Οι αριθμοί λένε την αλήθεια για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη EuroLeague

Το τέλος του πρώτου γύρου της EuroLeague βρήκε την πρώτη θέση να μοιράζεται ανάμεσα σε πέντε ομάδες. Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα και Μονακό τον ολοκλήρωσαν με 11 νίκες και φαίνεται πως έχουν αποκτήσει ένα μικρό πλεονέκτημα, με τη «μάχη» της οκτάδας για τα playoffs να είναι ζωντανή με αρκετούς μνηστήρες.

Με ποιον τρόπο ο Ολυμπιακός έφτασε τόσο ψηλά στα πρώτα 17 παιχνίδια; Τι λένε οι αριθμοί για την κακή εικόνα του Παναθηναϊκού; Το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat και αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της Euroleague ρίχνει μία αναλυτική ματιά στα advanced stats που φανερώνουν αλήθειες πέραν από αυτές που βλέπει το... γυμνό μάτι και έχει την απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι σημαίνει η κάθε κατηγορία που θα εξετάσουμε τα πεπραγμένα των ομάδων.

Offensive/Defensive Rating: Επειδή ο παράγοντας των κατοχών παίζει ρόλο, δε γίνεται να συγκρίνουμε μία ομάδα που αγωνίζεται σε ρυθμό 75 επιθέσεων και μία άλλη σε αντίστοιχο 80. Για αυτό και κάνουμε την αναγωγή στις 100 κατοχές, ώστε να δούμε ποια είναι η καλύτερη επίθεση και ποια η καλύτερη άμυνα της EuroLeague.

Πόντοι ανά κατοχή: Όπως λέει και η ονομασία της κατηγορίας, μετράμε τους πόντους μίας ομάδας σε σχέση με τις κατοχές της. Όσο μεγαλύτερος του 1 είναι ο δείκτης, τόσο το καλύτερο (π.χ. 89 πόντοι ανά 80.5 κατοχές = 1.10)

Αναλογία ασίστ/λαθών: Μία κατηγορία που είναι εξοικειωμένοι οι περισσότεροι, μετρώντας το πόσες ασίστ μοιράζει μία ομάδα σε σχέση με τα λάθη της.

True Shooting %: Αποτελεί το ποσοστό που μας λέει επί της ουσίας την αποδοτικότητα μίας ομάδας (ή ενός παίκτη) στο σκοράρισμα, σε σχέση με τις εκτελέσεις που κάνει. Δηλαδή δίποντα, τρίποντα και βολές, με τα πρώτα δύο να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό.

Defensive/Offensive Rebounds%: Πολλές φορές η απλή καταμέτρηση των ριμπάουντ είναι λανθασμένη. Για παράδειγμα αν μια ομάδα χάσει μόλις 4 σουτ σε ένα ημίχρονο, τότε η αντίπαλος δε θα διεκδικεί αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, επομένως δικαιολογημένα θα έχει χαμηλό νούμερο. Για αυτόν τον λόγο μετράμε το ποσοστό σε αμυντικά και επιθετικά ριμπάουντ, σε σχέση με αυτά που διεκδικήθηκαν στην αντίστοιχη ρακέτα.

Απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση

Περνάμε λοιπόν στις δύο βασικές μας κατηγορίες, το offensive rating (ORTG) και το defensive rating (DRTG). Μετράμε την επίθεση και την άμυνα των ομάδων ανά 100 κατοχές και εδώ θα φανεί πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται στις πρώτες θέσεις δίκαια.

Αν πιάσουμε πρώτα την κατηγορία της επίθεσης θα δούμε τον Ολυμπιακό να φιγουράρει στην 1η θέση με 105.9 στον δείκτη του ORTG, αφήνοντας πίσω του την Παρτίζαν (103.6), την Μπασκόνια (103), τη Ρεάλ (102.6) και την Εφές (102). Στην 6η θέση βρίσκεται η Μονακό με 101.8 και η Φενέρ ακολουθεί με 101.5. Τι παρατηρούμε εδώ; Πέραν της εντυπωσιακής επιθετικής λειτουργίας για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που κυκλοφορεί τέλεια την μπάλα στην επίθεση και με τον Σλούκα ενορχηστρωτή, τον Βεζένκοβ εκτελεστή και το spacing στην εντέλεια είναι η καλύτερη επίθεση της EuroLeague. 

Ότι οι νίκες της Παρτίζαν, ειδικά στην έδρα της, δεν είναι τυχαίες αφού πρόκειται για μία λειτουργική επίθεση και πρόκειται για τη μία εκ των δύο ομάδων που «σπάει» την πεντάδα της βαθμολογίας (η άλλη είναι η Εφές) και βρίσκεται τόσο ψηλά. Βέβαια την επίθεση των Τούρκων με τους Μίτσιτς, Κλάιμπερν, Μπομπουά (περιμένουμε τον Λάρκιν) την περιμέναμε ψηλά, όπως φυσικά και αυτές των Μπασκόνια, Ρεάλ, Μονακό.

Αν ψάχνει κανείς την Μπαρτσελόνα που μετρά 11 νίκες, θα τη βρει στην 9η θέση της σχετικής λίστας με 99 ORTG, δείγμα και των αρκετών μέτριων παιχνιδιών της ομάδας του Σάρας. Όσο για τον Παναθηναϊκό, τον συναντά κανείς στη 15η θέση με μόλις 93.9, πάνω από Μπάγερν (93.6), Βιλερμπάν (90.8) και τη χειρότερη επίθεση της λίγκας Αρμάνι Μιλάνο (87.5). Κάτι που είναι φυσιολογικό αφού η ομάδα του Ράντονιτς πέραν των εκλάμψεων του Μπέικον και του Γουίλιαμς αλλά και την τάξη του Γουόλτερς, στις περισσότερες αναμετρήσεις παρουσιάζει προβληματική, το λιγότερο εικόνα.

Πάμε στην άλλη πλευρά της λίστας, αυτήν της άμυνας. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί η δεύτερη καλύτερη επίθεση της EuroLeague, η Παρτίζαν δηλαδή είναι στις 8 νίκες; Γιατί ταυτόχρονα είναι και η χειρότερη άμυνα με 105.3 DRTG (όσο ψηλότερα είναι τώρα ο δείκτης, τόσο χειρότερη άμυνα). Η Παρτίζαν έχει τα κορμιά αλλά χωρίς την απαιτούμενη πίεση στην μπάλα βρίσκεται αρκετές φορές εκτεθειμένη στα μετόπισθεν. Μακάμπι, Βαλένθια και Άλμπα συμπληρώνουν την τετράδα, για να έρθει στην 5η θέση η Μονακό με 100.1. Οι Μονεγάσκοι έχουν το ταλέντο, τους αθλητικούς παίκτες, αλλά ακόμα βασίζονται στο ένστικτο και πολλές φορές χάνουν τον προσανατολισμό τους στην πίσω πλευρά του παρκέ. Τα σχήματα με τον Μοτιεγιούνας δε βοηθάνε ιδιαίτερα και έτσι η Μονακό πληρώνει την κακή της άμυνα, όπως στην τραγική 4η περίοδο στο Βελιγράδι πρόσφατα.

Ακριβώς από κάτω της βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με 98.7 DRTG. Επίδοση πολύ κακή για μία ομάδα που ταυτόχρονα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της επίθεσης και εξηγεί την κάκιστη εικόνα που βλέπουν οι φίλοι του στις δύο πλευρές του παρκέ. Πέραν του Λι η πίεση στην μπάλα είναι υποτυπώδης, η απουσία ενός ικανού rim protector φανερή και οι ψηλοί αρκετές φορές εκτεθειμένοι.

Στη μέση περίπου συναντάμε Εφές και Μπάρτσα, με 97.1 (9η) και 96.8 (10η) αντίστοιχα. Not great not terrible, με περιθώρια βελτίωσης και για τις δύο που αναμένεται να πάνε βαθιά στη διοργάνωση. Και πάμε στην τελική πεντάδα. Στη 14η θέση συναντάμε τον Ερυθρό Αστέρα ο οποίος έχει την 5η χειρότερη επίθεση αλλά και την 5η καλύτερη άμυνα, δικαιολογώντας τη μετάλλαξη της Ιβάνοβιτς εποχής. Κάτω από το 96 του Αστέρα βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Οι τελευταίες βραδιές με Παναθηναϊκό και Αρμάνι έχουν ρίξει τους δείκτες αλλά η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός αποτελεί μία από τις καλύτερες άμυνες της EuroLeague (με κάποιες εξαιρέσεις στο ξεκίνημα, όταν δεν υπήρχε η ίδια ένταση πάνω στην μπάλα). Οι Πειραιώτες επιβεβαιώνουν σε επίθεση και άμυνα πως είναι μία από τις πιο dominant ομάδες της διοργάνωσης, με τη Ζάλγκιρις (95.2) να ακολουθεί, τη Ρεάλ (94.3) να είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα και την Αρμάνι (93.5) να είναι μεν η καλύτερη ομάδα σε αυτόν τον τομέα, όμως με αυτήν την επίθεση να μην μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει.

Τον συνδυασμό των δύο τον υπολογίζουμε με το Net Rating. Δηλαδή από την αφαίρεση ORTG - DRTG προκύπτει ο συνολικός δείκτης σε άμυνα και επίθεση, με τον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ να κυριαρχούν, αφού είναι οι δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν στις δύο παραπάνω λίστες που είδαμε.

Αναλυτικά το Net Rating της EuroLeague

Ολυμπιακός +10.5
Ρεάλ Μαδρίτης +8.2
Μπασκόνια +6.3
Φενέρμπαχτσε +5.2
Εφές +4.9
Μπαρτσελόνα +2.2
Μονακό +1.7
Ζάλγκιρις +1.2
Μακάμπι -1.6
Παρτίζαν -1.7
Ερυθρός Αστέρας -1.9
Μπάγερν Μονάχου -3
Βίρτους Μπολόνια -4
Άλμπα Βερολίνου -4.6
Παναθηναϊκός -4.8
Βαλένθια -5.5
Αρμάνι -6.1
Βιλερμπάν -7.1

Ο Ολυμπιακός «βασιλιάς» στην αναλογία «ασίστ/λάθη»

Κάθε τελική πάσα μπορεί να... διαγράψει ένα λάθος. Και όποια ομάδα καταφέρει να μοιράσει περισσότερες ασίστ από τα λάθη που θα διαπράξει σε ένα ματς, μπορεί να αισθάνεται ευτυχισμένη. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενδεχομένως, να μπορεί να μοιραστεί κάτι (συναισθηματικά) παραπάνω. Το φινάλε του 1ου γύρου της EuroLeague τη βρήκε στην κορυφή της κατάταξης (έστω και αν τη μοιράζεται με άλλες τρεις ομάδες με ρεκόρ 11-6). Μόνο που οι Πειραιώτες έχουν κατακτήσει και μία άλλη πρωτιά, εξαιρετικά σημαντική για την προοικονομία του δεύτερου γύρου, αυτή της στατιστικής λίστας για την αναλογία «ασίστ/λάθη». 

Οι «ερυθρόλευκοι» μοιράζουν 22.6 ασίστ ανά παιχνίδι, επίσης η κορυφαία επίδοση στη λίγκα με την Άλμπα Βερολίνου να είναι στη 2η θέση με 21.2 ασίστ, ενώ κάνουν 12 λάθη ανά ματς (11οι με τη Βίρτους να είναι η ομάδα με τα περισσότερα λάθη ανά αγώνα, 14.8). Κάπως έτσι η αναλογία μεταφράζεται σε 1.9. Δηλαδή ο Ολυμπιακός δίνει 1.9 ασίστ για κάθε λάθος που κάνει. Σχεδόν το διπλάσιο. Όχι και άσχημα. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ευχάριστη έκπληξη του δεύτερου μισού του πρώτου γύρου, η Μπασκόνια. Με 19.9 ασίστ και 11.2 λάθη (η δεύτερη καλύτερη στη EuroLeague, μόνο πίσω από το απίθανο 9.9 της Μονακό) η ισπανική ομάδα μπορεί να εξηγήσει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Μονακό (1.6 ασίστ για κάθε λάθος). Η ομάδα από το Πριγκιπάτο κάνει μόλις 9.9 λάθη, όπως προαναφέραμε, ενώ μοιράζει 16.1 ασίστ (12η επίδοση ανάμεσα στις 18 ομάδες της EuroLeague). 

Ίδια επίδοση με τη Μονακό έχει και η Ρεάλ Μαδρίτης (1.6 ασίστ για κάθε λάθος). Ωστόσο, οι Μαδριλένοι μοιράζουν περισσότερες ασίστ – όπως συνηθίζουν όλα αυτά τα χρόνια – φτάνοντας τις 21.1 ανά αγώνα, ενώ διαπράττουν και παραπάνω λάθη (13.3, στην 7η θέση της λίστας).  Όσο για τον Παναθηναϊκό; Η αναλογία σε ασίστ και λάθη τον βρίσκει στη 10η θέση της λίστας με 1.3. Σε κάθε ματς οι παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς δίνουν 15.4 ασίστ (15οι) και κάνουν 11.6 λάθη (επίσης στην 15η θέση). 

Τελείως διαφορετική εικόνα σε αμυντικά/επιθετικά ριμπάουντ

Σε αυτή την ενότητα η προσοχή εστιάζει στο ποσοστό των αμυντικών και επίθετικών ριμπάουντ. Καθώς η απλή καταμέτρηση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, το «%» των ριμπάουντ σε σχέση με αυτά που έχουν διεκδικηθεί είναι ο πιο σωστός τρόπος να γίνει η συγκεκριμένη προσέγγιση. Και ξεκινώντας από το ποσοστό των αμυντικών ριμπάουντ βρίσκουμε τον Ολυμπιακό να φιγουράρει στην τρίτη θέση της κατάταξης με 74.5% έχοντας από πάνω του την Αναντολού Εφές (75.1%) και την Ρεάλ Μαδρίτης (74.8%), ενώ τέταρτος είναι ο Ερυθρός Αστέρας στο 74%. 

Το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει την… πολυτέλεια να διαθέτει τον Σάσα Βεζένκοβ (έναν από τους κορυφαίους ριμπάουντερ της EuroLeague), αλλά και τον Μουσταφά Φαλ που αποτελούν δύο «ογκόλιθους» για την ρακέτα του Ολυμπιακού, προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια και δικαίως τον ανεβάζουν σε αυτή τη θέση. Από την άλλη, η Εφές με τους Μπράιαντ Ντάνστον- Τιμπόρ Πλάις και οι Μαδριλένοι με την παρουσία του Έντι Ταβάρες κατά κάποιο τρόπο εξηγούν και το πως διαμορφώθηκε αυτή η σειρά με τον Ερυθρό Αστέρα να έχει αλλάξει πλέον ρότα και να ανεβαίνει σε κάθε κατηγορία. 

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται περίπου στη μέση με τη δέκατη θέση και το 71.6% να δικαιολογείται κυρίως από την έλλειψη αθλητικότητας (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) στην «πράσινη» πλευρά. Δεν υπάρχουν οι παίκτες με μέγεθος που θα τρέξουν να διεκδικήσουν εύκολα το ριμπάουντ και πέραν της ικανότητας του Ντέρικ Γουίλιαμς, το δίδυμο Γιώργος Παπαγιάννης - Αρτούρας Γκουντάιτις δεν αποτελούν εκ των πρωταγωνιστών στον τομέα των ριμπάουντ. 

Περνώντας στην αντίπερα… όχθη, υπάρχει η κατηγορία για το ποσοστό των επιθετικών ριμπάουντ, όπου η εικόνα και κατ’ επέκταση η τετράδα είναι τελείως διαφορετική. Την αρχή κάνει η Μακάμπι Τελ Αβίβ και συγκεντρώνει ποσοστό 34.1% που σημαίνει πως από τα επιθετικά ριμπάουντ που έχει διεκδικήσει έχει καταφέρει να ανανεώσει περισσότερες από 1 στις 3 επιθέσεις της. Στην επόμενη θέση θα βρει κανείς την Ζάλγκιρις με 32.9%, επίσης μεγάλο ποσοστό στις δεύτερες ευκαιρίες της επίθεσης για την ομάδα του Κάουνας, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η δραστήρια Άλμπα Βερολίνου με το 31.9% και η Μονακό με τους αθλητικούς “πλάγιους” που μπορούν να παλέψουν για κάθε φάση είναι τέταρτη.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά εμφανίζεται κάπου στη μέση και συγκεκριμένα το 27.6% στο ποσοστό των επιθετικών του ριμπάουντ τον φέρνει στην 11η θέση, που ίσως με την πρώτη όψη δεν είναι ικανό να εντυπωσιάσει, όμως αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα βρίσκεται εξαιρετικά ψηλά στο true shooting, πρόκειται για μία καλή συνθήκη. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη είναι δύο μονάδες και τρεις θέσεις πιο χαμηλά. Κατατάσσεται, δηλαδή 14ος και συγκεντρώνει ποσοστό 25.6%. 

Η επίδοση στην οποία αναφερόμαστε δεν μπορεί να αφήνει ικανοποιημένους τους «πράσινους», όμως από τη στιγμή που οι καταστάσεις απομόνωσης (iso) κυρίως από τους Μπέικον και Γουίλιαμς μονοπωλούν στις εκδηλώσεις επίθεσης της ομάδας, αυτομάτως το επιθετικό ριμπάουντ δεν είναι εύκολο να διεκδικηθεί και με τους κατάλληλους σχηματισμούς από τους αντιπάλους περνάει το προβάδισμα στη δική τους πλευρά. Θα έλεγε κανείς πως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται πολύ κοντά στην κατηγορία αυτή, όμως ακόμη και οι δύο μονάδες σε σύγκριση και με την αποτελεσματικότητα των δύο δημιουργούν διαφορετικές… πραγματικότητες! Την κατάταξη κλείνει η πρώτη στο αμυντικό ριμπάουντ Εφές με 23.9%.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο μισό με 1.07 πόντους ανά κατοχή

Το θέμα δεν είναι για μια ομάδα ή έναν παίκτη πόσους πόντους σημειώνει, αλλά και πόσο αποτελεσματικοί είναι στις κατοχές που έχουν. Ένα από τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την επιθετική επίδραση είναι και οι πόντοι ανά κατοχή. Τι ακριβώς είναι οι πόντοι ανά κατοχή; Είναι μια μέτρηση αξιολόγησης ομάδων και παικτών η οποία στην αποτελεσματικότητα τους. Ουσιαστικά είναι μια μαθηματική εξίσωση από την οποία προκύπτει ένα νούμερο. Συγκεκριμένα διαρούνται οι πετυχημένη πόντοι με το «προσπάθειες εντός πεδιάς+0.44*προσπάθειες για ελεύθερη βολή+λάθη». Για παράδειγμα: Μια ομάδα έχει σημειώσει 75 πόντους με 45 σουτ, 17 βολές και 14 λάθη. Οπότε θα υπολογίσουμε 75/(45+(0.44*17)+14) και θα προκύψουν 1.13 πόντοι ανά κατοχή.

Η πιο αποτελεσματική ομάδα στον πρώτο γύρο της φετινής EuroLeague δεν ήταν άλλη από τον Ολυμπιακό! Οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν το πρώτο μισό της διοργάνωσης έχοντας 1.07 πόντους ανά κατοχή, το υψηλότερο νούμερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Για να το κάνουμε και πιο αναλυτικά, μέτρησαν, 1.473 πόντους έχοντας 1.040 σουτ εντός πεδιάς, 292 προσπάθειες από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και 207 λάθη. Άρα 1473/(1040+(0.44*292)+207) θα μας δώσει τελικό αποτέλεσμα 1.07.

Στην 2η θεση ισοβαθμούν δύο ομάδες, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναντολού Εφές και η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχοντας 1.05 πόντους ανά κατοχή. Οριακά πιο χαμηλά βρίσκουμε την Μπασκόνια με 1.04 πόντους ανά κατοχή, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Ρεάλ Μαδρίτης με 1.02 πόντους ανά κατοχή. Αντίθετα η βαθμολογική θέση του Παναθηναϊκού αποτυπώνεται και στον εν λόγω πίνακα και αυτό διότι βρίσκεται μόλις στην 15η θέση με 0.94 πόντους ανά κατοχή. Είναι καλύτερος μόνο από την Βιλερμπάν (0.92), την Μπάγερν Μονάχου (0.92) και την Αρμάνι Μιλάνο (0.89). Και για να αναλύσουμε και τα νούμερα των «πρασίνων», έχουν πετύχει 1.331 πόντους, έχουν πάρει 1.069 σουτ εντός πεδιάς, έχουν εκτελέσει 351 βολές ενώ έχουν υποπέσει σε 199 λάθη. Άρα 1.331/(1069+(0.44*351)+199) μας δίνει 0.7 πόντους ανά κατοχή... 

«Ερυθρόλευκη» η πρώτη θέση στο true shooting

ΤTo ποσοστό true shooting υπολογίζεται από τρεις δείκτες. Τους πόντους που βάζει η κάθε ομάδα στα παιχνίδια της, τα σουτ που εκτελεί και τις βολές που επιχειρεί. Αποτελεί τον δείκτη που μας λέει επί της ουσίας την αποδοτικότητα μιας ομάδας στην περίπτωση που εξετάζουμε (ή ενός παίκτη) στο σκοράρισμα, σε σχέση με τις εκτελέσεις που κάνει. Δηλαδή δίποντα, τρίποντα και βολές, με τα πρώτα δύο να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό. Ο Ολυμπιακός που αποτελεί την κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης, σκοράροντας τους περισσότερους πόντους ανά ματς, είναι και η καλύτερη ομάδα στο ποσοστό true shooting, έχοντας 66.6%.  

Στη δεύτερη θέση συναντάμε την Παρτίζαν με 65.6% που ακόμα δεν είναι σε θέση 8άδας, ενώ την τριάδα κλείνει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές με 65.1%. Τέταρτη είναι η Μπαρτσελόνα με 64.6%, ενώ την πεντάδα κλείνει η Ρεάλ με 64.4%. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πίσω στην 16η θέση με 58.1% και ξεπερνάει μόνο την Μπάγερν και την Αρμάνι Μιλάνο. Η πρωτιά των Πειραιωτών στο true shooting δικαιολογείται και από το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είναι η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης στην ευστοχία, σουτάροντας με 50.6% στο παρκέ, ενώ η δεύτερη Παρτίζαν έχει 49.6% και ο 16ος  Παναθηναϊκός στο 43.2%. Ο Ολυμπιακός είναι 11ος στις βολές που εκτελεί με 17.2 ανά παιχνίδι και 10ος με 61.3 στα σουτ που επιχειρεί σε κάθε ματς. Δηλαδή παίρνοντας λιγότερες προσπάθειες με σουτ και βολές από άλλες ομάδες, έχει καταφέρει να είναι πιο εύστοχος και παραγωγικός, κάτι που τον εκτοξεύει στον δείκτη του true shooting στην κορυφή της λίστας.

Η πρώτη θέση των Πειραιωτών του true shooting μπορεί να εξηγηθεί και από τον τρόπο που παίζει η ομάδα του Μπαρτζώκα, αφού είναι από τις ομάδες που φτιάχνει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να σκοράρει με αρκετά ελεύθερα σουτ που είναι προϊόν της σωστής κυκλοφορίας μπάλας, του καλού spacing και της έξτρα πάσας που τις περισσότερες φορές βγαίνει στην επίθεση των ερυθρολεύκων. Όπως είπαμε και πριν είναι 11ος σε βολές που έχει επιχειρήσει και 10ος στα σουτ που παίρνει, ωστόσο είναι αποδοτικός και πολύ πιο εύστοχος από άλλες ομάδες με παραπάνω προσπάθειες.

Aνάλογη είναι η εξήγηση για την 16η θέση του Παναθηναϊκού στη λίστα του true shooting. Οι «πράσινοι» σκοράρουν 78.3 πόντους ανά ματς, ενώ είναι ψηλά στα σουτ που επιχειρούν με 62.9 ανά παιχνίδι που τους βάζουν στην Πέμπτη. Ωστόσο τις περισσότερες φορές οι εκτελέσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, κάτι που φαίνεται και από το 43.2% στα σουτ εντός πεδιάς. Πάμε τώρα και σε άλλο ένα δείκτη υπολογισμού του true shooting, τις βολές. Το «τριφύλλι» το συναντάμε πολύ ψηλά στην τρίτη θέση της EuroLeague με 20.7 ανά ματς, αλλά και εδώ είναι άστοχο, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη θέση στη λίστα, τη 17η. Η ομάδα του Ράντονιτς σουτάρει βολές με 72.9% και είναι κάτι που απαιτεί μεγάλη βελτίωση στη συνέχεια, αφού θα υπάρξουν οριακά ματς μέσα στη σεζόν που μπορεί να κριθούν από 3-4 άστοχες βολές.

art direction / συνθέσεις: Χρήστος Ζωίδης / Ευαγγελία Λώλου