Σίμε Βρσάλικο

Οι δέκα στιγμές του «ερυθρόλευκου πολεμιστή»

Ο Σίμε Βρσάλικο, φορά στολή πολεμιστή και δίνει τα πάντα για να εκτελέσει την αποστολή του. Ηταν ο πιστός στρατιώτης του Τσόλο, ο παίκτης που πονούσε, αλλά δεν το έδειχνε στον αντίπαλο. Τα σημάδια της μάχης ήταν ορατά μετά το τέλους του «πολέμου», οι πόνοι έπρεπε να γίνουν ανελέητοι για να τον λυγίσουν.

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού ήρθε για να δώσει κι άλλο πάθος, περισσότερη δύναμη, εντονότερη ώθηση, άλλωστε ξέρει καλά πως η επιτυχία δεν έρχεται αν δε ματώσεις ή αν δε σπάσει το...ζυγωματικό τόξο. Δεν έχασε ποτέ το δαίμονα που είχε μέσα του και τίποτα δεν του χαρίστηκε. Η χαρά του παιχνιδιού είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τον Κροάτη που έβγαλε στους δρόμους τους συμπατριώτες του. Δεν του αρέσουν τα φλας της δημοσιότητας, ούτε και η αποθέωση. Δεν του αρέσει ο θαυμασμός για την αντοχή του στα χτυπήματα, τις ωραίες σέντρες.

Ο Σίμε Βρσάλικο έλαμψε στα γήπεδα της Ρωσίας, έκανε τον Τσόλο Σιμεόνε να υποκλιθεί, έσωσε τη ζωή του Τόρες, αλλά στο τέλος κάθε μεγάλης ημέρας έσκυβε το κεφάλι και χαμογελούσε μόνο για την προσπάθεια που έκανε. Ο παίκτης του Ολυμπιακού φόρεσε τα ερυθρόλευκα και το Gazzetta.gr σας τον παρουσιάζει μέσα από 10 στιγμές που τον σημάδεψαν!

Όταν έσωσε τη ζωή του Φερνάντο Τόρες!

Για τους Κροάτες είναι ήρωας, για τον Φερνάντο Τόρες, ο σωστός άνθρωπος στην πιο κρίσιμη στιγμή. Τον Μάρτιο του 2017 και στο ματς Ντεπορτίβο Λα Κορούνια - Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Τόρες συγκρούεται στον αέρα με τον Άλες Μπερχαντίνιος και σωριάζεται στο έδαφος, χάνοντας τις αισθήσεις του.

Οι Μαδριλένοι πάγωσαν, οι περισσότεροι παίκτες κοιτούσαν σαστισμένοι, κάποιοι πρόλαβαν να φωνάξουν τον γιατρό, μόνος δυο ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Ο Βρσάλικο με τρομερή ψυχραιμία, γονάτισε δίπλα του, όπως και ο Γκάμπι, έβγαλαν τη γλώσσα του Τόρες πριν έρθει το μοιραίο. Στα ισπανικά ΜΜΕ, αλλά και στην πατρίδα του ο χαρακτηρισμός «ήρωας» έπαιζε παντού, αλλά ο Βρσάλικο ποτέ δεν τον υιοθέτησε, απλά τόνιζε πως είδε σε κίνδυνο έναν δικό του άνθρωπο κι έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε.

«Δεν νιώθω ήρωας. Όταν βλέπεις έναν φίλο κάτω στο έδαφος έτσι, με αυτό τον άσχημο τρόπο, πρέπει να τον βοηθήσεις. Έτσι αντέδρασα και είμαι χαρούμενος γι' αυτό» τόνιζε ο Κροάτης, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζήσει ανάλογη κατάσταση. «Αυτό που έκανε ο Βρσάλικο ήταν τέλειο» σχολίασε ο γιατρός της Ατλέτικο. Ο Βρσάλικο το μόνο που γνώριζε ήταν πως έπρεπε να παραμείνει ψύχραιμος και να βοηθήσει τον Τόρες να αναπνέει.

Όταν... αναπαύθηκε στη σημαία της καρδιάς του!

Το... it's coming home μετατράπηκε σε «Nogomet se vraća kući», μιας και οι Κροάτες έπειτα από τη συγκλονιστικότερη εμφάνιση της ιστορίας τους πετούσαν εκτός τελικού Μουντιάλ την Αγγλία. Ο Πέρισιτς πήγε το ματς στην παράταση, ο Μάντζουκιτς χάρισε στη Χρβάτσκα το εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού, αλλά ο Βρσάλικο ήταν αυτός που πέρασαν στην ιστορία για τις ανελέητες μάχες που έδωσε και κέρδισε. Από τη σέντρα του ήρθε το γκολ της ισοφάρισης, ενώ από δικό του διώξιμο στη γραμμή (στην παράταση) δεν ήρθε το μοιραίο!

Τα έδωσε όλα, πάλεψε, νίκησε, τραυματίστηκε, αλλά σηκώθηκε, πόρωσε τους συμπαίκτες του και τους έσπρωξε στον θρίαμβο. Το τέλος βρήκε την Κροατία αναπαυμένη στις δόξες μια ανεπανάληπτης επιτυχίες και τον ίδιο πάνω στη σημαία της χώρας του για την οποία... μάτωσε. Ανακουφισμένος, χαμογελαστός, ξάπλωσε πάνω της, ίσως στην πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του.

Αυτό το στιγμιότυπο έγινε viral, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο κι έμεινε χαραγμένο στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων. Μάλιστα, ψηφίστηκε ως η 4η καλύτερη αθλητική φωτογραφία για το 2018, με τον Ντράγκο Σόπτα να έχεις κι αυτός μερίδιο επιτυχίας.

Μονομάχος με… σπασμένο ζυγωματικό!

Ο Ολυμπιακός έκανε δικό του έναν μοντέρνο δεξιό μπακ, με επιθετικές αρετές, εξαιρετικό στο ψηλό παιχνίδι, αθλητικό, με επιμονή και μεγάλη ψυχική δύναμη. Έναν χαρακτηριστικό μαθητή του Τσόλο Σιμεόνε, που ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση παραίτησης! Όπως συνέβη και το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου του 2021 κόντρα στην Πόρτο.

Η Ατλέτικο χρειαζόταν μόνο νίκη για να βρεθεί στις «16» καλύτερες ομάδες. Σάβιτς, Χιμένεθ και Φελίπε ήταν εκτός, οπότε ο Σιμεόνε στράφηκε στον Κροάτη ως έκτακτη λύση στα μετόπισθεν. Ηταν το βράδυ του, με τους Ροχιμπλάνκος να κερδίζουν 3-1 και τον ίδιο να κάνει τρομερή ματσάρα. Τι και αν για 60 λεπτά έπαιζε με σπασμένο ζυγωματικό, τι και αν οι πόνοι ήταν αφόρητοι, ο Κροάτης έμπαινε σε όλες τις μομοναχίες χωρίς να παραπονεθεί, έδωσε μάχες χωρίς δισταγμό και στο τέλος ξέσπασε σε κλάματα πόνου και χαράς για μια ακόμα αποστολή από την οποία βγήκε νικητής.

Ο Τσόλο δικαιώθηκε, τον αγκάλιασε σφιχτά για όσα είχε κάνει. Δυο ημέρες αργότερα πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για την αποκατάσταση της ζημιάς, όμως το έκανε με χαμόγελο, με την ψυχολογία στα ύψη!

Βρσάλικο - Σιμεόνε, αμφίδρομος θαυμασμός

«Ο Σίμε είναι μεγάλος παίκτης και οι μεγάλοι παίκτες έχουν αξία»

Τσόλο Σιμεόνε

Έτσι είχε απαντήσει ο Ντιέγκο Σιμεόνε όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδιαφέρον που υπήρχε για τον Κροάτη μπακ το 2017 από ομάδες του εξωτερικού. Ο Τσόλο ήξερε πολύ καλά τι παίκτη είχε στα χέρια του, τι παίκτη είχε αποκτήσει από τη Σασουόλο καταβάλλοντας 14 εκατομμύρια ευρώ. Ένας «πιστός στρατιώτης», ένας ακούραστος εργάτης που ταίριαζε ταμάμ στην ιδιοσυγκρασία, στο DNA του συλλόγου και του ίδιου. Αν υπάρχουν παίκτες συμβατοί με το «Cholismo», ο Σίμε Βρσάλικο ήταν σίγουρα ένας από αυτούς. Μπορεί να μην μέτρησε ποτέ πάνω από 21 συμμετοχές σε μία σεζόν στο ισπανικό πρωτάθλημα και να σημείωσε προσωπικό ρεκόρ εμφανίσεων με τους Ροχιμπλάνκος μόλις τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, αλλά ο Σίμε όταν ήταν υγιής υπήρξε σταθερά ένας από τους παίκτες που ο... Σιμε-όνε μπορούσε να βασιστεί.

Ο ίδιος ο Βρσάλικο είχε πλέξει αρκετές φορές το εγκώμιο του προπονητή του. Σε μία από αυτές, το 2020, το είχε κάνει κόντρα στο κύμα κλιμακούμενης κριτικής από κοινό και δημοσιογράφους προς το πρόσωπό του Τσόλο:

«Είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο, δεν χωράει κουβέντα. Όλοι έχουν τις καλές και τις κακές τους φάσεις στα μάτια των οπαδών, των media και πολλοί από αυτούς εξετάζουν μόνο το παρόν. Αλλά ο Σιμεόνε είναι υπεύθυνος για την αναγέννηση της Ατλέτικο Μαδρίτης και όταν κάποιος είναι πρωταγωνιστής σε μία ιστορία που έχει τέτοια δυναμική και ουσιαστικά άλλαξε το ποδόσφαιρο, είναι λογικό να υπάρχουν καλύτερες και λιγότερο καλές στιγμές.

Για μένα, ο Σιμεόνε άνοιξε τον δρόμο και οδήγησε τον σύλλογο στη δόξα και σε ένα status που τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο με πριν. Το είπα και όταν έφυγα δανεικός στην Ατλέτικο και θα το λέω πάντα»

10 μήνες εκτός δράσης, αλλά ποτέ δε λύγισε!

Αμέσως μετά το τέλος του Μουντιάλ, ο Σιμεόνε, με... πίεση και δισταγμό συμφώνησε στον δανεισμό του Κροάτη στην Ίντερ, με τους Νερατζούρι να δαπανούν 6,5 εκατ. ευρώ, προβλέποντας και ρήτρα αγοράς 17,5 εκατομμύριων. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να δώσει τα πάντα κι έβγαλε στο γήπεδο τη μαχητικότητά του. Ωστόσο, η αχίλλειος πτέρνα του, το γόνατο, τον πρόδωσε και και αυτό που καθυστερούσε για δύο χρόνια, το πήρε απόφαση τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε και υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Η ζημιά ήταν μεγάλη, η αποκατάσταση μεγαλύτερη και ο ίδιος έμεινε εκτός γηπέδων για 10  ολόκληρους μήνες. «Είμαι ευχαριστημένος που όλα πήγαν καλά. Αυτή τη φορά όμως δεν θα επιστρέψω αν δεν είμαι 100% έτοιμος». Οι μεγάλοι παίκτες έχουν και τεράστιους θαυμαστές κι ένας από αυτούς είναι ο Τσόλο Σιμεόνε.

Η Ίντερ δεν θα έκανε ποτέ χρήση της option, όμως ο Αργεντινός φρόντισε να του στείλει μήνυμα συμπαράσταση. Ο Σιμεόνε αποθέωσε τον Κροάτη μπακ, τόνισε πως θα τον περιμένει για όσο χρειαστεί, μιας και το αγωνιστικό του πνεύμα ήταν αυτό που δεν έπρεπε να λείπει από την ομάδα. Ο Βρσάλικο λυγίζει, αλλά ξέρει πολύ καλύτερα να σηκώνεται, όπως έγινε και από τον νέο, πολύμηνο τραυματισμό του το 2020!

Ο αδερφός Λούκα Μόντριτς

Το Ζαντάρ ταυτιζόταν πάντα από τους ντόπιους με το μπάσκετ του. Δύο από τα παιδιά, όμως, που ξέφυγαν από τον κανόνα και ακολούθησαν τον δρόμο της στρογγυλής θεάς, έγραψαν ιστορία σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Ο Σίμε Βρσάλικο θα μπορούσε να είναι ο μικρότερος αδερφός του Λούκα Μόντριτς. Όταν εκείνος ήταν πιτσιρίκι, ο έφηβος και κατά επτά χρόνια μεγαλύτερος Λούκα μετακόμισε από τη Ζαντάρ στην ακαδημία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, το σκαλοπάτι του πριν την «εκτόξευση».

Οι δυο τους, όμως, διατηρούν στενούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια, μέσω και της συνύπαρξής τους στην εθνική Κροατίας, ασχέτως αν βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Μαδρίτη. Μαζί άγγιξαν την κορυφή του κόσμου, δίχως εν τέλει να δουν τη θέα χάνοντας στον τελικό του Μουντιάλ του 2018 από τη Γαλλία. Η σχέση τους δυνάμωσε κι άλλο, μέσα από την παραμυθένια πορεία των «ηρώων» του Ζλάτκο Ντάλιτς. Το 2020, μάλιστα, οι τρεις τους είχαν δειπνήσει μαζί λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, από κοινού με τον παλαίμαχο διεθνή φορ, Ίβιτσα Όλιτς.

Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν άλλωστε και η... αιτία για να συνδεθεί σε πρώτο χρόνο το όνομα του Μόντριτς με την Ίντερ το 2019. Ο Βρσάλικο έφυγε δανεικός από την Ατλέτικο το 2018 και ο σταρ της Ρεάλ ενεπλάκη σε σενάρια μεταγραφής στους Νερατζούρι, λόγω της φιλίας του με τον συμπατριώτη του δεξιό μπακ, σενάρια που μελλοντικά μετατράπηκαν και σε προχωρημένες επαφές των δύο πλευρών πριν ο Μόντριτς επιλέξει να συνεχίσει στη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Οι Αργεντινοι έκλαιγαν σαν κορίτσια…»

Ο Σίμε Βρσάλικο ξέρει καλά από αρχοντικές εμφανίσεις. Το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας απέδειξε πως ήταν στους κορυφαίους μπακ της Ευρώπης. Μάχες πολλές, χιλιόμετρα περισσότερα, αλλά και ταπεινός όσο λίγοι. Δε δίνει ποτέ τροφή για σχόλια στον Τύπο, δεν κάνει σχεδόν ποτέ εμπρηστικές δηλώσεις, δεν του αρέσει η αποθέωση, όμως μετά το ματς με την Αργεντινή… ξέσπασε, τρελάθηκε, δεν άντεξε την εικόνα των αντιπάλων και τα έβγαλε από μέσα του.

Την ώρα που ο Σαμπάολι μιλούσε για κυριαρχία της ομάδας του, ο Σίμε… ούρλιαξε, κοίταξε το ρολόι με το απίθανο 3-0 και είπε «Δεν μπορώ να καταλάβω τι ματς παρακολουθούσε. Κυριαρχία της Αργεντινής; Εγώ τους έβλεπα να πέφτουν κάτω και να κλαίνε σαν κορίτσια…». Η δήλωση αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου, κάποιοι την κατέκριναν, αλλά ο ίδιος είπε αυτό που ένιωθε, γιατί ποτέ δεν κρύβεται.

Κόντρα στην παρέα του Μέσι, ο Κροάτης μπακ ήταν εντυπωσιακός, κέρδισε μονομαχίες, καθάρισε φάσεις στο ψηλό παιχνίδι, από τα πόδια του έφυγαν υπέροχες σέντρες και αν ο Μάντζουκιτς ήταν πιο τυχερός θα μιλάγαμε για μεγαλύτερο σκορ…

Η απώλεια του Χρβόγε Κούστιτς

Τον Απρίλιο του 2008 η κοινότητα του Ζαντάρ και συνολικά ο κροατικός αθλητισμός βίωσε μια τραγωδία. Ολόκληρη η χώρα θρήνησε για τον αδόκητο χαμό του 25χρονου διεθνή μέσου, Χρβόγιε Κούστιτς, λίγες εβδομάδες αφότου διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι έπειτα από πρόσκρουση σε έναν τσιμεντένιο τοίχο του γηπέδου εν ώρα αγώνα.

Ο Κούστιτς πέρασε την πόρτα του χειρουργείου και ακολούθως τέθηκε σε τεχνητό κώμα, με την κατάστασή του να δείχνει σταθερή. Ωστόσο, στις 2 Απριλίου υπέστη μόλυνση και η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Μία ολόκληρη ποδοσφαιρική γενιά στιγματίστηκε από αυτό το γεγονός. Ο Σίμε Βρσάλικο, ο Λούκα Μόντριτς, ο Ντάνιελ Σούμπασιτς, o Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Όλοι τους παιδιά του Ζαντάρ, που έφεραν και φέρουν έκτοτε το ίδιο σημάδι. Ο Βρσάλικο μπορεί να μην τον έζησε ως επαγγελματίας παίκτης, αλλά ο χαρακτήρας του σμιλεύτηκε από το «σοκ» μιας τέτοιας απώλειας, πόσω μάλλον σε μια μικρή κοινότητα όπως αυτή του Ζαντάρ.

Ο πρώην βασικός κίπερ της «Hrvatska» Σούμπασιτς φοράει πάντα ένα t-shirt με τη φωτογραφία του Κούστιτς κάτω από τη φανέλα του και του είχε αφιερώσει, μάλιστα, τη νίκη στη διαδικασία των πέναλτι επί της Δανίας, που είχε στείλει την Κροατία στους «8» του Μουντιάλ.

Το τατουάζ-έργο τέχνης


Στο Μουντιάλ του 2018, εκτός των εμφανίσεων του με την εθνική Κροατίας, κέρδισε τις εντυπώσεις και για τον εντυπωσιακό «καμβά» που έχει δημιουργήσει στο σώμα του, γεμίζοντας την πλάτη του με τατουάζ.

Ο Βρσάλικο έχει «χτυπήσει» μεταξύ άλλων την εικόνα μίας μάνας με ένα μωρό, τον Μυστικό Δείπνο, ένα περιστέρι, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο και αγγέλους που εκτείνονται από τους δύο ώμους του.

Το αριστερό του μπράτσο κοσμεί μία πολύχρωμη πεταλούδα, ενώ στο δεξί απεικονίζονται κόκκινες καρδιές και ένα διαμάντι.

Στο στέρνο του φιγουράρει ένας μεγάλος σταυρός. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τη συνολική «συλλογή» του.

Το κεφάλαιο «οικογένεια» και η νέα ζωή

Σε κάθε δύσκολη στιγμή της καριέρας του, σε κάθε πτώση και κάθε τραυματισμό που δοκίμαζε τα ψυχικά και αγωνιστικά του αποθέματα, ο Σίμε Βρσάλικο είχε πάντα το στήριγμά του. Αυτό που βρήκε από τα μαθητικά του χρόνια στο πρόσωπό της Ματέα Κέτζο.

Ο 30χρονος μπακ παντρεύτηκε την αγαπημένη του 2017 στη Μαδρίτη κι έναν χρόνο αργότερα το ζευγάρι απέκτησε και τον τετράχρονο πλέον γιο τους, Μπρούνο. Το 2019, όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, είχε δηλώσει πως ήταν χαρούμενος που θα περάσει περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί φημολογία πως βρίσκονται σε διάσταση. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν τα κροατικά ΜΜΕ αφού ο Βρσάλικο έχει σβήσει εδώ και έναν χρόνο τις κοινές τους φωτογραφίες στο Instagram και έχει κρατήσει μόνο εκείνες με τον γιο του, Μπρούνο. Από την άλλη, η Ματέα έχει βγάλει από το bio της το επίθετο «Βρσάλικο», δίνοντας περαιτέρω «τροφή» στα media για εικασίες.

Ο Βρσάλικο φέρεται να έχει συνάψει σχέση με μοντέλο από τη Σλοβενία, την Κάγια Βίντμαρ, η οποία μένει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια στη Μαδρίτη.