Wyscout Analysis: Το αγωνιστικό προφίλ των Big-5 στο πρώτο μισό της σεζόν

To δεύτερο μέρος της κανονικής διάρκειας της Superleague είναι προ των πυλών και το Gazzetta επιχειρεί, με τη βοήθεια του WyScout, να σκιαγραφήσει το προφίλ των Big-5.

Το ιστορικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η δυναμική ΑΕΚ του Αλμέιδα, ο νεανικός ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, η νέα βερσιόν του Ολυμπιακού δια χειρός Μίτσελ και ο Άρης του Άλαν Πάρντιου.

Οι πέντε μεγάλοι του ελληνικού πρωταθλήματος ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις υποχρεώσεις τους για το δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας της Superleague κι εμείς, με την σύμπραξη του WyScout, της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της αγωνιστικής συμπεριφοράς των ομάδων αυτών με βάση τα πεπραγμένα τους σε 17 σημαντικές στατιστικές κατηγορίες.

Κάπως έτσι θα αποκτήσουμε μία καλή εικόνα για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, αλλά και το κατά πόσο η αγωνιστική τους απόδοση αποτυπώνεται ορθά στον βαθμολογία.

Έφτασε δίκαια ο Παναθηναϊκός αήττητος μέχρις εδώ; Είναι η ΑΕΚ πράγματι τόσο εντυπωσιακή όσο φαίνεται στο χορτάρι; Έχει ο ΠΑΟΚ πρόβλημα στην εκτέλεση ή στην δημιουργία; Τι λείπει από τους Ολυμπιακό και Άρη για να πλησιάσουν περισσότερο στην πρώτη δυάδα;

Να σημειωθεί πως το «τριφύλλι» και οι δύο «δικέφαλοι» δεν έχουν αλλάξει προπονητή ενώ ο Ολυμπιακός και ο Άρης έχουν προβεί σε αλλαγές. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με τον Πέδρο Μαρτίνς, που όμως δεν πρόλαβε ματς πρωταθλήματος της φετινής σεζόν. Έπειτα ήρθε ο Κάρλος Κορμπεράν, που έμεινε στον πάγκο της ομάδας μέχρι την 5η αγωνιστική κι από κει και πέρα ανέλαβε ο Μίτσελ. Ο Άρης ξεκίνησε με τον Χερμάν Μπούργος μέχρι και την δεύτερη αγωνιστική, είχε για δύο ματς στον πάγκο του τον Απόστολο Τερζή και στην συνέχεια ήρθε ο Άλαν Πάρντιου, που παραμένει μέχρι και τώρα.

Goal και xG: Πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος η ΑΕΚ, αποτελεσματικότερος ο Άρης

Το πρώτο γράφημα αφορά τα γκολ και τα xGoals των ομάδων. Αυτο το metric αποτυπώνει την αξία μιας ευκαιρίας που έχει δημιουργήσει μία ομάδα ή ένας παίκτης κι έτσι μπορεί να δείξει το πόσο απειλητική ήταν σ' ένα παιχνίδι. Λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τη θέση που εκτέλεσε ο ποδοσφαιριστής, αλλά και τις συνθήκες (αντίπαλοι, αν κινείται η μπάλα όταν σουτάρει κλπ.).

Βάζοντας δίπλα στην κατηγορία αυτή τα γκολ που έχει όντως πετύχει η κάθε ομάδα, βλέπουμε αν κινήθηκε με βάση την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να έχει αναφορικά με τις ευκαιρίες της, αν είχε κάποια ρέντα ή και το αντίθετο.

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα με 24, με την ΑΕΚ να ακολουθεί κατά πόδας με 23. Στα 20 ο Άρης και οριακά πιο πίσω του οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με 19 και 18 αντίστοιχα. Πάμε λοιπόν να δούμε με την βοήθεια των xGoals (xG) πόσα τέρματα θα έπρεπε να έχουν οι ομάδες.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ' αυτά την καλύτερη επίθεση θα έπρεπε να έχει η ΑΕΚ που είχε ευκαιρίες που άξιζαν 26,66 τέρματα κι έχει ουσιαστικά απόκλιση 3,66 γκολ. Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 23,36, ο οποίος έχει σκοράρει 24 γκολ και άρα υπάρχει σχεδόν ταύτιση μεταξύ των δύο αριθμών (+0,64). Τρίτος ο Ολυμπιακός που έχει 22,54 xG, όμως έχει σκοράρει μόλις 18 τέρματα εμφανίζοντας την μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των πέντε μεγάλων (-4,54). Ελάχιστα πίσω από τους «ερυθρόλευκους» βρίσκεται ο ΠΑΟΚ που έχει 22,32 έχοντας σκοράρει 3,32 γκολ λιγότερα του αναμενομένου. Τελευταίος στην συγκεκριμένη κατηγορία και με μεγάλη απόκλιση από τους υπόλοιπους είναι ο Άρης με μόλις 18,31 xG, η μοναδική ομάδα του Big-5 με κάτω από 20 xG τις 13 αυτές πρώτες αγωνιστικές. Το καλό για τους «κίτρινους» είναι πως έχουν σκοράρει 20 τέρματα, δηλαδή 1,69 περισσότερα του αναμενόμενου, έχοντας εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που έχουν φτιάξει.

Η κορυφαία σε απειλή ομάδα στο πρωτάθλημα είναι η ΑΕΚ, όπως είχε αρχίσει να διαφαίνεται στον αγωνιστικό χώρο και μετά τις πρώτες αγωνιστικές, με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί. Αυτές είναι οι δύο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος στο επιθετικό κομμάτι. Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είναι τρίτος ίσως εκπλήσσει κάποιους, όμως πρόκειται για μία ομάδα, που ακόμα κι όταν δεν είναι στα καλύτερά της, έχει τους ποιοτικούς παίκτες μπροστά που μπορούν να φτιάξουν φάσεις.

Οι ελλείψεις της ομάδας στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά και το ήπιο ξεκίνημα του Ζίβκοβιτς στον ΠΑΟΚ δεν είναι εμφανή μόνο στο γήπεδο, αλλά και στους αριθμούς καταστώντας τον «δικέφαλο του βορρά» τέταρτο στην συγκεκριμένη λίστα. Η τελευταία θέση του Άρη και με τέτοια διαφορά στον συγκεκριμένο τομέα καταδεικνύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «κίτρινοι» στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου.

Goals against και xGa: Η εντυπωσιακή αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού και το χαμένο έδαφος των ομάδων της Θεσσαλονίκης

Ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη αμυντική λειτουργία στο πρωτάθλημα απ' όλες τις απόψεις. Όχι μόνο είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ του πρωταθλήματος με τέσσερα σε 13 ματς, αλλά οι «πράσινοι» είναι εκείνοι που έχουν απειληθεί και λιγότερο, αφού τα xGa τους είναι μόλις στα 8,39. Σίγουρα, το «τριφύλλι» είναι και τυχερό, αφού αυτή τη στιγμή έχει δεχθεί 4,39 τέρματα λιγότερα απ' ότι θα έπρεπε. Το αποτέλεσμα αυτό όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στον αγωνιστικό προσανατολισμό του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει ως πρώτο μέλημα τον έλεγχο των αγώνων, χωρίς να παίρνει περιττά ρίσκα και το κλέψιμο της μπάλας ψηλά μέσω πρέσινγκ, ώστε να μην απειλείται η άμυνά του. Μεγάλη συμβολή στο συγκεκριμένο τομέα έχει και ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι με την εξαιρετική απόδοσή του στον πρώτο γύρο όπου δέχθηκε 2,12 γκολ λιγότερα από το αναμενόμενο (4 τέρματα από 6,12 xCG).

Η ΑΕΚ είναι εκείνη που ακολουθεί τον Παναθηναϊκό. Έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ περισσότερο από τους «πράσινους» (5), αλλά αυτό είναι και θέμα τύχης, αφού οι «κιτρινόμαυροι» έχουν συνολικά δεχθεί ευκαιρίες που άξιζαν 10,06 τέρματα, δηλαδή η εστία τους έχει παραβιαστεί 5,06 φορές λιγότερο του αναμενομένου. Το ατελείωτο πρέσινγκ και η αστείρευτη ενέργεια που έχει η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε να κρατάει την μπάλα μακριά, πολύ μακριά, από την περιοχή της.

Αμέσως μέσα έρχεται ο Ολυμπιακός που μπορεί να έχει δεχθεί τρία γκολ παραπάνω από την ΑΕΚ, όμως στην πραγματικότητα, οι ευκαιρίες που έχουν δεχθεί οι δύο ομάδες έχουν διαφορά μόλις 0,05 xG. Αυτό σημαίνει πως και οι «ερυθρόλευκοι» αποδίδουν, καλά στα αμυντικά τους καθήκοντα (-2,11), παρά τα προβλήματα χημείας που αντιμετώπισαν στην αρχή της φετινής σεζόν, όμως δεν είναι τόσο τυχεροί, όπως η ΑΕΚ. Και μιλάμε για τύχη ή ρέντα στο κομμάτι αυτό, γιατί το πόσο καλή είναι μία ομάδα αμυντικά φαίνεται από το πόσο χαμηλά είναι τα xGa και όχι τα γκολ που δέχθηκε, γιατί το πρώτο νούμερο φανερώνει το πόσα γκολ θα δεχόταν μία ομάδα που δέχθηκε τις συγκεκριμένες φάσεις υπό κανονικές συνθήκες και το δεύτερο πόσα έχει δεχθεί η συγκεκριμένη ομάδα που εξετάζουμε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που ισχύουν εκείνη τη στιγμή. Οπότε στο δεύτερο κομμάτι μπορεί να συμπεριλαμβάνεται η αστοχία των αντιπάλων, οι πολύ καλές εμφανίσεις του τερματοφύλακα της ομάδας εκείνη την περίοδο κ.α.

Πιο πίσω βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του βορρά» που έχει νέο τερματοφύλακα, και νεανική άμυνα γενικότερα, έχει δεχθεί δέκα γκολ (υπερδιπλάσια από τον πρώτο Παναθηναϊκό) και η αλήθεια είναι πως δεν είναι άσχημη συγκομιδή, αφού οι συνολικές ευκαιρίες που έχει δεχθεί η ομάδα ήταν για 13,88 τέρματα (-3,88). Η έτερη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Άρης, έχει κι αυτός αποδώσει καλύτερα του αναμενομένου στον τομέα των γκολ που έχει δεχθεί (11). Το πρόβλημα είναι πως είναι εκείνος που απειλήθηκε με διαφορά περισσότερο από τους υπολοίπους μεγάλους έχοντας 16,16 xGa, κάτι που σίγουρα προβληματίζει τους «κίτρινους».

Κατοχή: «Μάστερ» η ΑΕΚ, χαμηλότερα όλων ο Άρης

Πρώτη σε κατοχή στο πρωτάθλημα είναι η ΑΕΚ που έχει κατά μέσο όρο στα παιχνίδια της 61,1%. Μπορεί να είναι πολλές οι φορές που επιτίθεται άμεσα, όταν κερδίζει την μπάλα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις, κι έτσι να φαίνεται, ότι δεν την κρατάει τόσο στην κατοχή της, ωστόσο «πνίγει» τόσο πολύ τον αντίπαλο, όταν εφαρμόζει το πρέσινγκ της, που κερδίζει συνεχώς την κατοχή και γι' αυτό το ποσοστό της παραμένει υψηλό.

Δεύτερος είναι ο ΠΑΟΚ που φτάνει το 59,5% μέσω της καλής κυκλοφορίας και του ορθολογικού τρόπου ανάπτυξης που προσπαθεί να επιβάλλει στην ομάδα ο Λουτσέσκου ζητώντας από τους παίκτες του τόσο να μην απομακρύνουν την μπάλα στην άμυνα όσο και να ψάχνουν υπομονετικά την σωστή πάσα κατά την ανάπτυξή της. Αυτό έχει στοιχίσει κάποιες φορές στο φετινό ΠΑΟΚ λόγω και του νεαρού μέσου όρου ηλικίας του, αλλά η μαθησιακή αυτή διαδικασία είναι απαραίτητη για τους παίκτες και αναγκαστικά θα προκύψουν και λάθη.

Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι δύο «αιώνιοι» με τον Παναθηναϊκό να έχει 58% και τον Ολυμπιακό 57,9%. Για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν μας κάνει εντύπωση, αφού τα υψηλά ποσοστά κατοχή της μπάλας αποτελούν ταυτόχρονα τρόπο επίθεσης και άμυνας για το «τριφύλλι». Υπάρχουν και οι στιγμές που οι «πράσινοι» αν βρουν χώρους θα προσπαθήσουν να βγάλουν μία αντεπίθεση, όμως σ' αυτό στο ελληνικό πρωτάθλημα, που η πλειονότητα των αντιπάλων ομάδων, αμύνεται τόσο κλειστά, δεν είναι εύκολο. Οι «ερυθρόλευκοι» από την άλλη έχοντας τρεις διαφορετικούς προπονητές στο πρώτο μισό της κανονικής διάρκειας δεν έχουν σχηματίσει ακόμα κάποια αγωνιστική ταυτότητα, ωστόσο η ποιότητα των παικτών τους και ο φόβος που προκαλούσαν στον αντίπαλο τους έδινε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους περισσότερους αγώνες.

Τελευταίος στον τομέα αυτό είναι ο Άρης του Άλαν Πάρντιου. Ο Άγγλος έδειξε από την 5η αγωνιστική που ανέλαβε την ομάδα πως θέλει οι παίκτες του να είναι εκείνοι που έχουν τον έλεγχο του αγώνα. Γι' αυτό οι «κίτρινοι» εμφάνισαν καλύτερα ποσοστά απ' όταν ήρθε και αναμένεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας.

Σουτ: «Βομβαρδισμός» από την ΑΕΚ, φανερό το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στην δημιουργία

Η ΑΕΚ. λοιπόν, δεν είναι μόνο η ομάδα που έφτιαξε τις πιο επικίνδυνες ευκαιρίες, αλλά είναι κι εκείνη που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες έχοντας 15,07 σουτ ανά ματς. Μάλιστα, η επίδοσή της είναι περίπου κατά τέσσερα σουτ μεγαλύτερη από τον δεύτερο Ολυμπιακό (11,63), τον τρίτο Άρη (11,32) και τον τέταρτο Παναθηναϊκό (11,02).

Οι ποιοτικοί παίκτες που διαθέτουν στο επιθετικό κομμάτι ο Ολυμπιακός και ο Άρης τους έχουν βοηθήσει να δημιουργήσουν ευκαιρίες, ίσες και λίγο παραπάνω απ' ότι έχει ο Παναθηναϊκός, που διαθέτει και ποιότητα και ομοιογένεια, αλλά όπως μάθαμε από τα xG, η ποσότητα δεν είναι καλύτερη της ποιότητας και γι' αυτό οι «πράσινοι» είναι, έστω και λίγο, πιο απειλητικοί στην ουσία από τους «ερυθρόλευκους» και πολύ περισσότερο από τον Άρη.

Μοναδική ομάδα με κάτω από 11 σουτ ανά παιχνίδι, έστω και οριακά, είναι ο ΠΑΟΚ με 10,87, ο οποίος είναι τέταρτος σε γκολ και τέταρτος σε xG, κάτι που καταδεικνύει το δημιουργικό πρόβλημα που έχει εντοπίσει και ο Λουτσέσκου, ο οποίος αναζητεί τρόπους να το επιλύσει τόσο με τα υλικά που έχει όσο και με ενίσχυση τον Γενάρη.

Σέντρες: Η ΑΕΚ στηρίζεται αρκετά στα «φτερά» της, τελευταία επιλογή για τον Παναθηναϊκό του Ιβάν

Άλλη μία κορυφή για την ΑΕΚ. Είναι η ομάδα που παίζει περισσότερο με γεμίσματα εκμεταλλευόμενη την ικανότητα που έχουν οι παίκτες της. Άμραμπατ, Ελίασον και Μοχαμάντι καταλαμβάνουν την πρώτη (7,82), δεύτερη (6,83) και έκτη θέση (4,77) αντίστοιχα στο πρωτάθλημα σε σέντρες. Ο Μαροκινός μάλιστα είναι κι εκείνος που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας απ' όλους τους υπόλοιπους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος με 51,02%. Η «Ένωση» πραγματοποιεί συνολικά 18,8 σέντρες ανά αγώνα με το ποσοστό επιτυχίας της να αγγίζει το 33%, μικρότερο μόνο από κείνο του ΠΑΟΚ ανάμεσα στις ομάδες του Big-5, με τον «δικέφαλο του βορρά» όμως να έχει περίπου δύο λιγότερες σέντρες ανά ματς.

Πιο κοντά στην ΑΕΚ βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 17,07 σέντρες ανά παιχνίδι και ποσοστό επιτυχίας 29,8%, αλλά και ο ΠΑΟΚ με 16,37 και ποσοστό επιτυχίας 33,6%. Και οι δύο ομάδες δεν έχουν αυτόν σαν βασικό τρόπο επίθεσης, ωστόσο όταν τους δίνεται η ευκαιρία έχουν παίκτες να εκμεταλλευτούν στο ψηλό παιχνίδι και γι' αυτό τα δοκιμάζουν συχνά.

Κάτι τέτοιο δεν κάνει τακτικά ο Άρης και σίγουρα ο Παναθηναϊκός. Οι «κίτρινοι» πραγματοποιούν 14,08 σέντρες ανά αγώνα με ποσοστό επιτυχίας 32,7%, αλλά το ύψος των παικτών που έχουν στην επιθετική γραμμή δεν βοηθάει το συγκεκριμένο στυλ έκφρασης των επιθέσεών τους. Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην τελευταία θέση με διαφορά, αφού κάνουν μόλις 11,44 σέντρες σε κάθε παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 32,3%, αφού η βασική οδηγία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η ομάδα να επιτίθεται κάθετα και να αποφεύγει τα γεμίσματα.

Καταστάσεις 1 vs 1: Επιδιώκουν τα ένας εναντίον ενός ΑΕΚ και Άρης, τα «απεχθάνεται» ο Παναθηναϊκός

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι εκείνη που αναζητεί περισσότερο τις καταστάσεις 1 vs 1 στα παιχνίδια της. Η ΑΕΚ διαθέτει και ποιοτικούς παίκτες, αλλά και καλό αγωνιστικό πλάνο για να μπορέσει να δώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στον ποδοσφαιριστή της που θα βρεθεί σ' αυτή τη συνθήκη. Συνολικά αυτό συμβαίνει 31,55 φορές σε κάθε ματς της «Ένωσης» με το ποσοστό επιτυχίας των παικτών της να είναι στο 57,1%.

Στην δεύτερη θέση είναι ο Άρης με 24,98 τέτοιες καταστάσεις ανά ματς και ποσοστό επιτυχίας στο 52,4%, το χαμηλότερο από τους Big-5. Οι παίκτες των «κιτρίνων» παίζουν με περισσότερο ένστικτο μπροστά και γι' αυτό πολλές φορές, ειδικά οι εξτρέμ τους, που έχουν την ατομική ενέργεια στο ρεπερτόριό τους, εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις, ακόμη κι όταν μερικές φορές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Έπειτα ακολουθούν οι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός με μικρή διαφορά μεταξύ τους, ο μεν «δικέφαλος του βορρά» έχει 21,94 (ποσοστό επιτυχίας 54,9%) και οι δε «ερυθρόλευκοι» έχουν 21,39 (ποσοστό επιτυχίας 57%). Τελευταίος είναι ο Παναθηναϊκός, αφού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θέλει οι παίκτες του να βρίσκουν τις λύσεις μέσα από το πάσινγκ γκέιμ της ομάδας και τις κινήσεις τους και όχι από τις ατομικές ενέργειες. Οι «πράσινοι» έχουν μόλις 18,98 τέτοιες καταστάσεις ανά ματς με το ποσοστό επιτυχίας να είναι 54,4%.

Επαφές στην μεγάλη περιοχή: «Διεισδυτική» η ΑΕΚ, έκπληξη με τον Παναθηναϊκό

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που πατάει με διαφορά περισσότερο στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου της, αφού οι παίκτες της έχουν κατά μέσο όρο 23,1 επαφές. Προσοχή σαν επαφές, δεν μετράνε τα σουτ, οι κεφαλιές κλπ., αλλά ενέργειες τύπου κοντρόλ. Αμέσως επόμενη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός με 21,59 επαφές, αφού οι παίκτες του διαθέτουν την ποιότητα. Έστω και τώρα η ομάδα αρχίζει να σχηματίζει σιγά σιγά αγωνιστική ταυτότητα και να αποκτά χημεία, ώστε να μπορέσει να βάζει την μπάλα στο «κουτί» με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ακολουθούν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης με τον Άρη να έχει 18,33 και τον ΠΑΟΚ 17,41, που είναι λίγο αναμενόμενο να βρίσκονται πιο πίσω, αφού και οι δύο αντιμετωπίζουν τα θέματά τους στην δημιουργία. Στην τελευταία θέση είναι ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με 14,58 επαφές, αφού οι «πράσινοι» συνήθως ψάχνουν μία τελική, κάθετη τις περισσότερες φορές, πάσα και την άμεση εκτέλεση όταν μπαίνουν στο κουτί.

Κοψίματα: Οι πιεστικοί ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δείχνουν τον δρόμο

Πρώτη πρωτιά για τον ΠΑΟΚ. Το repress (δηλαδή η προσπάθεια ανάκτησης της μπάλας αμέσως αφότου χαθεί μέσω πίεσης) που εφαρμόζει ο Λουτσέσκου αποτυπώνεται σ' ένα μέρος του στα κοψίματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι δύο ομάδες που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρέσινγκ στο παιχνίδι τους, έστω και διαφορετικού στυλ, είναι πρώτες σε κοψίματα. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ με 36,71 ανά ματς και η ΑΕΚ με 34,51 σε κάθε παιχνίδι.

Έπειτα ακολουθούν Ολυμπιακός και Άρης με παρόμοιες επιδόσεις, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν 32,6 και τους «κίτρινους» 32,48 ανά αγώνα. Τελευταίος είναι ο Παναθηναϊκός και μάλιστα με σημαντική διαφορά, αφού έχει 29,86 ανά ματς. Προσοχή η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά απλά την παρεμβολή των παικτών σε μία πάσα, σουτ ή σέντρα και όχι την ανάκτηση κατοχής της μπάλας.

Ένταση αμυντικών μονομαχιών: Σπάει... τα κοντέρ η ΑΕΚ, πιο παθητικοί Ολυμπιακό και Άρης

Το συγκεκριμένο metric υπολογίζει τις αμυντικές δράσεις (τάκλιν, κοψίματα, αμυντικές μονομαχίες κλπ.) που κάνει μία ομάδα για κάθε λεπτό που ο αντίπαλός της έχει στην κατοχή του την μπάλα.

Η γεμάτη ένταση ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας αυτής με 7,9 αμυντικές δράσεις ανά λεπτό κατοχής της μπάλας από τον αντίπαλο. Η διαφορά ακόμη και από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και το repress του Λουτσέσκου είναι πολύ μεγάλη, αφού ο «δικέφαλος του βορρά» πραγματοποιεί 6,7 τέτοιες δράσεις, έχοντας δηλαδή 1,2 λιγότερες από την «Ένωση» για κάθε λεπτό κατοχής του αντιπάλου. Το συγκεκριμένο metric, μαζί με το PPDA που θα ακολουθήσει, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την τεράστια ένταση που βγάζει στο πρέσινγκ η ΑΕΚ επί Αλμέιδα, που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ομάδα.

Στην δεύτερη θέση είναι ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, που η αμυντική του λειτουργία στηρίζεται στην αναχαίτιση του αντιπάλου μέσω του πρέσινγκ που κάνει ψηλά στο γήπεδο. Ο «δικέφαλος του βορρά» έχει 6,7 τέτοιες δράσεις. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με 6,3 δράσεις, που κι αυτός πρεσάρει αρκετά ψηλά, όχι όμως με την ένταση των δύο «δικεφάλων».

Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται με παρόμοια επίδοση οι Ολυμπιακός και Άρης με 5,9 και 5,8 αντίστοιχα απέχοντας αρκετά από τους τρεις προπορευόμενους και δείχνοντας το πιο παθητικό στυλ παιχνιδιού τους.

Πάσες ανά αμυντική ενέργεια: Μακράν πιο επιθετική η ΑΕΚ στην πίεσή της, πιο στατικοί οι δύο «αιώνιοι»

Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά τις συνεχόμενες πάσες που επιτρέπει μία ομάδα στον αντίπαλό της στην ζώνη άμυνάς του μέχρι να κάνει μία αμυντική δράση (τάκλιν, φάουλ, κόψιμο κλπ.). Αφορά φάσεις που γίνονται από το μισό του γηπέδου της αμυνόμενης ομάδας μέχρι και το κομμάτι του ημικυκλίου της σέντρας του αντιπάλου, δηλαδή λίγο μετά το κέντρο. Η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα επιτρέπει μόλις 5,85 πάσες μέχρι οι παίκτες της να κάνουν την πρώτη τους αμυντική ενέργεια, απόρροια της έντασης με την οποία πιέζει η ομάδα.

Χαοτική διαφορά από τους υπολοίπους, αφού μόνο ο ΠΑΟΚ, κι αυτός οριακά, επιτρέπει λιγότερες από επτά πάσες μέχρι να κάνει μία αμυντική δράση (6,91), αποτέλεσμα του πρέσινγκ που ζητά ο Λουτσέσκου από την ομάδα του. Λιγότερες από οκτώ πάσες επιτρέπει οριακά ο Άρης, που έχει 7,81, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να βρίσκονται κοντά κοντά στις δύο τελευταίες θέσεις με 8,52 και 8,55 αντίστοιχα, αφού οι Μίτσελ και Γιοβάνοβιτς βάζουν τις ομάδες τους να αμύνονται πιέζοντας ψηλά μεν, όχι όμως στο βαθμός της έντασης των δύο «δικεφάλων».

Πάσες και μ.ο. πασών ανά κατοχή: Υπομονετικός ο Ολυμπιακός, μεγαλύτερη αμεσότητα για ΑΕΚ και Άρη

Η πρώτη ομάδα σε πάσες είναι ο Ολυμπιακός με 480,79 πάσες ανά παιχνίδι (ποσοστό επιτυχίας 86,7%) όντας ταυτόχρονα πρώτος και στο μέσο όρο πασών ανά κατοχή με 5,39. Οι «ερυθρόλευκοι» χτιζουν τις επιθέσεις τους από πίσω και κυκλοφορούν αρκετά την μπάλα μέχρι να βρουν την κατάλληλη δίοδο.

Αμέσως επόμενη ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ με 466,93 πάσες ανά παιχνίδι (ποσοστό επιτυχίας 86,9%) και 5,13 ανά κατοχή, η μόνη από τους Big-5, που πλησιάζει τόσο στην κατηγορία αυτή τους Πειραιώτες. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να πρεσάρει για να κερδίσει την μπάλα ψηλά, ωστόσο δεν βιάζεστε να επιτεθεί, όταν οι συνθήκες δεν είναι αρκετά ευνοϊκές.

Στην τρίτη θέση είναι ο Παναθηναϊκός με 443,93 πάσες (86,2%) και 4,93 ανά λεπτό κατοχής. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κρατάει αρκετά την μπάλα και είναι πολύ υπομονετική. Αυτό έχει διπλή χρήση, αφού αποφεύγει τις βιαστικές επιλογές στην επίθεση βρίσκοντας τις καλύτερες λύσεις ενώ ταυτόχρονα προστατεύει και τα μετόπισθεν, αφού διατηρεί την περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή του.

Πολύ κοντά στις συγκεκριμένες κατηγορίες είναι η ΑΕΚ και ο Άρης. Ο «κιτρινόμαυροι» έχουν οριακά περισσότερες πάσες ανά ματς από τους «κιτρίνους» (441,13 με ποσοστό επιτυχίας 84,6% έναντι 440,8 με ποσοστό επιτυχίας 85,2%), όμως οι δεύτεροι έχουν περισσότερες πάσες ανά κατοχή (4,7 έναντι 4,5). Η «Ένωση» είναι πολύ λογικό να έχει τις λιγότερες πάσες ανά κατοχή, αφού είναι ομάδα που επιτίθεται αρκετά άμεσα κι επειδή με τον τρόπο που πιέζει και κλέβει αρκετές φορές την μπάλα ψηλά, κατευθύνεται γρήγορα προς την αντίπαλη εστία, όταν συμβαίνει αυτό, για να πιάσει την αντίπαλη άμυνα ανοργάνωτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής που έχει εξηγεί γιατί έχει περισσότερες πάσες ανά παιχνίδι, παρ' ότι ο Άρης έχει παραπάνω πάσες ανά λεπτό κατοχής.

Πάσες κλειδιά, μακρινές μεταβιβάσεις και πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου: Κυριαρχία της ΑΕΚ και του Ολυμπιακου

Η ΑΕΚ είναι η κορυφαία ομάδα σε πάσες κλειδιά στο πρωτάθλημα, δηλαδή σε πάσες που δημιουργούν ευκαιρία για γκολ στον συμπαίκτη που γίνεται αποδέκτης τους. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν 4,37 τέτοιες πάσες ανά παιχνίδι, κάτι που είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου πραγμάτων, αφού χρειάζεται για να συμβεί ποιοτικούς παίκτες και καλή δουλειά από κείνους και τον προπονητή προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη κινητικότητα για να μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες γι' αυτές. Ακόμη, η «Ένωση» είναι η πρώτη ομάδα σε μακρινές μεταβιβάσεις με 43,03 ανά παιχνίδι. Ως τέτοιες το WyScout λογίζει είτε της συρτές πάσες που ξεπερνούν τα 45 μέτρα είτε τις ψηλές μπαλιές που ξεπερνούν τα 25 μέτρα. Το ποσοστό επιτυχίας στις πάσες αυτές είναι επίσης το μεγαλύτερο μεταξύ των ομάδων του Big-5 με 63,5%. Τέλος, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι δεύτερη σε πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, αφού οι παίκτες πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 56,62 τέτοιες πάσες έχοντας βέβαια το δεύτερο χειρότερο ποσοστό επιτυχίας με 74,4%.

Δεύτερος σε πάσες κλειδιά στο πρωτάθλημα είναι ο έτερος δικέφαλος, εκείνος του βορρά. Ο ΠΑΟΚ έχει 3,83 πάσες κλειδιά, αφού αυτές είναι οι πάσες που οι παίκτες του ψάχνουν περισσότερο μέσα στο παιχνίδι. Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι τελευταία σε μακρινές μεταβιβάσεις με μόλις 38,38 ανά παιχνίδι και ποσοστό επιτυχίας 60,6%, πράγμα λογικό, αφού δεν είναι από τους τρόπους που προτιμά να αναπτύσσεται, αλλά και σε πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου όπου έχει μόλις 48,34 (με ποσοστό επιτυχίας 75,5%).

Στην τρίτη θέση στις πάσες κλειδιά βρίσκεται ο Ολυμπιακός με 3,34 ανά ματς. Το νούμερο αυτό είναι μικρότερο του αναμενομένου όταν μιλάμε για την πρώτη ομάδα σε πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου στο πρωτάθλημα με 61,09 ανά αγώνα, η οποία μάλιστα έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας με 77,3%. Όταν παίζεις τόσο πολύ με τη μπάλα στο κομμάτι εκείνο του γηπέδου έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις και πάσες κλειδιά, μιας και το σημείο αυτό είναι πιο κοντά στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Ένας παράγοντας που οφείλεται αυτό μπορεί να είναι και οι αυτοματισμοί, που δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ακόμη η ομάδα των «ερυρθολεύκων». Όσον αφορά τις μακρινές πάσες, εκεί ο Ολυμπιακός καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 39,36 ανά αγώνα και ποσοστό επιτυχίας 58,1%.

Πίσω από τους Πειραιώτες στις πάσες κλειδιά με μικρή απόσταση βρίσκεται ο Άρης με 3,25. Η ομάδα του Άλαν Πάρντιου παρουσιάζεται αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι (2,51) στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά η επίδοσή τους παραμένει χαμηλή για τα φετινά δεδομένα. Όμως, οι «κίτρινοι» είναι χαμηλά και στις μακρινές μεταβιβάσεις με 38,49 ανά παιχνίδι (οριακά μόνο πάνω από τον ΠΑΟΚ) με ποσοστό επιτυχίας 56,3%, το χαμηλότερο μεταξύ των πέντε, αλλά και στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με 52,92 ανά αγώνα και ποσοστό επιτυχίας 74,9%.

Τελευταίος στις πάσες κλειδιά είναι ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, κάτι όχι ιδιαίτερα αναμενόμενο. Οι «πράσινοι» έχουν 3,21 τέτοιες πάσες σε κάθε παιχνίδι, όχι πολύ μακριά από Άρη και Ολυμπιακό, αλλά αρκετά πίσω από τους υπόλοιπους, κι ενώ παρουσιάζονται βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι κατά 0,67. Το «τριφύλλι» και την προηγούμενη σεζόν τερμάτισε πίσω από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην συγκεκριμένη κατηγορία, απλά φέτος με την εικόνα του στο γήπεδο και το σερί που έχει κάνει θα περίμενε κανείς να είναι ψηλότερα στην κατηγορία αυτή όντας και η δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε xGoals. Γενικά στο κομμάτι των πασών κλειδιών όλες οι ομάδες έχουν κάνει άλματα προόδου από πέρυσι. Η ΑΕΚ είναι η πιο εντυπωσιακή με +1,34, έπεται ο Άρης με +0,74, ο Παναθηναϊκός με +0,67, ο ΠΑΟΚ με +0,54 και ο Ολυμπιακός με +0,50.

Επιστρέφοντας στην «αρμάδα» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, οι «πράσινοι» είναι η τρίτη ομάδα σε μακρινές πάσες με 39,17 (ποσοστό επιτυχίας 57,8%), αφού είναι ένας τρόπος ανάπτυξης που χρησιμοποιούν μόνο όταν δυσκολεύονται να αναπτυχθούν ορθολογικά λογω της πίεσης του αντιπάλου. Τότε, θέλουν μ' αυτές τις μεγάλες μπαλιές να βρουν τους χώρους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, η οποία είναι ψηλά αναγκαστικά λόγω του πρέσινγκ που υπηρετούν οι υπόλοιπες γραμμές της και των χώρων που αυτές αφήνουν κι εκείνη πρέπει να καλύψει.

Τέλος, ο Παναθηναϊκός είναι προτελευταίος σε πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου με 51 τέτοιες μεταβιβάσεις ανά αγώνα ενώ έχει και το χειρότερο ποσοστό σ' αυτές με 72,5%.

art direction / συνθέσεις: Χρήστος Ζωίδης