ΠΑΟΚ 1926-2025: 99+1 στιγμές Υπερηφάνειας και Δόξας

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών εκφράζει σχεδόν έναν αιώνα τώρα τη διαφορετικότητα, εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». 99 χρόνια ΠΑΟΚ. Ένα χρόνο πριν από την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής!
Από την ίδρυσή του το 1926 έως και σήμερα, ο ΠΑΟΚ διέγραψε μια διαδρομή γεμάτη μνήμες, προκλήσεις, θριάμβους και αγώνες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Οι «99+1» στιγμές που καταγράφηκαν από το Gazzetta δεν είναι απλώς σημεία στον χρόνο· είναι η απόδειξη πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» είναι κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρικός σύλλογος: είναι ιδέα, κληρονομιά, πάθος και φλόγα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Καθώς το κλαμπ αρχίζει να μετράει αντίστροφα για την συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, η κληρονομιά του μεγαλώνει.
Το μέλλον του ΠΑΟΚ συνεχίζεται με οδηγό τις στιγμές αυτές, και με φόντο νέες κατακτήσεις, νέους στόχους, νέα όνειρα. Γιατί ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν σταματά.
Χωρισμένη σε δύο βασικά κεφάλαια, το ένα «Από την προσφυγική ρίζα στο πρώτο πρωτάθλημα» και το δεύτερο «Νέα Εποχή, 1986 – 2025», με πολλές ενότητες, το Gazzetta επιχειρεί να καταγράψει όλες τις μεγάλες στιγμές της «ασπρόμαυρης» ιστορίας, με αφορμή την συμπλήρωση 99 ετών από την ημέρα που το πήρε σάρκα και οστά ο δικός μας ΠΑΟΚ, «Μπιζίμ ΠΑΟΚ», όπως έλεγαν οι Κωνσταντινουπολίτες της Θεσσαλονίκης, όπου αναπαράστησαν διαμέσου του συλλόγου τη δική τους περιπέτεια, τα όνειρά τους, τον κόσμο τους.
Η ιστορία του ΠΑΟΚ άρχισε να γράφεται πριν γεννηθεί, ξεκίνησε από ένα ταξίδι γεμάτο δάκρυα και ολοκληρώθηκε με τη χαρά της ίδρυσης. Και τότε ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι, που συνεχίζεται 99 χρόνια τώρα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». «Ο ΠΑΟΚ είναι μία ουτοπία, μία ανταρσία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ», όπως ακούστηκε να λέει ο αδικοχαμένος σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια ιστορίας του, Νίκος Τριανταφυλλίδης. Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσά τους, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους.
Στις 20 Απριλίου 1926, με την επικύρωση του καταστατικού ίδρυσης από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μία ομάδα Ελλήνων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο: τον Π.Α.Ο.Κ. Από τότε έως σήμερα, 99+1 στιγμές συνθέτουν μια πορεία γεμάτη πάθος, θυσία, περηφάνια, νίκες, πίκρες, ανατροπές και απόλυτους θριάμβους. Αυτές οι στιγμές δεν είναι απλώς ιστορικά γεγονότα. Είναι σημεία ταύτισης για εκατομμύρια φιλάθλους. Είναι ημερομηνίες που σημαδεύουν τη μνήμη, πρόσωπα που έγιναν σύμβολα, ματς που άφησαν εποχή. Είναι η ψυχή ενός συλλόγου που δεν ηττάται ποτέ, ακόμα κι όταν δεν κερδίζει. Μέσα από αυτό το αφιέρωμα, καταγράφουμε – με ακρίβεια, συναίσθημα και ιστορική τεκμηρίωση – τις 99+1 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Από τα χώματα του Σιντριβανίου μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα στο «Βικελίδης» και τις ευρωπαϊκές προκρίσεις απέναντι σε κολοσσούς.
Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς μια ομάδα. Είναι ιδέα. Είναι συνέπεια. Είναι ζωή. Με αγώνες, θυσίες, νίκες, πόνο, τιμή, δόξα, περηφάνια!

Νέα Εποχή | 1986 – 2025
Η αναγέννηση στην Ευρώπη και οι σύγχρονες κατακτήσεις στην Ελλάδα

Ας αρχίσουμε από το σήμερα. Από τις πιο κοντινές στιγμές που ακόμη τις ζούμε. Αφήνοντας για το τέλος κάθε συναισθηματικό κομμάτι που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, η δεύτερη μεγάλη περίοδος της ιστορίας του ΠΑΟΚ ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, σηματοδοτώντας νέες προκλήσεις και μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Η ομάδα περνά από διοικητικά σκαμπανεβάσματα, χτίζει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και φτάνει στην κορυφή με συνεχείς κατακτήσεις τίτλων.
Ο 21ος αιώνας βρίσκει τον ΠΑΟΚ πιο ώριμο από ποτέ, με κεντρικούς πρωταγωνιστές σε όλα τα επίπεδα. Με βασικά στηρίγματα την Τούμπα, τον λαό του, και φυσικά τη δυναμική παρουσία παραγόντων όπως του Ιβάν Σαββίδη και προπονητών, όπως ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο σύλλογος μπαίνει σε νέα εποχή.
Ακολουθούν οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές της σύγχρονης εποχής – με νίκες, τρόπαια, ευρωπαϊκές πορείες και καθοριστικά πρόσωπα.
2025-2015: Η «Golden era» του Ιβάν Σαββίδη και το «πρωτάθλημα του Βικελίδης»!
99+1. 03/02/2025 – Στέφανος Τζίμας, η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του ΠΑΟΚ
Ήταν 3 Φεβρουαρίου όταν η Μπράιτον ανακοίνωσε την συμφωνία για την απόκτηση του Στέφανου Τζίμα, που έγινε η ακριβότερη πώληση ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, καθώς οι πρωταθλητές Ελλάδας αναμένεται να εισπράξουν συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ: 18 από τη ρήτρα δανεισμού στη Νυρεμβέργη, δύο από την μπόνους εφόσον ο παίκτης πωληθεί και 3.96 από το 15% της μεταπώλησης. Όλα αυτά για την παραχώρηση του 85% των δικαιωμάτων του, καθώς ο ΠΑΟΚ θα διατηρεί ένα 15% στις τάξεις του σε πιθανότητα μεταπώλησης.
99. 19/05/2024 – Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Πρωταθλητής Ελλάδας μέσα στο Βικελίδης
O ΠΑΟΚ κατακτά το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του μέσα στην έδρα του συμπολίτη Άρη, με τα γκολ των Μπράντον Τόμας και Τάισον Ιστορική στιγμή. Το… πρωτάθλημα του Βικελίδης»! Το πιο μάγκικο. Το πιο παλικαρίσιο.
Με ένα επικό, ανεπανάληπτο, μοναδικό «4Χ4» στο φινάλε του πρωταθλήματος, όταν όλοι τον είχαν ξεγραμμένο. Η Θεσσαλονίκη «μεθάει» και γιορτάζει την κατάκτηση του τίτλου.
98. 18/04/2024 – ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ 0-2: Το ευρωπαϊκό όνειρο σβήνει ξανά στους «8»
Η πρόκριση στους «4» του Europa Conference League ήταν όνειρο και πάει… Ο ΠΑΟΚ «έπεσε» πάνω σε μια ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης, πάντως το χειροκρότημα του κόσμου ήταν ένα «ευχαριστώ» προς την ομάδα του για την ευρωπαϊκή πορεία, που ξεκίνησε στα τέλη του Ιουλίου και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.
97. 30/11/2023 – Άιντραχτ Φρανκφούρτης – ΠΑΟΚ 1-2: Διπλό πρόκρισης στους «16»
Μεγάλη εκτός έδρας νίκη στη Γερμανία, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει 2-1 την Άιντραχτ και να σφραγίζει την πρόκριση του ως πρώτος στους «16» του Conference League.
96. 07/06/2022: Πέφτουν οι υπογραφές στο Προεδρικό Διάταγμα για τη Νέα Τούμπα
Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράφει το προεδρικό διάταγμα που αφορά το σχέδιο κατασκευής του νέου γηπέδου και της αναμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής στην Τούμπα.
95. 14/04/2022 – ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ 0-1: Άγγιξε το όνειρο, αλλά…
Ο ΠΑΟΚ φτάνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με αξιοπρεπή πορεία απέναντι στη γαλλική Μαρσέιγ. Η ήττα με 2-1 στο «Βελοντρόμ» αφήνει ελπίδες πρόκρισης, αλλά στην Τούμπα η τύχη θα γυρίσει την πλάτη στους «ασπρόμαυρους».
94. 17/04/2022 – Γάνδη – ΠΑΟΚ 1-2: Χιλιόμετρα κάναμε πάλι, για την πρόκριση την πιο μεγάλη!
Νύχτα μαγική και ονειρεμένη για τον ΠΑΟΚ στην πρωτεύουσα της Φλαμανδίας, που θα αποτελεί για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για το «Δικέφαλο». Μια γλυκιά ανάμνηση. Η πρόκριση ήρθε αφού πρώτα υπέφερε. Ήταν όμως κάτι δεδομένο. Το ήξεραν. Κι από την στιγμή που έμεινε όρθιος στα δύσκολα, όλα ήταν εύκολα στο δρόμο προς τους «8» του Europa Conference League.
93. 27/05/2021 – Επιστροφή Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ
Ο Ρουμάνος τεχνικός επιστρέφει στον πάγκο και οδηγεί την ομάδα σε νέες κορυφές, με πορείες στην Ευρώπη και κατάκτηση τίτλων. Γίνεται ο πολυνίκης προπονητής και ο αρχιτέκτονας των τίτλων.
92. 22/05/2021 – Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2: Κυπελλούχος για 8η φορά με… buzzer beater
Με γκολ του Κρμέντσικ στο φινάλε, ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Ολυμπιακό σε έναν τελικό που διεξάγεται χωρίς φιλάθλους λόγω πανδημίας.
91. 12/01/2020 – ΠΑΟΚ – Βόλος 1-0: Ανακοίνωση τιμωρίας από ΕΕΑ την ώρα του αγώνα!
Κατά τη διάρκεια του αγώνα ανακοινώνεται η τιμωρία από την ΕΕΑ. Ο κόσμος ξεσηκώνεται και ο ΠΑΟΚ δικαιώνεται στο CAS τον επόμενο Ιούλιο. Καθοριστικός αποδεικνύεται ο ρόλος του Χρυσόστομου Γκαγκάτση στην συγκεκριμένη υπόθεση.
90. 28/06/2019 – Η αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανακοινώνει, εντελώς ξαφνικά, την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και αμέσως μετά να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αλ Αχλί στη Σαουδική Αραβία. Ο «Δικέφαλος» συμφωνεί δύο ημέρες αργότερα με τον Πορτογάλο προπονητή, Αμπέλ Φερέιρα.
89. 11/05/2019 – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Το πρώτο νταμπλ της ιστορίας
Με γκολ του Άκπομ, ο ΠΑΟΚ κατακτά και το Κύπελλο, ολοκληρώνοντας το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, μ’ ένα επικό «3Χ3» σε κερδισμένους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ.
88. 21/04/2019 – ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός 5-0: Η Άγια Νύχτα και η φιέστα στην κατάμεστη Τούμπα
Το 2019 ήταν η χρονιά της απόλυτης κυριαρχίας του ΠΑΟΚ, με την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος, που έρχεται ξανά στην Τούμπα ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την πορεία του πρωταθλητής Ελλάδας χωρίς ήττα. Ιστορική σεζόν.
87. 12/05/2018 – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2: Κυπελλούχος Ελλάδας στον τελικό της εξιλέωσης
Ο ΠΑΟΚ παίρνει ρεβάνς από την ΑΕΚ και κατακτά ξανά το Κύπελλο με καθαρή νίκη. Η «κλοπή» του τίτλου στις δικαστικές αίθουσες δεν έχει ξεχαστεί όταν ο ΠΑΟΚ κάνει πλάκα μέσα στο ΟΑΚΑ κατακτώντας το κύπελλο με τα γκολ του Βιεϊρίνια και του Πέλκα.
86. 11/03/2018 – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Το ντέρμπι του Κομίνη και η απώλεια του τίτλου
Στο 89ο λεπτό του ντέρμπι, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ο Φερνάντο Βαρέλα σκοράρει, ο διαιτητής Κομίνης δείχνει σέντρα και λίγο αργότερα ακυρώνει το γκολ! Ο αγώνα διακόπτεται και σημαδεύεται από την εισβολή του Ιβάν Σαββίδης με το όπλο στη ζώνη, σ’ ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντέρμπι του ελληνικού ποδοσφαίρου.
85. 25/02/2018 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Το «τιναφτόρε» του Βιεϊρίνια
Ο Ολυμπιακός αποχωρεί από το γήπεδο, λόγω τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία από ρολό ταμειακής μηχανής, ο ΠΑΟΚ θα χάσει «στα χαρτιά» (0-3) το ματς και η ατάκα του Βιεϊρίνια προς τον διαιτητή «τιναφτόρε» μένει στην ιστορία.
84. 31/08/2017 – Η επιστροφή του Αντρέ Βιεϊρίνια
Την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου κι ενώ έχει προηγηθεί ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ, ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει την απόκτηση του Αντρέ Βιεϊρίνια από τη Βόλφσμπουργκ και την επιστροφή του Πορτογάλου στην Τούμπα.
83. 06/05/2017 – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1: Η κούπα της… οργής και η πεζογέφυρα
Στον επεισοδιακό τελικό του Πανθεσσαλικού, τον Μάιο του 2017, έρχεται ο πρώτος τίτλος της εποχής Σαββίδη, με την επικράτηση επί της ΑΕΚ.
82. 27/04/2017 – Η δολοφονική επίθεση στον Νάσο Κωνσταντίνου
Ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει στην Τούμπα μια επική ανατροπή απέναντι στον Παναθηναϊκό τον οποίο συντρίβει με 4-0 και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το ίδιο βράδυ λίγα χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο, ο Νάσος Κωνσταντίνου πέφτει θύμα άνανδρης επίθεσης από μια ομάδα ανεγκέφαλων κουκουλοφόρων οπαδών του Ηρακλή, όπως αποδείχθηκε στη δίκη, που θα τον οδηγήσουν στο θάνατο.
81. 02/09/2015 – Η μεταγραφή Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ!
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το μεταγραφικό μπαμ εκείνου του καλοκαιριού, αφού ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ είπε «ναι» στην πρόταση του Ιβάν Σαββίδη και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τον «Δικέφαλο». Ο Βούλγαρος επιθετικός παρουσιάστηκε στον κόσμο του ΠΑΟΚ στις 3/9, γνωρίζοντας την αποθέωση στην Τούμπα από περίπου 8.000 κόσμο.
80. 12/05/2015 – Η πρώτη «κούπα» του Ιβάν Σαββίδη
Η 12η Μαΐου είναι μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αφού εκείνη τη μέρα, το μακρινό πλέον 2015, ο Ιβάν Σαββίδης κατάφερε με προσωπικές τους κινήσεις να απαλλάξει τον «Δικέφαλο» από τα χρέη προς το δημόσιο. «Με την καταβολή 10.886.811 ευρώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι από σήμερα απελευθερωμένη από τα βάρη του παρελθόντος, ενώ είναι η πρώτη και μόνη ΠΑΕ διαχρονικά που επιλέγει την πλήρη αποπληρωμή χρέους της», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

2014-2004: Η… επανάσταση του Ζαγοράκη, η «άλωση της Πόλης» και ο ερχομός Σαββίδη
79. 16/04/2014 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0: Pyroshow και πρόκριση
Σε μια από τις πιο ηλεκτρισμένες ατμόσφαιρες της Τούμπας, με χιλιάδες πυρσούς και πολλά κιλά γαύρους στον ερυθρόλευκο πάγκο, ο ΠΑΟΚ παίρνει ιστορική πρόκριση επί του Ολυμπιακού επικρατώντας 1-0 (Στέφανος Αθανασιάδης) στον ημιτελικό του Κυπέλλου.
78. 10/08/2012 – Ιβάν Σαββίδης: Νέα εποχή στην ιδιοκτησία
Ο Ιβάν Σαββίδης αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας χρυσής εποχής για τον σύλλογο.
77. 25/01/2012 – Παραίτηση Θόδωρου Ζαγοράκη από την προεδρία
Ο άνθρωπος που συνέδεσε τη νεότερη εποχή του ΠΑΟΚ με σταθερότητα και όραμα, αποχωρεί από την προεδρία της ΠΑΕ.
76. 30/11/2011 – Τότεναμ – ΠΑΟΚ 1-2: Διπλό στο White Hart Lane
Με γκολ των Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Στέφανου Αθανασιάδη, ο ΠΑΟΚ επικρατεί της Τότεναμ στο Λονδίνο και προκρίνεται στους «32» του Europa League.
75. 26/8/2010 – Φενέρμπαχτσε – ΠΑΟΚ 1-1: Η Άλωση της Πόλης
Ο ΠΑΟΚ προκρίνεται μέσα στην Κωνσταντινούπολη, στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, και πανηγυρίζει ένα ιστορικό αποτέλεσμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πόλη από όπου προέρχεται η προσφυγική του ταυτότητα. Η ιστορική πρόκριση έρχεται με το γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην παράταση (1-1).
74. 26/02/2009 – Έναρξη εργασιών κατασκευής αθλητικού κέντρου στη Νέα Μεσημβρία
Στις 10 Ιουλίου 2008, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αγίου Αθανασίου, έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της έκτασης για τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου στη Νέα Μεσημβρία. Η διαδικασία έκδοσης των αδειών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009. Και σχεδόν ένα μήνα αργότερα (26 Φεβρουαρίου) οι φαγάνες και οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά.
73. 04/10/2008 – Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-0: Η μπουνιά του Γκαρσία
Ο Πάμπλο Γκαρσία γίνεται πρωταγωνιστής σε ένα από τα πιο έντονα επεισόδια ντέρμπι της δεκαετίας απέναντι στον Ολυμπιακό, με την μπουνιά στον Ντιόγο να μένει στην ιστορία.
72. 26/062007 – Ανάληψη προεδρίας από Θόδωρο Ζαγοράκη
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Θόδωρος Ζαγοράκης, με την παρότρυνση του κόσμου της ομάδας, αποφασίζει και βγαίνει μπροστά για να σωθεί ο Σύλλογος. Ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004 αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής.
71. 27/07/2005 – Επιστροφή Θόδωρου Ζαγοράκη ως ποδοσφαιριστής
Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας και θρύλος του ΠΑΟΚ επιστρέφει στη δράση με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.
70. 10/08/2004 – Η μαύρη νύχτα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και το… χαμένο fax
Αγωνιστική ήττα και διοικητική πανωλεθρία στον ίδιο αγώνα. ΠΑΟΚ – Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-2 για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2004-05. Ο «Δικέφαλος» τιμωρείται και χάνει τον αγώνα «στα χαρτιά» (0-3), λόγω αντικανονικής συμμετοχής του τιμωρημένου Λιάσου Λουκά.

2003-1993: Τα «πέτρινα χρόνια»,
οι δύο «κούπες» και η βραδιά του «Zissis The End» στο «Χάιμπουρι»
69. 17/05/2003 – Άρης – ΠΑΟΚ 0-1: Κυπελλούχος στο σπίτι του
Σε τελικό που διεξήχθη στο γήπεδο της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον συμπολίτη Άρη, χάρη στο «χρυσό» γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη. Το βράδυ που η Ελλάδα άκουσε από «ασπρόμαυρα» χείλη για πρώτη φορά το «Σήκωσέ το»!
68. 12/05/2001 – Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-4: Κυπελλούχος με «τεσσάρα»
Το βράδυ της 12ης Μαΐου 2001 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του», με τον διαλυμένο ΠΑΟΚ (του Μπατατούδη) να συντρίβει με 4-2 τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και να κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας με εντυπωσιακή νίκη, χάρη στα γκολ των Εγκωμίτη, Β. Μπορμπόκη, Γεωργιάδη, Ναλιτζή και καταπληκτική εμφάνιση.
67. 04/10/1999 – Τραγωδία στα Τέμπη: «Η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα»
Η μέρα που γονατίζεις από τα συναισθήματα σου. Οι εικόνες συνθλίβουν τις σκέψεις σου. Οι μνήμες ακόμη πιο σκληρές. Αδικοχαμένα παιδιά, που χωρίς να φταίνε έπεσαν στην παγανιά του χάρου, πλήρωσαν με τις ζωές τους την αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ. «Δικέφαλέ μου κάποτε για σένα 6 παιδιά φύγαν απ' την ζωή, τους πήρε η αγάπη τους για σένα, μα πάντα θα 'ναι ζωντανοί, αδέρφια μας εκεί ψηλά που ζείτε, παρέα μας φωνάξτε δυνατά, να ξέρετε εσείς μας οδηγείτε από το '99». Οι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. τραγουδούν συχνά το συγκεκριμένο σύνθημα για τα έξι αδικοχαμένα αδέρφια τους.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, το λεωφορείο που μετέφερε τους οπαδούς του «Δικεφάλου» πίσω στη Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό στα Τέμπη. Για έξι από αυτούς, η ισοπαλία (1-1) με τον Παναθηναϊκό, θα ήταν το τελευταίο ματς που είδαν από την εξέδρα. Πλέον, βλέπουν τα παιχνίδια της ομάδας τους από ψηλά. Η ημέρα αυτή χαράχθηκε ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη της οικογένειας του ΠΑΟΚ.
66. 09/02/1998 – Θάνατος Παναγιώτη Κατσούρη
Ήταν Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου του 1998. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια του συλλόγου.
65. 30/09/1997 – Το έπος του ΠΑΟΚ στο «Χάιμπουρι»
Για τους ΠΑΟΚτσήδες ο χρόνος θα σταματάει πάντοτε στις 30 Σεπτεμβρίου. Λονδίνο, «Highbury», Αρσεναλ, Βρύζας και… «Zissis the End»! Το «έπος του Χάιμπουρι», πάντα θα αποτελεί μια χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή σελίδα του «Δικεφάλου» και μια… μουτζούρα για τους «gunners» και τον Αρσέν Βενγκέρ, ίσως μεταξύ άλλων η κορυφαία στιγμή του Ζήση Βρύζα στα όσα χρόνια φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα.
64. 12/08/1997 – Η επική ανατροπή επί της Σπάρτακ Τρνάβα και το «μη σταματάς Δικέφαλε»!
Η χρυσόσκονη της πρόκρισης επί της Άρσεναλ, που ακολούθησε ένα μήνα αργότερα, σκέπασε στην κυριολεξία την επική ανατροπή του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέναντι στην Σπάρτακ Τρνάβα. Ο «Δικέφαλος» βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-3 μόλις στο 27ο λεπτό, αλλά με την ώθηση της Τούμπας και των χιλιάδων πιστών του και το ιστορικό «Μη σταματάς Δικέφαλε, μη σταματάς, Δικέφαλε…», έφτασε σε μια ιστορική ανατροπή: μετέτρεψε το 0-3 σε 5-3.
63. 16/03/1997 – ΠΑΟΚ – Άρης 2-1 με το αεροπλανάκι πάνω από την Τούμπα
Για τους ΠΑΟΚτσήδες αποτελεί «παράσημο» και μια από τις κορυφαίες οπαδικές στιγμές τους. Εκείνο το μεσημέρι καταγράφηκε –που αλλού;- στην Τούμπα η κορυφαία, αν μη τι άλλο, άκρως εμπνευσμένη ποδοσφαιρική καζούρα, που σημειώθηκε ποτέ σε ελληνικό γήπεδο. Οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ, υπό την «ομπρέλα» της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ο ΠΑΟΚΤΣΗΣ», είχαν ναυλώσει ένα διθέσιο αεροπλάνο, με ασπρόμαυρους πιλότους και στην… ούγια του το μικρό αεροπλάνο μετέφερε ένα «μήνυμα»: «Εκεί - εκεί στη Β' Εθνική».
62. 20/09/1995 – Ο τελευταίος χορός του Γιώργου Κούδα
Ένα… λάθος της ΕΠΟ κατέστησε τον Γιώργο Κούδα ως τον μεγαλύτερο σε ηλικία Έλληνα διεθνή. Στο αποχαιρετιστήριο ματς κόντρα στη Σερβία ήταν 48 ετών και 302 ημερών! Εκείνο το φιλικό στην Τούμπα έγινε κανονικά με «φύλλο αγώνα», το οποίο στάλθηκε με δόξες και τιμές στη FIFA, με αποτέλεσμα η 43η συμμετοχή του Γιώργου Κούδα με τη «γαλανόλευκη» να καταγραφεί στα ιστορικά αρχεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
61. 07/12/1994 – Άρης – ΠΑΟΚ 0-4: Το πάρτι του Τουρσουνίδη στο «Βικελίδης»
Ιστορικό διπλό μέσα στο Χαριλάου με δύο γκολ του Τουρσουνίδη. Μια από τις μεγαλύτερες νίκες σε ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο «Τουρσούν» στο καλύτερο, ίσως, παιχνίδι της καριέρας του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, είχε μετατρέψει σε προσωπική παράσταση το ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής για τη σεζόν 1994-95, το οποίο αρχικά είχε οριστεί να γίνει στις 20 Νοεμβρίου του 1994, αλλά αναβλήθηκε λόγω επεισοδίων και εισβολής οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου.

1926-1985 | Η θεμελίωση της Ιδέας και οι τίτλοι που τη σφράγισαν

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε ως μια ανάγκη έκφρασης για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μεταφέροντας τις αξίες και τα όνειρα της Πόλης στη Θεσσαλονίκη, γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα σύμβολο αντίστασης, ενότητας και περηφάνιας.
Από τα γήπεδα του Συντριβανίου, την υιοθέτηση του Δικέφαλου Αετού, την ίδρυση της Τούμπας και τις πρώτες κατακτήσεις στην ΕΠΣΜ, έως το Κύπελλο του 1972, το πρώτο πρωτάθλημα του 1976 και την ευρωπαϊκή καταξίωση απέναντι σε ομάδες όπως η Λυών και η Μίλαν, ο ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σε μέγεθος που ξεπερνούσε τα όρια της Θεσσαλονίκης.
Η κορύφωση ήρθε το 1985, με τη δεύτερη κατάκτηση πρωταθλήματος. Μια σεζόν που γράφτηκε με ιδρώτα, εκτός έδρας νίκες και παρουσία κόσμου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν πια ένας δυνατός περιφερειακός σύλλογος· είχε γίνει ένας εθνικός πρωταγωνιστής.
1992-1982: Το μαύρο βράδυ της Παρί Σεν Ζερμέν και το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδας!
60. 01/10/1992 – Η «μαύρη νύχτα» του ΠΑΟΚ με την Παρί και ο πέλεκυς της UEFA
Tο βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1992, ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την Παρί Σεν Ζερμέν στη ρεβάνς του 2-0 και Στο 50ο ματς στην Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ έγραφε την πιο «μαύρη σελίδα» της ιστορίας του, με τα θλιβερά επεισόδια, που οδήγησαν στον πενταετή αποκλεισμό της ομάδας από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
59. 23/9/1990 – Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 3-0: Αποχώρηση από το ΟΑΚΑ με εντολή Βουλινού
Ο πρόεδρος Θωμάς Βουλινός αποσύρει την ομάδα από το γήπεδο στο 73’ διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία του Καραμάνη. Μια από τις πιο συμβολικές αντιδράσεις στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.
58. 06/10/1988 – ΠΑΟΚ – Νάπολι 1-1: Όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα υποκλίθηκε στην Τούμπα
Ήταν φθινόπωρο του 1988 όταν η Νάπολι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η φλογισμένη Τούμπα πήρε το «παράσημο» που της άξιζε από τον αείμνηστο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Γιάννης Διακογιάννης από το μικρόφωνο της ΕΡΤ, ξεκίνησε τη μετάδοσή με την απορία «στις εξέδρες είναι πάνω από 45.000, τώρα πως μπήκαν και πως χώρεσαν κανείς δεν ξέρει…». το 1-0 του πρώτου αγώνα έδινε και κάποιες ελπίδες πρόκρισης. Όμως, η Νάπολι θα προηγηθεί με τον Καρέκα και απλώς στο β’ μέρος θα ισοφαρίσει ο Σκαρτάδος για το τελικό 1-1.
57. 06/12/1987 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1: Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των ΠΑΟΚτσήδων
Σαρωτική νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο ουδέτερο των Σερρών, με εντυπωσιακή εμφάνιση. Με τον Ολυμπιακό να μετράει λίγες μόλις ημέρες από την στιγμή που είχε περάσει στα χέρια του Γιώργου Κοσκωτά ένα σύνθημα κυριαρχούσε εκείνο την βροχερή Κυριακή, όχι μόνο στο κατάμεστο Δημοτικό γήπεδο των Σερρών, αλλά σε όλα τα γήπεδα της επικράτειας: «Κοσκωτά -Κοσκωτά, δεν περνάνε τα λεφτά»!
56. 16/06/1985 – ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-1: Φιέστα τίτλου στην Τούμπα!
Μετά από έναν εντυπωσιακό γύρο, η Τούμπα γιορτάζει το δεύτερο πρωτάθλημα με ένα ματς γιορτή.
55. 09/06/1985 – Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 0-0: Εγινε πρωταθλητής Ελλάδας μες το λιοπύρι
Ο ΠΑΟΚ σφραγίζει τον τίτλο στη Νέα Σμύρνη και κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του, με τη «λευκή ισοπαλία» 0-0 απέναντι στον Πανιώνιο κάτω από αφόρητη ζέστη, ενώ ην ίδια ώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο ο υποβιβασμένος Πιερικός, σχεδόν ανέλπιστα, υποχρέωνε τον Παναθηναϊκό σε ισοπαλία (2-2) σβήνοντας και τις τελευταίες ελπίδες του για το πρωτάθλημα, που ανηφόριζε για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη.
54. 20/02/1985 – Λαμία – ΠΑΟΚ 1-9: Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία του
Για τη φάση των «16» του κυπέλλου ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε με συνολικό σκορ… 15-1 απέναντι στη Λαμία! Στο πρώτο ματς της Τούμπας (06/02/85) είχε επικρατήσει με 6-0 και την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου του 1985 πήγε στην πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, καθοδόν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του, φτάνοντας με άνεση στο σκορ-μαμούθ: 1-9.
53. 20/01/1985 – Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-1: Η πιο διάσημη κεφαλιά – ψαράκι
Η νίκη επί του Παναθηναϊκού, στις 20 Ιανουαρίου 1985, θεωρήθηκε από πολλούς, και για άγνωστο λόγο μέχρι σήμερα, σταθμός και σημάδι τίτλου για τον διψασμένο ΠΑΟΚ, παρότι ακολούθησαν δύο εκτός έδρας ήττες από Άρη (3-0) και Ολυμπιακό (2-1) που έδειχναν ότι μόνο εύκολη δεν θα ήταν η πορεία προς το πρωτάθλημα.
52. 01/08/1984: Το βράδυ που «έπεσε» ο Γιώργος Παντελάκης
Ιστορική... αλλαγή στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εκείνο το βράδυ αποφασίστηκε από τα μέλη η αποχώρηση Γιώργου Παντελάκη και η ανάληψη της προεδρίας από τον Πέτρο Καλαφάτη.
51. 26/02/1984 – ΠΑΟΚ – Αιγάλεω 0-0: Το τελευταίο ματς
του Κούδα στην Α’ Εθνική
Ο Γιώργος Κούδας φοράει για τελευταία φορά την ασπρόμαυρη φανέλα στην Α’ Εθνική. Παραμένει ο πρώτος σε συμμετοχές (504) στην ιστορία του Συλλόγου στην Α’ Εθνική κατηγορία.
50. 02/11/1983 – Μπάγερν – ΠΑΟΚ 0-0 (9-8 πεν.) Το «Έπος του Μονάχου» που έμεινε στη μέση…
Ο ΠΑΟΚ κοντράρει στα ίσια την πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου και γνωρίζει τον αποκλεισμό στα πέναλτι. Μια ηρωική ευρωπαϊκή πορεία. Το 2018 ο Κλάους Αουνγκεντάλερ παραδέχθηκε δημοσίως την ντροπή που ένιωσε το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου του 1983, όταν είδε τον ανεκδιήγητο Άγγλος ρέφερι, Αλαν Ρόμπινσον, να διατάζει διπλή επανάληψη στα πέναλτι που εκτέλεσε και απέκρουσε ο Μλάντεν Φούρτουλα. Ο Ζαν Μαρί Πφαφ, ο Βέλγος τερματοφύλακας, ευστόχησε στο πέναλτι, ο 18χρονος Κώστας Μαλιούφας αστόχησε και μια ιστορική πρόκριση χάθηκε…
49.25/9/1983 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-0 (Σέρρες):
Το γκολ-ποίημα του Κούδα
Εμφατική νίκη επί του Ολυμπιακού σε ουδέτερη έδρα, με σπουδαία εμφάνιση και ηγετική παρουσία του Κούδα. Ένα από τα highlights της καριέρας του «Μεγαλέξανδρου» ήταν το γκολ-ποίημα που πέτυχε στις Σέρρες λίγους μήνες πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.

1981-1971: Η «χρυσή δεκαετία» του ΠΑΟΚ, που έπαιξε μπαλάρα, αποθεώθηκε απ' όλους, αλλά δεν πήρε όσους τίτλους δικαιούταν
48. 26/08/1981 - Το αντίο τού «Καίσαρα» στην Τούμπα
Ο ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο αποχαιρετούν τον Σταύρο Σαράφη από την ενεργό δράση. Αρχικά, στις 7 Ιουνίου του 1981 (Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 0-2) αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και το «8» στην πλάτη. Στις 26 Αυγούστου του 1981 στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του εναντίον της εθνικής ομάδας η Τούμπα δε γέμισε, όπως θα του άξιζε… Ο αείμνηστος «Καίσαρας» παραμένει πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Συλλόγου με συνολικά 173 γκολ σε 433 συμμετοχές.
47. 31/05/1981 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0:
Όταν ο Λόραντ ξεψύχησε στον πάγκο της Τούμπας
Εκείνο το ντέρμπι της 32ης αγωνιστικής θα περνούσε μάλλον απαρατήρητο, αν ο Γκιούλα Λόραντ δεν ξεψυχούσε στον πάγκο της ομάδας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν Κυριακή 31 Μαΐου 1981. Στη γεμάτη Τούμπα ο «Δικέφαλος» υποδέχεται τον Ολυμπιακό και κάπου στο 15ο λεπτό ο Μαγυάρος τεχνικός σωριάζεται στην άκρη του πάγκου. Μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια και από εκεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου τελικά και άφησε την τελευταία πνοή του.
46. 30/04/1980 – ΠΑΟΚ – Άρης 2-0:
Οι... τενεκέδες έγραψαν ιστορία στο Καυτανζόγλειο
Η νίκη σε ντέρμπι με τον Άρη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ψυχολογία και την αγωνιστική ανάταση της ομάδας. Ένα ματς ιστορικό. Μιλάμε για την απόλυτη «ασπρόμαυρη» παράσταση, με πρόκριση στην παράταση επί του «αιωνίου αντιπάλου» και τον κόσμο του ΠΑΟΚ να εντυπωσιάζει στις εξέδρες με την ευρηματικότητά του. Η «επιχείρηση τενεκέδες» οργανώθηκε από τον Μάκη Μαυρομιχάλη, γνωστό κι ως Μάκης Μανάβης, μαζί με άλλα 10-15 επίλεκτα μέλη της «Θύρας 4».
45. 22/3/1980 – Η κατάρρευση θύρας 8 στο γήπεδο της Τούμπας
Σημαντικό περιστατικό ασφαλείας χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραυματισμούς φιλάθλων, που οδήγησε σε αναπροσαρμογές στη χωροθέτηση του γηπέδου της Τούμπας. Ηταν μεσημέρι Σαββάτου, 22 Μαρτίου του 1980, όταν η περιοχή γύρω από την σεισμόπληκτη Τούμπα αναστατώνεται από την κατάρρευση της Θύρας 8, αρχικά το μεγαλύτερο κομμάτι προς τη θύρα 2 και στη συνέχεια η υπόλοιπη κερκίδα.
44. 18/07/1979: Υπογραφή πράξη ίδρυσης της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ.
Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύθηκε η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε.) με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΑΟΚ ΠΑΕ» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη.
43. 19/12/1976 – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-0: Το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων στην Τούμπα
Στις 19/12/1976 ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ΑΕΚ για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1976-1977. Το ντέρμπι «Δικεφάλων», έληξε ισόπαλο 0-0, συγκεντρώνει 45.252 θεατές, νούμερο που αποτελεί ρεκόρ προσέλευσης στο γήπεδο της Τούμπας. Τα 44.045 εισιτήρια που κόπηκαν στις 9/2/1977, στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (2-1) αποτελούν τα περισσότερα σε αγώνα Κυπέλλου στην Τούμπα.
42. 09/05/1976 – Ηρακλής – ΠΑΟΚ 1-3: Πρωταθλητής με… βούλα και σφραγίδα!
Με τη νίκη επί του Ηρακλή στο κατάμεστο από χιλιάδες φίλους της ομάδας, Καυτανζόγλειο, ο ΠΑΟΚ κατακτά και μαθηματικά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το πρώτο μεγάλο εθνικό τρόπαιο γίνεται πραγματικότητα. «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, δεν το πήρατε χαμπάρι, είμαστε Πρωταθλητές», τραγουδούσε ο λαός στις κερκίδες!
41. 02/05/1976 – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Πρωταθλητής Ελλάδας για πρώτη φορά
Με γκολ του Νέτο Γκουερίνο στο 89ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Η Τούμπα βράζει από ενθουσιασμό. Οι ιαχές του γκολ ακούγονται ως το Βαρδάρι! Το γκολ που χάρισε ένα πρωτάθλημα, έγινε κόμικς και μπορεί άνετα να σταθεί, μαζί με το γκολ του Ζήση Βρύζα στο Χάιμπουρι, το γκολ του «ΓουΧου» στον τελικό με τον Αρη στην Τούμπα, το γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην Πόλη και του Τάισον στο Βικελίδης, στο Top-5 των πιο ιστορικών γκολ του ΠΑΟΚ.
40. 29/02/1976 – Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-2: Το κομμένο αυτί του Ράμμου
Ο Παναιτωλικός υποδέχθηκε τον μετέπειτα πρωταθλητή ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής, σ’ ένα ματς που έγινε ροντέο με τρομερά επεισόδια που οδήγησαν στον τραυματισμό του Θεσσαλονικιού διαιτητή, Στέφανου Ράμμου, από τον οποίο είχαν παράπονα οι Αγρινιώτες και για τον αγώνα τους με τον Παναθηναϊκό (2-3), έναν μήνα νωρίτερα, αλλά κάποιος το προχώρησε στα άκρα. Αιμόφυρτος ο Ράμμος σώζεται την τελευταία στιγμή από τον γιατρό του ΠΑΟΚ και διαπιστώνει ότι του λείπει το ένα μέρος του αυτιού του!
39. 04/01/1976 – Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-4: Ιστορικό διπλό στο Καραϊσκάκη
Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού και ακόμα και σήμερα η βαρύτερη εντός έδρας ήττα των Πειραιωτών. H παρέα του Γιώργου Κούδα, εκείνο το μεσημέρι, «σκόρπισε» με 4-0 τον Ολυμπιακό, μέσα στο Καραϊσκάκη. Για την ιστορία, ο Χρήστος Τερζανίδης στο 24’ άνοιξε το σκορ για τους «ασπρόμαυρους», που είχαν πάνω από 7.000 φίλους στο πλευρό τους. Ο Γιώργος Κούδας πέτυχε δύο γκολ (52’–59’) και ο Νέτο Γκουερίνο (είχε περάσει μόλις τέσσερα λεπτά νωρίτερα στη θέση του Αγγελου Αναστασιάδη) στο 74’ διαμόρφωσαν το τελικό 4-0.
38. 16/09/1975 – ΠΑΟΚ – Μπαρτσελόνα 1-0: Όταν ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ έχασε στην Τούμπα
Ημερομηνία – ορόσημο στην ιστορία του ΠΑΟΚ η 16η Σεπτεμβρίου 1975, καθώς εκείνο το βράδυ αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα στην κατάμεστη Τούμπα και υποχρέωσε τους παίκτες μύθους του παγκόσμιου φουτμπόλ, όπως ο ένας και μοναδικός Γιόχαν Κρόιφ, να υποκλιθούν στο μεγαλείο του. Ο Γιώργος Κούδας θα σκοράρει στο β’ μέρος και θα χαρίσει τη νίκη για τον Α’ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
37. 16/02/1975 – ΠΑΟΚ – Άρης 5-0: Η πεντάρα και η απόλυση
Ήταν Φεβρουάριος (του ’75) όταν η χρυσή παρέα του Γιώργου Κούδα συνέτριψε με 5-0 τον Άρη στη μεγαλύτερη νίκη των «ασπρόμαυρων» στα 55 ντέρμπι πρωταθλήματος με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ από το 1959 μέχρι και σήμερα. Το τελικό 5-0 με δύο γκολ του Κούδα οδήγησε στην απόλυση του Μπράνο Στάνκοβιτς από τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.
36. 03/12/1974 – Η μυστική άφιξη Λόραντ στη Θεσσαλονίκη
Στις 3 Δεκεμβρίου του 1974, οι «ασπρόμαυροι» έφεραν κάτω από άκρα μυστικότητα έναν προπονητή από τη Γερμανία γι’ αυτό και στην αρχή όλοι πίστευαν πως ο ΠΑΟΚ είχε φέρει Γερμανό τεχνικό, μέχρι που την επομένη ημέρα «αποκαλύφθηκε» η ταυτότητα του προπονητή, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον Γκιούλα Λόραντ.
35. 10/10/1974 – Παραίτηση με αιχμές από τον Λες Σάνον
Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον μεγάλο ΠΑΟΚ και στα χέρια του μεγαλούργησε η ομάδα της δεκαετίας του ’70, ο Λες Σάνον, στις 10 Οκτωβρίου 1974, με δελτίου Τύπου, γνωστοποιεί την οριστική απόφαση αποχώρησής του από τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο κάνει και με επιστολή προς τη διοίκηση του συλλόγου αφήνοντας αιχμές για το ρόλο του αθλητικού Τύπου της Θεσσαλονίκης. Τελευταίο του ματς στον πάγκο της ομάδας ένα Άρης – ΠΑΟΚ 2-1 στις 6 Οκτωβρίου 1974.
34. 16/6/1974 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-2 (4-3 πεν.): Κυπελλούχος Ελλάδας στη... ρώσικη ρουλέτα!
Ο ΠΑΟΚ επικρατεί στα πέναλτι και κατακτά το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας του. Η Νέα Φιλαδέλφεια παίρνει φωτιά από τους πανηγυρισμούς με το φινάλε της διαδικασίας των πέναλτι, όπου για πρώτη φορά είχαν εφαρμοστεί σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Το χρυσό πέναλτι ευστόχησε ο Κούλης Αποστολίδης. Το 1974 ήταν ο πρώτος τελικός, που οι Ελληνες είχαν την ευκαιρία να δουν σε έγχρωμη εικόνα.
33. 21/4/1974 – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0: Η γκολάρα του Σαράφη που κράτησε τον Σάνον
Κατά ένα περίεργο, αλλά πραγματικό, λόγο η Τούμπα «βράζει» όχι κατά του Ολυμπιακού, αλλά κατά της διοίκησης του ΠΑΟΚ, καθώς λίγες μέρες πριν από το ντέρμπι είχε παραιτηθεί ο Λες Σάννον, διαφωνώντας από τις κινήσεις του τότε γενικού γραμματέα, Βασίλη Σεργιαννίδη. Ο Αγγλος προπονητής με τεράστια επιρροή και αγάπη στις τάξεις των οπαδών κάθεται τελικά στον πάγκο και βλέπει στο 61ο λεπτό τον Σταύρο Σαράφη να «απογειώνεται» και να καρφώνει την μπάλα στο «γάμα» της εστίας του ανήμπορου να αντιδράσει Παναγιώτη Κελεσίδη, αφού πρώτα πήρε παραμάζωμα τον Θανάση Αγγελή.
32. 13/3 & 20/3/1974 – Μίλαν – ΠΑΟΚ 3-0 & ΠΑΟΚ – Μίλαν 2-2: Στα προημιτελικά Κυπέλλου Ευρώπης για πρώτη φορά!
Ο ΠΑΟΚ φτάνει για πρώτη φορά στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Παρά τον αποκλεισμό, από την πανίσχυρη ιταλική Μίλαν, κερδίζει εμπειρίες και κύρος στην Ευρώπη. Στη ρεβάνς της Τούμπας λάμπει το αστέρι του Σταύρου Σαράφη που πετυχαίνει και τα δύο «ασπρόμαυρα» γκολ.
31. 07/11/1973 – ΠΑΟΚ – Λυών 4-0: Το πάρτι της Τούμπας, που δεν έδειξε η TV
H «τεσσάρα» του ΠΑΟΚ επί της Λυών αποτελεί το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό «χτύπημα» του «Δικεφάλου», μετά το πρώτο παιχνίδι που είχε αποσπάσει ισοπαλία 3-3 μέσα στο «Ζερλάν». Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου του 1973 ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 4-0 τη γαλλική ομάδα και πήρε πανάξια το εισιτήριο για τους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων. Σ’ ένα ματς που δεν υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση και δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα πλάνα.
30. 18/04/1973 – ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0:
Μια στιγμή, ένα κλικ, μια ιστορία…
Μπορεί μια νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου, με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό του Πούσκας, να επισκιαστεί από μια και μόνο στιγμή. Ναι, μπορεί! Αν αυτή η στιγμή γεννάει τόσα συναισθήματα, όπως η αξέχαστη ντρίμπλα του Γιώργου Κούδα στον Ανθιμο Καψή, που μένει αποτυπωμένη και χαραγμένη στο διηνεκές, χάρη στο «κλικ» του φωτορεπόρτερ, Μιχάλη Παππού.
29. 25/02/1973 – Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0:
Eνα ντέρμπι που έμοιαζε με γουέστερν!
Ο ΠΑΟΚ έπαιζε μπαλάρα, ήταν αήττητος και πρωτοπόρος, μετά από 20 αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός ήταν το αντίπαλο δέος, αλλά την παράσταση έκλεψε ο αλήστου μνήμης, Αθηναίος ρέφερι Νίκος Φακή, που ανήκει από τότε στο… «πάνθεον των χασάπηδων με σφυρίχτρα»! Η ομάδα του Σάνον, κακά τα ψέματα, έμοιαζε ακαταμάχητη, ήταν στο συν τρία από τους «ερυθρόλευκους», ακόμη και η ισοπαλία έμοιαζε με ήττα για τους Πειραιώτες. Για κακή του τύχη ο «Δικέφαλος» έπεσε πάνω στον Φακή.
28. 14/02/1973 – ΠΑΟΚ – Άγιαξ 1-1: Ένα φιλικό παγκοσμίου κλάσης και οι… Βαλεντίνοι της Τούμπας
Ενας ΠΑΟΚ «παγκοσμίου κλάσεως», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Στέφαν Κόβατς, αρχιτέκτονα και δημιουργό του μεγάλου Άγιαξ της δεκαετίας του ’70, «πετούσε» στο χορτάρι στο ιστορικό από κάθε άποψη φιλικό παιχνίδι που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 1973 στην Τούμπα.
27. 05/77/1972 – ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1: Η πρώτη «κούπα» με υπογραφή Κούδα
Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας του πανίσχυρου Παναθηναϊκού στο ασφυκτικά γεμάτο Καραϊσκάκη. Απέναντι στον Παναθηναϊκό του Πούσκας, τον Παναθηναϊκό του Wembley, ο «Δικέφαλος» επικρατεί στον τελικό με 2-1, χάρη σε δύο γκολ του Γιώργου Κούδα. Μια ιστορική μέρα για τον σύλλογο.
Ο συγκεκριμένος τελικός θα είχε ακόμη έναν λόγο να μνημονεύεται, αν ο διαιτητής της αναμέτρησης, Χρήστος Μίχας, δεν είχε ακυρώσει ένα σπάνιας ομορφιάς ψαλιδάκι του νεαρού τότε, άρτι αφιχθέντος από τη Ρουμανία στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Μαντζουράκη, ως επικίνδυνο παίξιμο!

1960-1970: Η… περιπέτεια του Γιώργου Κούδα και η δημιουργία της ομαδάρας του ‘70
26. 07/06/1972 – Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Το «διπλό» που άλλαξε
το ρου όλης της ιστορίας!
Η Θεσσαλονίκη, αρχές Ιούνη το 1972, έζησε ένα «καυτό τετραήμερο», με δύο «back to back» ντέρμπι, Άρης – ΠΑΟΚ, να έρχονται να αλλάξουν και να ξαναγράψουν από την αρχή κάθε σελίδα της ιστορίας. Μία καίρια στιγμή. Στην κιτρινόμαυρη πλευρά της πόλης, που είχε επικρατήσει στον τελικό του ’70, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι «αλλιώς θα είχε γραφτεί η ιστορία» τα επόμενα χρόνια, αν εκείνος ο προημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, που παίχτηκε τρεις ημέρες μετά το 3-3 του πρωταθλήματος, δεν είχε βαφτεί «ασπρόμαυρος», χάρη σε δύο γκολ του Κούλη Αποστολίδη.
25. 05/05/1971 – ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-2: Μια επική ανατροπή… εις διπλούν!
Το πρώτο από τα δύο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, που έγιναν με διαφορά ενός μήνα στην Τούμπα, στο φινάλε της σεζόν 1970-71 και έμειναν στην ιστορία. Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε χωρίς το μεγάλο αστέρι του, τον Γιώργο Κούδα, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 2-0, χάρη στα γκολ των Αντωνιάδη (36') και Τομαρά (53'). Όμως, μέσα σε τέσσερα λεπτά ο «Δικέφαλος» έφερε… Τούμπα το ματς. Πώς; Πετυχαίνοντας τρία γκολ (Σαράφης 58’, Καψής αυτογκόλ 59’, Παρίδης 61’) που του χάρισαν την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο αστικός μύθος θέλει τον Φέρενς Πούσκας να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον άμεσο συνεργάτη του, Γαβρήλο Γαζή, εκφράζοντας την απορία «πως γίνεται να κερδίζεις 2-0 μέσα στην Τούμπα και να χάνεις με 3-2». Την απάντηση την πήρε ο ίδιος, τέσσερις μέρες μετά τον τελικό με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, στις 6 Ιουνίου του 1971, όταν βρέθηκε στην Τούμπα για τον αγώνα πρωταθλήματος. Με δύο γκολ του Αντωνιάδη (17’, 50’), ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-2, ο Σάνον στο ημίχρονο άλλαξε τον τερματοφύλακα μοιράζοντας το παιχνίδι σε Σαββουλίδη και Χριστοδούλου, πριν ξεσπάσει εκ νέου η… ασπρόμαυρη καταιγίδα: στο 66’ ο Ασλανίδης μείωσε σε 1-2 και μέσα σε έξι λεπτά (70’-76’) ο Σταυρίδης, που είχε περάσει ως αλλαγή στο 66’, με δύο γκολ «υπέγραψε» την ανατροπή-καρμπόν και… έλυσε κάθε απορία του Πούσκας.
24. 20/05/1970 – ΠΑΟΚ – Μίλαν 0-0: Οι προβολείς της Τούμπας ανάβουν για πρώτη φορά
Ιστορικό, αν μη τι άλλο, φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Μίλαν, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη κουβαλώντας μαζί της τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αυτός ήταν ο πρώτος νυχτερινός αγώνας που έγινε ποτέ στο γήπεδο της Τούμπας.
23. 16/08/1968: Το κοφίνι με τα σταφύλια που έφεραν τον Σταύρο Σαράφη στον ΠΑΟΚ
Η μεταγραφή του Σταύρου Σαράφη έμοιαζε με ασπρόμαυρη κινηματογραφική ταινία της εποχής. Μετά από μια έντονη διαμάχη του ΠΑΟΚ με τον συμπολίτη Άρη, ο 17χρονος ποδοσφαιριστής από την Επανομή υπέγραψε στις 16 Αυγούστου, μια μέρα μετά το τέλος των μεταγραφών, η αργία του Δεκαπενταύγουστου ευνόησε τον ΠΑΟΚ, που εμφανίζει στους παράγοντες της Αναγέννησης τις 100.000 δραχμές για τον ποδοσφαιριστή, ποσό το οποίο επιστράφηκε αμέσως στην ομάδα με τρόπο που δεν τον φαντάζεστε! Ο Νίκος Σαράφης, πατέρας του Σταύρου, επέστρεψε τα χρήματα, που υποτίθεται θα έπαιρνε η οικογένεια για τη μεταγραφή, στη διοίκηση του «Δικεφάλου» βάζοντας τα 100 χιλιάρικα μέσα σε μια σακούλα μαζί με μπόλικα σταφύλια παραγωγής του, ως… «καμουφλάζ» για τους παράγοντες της Αναγέννησης και του Άρη!
22. 02/08/1968 – Η επιστροφή του Γιώργου Κούδα στον ΠΑΟΚ
Ύστερα από μία περίοδο περιπετειών με τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Κούδας επιστρέφει στην Τούμπα και εδραιώνεται στη συνείδηση του κόσμου ως ο απόλυτος αρχηγός. Εκείνο το Αυγουστιάτικο βράδυ, ο «άσωτος υιός» επέστρεφε και στα γραφεία του συλλόγου, Τσιμισκή με Παύλου Μελά γωνία, εκατοντάδες φίλοι της ομάδας τον υποδέχθηκαν μετ’ Βαΐων και κλάδων! Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με δάκρυα στα μάτια, σήκωσαν στα χέρια τον Κούδα, ο οποίος έχασε τα αυγά και τα… παπούτσια πάνω στον πανικό! Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει το χτίσιμο της μεγάλης ομάδας του ‘0 με την απόκτηση του Σαράφη, του Ασλανίδη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη, του Τερζανίδη και όλων των μεγάλων παικτών εκείνης της χρυσής εποχής.
21. 14/07/1966 – Η αρχή της… περιπέτειας του Κούδα στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό, που δεν έπαιξε ποτέ!
Τον Ιούλιο του ’66 «σκάει» σαν βόμβα η είδηση της παρουσίας του Κούδα στον Πειραιά. Στις 14 Ιουλίου 1966 το μεγάλο αστέρι του «Δικεφάλου» βρέθηκε στον Πειραιά για να συζητήσει με τους παράγοντες του Ολυμπιακού! Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη είχε ρίξει τη… βόμβα: «Δεν πρόκειται να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ».
Η καριέρα του «Μεγαλέξανδρου» σημαδεύτηκε από τη διετία 1966-’68 και την περιβόητη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Ο ίδιος τα έχει κρατημένα στο πίσω μέρος του μυαλού του και θεωρεί την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μετά από δύο χρόνια απραξίας στον Πειραιά, ως την πιο δύσκολη στιγμή που βίωσε στα γήπεδα.
20. 15/09/1965 – ΠΑΟΚ – Βίνερ 2-1: Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας
Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας στην ιστορία του συλλόγου ήταν για το κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην αναμέτρηση εναντίον της αυστριακής Βίνερ, που έγινε στο Καυτανζόγλειο επειδή η Τούμπα δεν είχε ακόμη προβολείς, ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1, αν και οι Αυστριακοί προηγήθηκαν στο 52΄με κεφαλιά του Χοφ. Στο 62΄ ο Κούδας με κεφαλιά μετά από πάσα του Μήτρακα και στο 75΄ ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσαν το τελικό 2-1.
19. 21/12/1963 – Εθνικός Π. – ΠΑΟΚ 1-0: Το ντεμπούτο του Γιώργου Κούδα
Η αποχώρηση από τη Νέα Φιλαδέλφεια και η τιμωρία των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ έφεραν στο προσκήνιο τον Γιώργο Κούδα. Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου, στις 21 Δεκεμβρίου 1963, κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ απέναντι στον Εθνικό Πειραιώς, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια πορεία γεμάτη γκολ, νίκες και θρύλους ξεκινά.
18. 27/11/1963 – Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Όταν για πρώτη φορά έφυγε απ’ το γήπεδο!
Η αποχώρηση από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί ματς-σταθμό στην ιστορία του. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά, προηγήθηκε στο 27’ με τον Βασιλείου, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ραπτόπουλο. Όλοι είδαν πρώτα τον ποδοσφαιριστή του «Δικεφάλου» να στέλνει με δυνατό σουτ την μπάλα στα δίχτυα και τον Σημαντήρη να σταματάει την πορεία της, ενώ είχε περάσει τη γραμμή, στέλνοντάς την σε κόρνερ! Οσοι ήταν στο γήπεδο είδαν το γκολ ή τουλάχιστον το πέναλτι του αμυντικού του Ολυμπιακού, εκτός από έναν. Από τον Βούλγαρο διαιτητή, Ρουμέντσεφ, που υπέδειξε… άουτ! Ούτε, καν κόρνερ… Αυτό ήταν. Έξαλλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αποφάσισαν μόνοι τους, παρά τις προσπάθειες του εφόρου Λάζαρου Τσώμου, να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο και μία μέρα αργότερα με απόφαση της ΕΠΟ να μηδενιστούν σε δύο αγώνες.

1947-1959: Οι πρώτοι τίτλοι για έναν ΠΑΟΚ που μπαίνει στο «σπίτι» του
17. 25/10/1959 – ΠΑΟΚ – Μ. Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2: Το πρώτο επίσημο ματς στην Τούμπα
Στις 25 Οκτωβρίου έγινε το πρώτο επίσημο ματς στην Τούμπα, όταν στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του 1ου πρωταθλήματος της νεοσύστατης Α’ Εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης (3-2). Το πρώτο επίσημο γκολ στην Τούμπα σημείωσαν οι φιλοξενούμενοι με τον Βαγγέλη Καραφουλίδη, πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ! Για τον Δικέφαλο σκόραρε πρώτη φορά σε επίσημο ματς στην Τούμπα ο Λέανδρος Συμεωνίδης.
16. 06/09/1959 – ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0: Τα εγκαίνια του γηπέδου Τούμπας
Η Τούμπα δεν είναι ένα απλό γήπεδο. Είναι ένας θρύλος. Ένας «ασπρόμαυρος» ναός που μετράει 66 χρόνια «ζωής». Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 1950 όταν το νέο «σπίτι» του ΠΑΟΚ πήρε ζωή. Ο Δικέφαλος εγκαινιάζει το γήπεδό του στη συνοικία της Τούμπας με νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Κερδίζει 1-0 με γκολ του Κιουρτζή. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη φυσική και ιστορική έδρα του Συλλόγου.
15. 11/05/1957: Η Τούμπα μπαίνει στα σκαριά και περνάει στον ΠΑΟΚ
Στις 11 Μαΐου ο ΠΑΟΚ απέκτησε έναντι 6.000.000 δραχμών τον χώρο των 30 στρεμμάτων στην περιοχή της Άνω Τούμπας από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Εκεί θα χτιστεί το γήπεδο της ομάδας, το σπίτι εκατομμυρίων φίλων του «Δικεφάλου», που ολοκληρώθηκε το 1974 όταν οριστικοποιήθηκε η χωρητικότητά του στις 45.000 θέσεις και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.
14. 04/07/1956 – ΠΑΟΚ – Ηρακλής 5-1: Το τρίτο σερί πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης
Το χτίσιμο της σπουδαίας ομάδας της δεκαετίας του '50 που είχε ξεκινήσει από τον Νίκο Πάγκαλο και συνεχίστηκε με τον Βίλλυ Σέφτσικ, πέρασε στα χέρια του Ούγγρου Έρμαν Χόφμαν το καλοκαίρι του 1955. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την κυριαρχία του και έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να κάνει δικό του το Κύπελλο που είχε θεσπίσει ο Δήμος της πόλης. Ο γύρος του θριάμβου έγινε στις 4 Ιουλίου 1956 στο γήπεδο του ΠΑΟΚ με νίκη 5-1 επί του Ηρακλή που προηγήθηκε με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Χατζηγιαννίδη, αλλά ο Δικέφαλος απάντησε με τους Παπαδάκη, Χαβανίδη, Γιαννέλο (2) και Κουϊρουκίδη.
13. 11/02/1951 – ΠΑΟΚ – Άρης 4-2: Μια «τεσσάρα» απ’ τον Μουρατίδη
Οι δύο «αιώνιοι» της Θεσσαλονίκης αναμετρώνται στο Σιντριβάνι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Μέχρι το 83' οι «κίτρινοι» προηγούντο με 0-2, αλλά η πρόκριση «βάφτηκε» ασπρόμαυρη. Ο αγώνας εξελίσσεται σε προσωπική υπόθεση του Γιώργου Μουρατίδη. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ σκοράρει τέσσερις φορές, οι δύο στην κανονική διάρκεια, οδηγώντας τον «Δικέφαλο» σε νίκη με 4-2 στην παράταση.
12. 03/03/1948 – ΠΑΟΚ – Άρης 1-0: Πρωταθλητής
ΕΠΣ Μακεδονίας για δεύτερη φορά
Ο ΠΑΟΚ επικρατεί του Άρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και κατακτά το πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Μια στιγμή υπεροχής στο τοπικό ποδόσφαιρο σε μια δύσκολη μεταπολεμική περίοδο.

1946-1926: Οι πρώτες «ασπρόμαυρες» στιγμές, οι δυσκολίες μιας άλλης εποχής…
11. 28/05/1939 – ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1: Ο πρώτος τελικός και οι ήρωες του ’40
Στις 14 Μαΐου με 4-0 του Εθνικού ο ΠΑΟΚ προκρίνεται για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Πάνω από 2.000 Θεσσαλονικείς πραγματοποιούν την πρώτη «έξοδο» στην Αθήνα προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό της ομάδας, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να ανοίγει το σκορ με γκολ του Ιωαννίδη στο 31', χωρίς όμως στο τέλος να κρατήσει το υπέρ του σκορ και να καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο. Τρεις από τους 22 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον τελικό του 1939, ήταν ανάμεσα στα εκατομμύρια των θυμάτων εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησε, με τον ΠΑΟΚ να μετράει δύο απώλειες από την ενδεκάδα του τελικού.
Ο Νίκος Σωτηριάδης διετέλεσε για πολλά χρόνια βασικός γκολκίπερ φτάνοντας να χριστεί διεθνής (στη νίκη επί της Παλαιστίνης με 1-0, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1938) πριν χάσει τη ζωή του από ιταλική σφαίρα στο μέτωπο της Αλβανίας, όπου υπηρετούσε ως λοχίας του 50ού Συντάγματος. Ο Γιώργος Βατίκης, αμυντικός του ΠΑΟΚ, υπηρετούσε ως ανθυπασπιστής στην 573η μονάδα πυροβολητών στο αλβανικό μέτωπο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 1940, όταν έπεσε νεκρός, σε ηλικία μόλις 22 ετών.
10. 14/03/1937 – ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-1: Πρωταθλητής ΕΠΣ Μακεδονίας
Η πρώτη επίσημη κατάκτηση τίτλου για τον ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος κατακτά το πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και θέτει τις βάσεις για τα επόμενα μεγάλα του βήματα.
09. 05/06/1932 – ΠΑΟΚ – Ηρακλής 3-2: Πρεμιέρα στο γήπεδο του Σιντριβανίου
Ο πρώτος επίσημος αγώνας του ΠΑΟΚ στο ιστορικό του γήπεδο, εκεί όπου γράφτηκαν μετέπειτα δεκάδες ένδοξες σελίδες. Το γήπεδο του Σιντριβανίου αποτέλεσε την έδρα του ΠΑΟΚ για 27 χρόνια, μέχρι το 1959, όταν η ομάδα μετακόμισε στο νέο της γήπεδο στην Τούμπα. Από το 1956 πάντως η σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε την απαλλοτρίωση του γηπέδου, για να δημιουργηθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή. Το τελευταίο επίσημο ματς στο Σιντριβάνι διεξήχθη στις 31 Μαΐου 1959, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
08. 12/12/1929 – Ο ΠΑΟΚ αποκτά το γήπεδο στο Σιντριβάνι
Σε προεκλογικό κλίμα εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς δυο ημέρες αργότερα ακολουθούσαν οι δημοτικές εκλογές, έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στο Σιντριβάνι. Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια, αφού έπρεπε να γίνει υπόγεια διαφυγή των υδάτων από το ρέμα της Ευαγγελιστρίας, να διορθωθεί η κλίση που είχε το έδαφος στο γήπεδο αλλά και στα διπλανά οικόπεδα, καθώς επίσης και να χτιστεί τοίχος στο ύψωμα ώστε να μην μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθούν χωρίς εισιτήριο τους αγώνες.
07. 29 Μαρτίου 1929 – Η απορρόφηση της ΑΕΚΘ και η υιοθέτηση του Δικέφαλου Αετού
Στο μακρινό 1929 στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά ανάμεσα στον Π.Α.Ο.Κ. και την Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά είχαμε την πλήρη απορρόφηση όλων των τμημάτων της Α.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης από τον Π.Α.Ο.Κ., αφού δεν υπήρξε απόφαση συγχώνευσης, ούτε διάλυσης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Το πρώτο σήμα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν το τετράφυλλο σε σύμπλεγμα πετάλου. Αυτό διατηρήθηκε στις φανέλες των αθλητών του από το 1926 μέχρι και το 1929 όταν έβαλε το Δικέφαλο Αετό της ΕΚ1923 στη φανέλα του.
06. 12/06/1927: ΠΑΟΚ – Άρης 2-1: Το πρώτο ραντεβού των δύο «αιωνίων» και η πρώτη νίκη
Οι δύο «αιώνιοι» της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν «ενώπιος ενωπίω» για πρώτη φορά στις 12 Ιουνίου του 1927, όταν (στο γήπεδο του Ηρακλέους) ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αρη με 2-1 και έκτοτε το… νταλαβέρι τους καλά κρατεί. Το «γαϊτανάκι» των ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στήθηκε στο γήπεδο του Ηρακλή, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από τα εγκαίνια του γηπέδου του Άρη στη Λεωφόρο Στρατού, ενώ δεν υπήρχε ακόμη το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
05. 12/12/1926 ΠΑΟΚ – Νέα Γενεά 3-1: Το πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας του
Ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας του στις 12 Δεκεμβρίου 1926, όπου νίκησε με 3-1 τη Νέα Γενεά. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τα επτά πρώτα παιχνίδια του με τέρματα 50 υπέρ και 5 κατά και στο τέλος κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε την σεζόν 1926-27.
04. 20/04/1926 – Η Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ.
Στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την απόφαση αριθμό 822, αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ. Επισήμως ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών. Η αρχή μιας ένδοξης ιστορίας.
03. 10/04/1926 – Το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου
Στις 10 Απριλίου 1926 υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ, που εκλέχθηκε στη Γενική Συνέλευση της 5ης Απριλίου του 1926 και το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στην αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ήταν το εξής: Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Α’ αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου, Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός, Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας, Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Έφορος αθλητών: Αριστόδημος Δημητριάδης, Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης.
02. 05/04/1926 – Η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΟΚ
Στις 5 Απριλίου του 1926 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας
01. 30/03/1926 – Παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα του μεγάλου Π.Α.Ο.Κ.
Στη Θεσσαλονίκη, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων αποφασίζει τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα εκφράζει τον ξεριζωμό και την ελπίδα για νέα αρχή. Το βράδυ (Τρίτη) της 30ης Μαρτίου του 1926, οκτώ άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, μετά το πέρας της ιδρυτικής συνέλευσης, στις 9 μ.μ., συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών». Όσοι συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντίνοπολιτών 1923 και έβαζαν τις υπογραφές τους σ' ένα άψυχο κομμάτι χαρτί δεν μπορούσαν να φανταστούν, τι ακριβώς δημιουργούσαν εκείνη τη στιγμή. «Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την τριακοστή του μηνός Μαρτίου του χιλιοστού εννεακοστού εικοστού έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας, συνέθλοντες εν τω καταστήματι της Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9 μ.μ. απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κων/πολιτών» και δια μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν του καταστατικού τους κ.κ. Κ. Κοεμτσόπουλον, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν. Εφ'ό και συνετάχθη το παρόν. Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926», αναφέρει το κείμενο του πρώτου καταστατικού ιδρύσεως του Π.Α.Ο.Κ.

Από την ίδρυσή του το 1926 έως και σήμερα, ο ΠΑΟΚ διέγραψε μια διαδρομή γεμάτη μνήμες, προκλήσεις, θριάμβους και αγώνες τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Οι «99+1» στιγμές που καταγράφηκαν δεν είναι απλώς σημεία στον χρόνο· είναι η απόδειξη πως ο ΠΑΟΚ είναι κάτι περισσότερο από ποδοσφαιρικός σύλλογος: είναι ιδέα, κληρονομιά, πάθος και φλόγα που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Καθώς το κλαμπ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, η κληρονομιά του μεγαλώνει. Το μέλλον του ΠΑΟΚ συνεχίζεται με οδηγό τις στιγμές αυτές, και με φόντο νέες κατακτήσεις, νέους στόχους, νέα όνειρα.

art direction/graphics: Χρήστος Ζωίδης
