O Ντιν Καρνάζης πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού

Photo credits: Elias Lefa

Photo credits: Elias Lefa

Ο Ντιν Καρνάζης , ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος, ξεκινά συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού ως πρεσβευτής του ελληνικού Τουρισμού στο εξωτερικό.

ΟUltra Marathon Man, όπως είναι γνωστός στο παγκόσμιο κοινό, αναμένεται μέσα από την συμφωνία στην οποία έχει έρθει με το υπουργείο, να αναλάβει:

 • Την προώθηση/προβολή/ανάδειξη του ελληνικού αθλητικού τουριστικού προϊόντος, της σωματικής ευεξίας και της ελληνικής - μεσογειακής διατροφής μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών μέσων, με αναρτήσεις τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση αλλά και, όποτε κρίνεται σκόπιμο, μέσω συνεντεύξεων του Πρεσβευτή
 • συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (αρμόδιο τμήμα) για τη δημοσίευση κοινών αναρτήσεων (posts) τόσο στα κοινωνικά δίκτυα του Πρεσβευτή όσο και στα επίσημα κανάλια του Visit Greece
 • συμμετοχή του ή σε εκδηλώσεις/διοργανώσεις αθλητικού τουρισμού και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός συνόρων
 • συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις του εξωτερικού, σύμφωνα με το πρόγραμμα του, φέροντας σήμα του Visit Greece
 • στόχευση, κυρίως, στις long haul αγορές των Η.Π.Α και του Καναδά και δυνατότητα συνεργασίας με την Κεντρική Υπηρεσία και το κατά τόπο Γραφείο ΕΟΤ Εξωτερικού Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 • Ο Dean Karnazes με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια

  Ο Dean Karnazes με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια

  O 60χρονος συγγραφέας και υπερμαραθωνοδρόμος από την Καλιφόρνια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ και δεν είναι τυχαίο ότι έχει βρεθεί προσκεκλημένους στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά talk show

  Photo Credits: Vladimir Rys for Navarino Challenge

  Photo Credits: Vladimir Rys for Navarino Challenge

  Dean Karnazes on David Letterman

  Dean Karnazes on Jimmy Kimmel

  UltraMarathon Man: 50 Marathons • 50 States • 50 Days

  Το τρέξιμο είναι στάση ζωής

  Το τρέξιμο είχε μπει στη ζωή του από τον… παιδικό σταθμό καθώς πήγαινε τρέχοντας από το σπίτι του εκεί. Έτσι μπήκε το τρέξιμο ως τρόπος διασκέδασης στη ζωή του, πριν γίνει στάση ζωής. Από τα 11 του άρχισε να δοκιμάζει τα όριά του, τρέχοντας στο Γκραντ Κάνιον και το όρος Γουίτνι, το ψηλότερο στις ΗΠΑ. Ενα χρόνο μετά ποδηλάτησε,στα 12 του, 64 χιλιόμετρα (κοπανιστός από το σπίτι) προκειμένου να περάσει τα γενέθλιά του στον παππού του.

  Dean Karnazes running in Tuolumne Meadows, California. Photograph: PatitucciPhoto

  Dean Karnazes running in Tuolumne Meadows, California. Photograph: PatitucciPhoto

  Ηταν θέμα χρόνου να ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις κι έτσι και έγινε.

  Το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής και μέσα από αυτό φρόντισε να προσφέρει και στην κοινωνία. Στον πρώτο του αγώνα με φιλανθρωπικό αγώνα, έκανε 105 στροφές για να συγκεντρωθούν χρήματα για φτωχά παιδιά. Ο αγώνας ήταν «στροφή και δολάριο» με όλους τους μαθητές που συμμετείχαν να τρέχουν ως 15 γύρους. Αυτός έτρεξε 105, έναν ολόκληρο μαραθώνιο…

  Τα κατορθώματά του εντυπωσιάζουν.

  Μεταξύ άλλων:

 • Ετρεξε σε 50 μέρες, 50 μαραθώνιους σε 50 Πολιτείες των ΗΠΑ το 2006.
 • Κέρδισε υπερμαραθώνιους όπως αυτός των 217 χιλιομέτρων στην Κοιλάδα του Θανάτου, κάτω από 49 βαθμούς Κελσίου, στον πιο εξαντλητικό αγώνα της ζωής του.
 • Κέρδισε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υπερμαραθωνίου δύο φορές, ενώ έχει κερδίσει 4 μαραθώνιους σε έρημο και μία στον Νότιο Πόλο!
 • Ετρεξε 4.800 χιλιόμετρα σε 75 μέρες (Ντίσνεϊλαντ Λος Αντζελες - Νέα Υόρκη) τρέχοντας κάθε μέρα περίπου 80 χιλιόμετρα.
 • Εχει πάρει αμέτρητα βραβεία, ενώ έχει γράψει και βιβλία για την εμπειρία του μέσα από τους υπερμαραθώνιους.
 • Το 2007 είχε συμπεριληφθεί στους «100 Πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους του Κόσμου» από το περιοδικό Time
 • Πάντα δίπλα στα ελληνικά αθλητικά event και το... Gazzetta από κοντά

  Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ντιν Καρνάζης έχει επισκεφτεί τη χώρα μας για να στηρίξει αθλητικά events. Και το Gazzetta είχε την χαρά και την τύχη να φιλοξενήσει και να συζητήσει μαζί του αρκετές φορές στο πέρασμα του χρόνου.

  Το 2014 ο Καρνάζης είχε έρθει στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Navarino Challenge και σε συνεντευξή του στον Δήμο Μπουλούκο, είχε αναφερθεί στα μυνήματα που θέλει να μεταφέρει μέσω του αθλητισμού για την ζωή, την υγιεινή διατροφή, αλλά και για την προβολή της χώρας.

  «Με ρωτάνε γιατί το κάνω αυτό. Γιατί τρέχω σε τέτοιους αγώνες. Στην αρχή το έκανα για πλάκα αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι αποφάσισα να ζήσω μια αντισυμβατική ζωή ακολουθώντας έναν εναλλακτικό δρόμο. Έχω συνειδητοποιήσει τελικά πως μου προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερη χαρά από ό, τι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, για αυτό και το συνεχίζω. Πλέον βλέπω ότι έχει ανταπόκριση στον κόσμο και μπορώ να στέλνω μηνύματα που εγώ θεωρώ ότι είναι σωστά» είχε πει τότε στο Gazzetta.

  «Η υγεία είναι ο πλούτος μας. Πρέπει να κάνουμε την υγεία κορυφαία προτεραιότητά μας και να μην την παραμελούμε, αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διατηρούμαστε σε καλή κατάσταση. Τώρα με την ευκαιρία του Νavarino Challenge μιλάω και για την παιδική παχυσαρκία, καθώς έμαθα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο πρόβλημα αυτό. Λέγοντας αυτά που πιστεύω ίσως να ευαισθητοποιηθούν περισσότερα παιδιά και κυρίως οι γονείς.» πρόσθεσε.

  Το 2018 μιλήσαμε και πάλι μαζί του για το Navarino Challenge και στο Σπάρταθλον , ενώ το 2022 το Gazzetta είχε την χαρά και την τιμή να τον φιλοξενήσει στα στούντιό του, όπως μας διηγήθηκε μία από τις συγκλονιστικές ιστορίες του μέσω του My Story.

  Η επιστήμη... εξηγεί τα κατορθώματα του Καρνάζη

  Πολλοί απορούν με την δύναμη και την αντοχή που έχει για να βγάζει τόσο δύσκολες αποστολές ο Ντιν Καρνάζης. Η επιστήμη... το εξήγησε ωστόσο.

  Οι επιστημονικές μετρήσεις στο σώμα του υπερμαραθωνοδρόμου, έχουν αποδείξει ότι τα γονίδια του δεν οδηγούν για κάποιο λόγο τους μύες του να παράγουν γαλακτικό οξύ όσο γρήγορα συμβαίνει σε άλλους οργανισμούς. Ένας δρομέας αρχίζει να κουράζεται όταν συσσωρεύεται γαλακτικό οξύ στους μύες του, οι οποίοι του στέλνουν σήμα ότι φτάνουν στα όριά τους. Με τον Καρνάζη δεν συμβαίνει αυτό με την ίδια ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχει ένα πλεονέκτημα στο να βγάζει εις πέρας τόσο δύσκολους και απαιτητικούς αγώνες.

  Η «φύση» του Καρνάζη έγινε αντικείμενο ανάλυσης ακόμη και από τον Guardian...


  Photo Credits: Vladimir Rys for Navarino Challenge

  Photo Credits: Vladimir Rys for Navarino Challenge

  Η πρόσκληση στον Λευκό Οίκο

  Η δημοφιλία του Καρνάζη στις ΗΠΑ αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι επί προεδρείας Ομπάμα, η Μισέλ Ομπάμα τον είχε καλέσει στον Λευκό Οίκο το 2011, στο πλαίσιο μίας ενέργειας ώστε να δραστηριοποιούνται περισσότερο τα μικρά παιδιά για να αποφύγουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα, την παχυσαρκία.


  Photo Credits: Vladimir Rys for Navarino Challenge

  Photo Credits: Vladimir Rys for Navarino Challenge

  A show poster for Kellar
  A show poster for Kellar

  Η αναφορά στον Αλέξανδρο Νικολαϊδη

  O Καρνάζης έχει γνώση του ελληνικού αθλητισμού και μάλιστα είχε γνωρίσει από κοντά στο Navarino Challenge τον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαϊδη. Στην είδηση του θανάτου του, είχε συγκλονιστεί και είχε κάνει μία ανάρτηση τιμώντας τη μνήμη του.

  «Ο κόσμος έχασε έναν καλό άνθρωπο. Δύο φορές κάτοχο ολυμπιακού μεταλλίου, σύζυγο, πατέρα και περήφανο Ελληνα, που έφυγε από καρκίνο στη νεαρή ηλικία των 42 ετών. Αλέξανδρος Νικολαϊδης. Ζωή σε εσάς» είχε γράψει στα σόσιαλ ο Καρνάζης.

  To «συγγραφικό βιογραφικό» του Ντιν Καρνάζη

  Ο Ντιν Καρνάζης γεννήθηκε το 1962 στην Καλιφόρνια από Ελληνες γονείς (Νικ και Φραν Καρνάζη). Εχει έναν αδερφό (Κρεγκ), ενώ είχε και μία αδερφή (Πέρι) η οποία «χάθηκε» σε τροχαίο ατύχημα όταν ήταν 18 ετών.


  Οι γονείς του έχουν καταγωγή από Αρκαδία και Ικαρία και μάλιστα κατά την παρουσία του στο Navarino Challenge πριν δέκα χρόνια, επισκέφτηκε το χωριό Σιλίμνα της Αρκαδίας, τόπο καταγωγής του πατέρα του.

  Ο Καρνάζης πέρα από τα δρομικά του επιτεύγματα, είναι και συγγραφέας 5 βιβλίων: Ultramarathon Man, 50/50, RUN!, The Road to Sparta, A Runner’s High, είναι τα βιβλία που έγραψε για την άσκηση και το wellbeing, στοιχεία που προσπαθεί να αναδείξει μέσα από την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια.

  Η συνεργασία του με το υπουργείο Τουρισμού είναι μία πολύ ωραία πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη.