Ηλέκτρα Στεφανίδου
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Η αξία της διατροφής στη διατήρηση του βάρους και στη ρύθμιση του διαβήτη
Ηλέκτρα Στεφανίδου
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Η αξία της διατροφής στη διατήρηση του βάρους και στη ρύθμιση του διαβήτη
Η Ηλέκτρα Στεφανίδου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαρακόπειου Πανεπιστημίου ενώ έχει cMSc στην Άθληση και στην Υγεία, παρέχοντας δια ζώσης και online συνεδρίες.
Μέσω του Gazzetta, εξηγεί πώς τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να έχουν ρυθμισμένη καθημερινότητα.
«Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας με τις αντλίες ινσουλίνης αλλά και τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης του σακχάρου, ένας διαβητικός μπορεί να έχει μια απόλυτα ρυθμισμένη καθημερινότητα ακολουθώντας και τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές.
Υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος σε σχέση με τη διατροφή του για να πετύχει καλύτερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Κατ' αρχάς: Μας ενδιαφέρουν οι συνολικοί υδατάνθρακες στη διατροφή. Είναι πολύ πολύ σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη αναλογία θρεπτικών συστατικών, δηλαδή πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.
Δεύτερον: Μας ενδιαφέρει το είδος των υδατανθράκων που επιλέγουμε. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διότι απορροφούνται πιο αργά και σταδιακά από τον οργανισμό, χωρίς να ανεβαίνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, μπορούμε να αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες που βρίσκονται σε χυμούς φρούτων, αναψυκτικά με ζάχαρη, μέλι, γλυκά και στα σφολιατοειδή. Σε αντίθεση μπορούμε να προτιμάμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα όσπρια, τα φρούτα & λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Επιπλέον, είναι σημαντικός ο καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να συγκεντρώσουμε όλους τους υδατάνθρακες μέσα σ' ένα γεύμα, όπως για παράδειγμα μία μεγάλη μακαρονάδα και να τους μοιράσουμε καλύτερα μέσα σε μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα και καλύτερα είναι να τους μοιράσουμε σε όλα τα γεύματα, βάζοντας για παράδειγμα μία φέτα ψωμί στο πρωινό, μία μικρότερη ποσότητα ζυμαρικών μαζί με κοτόπουλο στο μεσημεριανό ή κάποιο φρούτο σαν σνακ.
Η τελευταία συμβουλή αφορά το συνδυασμό των τροφίμων. Καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε μόνους τους τους υδατάνθρακες σ' ένα γεύμα αλλά να τους συνδυάσουμε με μια καλή πηγή πρωτεΐνης ή λιπών.
Για παράδειγμα, αντί να επιλέξουμε ως σνακ δύο φρούτα, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα φρούτο και να το συνδυάσουμε με λίγους ξηρούς καρπούς ή μία φέτα τυρί ή κάποιο γιαούρτι.
Είναι σημαντικό να τονιστεί κι ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του βάρους. Τα άτομα με διαβήτη, καλό θα ήταν να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα πρόκειται να έχουν ένα σημαντικό όφελος στα επίπεδα σακχάρου, έχοντας απώλεια βάρους μεγαλύτερη του 5% του αρχικού βάρους, το οποίο θεωρείται και μια σημαντική απώλεια».
Η Liquid Media και το Gazzetta ευχαριστεί θερμά τους ειδικούς επιστήμονες και τους αθλητές που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην καμπάνια μας για την ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1.