Ένας χρόνος GWOMEN!

Νόνη Δούνια, Ναταλία Δραγούμη, Νίκη Κάρτσωνα, Έλενα Κουντουρά, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Γιούλικα Σκαφιδά πηγαίνουν πίσω στα χρόνια που ήταν αθλήτριες και μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους ιστορίες πρωταθλητισμού

Τι κάνει ένα πρότζεκτ επιτυχημένο; Η απήχηση που έχει στο κοινό; Η αποδοχή του από τον κόσμο; Οι άνθρωποι που θα σε εμπιστευτούν για να σου μιλήσουν;

Της Ελένης Κεχαγιά

Ένας χρόνος, 140 συνεντεύξεις, εκατοντάδες ιστορίες γυναικών γύρω από τον αθλητισμό, φώτα στα Wonder Girls -τη νέα γενιά κοριτσιών που έρχεται δυναμικά, ένα συνέδριο αφιερωμένο στον Γυναικείο Αθλητισμό, οι μοναδικοί καλεσμένοι-εκπρόσωποι της χώρας από την UEFA στον τελικό Champions League και στο -ιστορικό πλέον- Euro Γυναικών, ένας "φάκελος" για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα. Αυτά συνέβησαν τις τελευταίες 365 μέρες στο GWomen.

Με υπομονή και επιμονή, βασικές αρχές του πρωταθλητισμού, χωρίς εκπτώσεις και εύκολες λύσεις. Από την πρώτη στιγμή κάναμε και εμείς τον δικό μας μιντιακό πρωταθλητισμό, δημιουργώντας ένα ασφαλές, καθαρό περιβάλλον στο οποίο όλες οι αθλήτριες αλλά και οι γυναίκες που ασχολούνται με επαγγέλματα γύρω από τον αθλητισμό, βρίσκουν τον χώρο να ακουστεί η φωνή τους, η δουλειά τους, η πραγματικότητα τους. Όπως πρέπει, όπως τους αξίζει.

Έναν χρόνο πριν, 23 γυναίκες πρωταθλήτριες κι κορυφαίες αθλήτριες, αγκάλιασαν με την παρουσία τους το πρότζεκτ πριν καν αυτό βγει στον αέρα. Αρχοντίδου, Βαρβαλή, Βολονάκη, Βούκοβιτς, Δάρρας, Ηλιοπούλου, Καπογιάννη, Καραντάσιου, Καραγκούνη, Λουφάκη, Μαγκανουδάκη, Ντουντουνάκη, Παπαφωτίου, Πολύζου, Πλευρίτου, Πραγκαλούδη, Σακοράφα, Σιώμου, Σταβάρα, Σταμάτη, Τελτσίδου, Τοπαλίδου, Χαλκιά, φωτογραφήθηκαν σε μία παραγωγή που αντίστοιχή της δεν είχε υπάρξει στην ελληνική digital εποχή. Σήμερα, οι Νόνη Δούνια, Ναταλία Δραγούμη, Νίκη Κάρτσωνα, Έλενα Κουντουρά, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Γιούλικα Σκαφιδά, 6 γυναίκες που διαπρέπουν σε διαφορετικούς τομείς και ίσως πολλοί από εμάς δεν γνώριζαν την άρρηκτη σχέση τους με τον αθλητισμό, μιλούν στο GWomen για τα χρόνια τους ως αθλήτριες, τι τους δίδαξε ο πρωταθλητισμός, τα πρότυπα, τις δυσκολίες, τις κορυφαίες στιγμές αλλά και τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή τους -από τότε, μέχρι και τώρα. Και κάπως έτσι, ολοκληρώνονται 365 μέρες GWomen. Συνεχίζουμε.

GWomen Ambassador: Bάσω Στασινού - Νικοπολίδη

Συνεντεύξεις: Πηνελόπη Γκιώνη, Μαριλένα Καλόπλαστου

Art direction - design: Χρήστος Ζωίδης

Έλενα Κουντουρά

Στίβος

What if … Αν δεν είχα σταματήσει τον πρωταθλητισμό, η ζωή μου θα είχε εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. Δεν θα είχα σίγουρα την πολυετή διεθνή καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, ούτε ενδεχομένως τους ανοικτούς ορίζοντες που απέκτησα από πολύ νωρίς, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο  και γνωρίζοντας διεθνείς προσωπικότητες μέσα από τις επαγγελματικές μου συνεργασίες. Ίσως και να μην είχα ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική, όπου αγωνίζομαι με  όλες μου τις δυνάμεις τα τελευταία είκοσι χρόνια για να προσφέρω στην πατρίδα μας.      

Το άθλημα μου ήταν τα 100 μέτρα με εμπόδια και το άλμα εις ύψος. Η  πρόκληση για μένα ήταν ότι ήταν τεχνικά αγωνίσματα, που όμως ταίριαζαν απόλυτα  στο σωματότυπό μου. Τα αγάπησα και τα δύο, παρόλο που είναι τελείως διαφορετικά και είχαν το καθένα ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μου πρόσφεραν πολύ μεγάλες συγκινήσεις και υπέροχες εμπειρίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν για πρώτη φορά ως παιδί είδα στην τηλεόραση το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου και συγκεκριμένα τα 400 μέτρα με εμπόδια ανδρών όπου συναγωνίζονταν ο Γιώργος Παρής και ο Σταύρος Τζωρτζής. Μαγεύτηκα. Από τότε δεν έχανα καμία μετάδοση πανελληνίου πρωταθλήματος και ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στον εθνικό γυμναστικό σύλλογο, που ήταν κοντά στο σπίτι μου. Παθιάστηκα τόσο πολύ που από τη στιγμή που ξεκίνησα τις προπονήσεις στην ηλικία των 15 ετών, ο στίβος έγινε η ζωή μου όλη.

Η αθλήτρια πρότυπο για μένα ήταν εκείνη την εποχή η Ιταλίδα πρωταθλήτρια του στίβου και Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Σάρα Σιμεόνι. Ήταν η  πρώτη γυναίκα που κατάφερε να υπερπηδήσει τα δύο μέτρα και κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα.

Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό μετά από έναν τραυματισμό, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου  στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  στη Σχολή φυσικής  αγωγής ΤΕΦΑΑ, εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας των παραγόντων της Εθνικής Ομάδας Στίβου  και  της  Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τους πρωταθλητές φοιτητές. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τότε οι αθλητές και αθλήτριες που σπούδαζαν παραμένουν τα ίδια μέχρι και σήμερα, και οι παθογένειες αυτές δεν έχουν εξαλειφθεί.

Η πιο δύσκολη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα ήταν όταν μετά από τον τραυματισμό μου,  αποφάσισα να εγκαταλείψω τον πρωταθλητισμό και το  όνειρό μου, που ήταν η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι μέχρι σήμερα μία ανεκπλήρωτη επιθυμία.

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Ο  πρωταθλητισμός ήταν για μένα φιλοσοφία και  στάση ζωής, και άξιζε όλες τις θυσίες που έκανα. Αφοσιώθηκα σε πολύωρες και σκληρές προπονήσεις, βάζοντας κάθε φορά νέους στόχους. Αργότερα, στο  στίβο της ζωής, αφού είχα αποκτήσει  πλέον όλα τα εφόδια και τη  νοοτροπία του πρωταθλητή, με σκληρή δουλειά, με προσήλωση και με ήθος συνέχισα να αγωνίζομαι και να σημειώνω πρόοδο και επιτυχία σε όλους τους χώρους, με τους οποίους ασχολήθηκα: στον πρωταθλητισμό, στη διεθνή  μου καριέρα στη μόδα, στις εκδόσεις, στον εθελοντισμό,  στο κοινωνικό μου έργο και  στην πολιτική. Με το ίδιο πάθος αγωνίστηκα ως Υπουργός Τουρισμού για να καταστήσω την Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τουρισμό  και σήμερα από τη θέση μου στην Ευρωβουλή εργάζομαι σκληρά προς όφελος της πατρίδας μας.

Η δική μου ξεχωριστή αθλητική στιγμή ήταν όταν σε ηλικία μόλις 16 ετών έλαβα μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Γυναικών και Ανδρών  και κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ως η πιο μικρή σε ηλικία αθλήτρια που συμμετείχε στην κούρσα των 100 μέτρων με εμπόδια, επιτυγχάνοντας πανελλήνια νίκη γυναικών και παράλληλα  πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων.

Ο αθλητισμός σήμερα στη ζωή μου υπάρχει στην καρδιά μου στην ψυχή μου. Παρακολουθώ τους αθλητές και τις αθλήτριες σε όλα τα αγωνίσματα διότι γνωρίζω καλά τις θυσίες και τον προσωπικό τους αγώνα για να καταφέρουν να διακριθούν με τις   επιδόσεις τους, να κατακτήσουν μία θέση στο βάθρο και να τιμήσουν την πατρίδα μας. Και σε κάθε επιτυχία τους, νιώθουμε όλοι εμείς οι  Έλληνες υπερήφανοι.

Αυτό που κέρδισα από τον αθλητισμό είναι ότι ολοκληρώθηκα ως προσωπικότητα, απέκτησα πειθαρχία, έμαθα να βάζω στόχους στη ζωή μου, να προχωρώ μπροστά με την αρχή του «ευ αγωνίζεσθαι»  και  να προσπαθώ να ξεπεράσω πάντα τον εαυτό μου. Έμαθα όταν πέφτω να σηκώνομαι και να προσπαθώ ξανά. Όλα αυτά ήταν μαθήματα ζωής, με τα οποία πορεύτηκα σε όλη μου την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή  και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Ο αθλητισμός των γυναικών σήμερα έχει εξελιχθεί πολύ. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες ξεχωρίζουν με το ταλέντο τους και την αγωνιστικότητά τους, επιτυγχάνοντας  σπουδαίες επιδόσεις  και  διεθνείς διακρίσεις στις παγκόσμιες και ολυμπιακές διοργανώσεις. Υπάρχουν επίσης εξαιρετικοί προπονητές που βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε βήμα, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν παρέχει στις αθλήτριες και στους αθλητές μας τη στήριξη που πραγματικά χρειάζονται και αξίζουν.

Η κορυφαία αθλητική στιγμή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Άτλαντα το 1996, στην  επέτειο των 100 ετών από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όταν η Νίκη Μπακογιάννη κατέρριψε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος  και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 2.03 μέτρα.  Η συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτη. Ζούσα την κάθε στιγμή, παρακολουθώντας αυτόν τον μεγάλο αγώνα και πανηγύρισα με δάκρυα χαράς  τη διάκριση που πέτυχε αυτή η σπουδαία αθλήτρια, με απίστευτη δύναμη ψυχής.

Νόνη Δούνια

Κολύμβηση

Το άθλημα μου ήταν η κολύμβηση. Ως αθλήτρια, έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, με την ομάδα του Εθνικού Πειραιά, αλλά και στην υδατοσφαίριση με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Καστέλλας. Χαιρόμουν την κάθε στιγμή, μιας και αγαπώ πολύ το… νερό, την όλη διαδικασία της κολύμβησης, καθώς και τη νοοτροπία, που διέπει γενικά τον αθλητισμό.

Όλα ξεκίνησαν όταν με πήγαν οι γονείς μου πρώτη φορά στο κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εκεί,  παραχωρούσαν διαδρομές για τα Πειραϊκά Σωματεία, μιας και δεν υπήρχε άλλη κολυμβητική δεξαμενή τότε. Ακολούθησε το πρώτο δοκιμαστικό μου στον Εθνικό του Πειραιά και κάπου εκεί μπήκε στη ζωή μου ο πρωταθλητισμός.

Η αθλήτρια πρότυπο για μένα είναι όλες οι αθλήτριες. Θα έλεγα ότι για μένα όλες οι αθλήτριες είναι πρότυπα, καθώς κάνουν εξαντλητικές προπονήσεις και αφοσιώνονται σωματικά και πνευματικά στον αθλητισμό. Ιδιαίτερα θαυμάζω εκείνες τις αθλήτριες, που δεν πτοούνται από τις ήττες, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικό να επέλθουν σε μια αθλητική πορεία χρόνων. Εκείνες, δηλαδή, που δεν τα παρατάνε και «δεν το βάζουν κάτω» με τίποτα. Τώρα, αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια αθλήτρια, αυτή θα ήταν η Σοφία Δάρα, που προκαλούσε σε όλες μας δέος.

Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό γιατί εισήλθα στον επαγγελματικό στίβο. Είναι γνωστό ότι ο πρωταθλητισμός απαιτεί ατελείωτες ώρες προπόνησης και, αυτό, δυστυχώς, δεν μπορούσε να συνδυαστεί με την επαγγελματική μου πορεία στη μόδα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η πιο δύσκολη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα... Δεν ένιωσα ποτέ ότι πέρασα δύσκολα στον αθλητισμό, μιας και δεν ήμουν ποτέ ανταγωνιστική ως άτομο, αλλά και ως αθλήτρια. Απολάμβανα πραγματικά όλους τους αγώνες, στους οποίους συμμετείχα, αφού οι γονείς μου ποτές δεν με πίεζαν για την απόδοσή μου. Οι προπονητές, σίγουρα, ασκούσαν μια διακριτική πίεση, αλλά όχι σε σημείο που να στερούμαι την χαρά του αθλητισμού.

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα έκανα, υποθέτω, ακριβώς τα ίδια! Δεν υπάρχει κάτι, για το οποίο να μετανιώνω. Από τον αθλητισμό μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει κανείς. Εξάλλου, γενικότερα, από τα όποια λάθη μας, πάντα μαθαίνουμε.

Η δική μου ξεχωριστή αθλητική στιγμή ήταν όταν πήρα το πρώτο μου μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο! Δεν ήταν τόσο η δική μου χαρά, όσο εκείνη του πατέρα μου, που έκανε αυτή την νίκη τόσο ξεχωριστή.

Ο αθλητισμός σήμερα στη ζωή μου αποτελεί και σήμερα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Παρά τις πολλαπλές μου υποχρεώσεις ως Βουλευτής,  μαμά και σύζυγος, δεν παραλείπω σχεδόν ποτέ την καθημερινή μου κολύμβηση. Παράλληλα, έχω μυήσει και τα δύο μου παιδιά στον αθλητισμό, που ασχολούνται εδώ και χρόνια με την υδατοσφαίριση και τη συγχρονισμένη κολύμβηση, σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Αυτό που κέρδισα από τον αθλητισμό είναι ότι έμαθα να είμαι συνεπής και απόλυτα πειθαρχημένη, αρετές πολύ σημαντικές, που με βοήθησαν και με ακολούθησαν σε όλη μου τη ζωή. Επίσης, έμαθα να μην φοβάμαι την ήττα, να διδάσκομαι από αυτήν και να συνεχίζω την προσπάθεια, σε περίπτωση ήττας/αποτυχίας.

Ο αθλητισμός γυναικών σήμερα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον αθλητισμό των ανδρών. Έχουμε σπουδαίες αθλήτριες, που διακρίνονται, τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές επίπεδο και χαίρομαι πολύ για αυτό! Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες γυναίκες εντάσσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην καθημερινότητά τους, γεγονός που μόνο καλό τους κάνει, τόσο στην σωματική τους υγεία, όσο και στην ψυχική τους αποσυμφόρηση, από το στρες των πολυάριθμων ρόλων τους στο επάγγελμα, την οικογένεια και εν γένει στην κοινωνία.

Η κορυφαία αθλητική στιγμή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου είναι όταν... Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία! Όλες οι στιγμές, που έζησα ως αθλήτρια και απολαμβάνω ως φίλαθλη,  έχουν τη δική τους αξία. Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πόσο πολύ καμαρώνω τα παιδιά μου, την Ρία και τον Στάθη, όταν τα παρακολουθώ στους αγώνες τους!

Νίκη Κάρτσωνα

Ρυθμική Γυμναστική

Το άθλημα μου, που αγάπησα και με αγάπησε, είναι η ρυθμική γυμναστική. Με εντυπωσίαζε αυτή η αθόρυβη τελειότητα στις κινήσεις...

Όλα ξεκίνησαν όταν στην πολυκατοικία που μέναμε τότε, είδα ένα κορίτσι με πόση ευκολία έφερνε το πόδι της στο κεφάλι της και τότε είπα αυτό θέλω να κάνω και εγώ. Τόσο απλά.

Η αθλήτρια πρότυπο για μένα ήταν η Μαρία Αλεβίζου. Η 1η αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής στην Ελλάδα που μαζί με την Ελένη Μιχοπούλου κατάφεραν και πέτυχαν να κάνουν τη ρυθμική γνωστή στην Ελλάδα και αργότερα να έρθουν μεγάλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό γιατί έτσι και αλλιώς η ρυθμική έχει ημερομηνία λήξης και το κορμί θέλει ξεκούραση, φροντίδα και αγάπη μετά από αρκετά χρόνια ατελείωτων προπονήσεων και αγώνων.

Οι πιο δύσκολες στιγμές στην αθλητική μου καριέρα ήταν όταν μερικές φορές το χρόνο που μου επέτρεπαν οι αθλητικές μου υποχρεώσεις από την εθνική ομάδα να κατέβω στην καλαμάτα και να δω την οικογένεια μου, η επιστροφή πάντα σε ένα ταξί ήταν δύσκολη και γεμάτη δάκρυα. Για ένα παιδί στην εφηβεία που αποχωρίζεται την αγκαλιά της οικογένειας του και που το θέλω του για το άθλημα που αγαπά είναι τόσο μεγάλο, υπήρξαν δύσκολες στιγμές σε όλη την πορεία μου στη ρυθμική γυμναστική. 

Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έκανα ό, τι έκανα γιατί γι’ αυτό σήμερα είμαι εδώ που είμαι έχοντας πάρει τις εμπειρίες μου και τα μαθήματά μου. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Το παρών έτσι και αλλιώς είναι μόνος χρόνος που ζούμε. 

Η δική μου ξεχωριστή αθλητική στιγμή ήταν η κατάκτηση της 3ης θέσης σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την εθνική ομάδα το 1992 ήταν η καλύτερη στιγμή σε μία ελληνική ομάδα που μόλις ξεκινούσε τις μεγάλες διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες.

Ο αθλητισμός σήμερα στη ζωή μου είναι από την κερκίδα, παρακολουθώντας και θαυμάζοντας τον γιο μου, να παίζει μπάσκετ και να αγαπά κάτι τόσο πολύ.

Αυτό που κέρδισα από τον πρωταθλητισμό, χάνοντας παράλληλα κάποια άλλα, είναι ο σεβασμός αρχικά στους άλλους, η επιμονή και το πείσμα μου, η στοχοπροσήλωση και να μην τα παρατάω παρά μόνο όταν το αποφασίσω εγώ - Δύσκολη δηλαδή η περίπτωσή μου.

Ο αθλητισμός γυναικών σήμερα… Οι γυναίκες σήμερα στον αθλητισμό είναι δύναμη. Έτσι και αλλιώς πάντα πίστευα και πιστεύω πως οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν πολλά και το έχουμε αποδείξει τόσα και τόσα χρόνια.. Δεν χρειάζονται έτσι και αλλιώς πολλά λόγια. Οι επιτυχίες είναι εκεί και έχουν γράψει την ιστορία τους. 

Η κορυφαία αθλητική στιγμή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου από τον αθλητισμό που δεν θα φύγει από το μυαλό μου, δεν έχει να κάνει με επιτυχίες ή αποτυχίες. Δεν έχει να κάνει με τις ατελείωτες ώρες προπόνησης που κάναμε κάθε μέρα ή την πείνα για να είμαστε αδύνατες. Έχει να κάνει με ένα 13χρονο πεισματάρικο κορίτσι που άφησε το σπίτι του και έμεινε μόνο του στους ξενώνες του ολυμπιακού σταδίου τότε, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Να είναι μέλος της εθνικής ομάδας της ρυθμικης γυμναστικής. 

Ντορέττα Παπαδημητρίου

Στίβος


Το άθλημα μου ήταν η ρυθμική γυμναστική, από την οποία ξεκίνησα και την αγάπησα, και έπειτα ο στίβος. Αν με ρωτούσε κανείς, θα έλεγα πρώτα πως το άθλημά μου ήταν η ρυθμική γιατί ασχολήθηκα με αυτό περισσότερα χρόνια, και σε μία πιο τρυφερή ηλικία, καθόρισε δηλαδή πολύ τα παιδικά και σχολικά μου χρόνια. Έχω περάσει πολλά ως αθλήτρια ρυθμικής. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν περίπου 5 ετών. Ξεκίνησα προπονήσεις στη ρυθμική, κανονικές προπονήσεις σε εθνικό επίπεδο, και Εθνική ομάδα. Πρωταθλητισμό. Εκ γενετής είχα μία ευλυγισία, την οποία βέβαια δούλευα ξανά και ξανα με τις προπονήσεις για να μπορώ να είμαι ανταγωνιστική αλλά υπήρχε μία βάση. Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά για να καταφέρεις να κάνεις όλα αυτά. Περίπου μέχρι τα 15 μου ήμουν στη ρυθμική και έπειτα ξεκίνησα στίβο ώστε να συνεχίσω να γυμνάζομαι γιατί είχα συνηθίσει να είμαι καθημερινά σε ένα προπονητήριο και να κάνω προπόνηση. Σιγά σιγά ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε αγώνες, παίρναμε διάφορες διακρίσεις, έκανα πανελλήνια ρεκόρ και έτσι κατέληξα να κάνω πρωταθλητισμό και στον στίβο και μπήκα στην Εθνική ομάδα. 

Η αθλήτρια πρότυπο για μένα δεν υπήρχε. Τις ξέραμε όλες τις αθλήτριες τότε, ξέραμε ποιες είναι οι καλύτερες στον κόσμο, τις παρακολουθούσαμε. Υπήρχαν αθλήτριες που βλέποντάς τις αναγνώριζα την ικανότητά τους και θαύμαζα αυτό που έβλεπα αλλά γενικά δεν είμαι από τους ανθρώπους που έχουν πει πως θέλουν να γίνουν σαν κάποιον άλλο. Προφανώς εμπνέομαι από πράγματα που θα δω, κινητοποιούμαι και θαυμάζω πάρα πολύ το ταλέντο και το αποτέλεσμα, ξέροντας τι δουλειά έχει από πίσω, αλλά δεν ήμουν ποτέ αυτό το κορίτσι που θα έλεγε πως θέλει να γίνει σαν «αυτή». Θέλω να γίνω η Ντορέττα, στην καλύτερη εκδοχή της, στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της και να βρεθώ στην καλύτερη πλευρά του εαυτού της. Ο καθένας είναι ο εαυτός του. 

Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό όταν έφτασα στην ηλικία που έπρεπε να κοιτάξω επαγγελματικά το επόμενο βήμα. Αρχικά είχα σταματήσει τη ρυθμική γιατί είχα πολλούς τραυματισμούς, ειδικά στη μέση μου, που δεν μου επέτρεπαν να προπονηθώ όπως έπρεπε. Με είχαν ταλαιπωρήσει και σωματικά και ψυχολογικά οπότε έφτασα σε ένα σημείο που δεν μπορούσα να συνεχίσω στο επίπεδο που βρισκόμουν. Μετά στον στίβο, που τον είχα αγαπήσει τελικά όσο έκανα προπονήσεις, συνέχιζα για όσο μου άρεσε και για όσο έβλεπα ότι είχα δυνατότητες. Έπειτα είχα φτάσει σε μία ηλικία που έπρεπε, πια, να επιλέξω επαγγελματικά τι θα κάνω στη ζωή μου και ο αθλητισμός ήταν κάτι που δεν ήθελα να κάνω όλη μου τη ζωή. Ήθελα να ασχοληθώ με την υποκριτική και έτσι έκανα τις επιλογές μου.

Η πιο δύσκολη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα ήταν σε έναν αγώνα πρόκρισης για Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αγωνιζόμουν στο σύνθετο ατομικό, είχα κάνει το πρόγραμμά μου στην κορδέλα και στη μπάλα, έπαιρνα πολύ καλή βαθμολογία και ήμουν σίγουρη πως θα καταφέρω να προκριθώ. Όταν έκανα το πρόγραμμα στις κορίνες, πετάω τις κορίνες, κάνω δύο τούμπες, πιάνω τη μία κορίνα αλλά δεν πιάνω τη δεύτερη σωστά. Οπότε με χτυπάει στο κεφάλι και ανοίγει το κεφάλι μου την ώρα του προγράμματος. Εγώ συνέχισα το πρόγραμμά μου και κάποια στιγμή κατάλαβα πως το αίμα έτρεχε πάνω στο πρόσωπό μου και με την άκρη του ματιού μου έπιασα την προπονήτρια που ήταν έντρομη. Ολοκλήρωσα το πρόγραμμα και μετά πήγα στο νοσοκομείο για ράμματα και δεν κατάφερα να προκριθώ. Ήταν η ευκαιρία μου να πάω σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν είχα καταφέρει, και ναι θυμάμαι το είχα πάρει λίγο βαριά. Βέβαια, όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο επίπεδο υπάρχουν πολλές δύσκολες στιγμές, οι τραυματισμοί, ο τρόπος ζωής συγκριτικά με τα άλλα παιδιά της ηλικίας μας είναι ζόρικες στιγμές. 

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα τίποτα από το ό,τι έχει συμβεί στη ζωή μου μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν ξέρουμε ποιο θα ήταν το άλλο σενάριο αν δεν είχα σταματήσει. Επειδή δεν ξέρω στην πραγματικότητα ποια θα ήταν η έκβαση κάποιας άλλης κίνησης, θεωρώ πως είναι ανούσιο να σκεφτώ πως κάτι θα το έκανα διαφορετικά. Ό,τι γίνεται στη ζωή μας είναι αυτό που πρέπει να γίνει και μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε εκείνη την ώρα αλλά μετά το συμπεραίνουμε. Πήρα μαθήματα που έπρεπε να πάρω και όλα έγιναν όπως έπρεπε να έχουν γίνει. 

Η δική μου ξεχωριστή αθλητική στιγμή ήταν η μέρα του ρεκόρ μου, το πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 στο τριπλούν (12.68μ). Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη μέρα, μία μέρα που ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Έξι άλματα είχα κάνει και κάθε άλμα ήταν καλύτερο από το προηγούμενο και θυμάμαι ένιωθα εκείνη την ημέρα πως αν είχα άλλα έξι άλματα θα είχα κάνει ακόμη μεγαλύτερη επίδοση, ήταν άλμα και ρεκόρ μέχρι που φτάσαμε στο 12.68μ. Όταν ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό είναι πάρα πολλά πράγματα που γράφουν στη μνήμη σου πολύ έντονα γιατί κάθε αγώνας είναι πολύ σημαντικός. Η προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε στους αγώνες, στη ρυθμική κυρίως, μου έχει μείνει πολύ έντονα στο μυαλό γιατί ήταν πολύ δύσκολη προσπάθεια αλλά επιβραβεύεται μετά όταν κάνει μία επιτυχία, όταν τα πηγαίνεις καλά, υπάρχει μία ισορροπία δηλαδή.

Ο αθλητισμός σήμερα στη ζωή μου υπάρχει, γυμνάζομαι και όσο μπορώ παρακολουθώ. Από όταν σταμάτησα τον στίβο, θυμάμαι πήγαινα κανονικά στο γυμναστήριο καθημερινά. Τώρα κάνω πιλάτες μόνο αλλά και αυτό προσπαθώ να το κάνω με όση συνέπεια πρέπει, με την πειθαρχία που πρέπει και όσο καλύτερα μπορώ. Έχοντας μεγαλώσει μέσα στον χώρο του αθλητισμού νομίζω πως πια είναι δεύτερη φύση μου το ότι κάνω κάτι και αφοσιώνομαι σε αυτό. Επίσης, θα παρακολουθήσω και στίβο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση ή ρυθμική όταν έχει μεγάλες διοργανώσεις, σίγουρα. 

Αυτό που κέρδισα από τον αθλητισμό είναι πολλά σπουδαία πράγματα. Το κομμάτι της στοχοπροσήλωση, του να μπορείς να διαχειριστείς μία αποτυχία, να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι, να μην σταματάς την προσπάθεια. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά εργαλεία τα οποία έχω στη ζωή μου από τότε στη δουλειά μου, στο σπίτι, στη συμπεριφόρά μου γενικότερα. Το ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά και να συνεχίζεις, να πρέπει να προσπεράσεις και να διαχειριστείς μία στεναχώρια και να μην τα παρατήσεις, είναι πράγματα που κάνεις επί καθημερινής βάσης στον πρωταθλητισμό γιατί είναι πολλές οι στιγμές που μπορεί κάτι να μην πάει όπως θέλουμε. Οπότε σίγουρα έχω εκπαιδευτεί στο να έχω ένα τέτοιο mindset και προσπαθώ να περάσω και στα παιδιά μου το ότι πρέπει να προσπαθούν πάντα. 

Ο αθλητισμός των γυναικών σήμερα είναι γεμάτος από πολύ καλές αθλήτριες. Έχουν να δώσουν πάρα πολύ στο άθλημά τους η κάθε μια, με πολύ δυνατές προσωπικότητες. Δυνατές αθλήτριες. Δεν ξέρω αν έχουν την κατάλληλη στήριξη προκειμένου να έχουν τα μέσα ώστε να προπονούνται έτσι όπως πρέπει και να φτάνουν στις μεγάλες διοργανώσεις και να μπορούν να διακριθούν. Αλλά σίγουρα υπάρχει πολύ καλό «υλικό» και νομίζω πως, οι γυναίκες, είμαστε και από τη φύση μας πλάσματα που μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα απλά στον αθλητισμό θα μπορούσε να υπάρχει και μεγαλύτερη στήριξη.

Η κορυφαία αθλητική στιγμή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου είναι σίγουρα το Ευρωμπάσκετ του ‘87. Το θυμάμαι ακόμη, που ήμουν, που το βλέπαμε στο σπίτι με την οικογένειά μου και όλο τον χαμό που είχε γίνει τότε ενώ ήμουν μόνο 8 ετών τότε. Το Euro 2004 θυμάμαι, το έχω στο μυαλό μου 100%. Τη νίκη της Βούλας Πατουλίδου, επίσης. Υπάρχουν αθλητικές στιγμές που, πολύ συχνά, θα μπω στο YouTube να τις ξαναδώ. Όταν θα θελήσω να εμπνευστώ από κάτι ή να ανεβάσω την ψυχολογία μου θα ψάξω να δω επιτυχίες Ελλήνων στον αθλητισμό γιατί ο αθλητισμός είναι ένας τομέας που με εμπνέει πάρα πολύ και με συγκινεί πολύ έντονα.

Ναταλία Δραγούμη

Βόλει

ΤΤο άθλημα μου ήταν η ενόργανη γυμναστική και έπειτα το βόλεϊ. Η ενόργανη γυμναστική ήταν το άθλημα που με έκανε να νιώσω αθλήτρια και από εκεί ξεκίνησαν όλα για μένα, από την ομάδα του ΖΑΟΝ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η αδερφή μου είχε ξεκινήσει βόλεϊ, στο Ζηρίνειο στάδιο στην Κηφισιά, και έμαθε πως θα ανοίξει τμήμα ενόργανης για μικρά κορίτσια. Τότε με ρώτησε αν θέλω να πάω κι εγώ, που ήμουν 6 ετών και με χαρά συμφώνησα. Και κόλλησα. Ήμουν γενικά ένα πολύ ζωηρό παιδί, αγοροκόριτσο θα έλεγα αλλά με θηλυκότητα και ήμουν αρκετά αθλητική, τα κατάφερνα στα αθλήματα. Μου άρεσε να σκαρφαλώνω, να τρέχω, έκανα ποδήλατο χωρίς χέρια, πατίνια, σκι θαλάσσης και οτιδήποτε τέτοιο. Ήμουν σκανταλιάρα. Όταν βρέθηκα στη γυμναστική ένιωσα κατευθείαν σα να βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, σαν στο σπίτι μου. Οι ασύμμετροι ζυγοί ήταν το αγαπημένο μου όργανο και είχα μόνιμα μελανιές. Όταν είχα ψηλώσει πολύ για την ενόργανη, πήγα… δίπλα στο βόλεϊ ξανά στον ΖΑΟΝ Κηφισιάς. Έπειτα συνέχισα στην ομάδα των Βριλησσίων, που μας έκαναν προετοιμασία για την Α1 κατηγορία. Το βόλεϊ μου πήγαινε πάρα πολύ και το συνεχίζω ακόμα!

Η αθλήτρια πρότυπο για μένα ήταν η Νάντια Κομανέτσι. Τότε που ξεκίνησα ενόργανη εγώ τη θαυμάζαμε όλοι, ήταν η θεά μας.

Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό όταν ξεκίνησα στη τη δουλειά μου. Όταν ήμουν 14 ετών σταμάτησα από την ενόργανη για να ψηλώσω, με την προοπτική να επανέλθω. Ήμουν ήδη μία από τις ψηλότερες αθλήτριες στην ενόργανη και όταν σταμάτησα πήρα απότομα πολύ ύψος. Όταν επέστρεψα ο προπονητής μου είπε πως είμαι πιο ψηλή ακόμη και από αυτόν και πως δεν με «χωράνε» πια οι ζυγοί και ούτε μπορεί να με βοηθήσει. Τότε μου πρότεινε να συνεχίσω την προπόνηση αλλά να μην είμαι στην αγωνιστική ομάδα όμως επειδή είμαι αρκετά ανταγωνιστική δεν το δέχτηκα και σταμάτησα. Και έπειτα, αφού έκανα για χρόνια πρωταθλητισμό στο βόλεϊ και έπειτα προσπάθησα να συνδυάσω το βόλεϊ με τις σπουδές μου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου με τις προπονήσεις αλλά δεν γινόταν. Προσπάθησα να πηγαίνω τα Σαββατοκύριακα στους αγώνες των νεανίδων όμως μετά το θέατρο με απορρόφησε και τελικά σταμάτησα βόλεϊ.

Η πιο δύσκολη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα ήταν όταν σε έναν αγώνα επίδειξης είχε έρθει ο πατέρας μου να με δει, για πρώτη φορά, και από το τρακ ξέχασα τη χορογραφία μου. Ήμουν στο ταπί, ξεκίνησα το πρόγραμμα και ξαφνικά «έπαθα σεντόνι», δεν θυμόμουν τι πρέπει να κάνω στη χορογραφία και ξεκίνησα τα φλικ-φλακ μέχρι που δεν μπορούσα να κάνω άλλα. Τότε, σταμάτησα μες τη μέση του ταπί και βάζω τα χέρια στο πρόσωπό μου και ξεκινάω να κλαίω. Ήταν τόσο το τρακ για τον μπαμπά μου, τον οποίο έχασα πρόσφατα.

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα τίποτα στην πορεία μου στον αθλητισμό. Η ενόργανη είναι η μεγάλη μου αγάπη, όταν βλέπω το άθλημα νιώθω πως μου λείπει, νοσταλγώ. Σίγουρα, πάντως, αν δεν ήμουν ηθοποιός θα ήμουν αθλήτρια. Δεν ξέρω αν θα ήμουν πρωταθλήτρια αλλά θα ήμουν αθλήτρια.

Η δική μου ξεχωριστή αθλητική στιγμή ήταν όταν πηγαίναμε σε αγώνες εκτός έδρας με την ομάδα ενόργανης. Επειδή ήμασταν μικρά ήταν σαν όνειρο, σαν να πηγαίναμε συχνά πενθήμερες εκδρομές. Τότε δεν ταξιδεύαμε συχνά, ήταν πάρα πολύ ωραίο αυτό και οι στιγμές από τα ταξίδια μου έχουν μείνει. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν ήμασταν στην Αίγινα διακοπές και έπαιζα ένα μεικτό σε ένα γήπεδο, ένα μπλοκ καταπληκτικό που έκανα σε άνδρα αθλητή. Θυμάμαι επίσης και μία στιγμή στην ενόργανη, που δοκίμασα, σε επιδείξεις, να κάνω πρώτη φορά φλικ-φλακ στη δοκό ενώ δεν ήμουν έτοιμη να το κάνω. Το έκανα και… «σκοτώθηκα», ήταν πολύ προχωρημένο αλλά πείσμωσα και λέω «θα το δοκιμάσω».

Ο αθλητισμός σήμερα στη ζωή μου υπάρχει. Γύρισα ξανά στο βόλεϊ και εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια κάνω προπονήσεις στο κλειστό προπονητήριο για beach volley στο ΟΑΚΑ. Κάνω προπονήσεις όλο τον χειμώνα στο beach volley κανονικά, έχω και πάρα πολύ καλή τεχνική. Δεν έχω τον χρόνο να κατεβαίνω σε τουρνουά, η δουλειά μου δεν μου το επιτρέπει, αλλά δεν είναι και κάτι που επιθυμώ. Εγώ θέλω να κάνω τις προπονήσεις μου, τις οποίες συνδυάζω και με πιλάτες, και έχω βρει τη γυμναστική που μου αρέσει. Μου έχει αφήσει πολλά καλά ο αθλητισμός, σκεφτείτε ακόμη μπορώ να περπατάω με τα χέρια… Βέβαια ακόμη δεν είμαι ευλύγιστη, δεν έχω καθόλου καλά ανοίγματα αλλά έχω πολύ καλό μυϊκό σύστημα.

Αυτό που κέρδισα από τον αθλητισμό είναι η εσωτερική πειθαρχία. Ο αθλητισμός είναι πάρα πολύ κοντά στο θέατρο στη νοοτροπία. Ας πούμε η συγκέντρωση που έχεις πριν τρέξεις για να κάνεις το άλμα σου στον ίππο, δεν απέχει καθόλου από τη συγκέντρωση που έχεις πριν δρασκελίσεις και βγεις από τα παρασκήνια στη σκηνή. Η ομαδικότητα επίσης. Την έννοια της μπάλας τη χρησιμοποιούμε πάρα πολύ σαν έννοια στη εκπαίδευση των ηθοποιών γιατί είναι «στέλνω κάτι», παρομοιάζουμε τη μπάλα με τον λόγο ότι σου στέλνω καλή πάσα για να την πιάσεις όπως στέλνω μία ωραία ατάκα κι εσύ πετάς την άλλη ατάκα πάρα πολύ καλά. Η εσωστρέφεια, η εξωστρέφεια, το πως εκφράζεσαι, οι φωνές που βγάζεις που έρχονται από το διάφραγμα και την ψυχή είναι τα ίδια και στο θέατρο. Ο τσαμπουκάς που βγαίνει, η συγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση και φυσικά η πειθαρχία. Η ενόργανη είναι από μόνη της ένα άθλημα με θέαμα, δε απέχει από το χορό και το θέαμα και άρα την τέχνη.

Ο αθλητισμός των γυναικών σήμερα είναι υποβαθμισμένος. Ίσως αυτό δεν ισχύει σε όλα τα αθλήματα, αλλά στο βόλεϊ για παράδειγμα ισχύει. Το βόλεϊ για εμένα προσφέρει πολύ ωραίο θέμα και που είναι; Δεν είναι πουθενά.

Η κορυφαία αθλητική στιγμή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου είναι σίγουρα το απόλυτο 10 της Νάντια Κομανέτσι, με είχε στιγματίσει τότε. Αλλά πάρα πολύ έντονα θυμάμαι το χρυσό Ολυμπιακό της Φανής Χαλκιά, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, που το θυμάμαι τώρα και μου βγαίνει λυγμός. Ήμουν μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο εκείνη την ημέρα και αυτή η στιγμή που τερμάτισε και σηκώθηκε όρθιο ολόκληρο το στάδιο ε... είναι αξέχαστη στιγμή.

Γιούλικα Σκαφιδά

Στίβος

Το άθλημα μου ήταν ο στίβος και κυρίως τα 200μ. Ξεκίνησα πρώτα με τέτραθλο και έπειτα ασχολήθηκα με τα 200μ και τα 400μ. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθαν στο σχολείο και μας έβαλαν κάποια τεστ. Στην Καλαμάτα των πολλών επιλογών για δραστηριότητες εγώ δοκίμαζα όλα τα σπορ. Κατέληξα στον στίβο που ήταν η μεγάλη μου αγάπη, και λίγο στο μπάσκετ. Αν πρέπει να επιλέξω ένα άθλημα όμως αυτό θα ήταν στίβος. Είναι κάτι που ξεκίνησα από μικρή όταν μία μέρα ήρθαν στο σχολείο κάποιοι γυμναστές από την περιφέρεια και μας έβαλαν κάποια τεστ. Τότε διάλεξαν κάποια παιδάκια, τα λεγόμενα «ταλέντα» τότε, και τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίναμε στο Δημοτικό στάδιο Καλαμάτας όπου κάναμε προπόνηση με τους γυμναστές μας. 

Η αθλήτρια πρότυπο για μένα ήταν η Κατερίνα Θάνου. Την αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν φοβερή αθλήτρια στις ταχύτητες τότε, ταχύτατη που είχε φέρει φοβερές διακρίσεις και σε ευρωπαϊκό και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Και μάλιστα είχα και τη χαρά να τη γνωρίσω από κοντά τότε ως μικρή γιατί αρκετοί αθλητές έρχονταν στην Καλαμάτα για προετοιμασία. Και ξέρετε τώρα όταν είσαι μικρός και βλέπεις το πρότυπό σου από κοντά είναι ένα ακόμη κίνητρο για να γίνεις καλύτερος. Αλλά θυμάμαι πως την παρακολουθούσα πάντα, στους αγώνες της αλλά και τις συνεντεύξεις της. Θυμάμαι όμως πολλούς τότε που έρχονταν και αγωνίζονταν στο μίτινγκ που έχουμε στην Καλαμάτα, τα Παπαφλέσσεια, που τους θαύμαζα. Τον Σπύρο Βασδέκη, την Όλγα Βασδέκη, τον Λάμπρο Παπακώστα και θυμάμαι και όλα αυτά τα άλματα που έκαναν. Η χαρά που είχα να τους δω από κοντά ήταν πολύ μεγάλη και θυμάμαι είχα ένα καπέλο με τις υπογραφές όλων των αγαπημένων μου του στίβου τότε. Το έχω ακόμη αυτό το καπέλο! 

Σταμάτησα τον πρωταθλητισμό γιατί αφοσιώθηκα στο σχολείο και τις πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσης είχα τραυματιστεί σε κάποιους διασυλλογικούς αγώνες, έπαθα ρήξη πλάγιου συνδέσμου στο δεξί μου πόδι και είχα στεναχωρηθεί πολύ γιατί έχασα τους Πανελλήνιους αγώνες ενώ είχα προετοιμαστεί. Ήμουν και μικρή, δεν ήμουν σε θέση να το διαχειριστώ όλο αυτό οπότε αφού κάπως στεναχωρήθηκε τότε αποφάσισα να διαβάσω για το σχολείο μου και σκέφτηκα πως ίσως συνεχίσω πιο μετά. Αλλά τελικά τελείωσε εκεί, η καριέρα κάπως «άδοξα». Αρκετά χρόνια αργότερα όμως επανήλθα ως ερασιτέχνης δρομέας. Δεν σταμάτησα ποτέ να βλέπω, όμως, γιατί το αγαπούσα πάντα. 

Η πιο δύσκολη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα ήταν σίγουρα ο τραυματισμός μου, στο στάδιο της Τρίπολης σε αγώνα τετράθλουν που προσγειώθηκα κάπως άγαρμπα στο σκάμμα και έπαθα ρήξω των πλάγιων συνδέσμων. Θυμάμαι πως μου είχαν δέσει το πόδι μου από το μπούτι ως τον αστράγαλο, είχα πατερίτσες για αρκετό διάστημα και είχα μείνει έναν μήνα εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων, δεν είχα αγωνιστεί και στους Πανελλήνιους που θα γίνονταν σε έναν μήνα και μου είχε στοιχίσει αρκετά αυτό, είχα στεναχωρηθεί. 

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα κάτι. Μου αρέσει η τροπή που έχει πάρει η ζωή μου αυτή τη στιγμή, μου αρέσει αυτό που κάνω τώρα και δεν θα μπορούσα να με σκεφτώ να κάνω κάτι διαφορετικό. Όσο κι αν ακουστεί περίεργο, αυτό που έχω πάρει από τον αθλητισμό το χρησιμοποιώ στη δουλειά μου. Ίσως η πλειοψηφία του κόσμου να νομίζει για εμάς τους ηθοποιούς πως τρέχουμε από πάρτι σε πάρτι, ξυπνάμε στις 12 το μεσημέρι, καπνίζουμε και κουβεντιάζουμε στην πρόβα αλλά δεν είναι έτσι. Θέλει πειθαρχία η δουλειά. 

Η δική μου ξεχωριστή αθλητική στιγμή ήταν όταν ήμουν περίπου πρώτη Λυκείου και συμμετείχαμε σε Παμπελοποννησιακούς Αγώνες για να πιάσουμε το όριο για τους Πανελλήνιους. Τότε θυμάμαι έτρεχα τα 200μ και είχε έρθει και η γιαγιά μου να δει τότε εκείνους τους αγώνες, η οποία είχε έρθει τότε πρώτη φορά να με δει και που ήξερε ότι πηγαίνω κάθε απόγευμα στο στάδιο αλλά δεν ήξερε τι κάνω ακριβώς. Εκείνη τη μέρα βγήκα πρώτη, είχα πάρα πολλή χαρά και μετά που συναντήθηκα με την οικογένειά μου στις κερκίδες θυμάμαι τη γιαγιά μου που χτυπούσε τη μαγκούρα και είχε πολλή χαρά και μου έλεγε «Α, εδώ έρχεσαι τα απογεύματα»; (γέλια) Ήταν κάπως ήσυχη που ήξερε που έρχομαι. Θυμάμαι επίσης μία πολύ ωραία στιγμή που πάλι με συγγενείς, συμμετείχα σε αγώνες στο τέτραθλο στο στάδιο Καραϊσκάκη που ήταν για μένα κάτι πολύ μεγάλο και φοβερό. Ήταν 22/6/1996, το θυμάμαι. Και αυτή η ανάμνηση με συντροφεύει με πολλή αγάπη. 

Ο αθλητισμός σήμερα στη ζωή μου είναι σημαντικό κομμάτι, καθώς και τα τελευταία χρόνια είμαι ερασιτέχνης δρομέας και τρέχω και μαραθώνιο δρόμο. Η αλήθεια είναι ότι επειδή ο αθλητισμός είναι μέσα στη ζωή μου, ακόμη κι αν δεν είχα σκοπό να συμμετέχω σε αγώνες, θα πήγαινα για τρέξιμο 2-3 φορές στην εβδομάδα. Για μένα είναι πηγή ενέργειας και χαράς, μου δίνει ζωή και με κάνει έναν χαρούμενο άνθρωπο. Το έχω ανάγκη στην καθημερινότητά μου. Για τον μαραθώνιο, πάντα βρίσκω χρόνο είτε πριν είτε μετά το γύρισμα ή την πρόβα πάντα βρίσκω κάποια ώρα για να κάνω την προπόνησή μου. Ηενικά αθλούμαι συνεχώς θα κολυμπήσω, θα κάνω ποδήλατο, θα τρέξω. Μου αρέσει πολύ. Όπως μου αρέσει και να παρακολουθώ, μου αρέσει πολύ! Δεν χάνω αγώνες στίβου, συμμετέχω κι εγώ ειδικά τώρα η Αθήνα είναι γεμάτη δραστηριότητες, σε κάθε γειτονιά. Μου αρέσει να βλέπω και μπάσκετ αλλά και τένις. Και ακόμη αν γίνονται Πανελλήνιο αγώνες στην Αθήνα και μπορώ πηγαίνω και τους βλέπω. 

Αυτό που κέρδισα από τον αθλητισμό είναι η πειθαρχία, η γνώση ότι για να πετύχεις κάπου θα πρέπει να έχεις «το μυαλό στο κεφάλι σου». Να κάνεις θυσίες, να έχεις τα μάτια στον στόχο σου και να μην αποκλίνεις από την πορεία σου. Αυτά τα κέρδισα από τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία, που χρειάστηκε να κάνω κάποιες θυσίες. Η πειθαρχία κυρίως, η πειθαρχία του ενήλικα που χρειάζεται σε όλη μας τη ζωή γιατί αλλιώς θα πας πίσω. Και βέβαια την εξοικείωση με τον αθλητισμό, την οποία βέβαια την είχα πάντα στη ζωή μου γιατί και οι δύο γονείς μου ήταν στον αθλητισμό! Ο μπαμπάς μου ήταν ποδοσφαιριστής, έπαιζε στην Α’ Εθνική, και η μαμά μου έκανε στίβο, ακόντιο. 

Ο αθλητισμός των γυναικών σήμερα δεν έχει την προβολή που χρειάζεται. Έχω φίλη μου που παίζει μπάσκετ στον Παναθηναϊκό και μπορεί να παίζουν και να μην το δείξει η τηλεόραση ή ο κόσμος να μην το ξέρει και να είναι άδειο το γήπεδο, ακόμη και αν παίζει η Εθνική δηλαδή. Έχει πολύ μεγαλύτερη προβολή ο ανδρικός, ομαδικός αθλητισμός παρά ο γυναικείος και σε αυτό θα ήθελα να σταθώ γιατί είναι κάτι που με στεναχωρεί. Τα μέσα θα πρέπει να το προβάλλουν περισσότερο για να γνωρίσει ο κόσμος περισσότερα ώστε και τα μικρότερα κορίτσια να έχουν ένα κίνητρο να συμμετάσχουν. Αν προβάλλονται πιο πολύ τα ανδρικά πρότυπα, ο κόσμος θα γνωρίσει αυτά. Δεν θέλω βέβαια να διακρίνω άντρες από γυναίκες, είναι σαν να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν. 

Η κορυφαία αθλητική στιγμή που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου, που με έχει στιγματίσει σαν μικρούλα που ήμουν τότε, είναι η Ατλάντα το 96’ και το αργυρό μετάλλιο της Νίκης Μπακογιάννη. Αυτός ο φανταστικός αγώνας που είχε κάνει, που παρακολουθούσαμε όλοι από την τηλεόραση. Αυτό το κορίτσι τότε, που είχε κάνει αυτό το θαύμα να πηδήξει 2.03μ μπροστά στο θηρίο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την Κοσταντίνοβα. Αργότερα είχαν την τύχη αν τις γνωρίσω από κοντά, την Κονσταντίνοβα την είχα δει όταν ήμουν μικρή που ερχόταν στην Καλαμάτα για προετοιμασία και τη Μπακογιάννη την είχα γνωρίσει τυχαία στο Ολυμπιακό στάδιο όταν εγώ έκανα προπόνηση για τον μαραθώνιο.