Σπύρος Γαρζώνης - Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Διαβητολόγος - Δημοσιογράφος
«Η σχέση ασθενούς-γιατρού είναι το κλειδί»
Σπύρος Γαρζώνης - Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Διαβητολόγος - Δημοσιογράφος
«Η σχέση ασθενούς-γιατρού είναι το κλειδί»
Ο Σπύρος Γαρζώνης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1999.
Μετεκπαιδεύτηκε στο Σακχαρώδη Διαβήτη και το Διαβητικό πόδι στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου παρέμεινε ως επιστημονικός συνεργάτης για πάνω από 10 χρόνια.
Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής εταιρείας (EASD), της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – Ελλάδος.
Είναι κάτοχος του επίσημου τίτλου εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενασχόληση με την τεχνολογία στο διαβήτη και τις αντλίες ινσουλίνης.
Συνομιλεί με τον Παναγιώτη Δαλαταριώφ, δημοσιογράφο του Gazzetta και 34 χρόνια διαβητικό. Ο Παναγιώτης από την ημέρα που ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ασχολείται ενεργά για την ενημέρωση σχετικά με το διαβήτη και το πώς η ζωή κάποιου δεν μπορεί να σταματήσει από μια απλή διάγνωση.
«Είμαι ο Παναγιώτης Δαλαταριώφ, δημοσιογράφος του Gazzetta και 34 χρόνια διαβητικός. Βγαίνω στη... σύνταξη σε λίγο. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο έπιασα τη ζωή και το διαβήτη μου από την αρχή, καθώς επέλεξα να φορέσω σύστημα αντλίας.
Γιατί; Γιατί έπρεπε να αλλάξω κάτι στην καθημερινότητά μου και να ρυθμιστώ πιο ξέγνοιαστα. Γιατρέ, σ' ευχαριστώ που σ' αυτό το μονοπάτι που ξεκίνησα είσαι μαζί μου. Εγώ μπορώ να πω πολλά πράγματα για το πώς με έχει βοηθήσει η αντλία, αλλά θα ήθελα να πεις εσύ στον κόσμο για το σύστημα αντλίας, τα οφέλη της και το πώς βοηθά ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 να είναι στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του ρυθμισμένο, αν όχι σε ολόκληρο - που κυρίως είναι σε ολόκληρο».
Σπύρος Γαρζώνης: «Κοίτα, για την καθημερινότητα, εσύ είσαι αρμόδιος να μας πεις πόσο έχει επηρεάσει θετικά, πόσο έχεις ξενοιάσει, πόσο λιγότερο ασχολείσαι. Γενικά, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και με τη συνεχόμενη καταγραφή γλυκόζης και με τις αντλίες χορήγησης ινσουλίνης και με τα κλειστά υβριδικά συστήματα - όπως είναι αυτό που φοράς, όπου δεν χρειάζεται να ασχολείσαι, πέρα από το να ανακοινώνεις τα γεύματά σου και να βάζεις το πόσους υδατάνθρακες θα φας.
Από εκεί και πέρα, αυτό που κάποτε προσπαθούσες εσύ κι όλος ο κόσμος που έχει διαβήτη τύπου 1, να παρακολουθείς το αν ξέφυγε το σάκχαρο προς τα πάνω, να κάνεις διορθώσεις, αν πηγαίνει προς τα κάτω να φας κάτι για να μην κάνεις υπογλυκαιμία... Όλα αυτά, με το κλειστό κύκλωμα τις αντλίας, παρακολουθούνται από τον αισθητήρα και γίνονται διορθώσεις ώστε να είσαι όσο γίνεται εντός του εύρους 70 και 180 για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Μία από τις απορίες μου όταν είχα έρθει σε εσένα ήταν ερωτήσεις του στιλ: "Θα μπορώ να κοιμάμαι άνετα; Να κολυμπήσω; Να κάνω ντουζ; Εύλογες ερωτήσεις».
Σπύρος Γαρζώνης: «Ο μεγαλύτερος φόβος εκείνου που ο γιατρός του θα του προτείνει να βάλει αντλία είναι "και θα έχω αυτό το πράγμα πάνω μου συνέχεια; Και πώς θα είναι; Όλα αυτά, όπως ξέρεις και εσύ πολύ καλά, τα ξεπερνάς στην πρώτη εβδομάδα και εκεί περνάς από τις πόρτες και μπορεί να πιαστεί το σωληνάκι γιατί ξεχνάς ότι φοράς την αντλία. Μπορείς να την αφαιρέσεις σαφώς. Μπορείς να βγάλεις το σωληνάκι από πάνω σου για μία ώρα - για παράδειγμα - να κάνεις το μπάνιο σου και να το ξαναφορέσεις. Δεν σε περιορίζει τόσο. Είναι εύλογο για κάποιον που δεν το έχει πάνω του να του φαίνεται στην αρχή περίεργο αλλά τελικά το συνηθίζει».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Θυμάμαι, ότι σε είχα ρωτήσει επίσης για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο χρήστης της αντλίας και μου είχες κάνει λόγο για συνέπεια σχετικά με τα γραμμάρια των υδατανθράκων. Το θυμάμαι σαν χθες αυτό».
Σπύρος Γαρζώνης: «Κάποιος που δεν θέλει να ρυθμιστεί, δεν θα ρυθμιστεί ούτε με την αντλία. Πρέπει να κάνεις και εσύ αυτά που χρειάζεται. Το κυριότερο είναι να είσαι ειλικρινής. Τώρα θα φάω, βάζεις τα γραμμάρια, λαμβάνεις την ινσουλίνη που πρέπει μέσω της αντλίας. Τώρα αν τρως και δεν το λες στην αντλία, εκείνη θα προσπαθήσει να διορθώσει την κατάσταση αλλά δεν θα έχεις την τέλεια ρύθμιση».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Ύστερα από περίπου έναν χρόνο με την αντλία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μου αρέσει όταν ξυπνάω να βλέπω την οθόνη της αντλίας γιατί οι τιμές μου είναι από 90 μέχρι 120, που πριν την αντλία ξυπνούσα και δεν ήθελα να μετρηθώ γιατί είχα κουραστεί με τα υψηλά πρωινά σάκχαρα».
Σπύρος Γαρζώνης: «Εκεί είναι το προτέρημα του συστήματος αυτού, γιατί καμία νύχτα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Αυτό το σύστημα εξατομικεύει τη χορήγηση κάθε νύχτα διαφορετικά, κάθε μέρα διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες και με το σάκχαρο που μετράει».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Για κάποιον που μπορεί να αισθάνεται άσχημa ή άβολα με την έκθεση, αυτή εδώ είναι η αντλία, εδώ βλέπουμε το διάγραμμά μου μέσα στην καθημερινότητά μου. Και όποιος δεν θέλει να βγάλει την αντλία από την τσέπη του ή το παντελόνι του, υπάρχει στο κινητό η εφαρμογή και μπορεί να παρακολουθεί το σάκχαρό του κανονικά.
Όταν ένας άνθρωπος διαγνωστεί με διαβήτη σήμερα, τώρα το 2024, τι είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζει;
Σπύρος Γαρζώνης: «Αυτό που πρέπει να ξέρει είναι πως μπορεί να κάνει τα πάντα, να ζήσει φυσιολογικά. Θα πρέπει να ασχοληθεί με το σάκχαρό του. Δυστυχώς, όσο κι αν έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, δεν υπάρχει ακόμα το τεχνητό πάγκρεας για να τα κάνει όλα μόνο του. Μέχρι ένα βαθμό θα πρέπει να ασχολείται. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να φροντίζει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνουμε όλοι: Να γυμνάζεται, να τρέφεται σωστά, να έχει σωστό σωματικό βάρος και να ασχολείται με το σάκχαρό του, μπορεί να κάνει τα πάντα».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Εσύ ως γιατρός, σ' έναν ασθενή που βλέπεις ότι ακόμη ψυχολογικά δεν είναι στα καλύτερά του, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που του λες;».
Σπύρος Γαρζώνης: «Και ο ασθενής και η οικογένεια, όταν πρόκειται για μια τέτοια διάγνωση, είναι λογικό να είναι πελαγωμένοι και αγχωμένοι. Αυτό φαντάζει τρομερά βαρύ. Τελικά, όμως, αυτό που πρέπει να σκέφτονται είναι ότι ζούμε σε μια εποχή που έχουμε όλα τα εργαλεία κι όλα τα μέσα για να το ρυθμίσουν τέλεια και να έχουν μια φυσιολογική ζωή, ώστε να κάνουν τα πάντα. Αυτό που οφείλουν να κάνουν οι ίδιοι είναι να ασχοληθούν μ' αυτό, να έχουν καλή επικοινωνία με το γιατρό τους κι όλα θα πάνε καλά».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Αυτό που έχει την αξία του να πούμε είναι πως στη συγκεκριμένη αντλία υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και από τον γιατρό».
Σπύρος Γαρζώνης: «Από τη στιγμή που όλα αυτά τα δεδομένα πάνε στο cloud, μόλις με πάρεις τηλέφωνο και μου πεις "γιατρέ υπάρχει αυτό", τότε θα μπορώ να επέμβω».
Παναγιώτης Δαλαταριώφ: «Αυτό που θέλω να πω κι εγώ με τη σειρά μου, είναι πως ο διαβήτης το 2024 δεν βάζει κανένα εμπόδιο σε τίποτα, εφόσον εμείς το επιλέξουμε. Όταν επιλέξεις να ζεις τη ζωή σου όπως εσύ θες και προσαρμοστείς σε 2-3 πράγματα που σου λέει ο γιατρός σου και τα ακολουθήσεις, έχεις τη ζωή που θέλεις.
Αυτά που σας είπα εδώ σ' αυτό το video είναι καθαρά βιωματικό το ό,τι είπα. Δεν σας λέω τι να κάνετε. Το τι θα κάνετε θα σας το πει ο γιατρός σας και κανένας άλλος. Ούτε η οικογένειά σας ούτε ο μπαμπάς σας ούτε το ίντερνετ. Μόνο ο γιατρός σας».
Η Liquid Media και το Gazzetta ευχαριστεί θερμά τους ειδικούς επιστήμονες και τους αθλητές που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην καμπάνια μας για την ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1.