησε ούτε ένα δευτερόλεπτο να του ξεγλιστρήσει. Πλέον απολαμβάνει τις μέρες ηρεμίας και γαλήνης, έχοντας το αβίαστο και γενναιόδωρο χαμόγελο ενός ανθρώπου που έφτιαξε τις πιο ωραίες μπασκετικές αναμνήσεις και στα 75 του χρόνια, μπορεί να περηφανεύεται για ακόμη έναν λόγο.

Η ζωή, λοιπόν γράφει με δικά της στοιχεία τα σενάρια και η στιγμή που ο 17χρονος Απόστολος Κόντος σκόραρε στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Φιλαδέλφειας που εδώ και δυο χρόνια ονομάζεται «Απόστολος Κόντος» προς τιμήν του παππού του ήταν μια εικόνα γεμάτη φως κι ελπίδα! Ο νεαρός πλέι μέικερ (1μ.91) αγωνίζεται στη ΦΕΑ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, την ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, φιγουράροντας στη δεύτερη θέση του 1ου ομίλου, πίσω από τον πρωτοπόρο Παπάγο. Τον περασμένο Φεβρουάριο στον εντός έδρας αγώνα με τον Πανελευσινιακό, ο κόουτς Αλέξης Καρατζάς τον πέρασε στο παρκέ στα 44’’ για το φινάλε κι εκείνος διαμόρφωσε το τελικό 90-78 με 1/2 βολές μέσα σε θερμό χειροκρότημα.

Ο Απόστολος Κόντος junior είναι μια νέα φωνή που σφύζει από ταλέντο και υποσχέσεις, κουβαλώντας παράλληλα το βάρος του… μπασκετικού σύμπαντος στους ώμους του. Η ζωή είναι καμωμένη από μεγάλες προσδοκίες, το επώνυμό του θα δημιουργεί πάντα συγκρίσεις εντούτοις ο ίδιος απέδειξε πολλές φορές στη διάρκεια της κουβέντας πως έχει την ωριμότητα και την αυτογνωσία, αναγνωρίζοντας πως ακόμη δεν έχει πετύχει το παραμικρό σε αυτή τη μικρή διαδρομή που παρεμπιπτόντως άρχισε επίσης από τον Ιωνικό Ν.Φ., όπως συνέβη το 1962 με τον παππού του που είναι ο πιο αυστηρός κριτής του.

Ο χρόνος και ο χώρος μπερδεύονται στο σπίτι του Απόστολου Κόντου. Κάθε φορά που χαλαρώνει, οι αναμνήσεις μιας πορείας 25 ετών στα γήπεδα εισβάλουν στο μυαλό του. Όπως το περίφημο «αιώνιο δευτερόλεπτο» και οι ιστορικές 2/2 βολές σε «νεκρό» χρόνο στο ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον Τάφο του Ινδού τη σεζόν 1981-82 για τον Παναθηναϊκό που εκείνη τη χρονιά έφτασε στις έξι καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τα τελευταία χρόνια κουβαλά το βάρος της απώλειας της αγαπημένης του Ελενίτσας, όπως αποκαλούσε τη σύζυγό του. Παράλληλα όμως χαίρεται για τον μικρό Απόστολο που ακολουθεί τα χνάρια του και ξέρει πως τα όνειρα είναι το πιο δυνατό καύσιμο σε αυτή τη ζωή…

Θυμάστε πότε δώσατε την πρώτη συνέντευξή σας;
«Φυσικά! Την είχα δώσει στον Άρη Μελισσινό όταν ήμουν στον Ιωνικό, 14 χρονών. Το 1962».

Απόστολε, στα 17 σου χρόνια ζεις με έναν προβολέα πάνω σου. Επειδή, ακριβώς φέρεις ένα επώνυμο που σέρνει μαζί του αναμνήσεις και θα δημιουργεί πάντα συγκρίσεις. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι να σε πνίγει;
«Απλώς, πολλές φορές νιώθω το άγχος ότι πρέπει να αποδείξω κάποια πράγματα. Ο παππούς μου έχει πετύχει τόσα πολλά στην καριέρα του κι αυτομάτως γίνεται η σύγκριση. Νιώθω ότι ενδεχομένως πρέπει να κάνω κι εγώ κάτι πραγματικά σπουδαίο ώστε να ακουστώ. Αν δεν τα καταφέρω, θα λένε πάντα πως ο εγγονός μπορεί μεν να είναι καλός, αλλά δεν είναι τόσο καλός όπως ήταν ο παππούς του. Πάντα τα δυνατά επώνυμα… καπελώνουν, τρόπον τινά τις επόμενες γενιές. Επομένως, ναι, πολλές φορές αισθάνομαι αυτή την πίεση και το άγχος όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να το αποβάλεις για να το ευχαριστηθείς. Ούτως ή άλλως, είναι ένα παιχνίδι. Γενικώς, είναι ένα επώνυμο που δύσκολα μπορεί να κουβαλήσει κανείς στο ελληνικό μπάσκετ. Βαρύ σαν ιστορία, που λέμε».

Ποιο είναι το πιο κοντινό και το πιο μακρινό όνειρό σου;
«Το πιο κοντινό θα έλεγα πως είναι να παίξω κάποια στιγμή στην Α1. Σε οποιαδήποτε ομάδα. Το πιο μακρινό είναι να παίξω στον Παναθηναϊκό. Σαν τον παππού μου. Και ίσως πιο ψηλά».

Ο παππούς πόσο έχει πιέσει τον εγγονό σε αυτή τη διαδικασία;
«Το μόνο που του έχω πει είναι πως αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το μπάσκετ, πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να προσπαθήσει να φτάσει στην πρώτη γραμμή. Αν δεν μπορεί ή έστω αν δεν έχει τη φιλοδοξία να το κάνει, καλύτερα να δώσει όλο το βάρος στα μαθήματά του, που είναι άριστος μαθητής. Αυτή είναι η αγωνία μου. Αν το πιστεύει, να προχωρήσει και να προσπαθήσει να φτάσει ως το τέρμα. Ειδάλλως, να κοιτάξει άλλα πράγματα».

Εσείς κάνατε όνειρα; Ήσασταν ονειροπόλος ή ρεαλιστής;
«Έκανα όνειρα… Έκανα πολλά όνειρα. Αρχικώς, σαν ποδοσφαιριστής! Μετά μπήκε το μπάσκετ στη ζωή μου. Είχα μια φανέλα της Εθνικής ομάδας, στεκόμουν μπροστά στον καθρέφτη, έκλεινα τα μάτια και ονειρευόμουν πως έπαιζα στην Εθνική! Πιτσιρικάς τώρα… Πολύ μικρότερος από τον Απόστολο. Ήταν η εποχή που άρχισα να παίζω μπάσκετ στις παιδικές χαρές, στο γυμνάσιο και ακολούθως στον Ιωνικό. Το ήθελα πολύ, μου άρεσε. Με γοήτευε η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα παίξω στην Εθνική ομάδα κι έκανα πρόβες από μικρός».

Από το παιδί, λοιπόν που στεκόταν στον καθρέφτη και ονειρευόταν πως κάποια στιγμή θα βάλει τη φανέλα της Εθνικής, τι έχει μείνει στον Απόστολο Κόντο του σήμερα;
«Θα σου πω ένα πράγμα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Ό,τι έζησα το θεωρώ ένα όνειρο. Ένα όμορφο όνειρο που ήλθε κι έφυγε. Δεν μου αρέσει να αναπολώ το παρελθόν. Όχι, δεν ζω στο παρελθόν και τις αναμνήσεις. Σαν παίκτης, ήμουν… στατιστικολόγος στις ομάδες με το παίξιμό μου, το παιχνίδι μου και τα στατιστικά μου. Έβλεπα τα νούμερά μου μετά από κάθε ματς, αργότερα όμως είχα άλλα ενδιαφέροντα. Το μπάσκετ ήταν η προτεραιότητα σε όλα τα θέματα. Σιγά-σιγά μπήκε η οικογένειά. Τα παιδιά μου και η γυναίκα μου, η Ελένη που έπαιξε τον βασικότερο ρόλο στην πορεία μου και δυστυχώς δεν είναι κοντά μου πια... Και αυτό με έχει κάνει μισό… Εξήγησα στον Απόστολο πως έχει ταλέντο ωστόσο πρέπει να το συνδυάσει με το πάθος. Να βγάλει πάθος σε αυτό το κομμάτι που λέγεται μπάσκετ. Αν δεν το κάνει, ο δρόμος είναι δύσκολος. Πολύ δύσκολος ως αξεπέραστος. Του το έχω εξηγήσει, δίχως δόση υπερβολής πως στην ηλικία του έχει καλύτερη τεχνική από ό,τι είχα εγώ. Στην περίπτωσή του, δεν τα βρήκα έτοιμα όλα. Τα έφτιαξα έτοιμα. Ο Απόστολος μπορεί να δουλέψει σε καλύτερες συνθήκες. Στο χέρι του είναι να τα καταφέρει».

Ποιους συμπαίκτες σας αγαπήσατε;
«Κοίταξε να σου πω… Θέλω να μιλάω πάντα με ειλικρίνεια. Ήμουν πολύ δύσκολος συμπαίκτης. Ήμουν εγωιστής, ήθελα να βάλω το καλάθι, ήθελα να είμαι ο σκόρερ. Γενικώς, ήθελα να είμαι ο πρωταγωνιστής. Τώρα όμως που καταλάγιασαν όλα αυτά μέσα μου, τα αισθήματά μου βγαίνουν εντελώς αυθόρμητα. Τη μεγάλη αγάπη και τον μεγάλο θαυμασμό τα έχω για έναν παίκτη. Τον Τάκη Κορωναίο. Τον θεωρώ ως τον πληρέστερο παίκτη όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα! Έκανε μεγάλα πράγματα που τα έβλεπα σε καθημερινή βάση κοντά του και γι’ αυτό τον αξιολογώ στο νούμερο 1».

Απόστολε, έχεις πρότυπα;
«Δεν θα πω τον παππού μου γιατί τον ζω καθημερινά. Δεν μπορώ να πω όμως ότι έχω κάποιο πρότυπο, δεν το έχω σκεφτεί. Απλώς θαυμάζω κάποιους παίκτες, βλέπω τις κινήσεις τους και παρακολουθώ τις συμπεριφορές τους. Μου αρέσει αυτό που κάνουν, το χαίρομαι και θέλω να το καταφέρω κι εγώ. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να ακολουθήσω τη δική μου διαδρομή και να πετύχω κάτι δικό μου. Μπορεί να ακούγεται κάπως εγωιστικό όμως δεν θέλω να μοιάσω σε κάποιον».

Εσείς μεγαλώσατε με κάποιο πρότυπο εκείνα τα χρόνια;
«Στη δική μου εποχή, βλέπαμε τους παίκτες στις παιδικές χαρές και τα ανοιχτά γήπεδα. Έτσι ξεκινήσαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Βέβαια, είχα την τύχη να βρεθώ με πολύ μεγάλους αθλητές. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να πεις πως υπάρχει ένας Βασίλης Γκούμας στο ελληνικό μπάσκετ. Κατά καιρούς, είχα τεράστιους συμπαίκτες. Τον Κοκολάκη, τον Κέφαλο, τον Στεργάκο... Πολύ μεγάλοι παίκτες που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στον Παναθηναϊκό».

Ποιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής σου;
«Ο παππούς μου! Έδωσα τον πρώτο επίσημο αγώνα με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας όταν ήμουν 11 χρονών… Θυμάμαι, λοιπόν ότι πέτυχα 28 πόντους σε εκείνο το ματς. Περίμενα πώς και πώς να μου πει μια καλή κουβέντα! Και στις αρχές δεν μου έλεγε τίποτα»!
- «Του έλεγα τα αρνητικά. Είχε μεγάλη πλάκα! Τον θυμάμαι να με ρωτάει με αγωνία: "Πες μου ρε παππού! Πες μου! Πως τα πήγα"; Και του εξηγούσα: "Απόστολε, θα σου πω τα καλά, θα σου πω όμως και τα άσχημα…"».
- «Και τα δέκα που μου έλεγε ήταν αρνητικά (γέλια)! Δέκα αρνητικά και ένα καλό. Κάθε μέρα περίμενα να ακούσω κάτι καλό από εκείνον… Κάποια στιγμή μου είπε: "Σήμερα έτρεχες στην προπόνηση σαν άλογο, ήσουν φοβερός"! Και την επόμενη μέρα μου έλεγε: "Δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, τι πράγματα είναι αυτά"; Τη μια στιγμή με ανέβαζε και την άλλη με έριχνε».

Στον αγώνα της ΦΕΑ με τον Πανελευσινιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο εγγονός σας σκόραρε για πρώτη φορά στο γήπεδο που φέρει το όνομά σας, φορώντας κι εκείνος το νούμερο «4» στην πλάτη. Τι θέση έχει αυτή η στιγμή για εσάς ανάμεσα σε όλα αυτά τα βραβεία, τις κορνίζες και τους επαίνους;
«Είναι πράγματα που απλώς δεν μπορείς να φανταστείς όταν πλάθεις το μέλλον στο μυαλό σου και τελικά η ίδια η ζωή τα κάνει πραγματικότητα. Ότι δηλαδή το γήπεδο στην πόλη που μεγάλωσα θα λέγεται "Απόστολος Κόντος" και ότι εκεί θα παίζει ο εγγονός μου. Άπιαστα όνειρα. Μάλιστα οι συναθλητές του κάνουν πλάκα όταν τον βλέπουν, του φωνάζουν "ήλθε το... γήπεδο" (γέλια)! Προχθές μάλιστα συγκινήθηκα. Πήγα να τον πάρω από την προπόνηση και ήταν εκεί η ομάδα βόλεϊ της ΑΕΚ (σ.σ. η «Ένωση» το χρησιμοποιεί επίσης ως έδρα). Τα νέα παιδιά δεν με γνώριζαν και ο προπονητής της ΑΕΚ, ο Άκης Χατζηαντωνίου τους μάζεψε κι έβγαλε λόγο! "Έχετε μπροστά σας τον Απόστολο Κόντο... Για να καταλάβετε τι έχει πετύχει αυτός ο άνθρωπος, σας λέω πως έχει κάνει αυτό, αυτό κι αυτό...". Με έφερε σε δύσκολη θέση, κοκκίνησα, σηκώθηκα κι έφυγα»!
- «Η αλήθεια είναι πως δεν το χάρηκα πολύ γιατί δεν έβαλα τη δεύτερη βολή. Είχα λίγο άγχος, μπήκα στο ματς στο τέλος και είπα πως πρέπει να βάλω και τις δυο βολές. Πως θα ήταν άσχημο αν είχα 0/2. Τελικά έβαλα την πρώτη όμως εκτέλεσα τη δεύτερη πιο χαλαρά, με αποτέλεσμα να αστοχήσω. Παρεμπιπτόντως, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαίκτες μου και τον κόουτς Καρατζά για τον τρόπο που με αγκάλιασαν στην προσπάθεια που κάνω φέτος, όταν μάλιστα τους εξήγησα πως δεν μπορώ να έρχομαι στις προπονήσεις και στα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς λόγω των πολλών ωρών στο φροντιστήριο».


- «Ο Απόστολος πρέπει να καταλάβει πως είναι ακόμη στην αφετηρία. Και το εννοώ αυτό. Πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα στο μπάσκετ, πως δεν έχει αποδείξει τίποτα μέχρι στιγμής. Μπορεί να έχει το πακέτο μπασκετικά αλλά εξαρτάται από τον ίδιο αν θα καταφέρει κάτι. Θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν έχει κάνει ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ. Το ότι δίνει συνέντευξη τώρα, απλούστατα τη δίνει γιατί λέγεται Απόστολος Κόντος. Είμαι πολύ αυστηρός μαζί του, ξέρω πως έχει προσόντα να κάνει καριέρα και να προχωρήσει όμως αυτό πρέπει να σφηνωθεί στο μυαλό του».

Το μπάσκετ του 2022 χωράει Απόστολους Κόντους;
«Όλα αυτά τα χρόνια κατόρθωσα ένα πράγμα που θεωρώ πως ήταν πολύ σημαντικό και με βοήθησε να κάνω καριέρα. Στην αρχή οι ομάδες έπαιζαν άμυνα ζώνης. Το μπάσκετ εξελίχθηκε, η άμυνα έγινε man to man. Τα επόμενα χρόνια οι άμυνες έγιναν ακόμα πιο σκληρές. Όλες αυτές τις εποχές επιβίωσα παρά τις αλλαγές και έφτασα στο σημείο να πρωταγωνιστώ στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρώπη επειδή προσαρμοζόμουν πολύ εύκολα στην εξέλιξη του μπάσκετ. Είχα ένα πολύ σημαντικό προσόν. Από μικρός, επειδή ήμουν από τους ψηλούς της εποχής μου, έπαιζα πολύ έξω από το καλάθι. Γενικώς, είχα μοντέρνες κινήσεις. Είναι αυτό που λέω και στον μικρό. Ο αθλητής παίζει με την μπάλα 4 λεπτά. Χωρίς την μπάλα παίζει 36 λεπτά. Αν δεν μάθεις να παίζεις χωρίς την μπάλα, δεν πρόκειται να γίνεις μπασκετμπολίστας. Για παράδειγμα, μεγάλη καριέρα χωρίς την μπάλα έκαναν ο Κακιούζης, ο Οικονόμου, ο Κοκορόγιαννης. Του είπα πως πρέπει να μάθει να παίζει χωρίς μπάλα. Αυτό έκανα κι εγώ».

Οι νέες γενιές ξέρουν μπασκετική ιστορία;
«Όχι. Και είναι πολύ στενάχωρο. Φυσικά, φταίνε και τα σωματεία για αυτή την κατάσταση. Στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο οι ομάδες διδάσκουν την ιστορία τους κι έχουν τους βετεράνους σε περίοπτες θέσεις. Αν πας για παράδειγμα στη Βαρκελώνη, θα δεις τους πρώην αθλητές της Μπαρτσελόνα να είναι εκεί, να κάθονται στις καλύτερες θέσεις. Εδώ είναι διασκορπισμένοι. Οι περισσότεροι δεν πάνε καν γήπεδο! Δυστυχώς, δεν ξέρουν όλοι τον Τρόντζο, τον Γκούμα, τον Κοκολάκη, τον Στεργάκο ή τον Κορωναίο. Που ο Κορωναίος είναι ανεπανάληπτος και πρέπει να τον ξέρει όλη η Ελλάδα».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρατε στα γήπεδα;
«Ότι το μπάσκετ είναι μια κοινωνία. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει όλους τους χαρακτήρες. Η επιβίωση είναι πάρα πολύ δύσκολη και θέλει μεγάλη μάχη για να σταθείς όρθιος. Εκεί υπάρχει ο ηγέτης, ο μεμψίμοιρος, ο ετερόφωτος, υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τα πάντα για την ομάδα, υπάρχουν και οι εγωιστές. Οι δυσκολίες που υπάρχουν στον αθλητισμό, υπάρχουν και στη ζωή. Και φυσικά, εκείνο που μένει στο τέλος είναι πως η επιτυχία ενός ανθρώπου έρχεται από την οικογένειά του και τις αρχές που μεγαλώνει. Αν είχα μια διαλυμένη οικογένεια, αν δεν είχα τη γυναίκα μου να με στηρίζει δεν θα έφτανα εδώ. Και δεν θα έκανα τόσο καλά παιδιά».

Απόστολε, ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχει δώσει ο παππούς σου;
«Γενικώς, ο παππούς δεν δίνει συμβουλές. Δεν θα πει βαρύγδουπες κουβέντες, ούτε θα φορτώσει βάρος στους ώμους μου. Μου λέει, όμως πολλά πράγματα που βάζω σιγά-σιγά στην καθημερινότητά μου. Επίσης είναι πάντα εκεί για να μου πει μια καλή κουβέντα και να ανεβάσει τη ψυχολογία μου. Ειδικά την εποχή που ανέβηκα στο ανδρικό του Ιωνικού, όταν ήμουν ο τελευταίος τροχός της αμάξης και η μετάβαση ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη. Για μένα, είναι ο παππούς μου. Όταν όμως τον ακούτε εσείς να μιλάει, είναι ο Απόστολος Κόντος, ένας φοβερός μπασκετμπολίστας που ο λόγος του έχει μεγάλη βαρύτητα».

Το video με το αιώνιο δευτερόλεπτο το έχετε δει μαζί;
«Το έχουμε δει, ναι»!


- (παρεμβαίνει ο Αργύρης Κόντος, γιος του Απόστολου Κόντου) «Εγώ ήμουν μέσα! Τότε ήμουν 10 ετών, έκλαιγα και δεν μπορούσε να με συνεφέρει η μάνα μου η συγχωρεμένη! Με είχε πιάσει τρομερός πονόκοιλος από το άγχος για το ματς στη Ρωσία, όπου τελικά χάσαμε. Δεν το είχε δείξει η τηλεόραση, θυμάμαι πως μας είχε πάρει τηλέφωνο ένας δημοσιογράφος για να μας πει το αποτέλεσμα. Πριν από το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον Τάφο του Ινδού, έπιανα τον πατέρα μου και του έλεγα: "Σε παρακαλώ, πες μου ότι θα τους κερδίσουμε"! Κι εκείνος μου εξηγούσε: "Αργύρη, δεν αρκεί μόνο να νικήσουμε, πρέπει να πάρουμε και 4 πόντους διαφορά". Εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μου δεν είχα καταλάβει τι εννοούσε, δεν ήξερα ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να καλύψει τη διαφορά της ήττας. Ήμουν παιδί 10 χρονών, πίστευα πως είμαστε εντάξει απλώς με τη νίκη. Θυμάμαι πως ήμασταν δίπλα-δίπλα εγώ, η Θεοδώρα η γυναίκα του Στεργάκου, ο Ρότσα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και η μητέρα μου. Τη στιγμή που ο πατέρας μου κέρδισε το φάουλ και πήγε στις βολές, ο "καπετάνιος" σηκώθηκε από τη θέση του και πήγε ακριβώς πίσω από την μπασκέτα. Με το που μπήκε η δεύτερη, ο Βαρδινογιάννης όρμησέ μέσα να πανηγυρίσει! Είχα βάλει τα κλάματα και θυμάμαι να μου λέει η μάνα μου ότι προκριθήκαμε»!

Πως αισθάνεσαι όταν βλέπεις αγώνες του παππού σου;
«Ένα δέος... Επειδή, ακριβώς εκείνη τη στιγμή φεύγει από το μυαλό η εικόνα του παππού κι έρχεται εκείνη του αθλητή Απόστολου Κόντου. Η αλήθεια είναι ότι δεν του αρέσει πολύ να βλέπει μπάσκετ! Όταν είμαστε κι εμείς εδώ, πιο πολύ απολαμβάνει να βλέπει τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο παρά στο μπάσκετ».
- «Δεν μπορώ να βλέπω γιατί νομίζω ότι πρέπει να μπω πάλι μέσα, να σουτάρω, να βαρέσω σουτ με ταμπλό. Βλέπω, για παράδειγμα μια φάση κι αναρωτιέμαι π.χ. "τώρα αυτός γιατί έκανε μπάσιμο ενώ είναι μόνος του; Γιατί δεν σουτάρει; Γιατί αυτός τώρα χάνει τις βολές"; Που εγώ τις βολές τις θεωρούσα τόσο σίγουρες ότι θα τις βάλω. Που πήγαινα στη γραμμή κι έλεγα "ωραία, θα πάρω μια ανάσα τώρα"! Όσο πιο πολύ με αποδοκίμαζαν, τόσο πιο ωραία σούταρα κι εγώ βολές».

Ποιο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
«Ήταν τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει δυο παιχνίδια στον Τάφο, με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Εκείνη την εποχή δεν περνούσε κανείς από τη Λεωφόρο, ζήτημα να είχαμε χάσει 10 αγώνες σε 15 χρόνια… Δεν χάναμε από κανέναν! Και παίζαμε για να πάρουμε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό στο Παπαστράτειο, με προπονητή τον Κώστα Μουρούζη. Σε αυτό το παιχνίδι έβαλα 32 πόντους! Κόχλαζε το γήπεδο, δεν μπορούσαμε να μπούμε, γινόταν χαμός. Μου άρεσε να παίζω αυτά τα παιχνίδια, όπως και τα ευρωπαϊκά. Στην Ευρώπη έκανα μεγάλα ματς. Γιατί όπως σου εξήγησα, έπαιζα μακριά από το καλάθι και οι αντίπαλοί μας έλεγαν: "Έλα μωρέ, δεν θα σουτάρει από εδώ". Κι εγώ σούταρα! Το είχε πει και ο Ντίνο Μενεγκίν. Πως το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ελλάδα είναι ο Κόντος».

Πλέον πηγαίνετε στο γήπεδο για τον μικρό;
«Παλιά στον Ιωνικό πήγαινα σε όλους τους αγώνες. Στη ΦΕΑ δεν έχω πάει ακόμα. Και δεν έχω πάει γιατί του έχω πει πως πρέπει πρώτα να κερδίσει τη θέση του και μετά θα πάω. Ότι πρέπει να παλέψει για να με φέρει στο γήπεδο! Είναι κάτι που του λέω συνέχεια: Θα παίξεις, θα ιδρώσεις, θα προσπαθήσεις να πετύχεις. Και όταν γίνεις αυτός που πρέπει να γίνεις, θα έρχομαι κάθε μέρα να σε βλέπω».

Φιλοδοξία, ταλέντο, δουλειά, ευκαιρία… Σε ποια σειρά θα βάζατε τις μπασκετικές αξίες;
«Πρώτα ξεκινάμε με το ταλέντο… Κατά δεύτερον, πρέπει να είσαι φιλόδοξος. Και για να είσαι φιλόδοξος, πρέπει να είσαι δουλευταράς. Πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση, την ευκαιρία θα την πάρεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την πάρεις. Οφείλεις όμως να είσαι έτοιμος όταν σου παρουσιαστεί».

Item 1 of 5

Τι από εσάς βλέπετε στον μικρό Απόστολο Κόντο;
«Εγώ ήμουν ένας παίκτης με τεχνική. Είχα πάθος στο παιχνίδι μου. Ο Απόστολος είναι σε καλύτερη μοίρα από όταν ξεκίνησα εγώ, όμως πρέπει να βγάλει περισσότερο πάθος σε αυτό που κάνει».
- «Ο παππούς μου δεν με έχει πιέσει ποτέ… Είμαι σίγουρος πως αν δεν έβλεπε ότι κάνω 2-3 πράγματα, θα μου έλεγε: "’άσ’ το καλύτερα, κάνε κάτι άλλο". Το θεωρώ άσχημο κιόλας, να προτάσσω ότι είμαι εγγονός του Απόστολου Κόντου. Όλα αυτά που βλέπετε εδώ, τις παλιές φωτογραφίες, τα αναμνηστικά, τα τρόπαια και τα βραβεία προσπαθώ να τα προσπερνώ. Προσπαθώ να στέκομαι στο παρόν, στη δουλειά και στην προπόνηση. Θα τα εκτιμήσω μετά, μεγαλώνοντας».

Πως φαντάζεστε και πως θέλετε να δείτε τον εγγονό σας τα επόμενα χρόνια;
«Όλοι στην οικογένεια θέλουμε το ίδιο πράγμα… Να τον δούμε καλό άνθρωπο και πετυχημένο σε ό,τι κάνει. Στην άκρη του μυαλό μας, μπορεί να γίνει κι ένας πολύ καλός αθλητής, να τα συνδυάσει».

Κι εσύ Απόστολε, πως βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον;
«Υπάρχουν στιγμές που πηγαίνω στην προπόνηση και λέω: "Φαντάσου σε μερικά χρόνια να παίζεις κάπου πιο ψηλά…" Αμέσως όμως επανέρχομαι! Δεν κρατούν πολύ αυτές οι σκέψεις. Γενικώς, είμαι ρεαλιστής, θέλω να πατάω τα πόδια μου στη γη. Αν πριν από 3-4 χρόνια κάποιος μου έλεγε πως θα παίζω στη Β’ Εθνική, θα του έλεγα: "μου κάνεις πλάκα… Δεν το πιστεύω"».
- «Ο Απόστολος είναι πολύ τυχερός γιατί βρίσκεται σε μια ομάδα που τον έχει αγκαλιάσει. Στον Ιωνικό είχε τον Γιώργο Ζάχο και πλέον στη ΦΕΑ δουλεύει με έναν εξαιρετικό προπονητή και σπουδαίο άνθρωπο, τον Αλέξη Καρατζά που μαζί με τους συμπαίκτες του, άπαντες εξαιρετικοί χαρακτήρες, τον έχουν βοηθήσει να γίνει ένα με την ομάδα, σε μια χρονιά μάλιστα που έχει ρίξει το βάρος στις Πανελλήνιες. Σε κάθε περίπτωση, ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας ήταν, είναι και θα είναι η μεγάλη μας αγάπη. Εκεί έζησα, εκεί μεγάλωσα, εκεί βίωσα πολλά πράγματα, χαρές και λύπες όμως μου δημιουργεί τεράστια λύπη και μεγάλη στεναχώρια ότι έφτασε στο σημείο να χάσει τρεις κατηγορίες σε μια χρονιά. Είναι κάτι που με έχει πληγώσει αφάνταστα…».