Η μητρότητα στον πάγκο

Ο αόρατος αγώνας των γυναικών στον αθλητισμό

Το Gazzetta Women ανοίγει τον φάκελο της εγκυμοσύνης και της μητρότητας στα ομαδικά αθλήματα, καταγράφει δικαστικά προηγούμενα, μιλάει με αθλήτριες, ομάδες, επιστήμονες και δικηγόρους, φωτίζοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. 

Η δήλωση της Αθηνάς Παπαφωτίου προς τον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, επανέφερε στην επικαιρότητα ένα θέμα που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να έχει δοθεί λύση. Τι γίνεται όταν μια αθλήτρια στα ομαδικά αθλήματα μείνει έγκυος; 

Μιας και, τουλάχιστον στις ομάδες που πρωταγωνιστούν, οι συνθήκες είναι επαγγελματικές ωστόσο τα πρωταθλήματα και τα σωματεία παραμένουν ερασιτεχνικά, υπάρχει ένα κενό, το οποίο μέχρι στιγμής καλύπτεται με όρο στα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφουν οι παίκτριες. Δηλώνουν πως αν μείνουν έγκυες, τότε σταματούν οι πληρωμές. Αυτό προκαλεί μια σειρά από θέματα για γυναίκες που ξαφνικά θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνονται, βάζοντας παράλληλα την καριέρα τους «στον πάγο», χωρίς να ξέρουν αν και σε ποια κατάσταση θα επιστρέψουν στην ενεργό δράση.

Το Gazzetta Women, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων επιδιώκει να φέρει το θέμα στη σωστή του διάσταση, το εξετάζει πολύπλευρα, καταγράφει μαρτυρίες και δικαστικά προηγούμενα, προσπαθώντας να «φωτίσει» τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα συμφωνητικά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η Αθηνά Παπαφωτίου περιέγραψε από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, κατά τη διάρκεια του τρίτου Gazzetta Women Summit, απευθυνόμενη στον Γιάννη Βρούτση, τι ακριβώς συμβαίνει με τις αθλήτριες που μένουν έγκυες: «Αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο για να προστατεύσει μια αθλήτρια, που θα μπορούσε παράλληλα να γίνει και μητέρα. Είμαστε εδώ ως επαγγελματίες αθλήτριες, υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν, όπως το θέμα της μητρότητας. Ζούμε σε ένα δρόμο που έχει τις βάσεις του στα ανδρικά πρότυπα. Επιλέξαμε τον αθλητισμό, όχι για να μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης με τους άνδρες, αλλά για να αναδείξουμε τις ικανότητές μας και τη φύση μας. Εγώ κάθε χρόνο, υπογράφω στο συμβόλαιό μου όρο πως αν μείνω έγκυος, αυτόματα αυτό θα ακυρωθεί. Είναι κάτι που με κάνει να νιώθω μοναξιά, αβεβαιότητα, ανασφάλεια».

Τα ομαδικά αθλήματα γυναικών στην Ελλάδα, μολονότι λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα, στη βάση τους παραμένουν ερασιτεχνικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις επαγγελματικές λίγκες των ανδρών. Οι αμοιβές στις αθλήτριες δίνονται με τη μορφή των οδοιπορικών που προβλέπονται από το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφεται, εκτός αν υπάρχει κάποια άλλη σύμβαση, ενώ τα εν λόγω συμφωνητικά δεν είναι καν υποχρεωτικά. Υπάρχουν, δηλαδή, αθλήτριες που βασίζονται στις προφορικές συμφωνίες και συχνά το κάνουν αποκλειστικά και μόνο για το μεράκι τους. Υπάρχει και μια ακόμα πρακτική: Υπογράφουν συμφωνητικό, το δίνουν στην ομάδα και στη συνέχεια δεν τους δίνεται ποτέ πίσω το αντίγραφο υπογεγραμμένο από την άλλη πλευρά, με αποτέλεσμα αν χρειαστεί να κάνουν κάποια προσφυγή, να μην έχουν τίποτα στα χέρια τους. 

 Ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε πως τα θέματα αυτά θα ξεπεραστούν μόνο αν το υπάρχον καθεστώς αλλάξει και μάλιστα τόνισε πως η Πολιτεία ήδη βρίσκεται σε αυτόν τον δρόμο: «Είμαι υπέρ του επαγγελματικού αθλητισμού στις γυναίκες και καλό θα ήταν το πιο ελκυστικό επάγγελμα για τις γυναίκες (σ.σ βόλεϊ) να γίνει επαγγελματικό. Στο επόμενο συνέδριο θα ήθελα να έχουμε το πρώτο επαγγελματικό άθλημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι προβληματισμοί της Αθηνάς (Παπαφωτίου) και της Διονυσίας (Αλεξανδρή) εν γένει με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε θα μπορέσω να πω "υπάρχει λύση, θα υποχρεώσω τις ομάδες" γιατί κάποιος πληρώνει στο τέλος. Θα κάνουμε βήματα σταθερά. Ο επαγγελματικός αθλητισμός για τις γυναίκες είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Δεύτερον, η αποκατάσταση των γυναικών που είναι αθλήτριες είναι ένα δεύτερο βήμα. Μέσα από την οργάνωση του αθλητισμού μπορούμε να ανοίξουμε δυνατότητες που θα σε απορροφήσουν στην αγορά εργασίας και εσένα και τη Διονυσία, με τέτοια εμπειρία και τέτοια γνώση που θα μπορέσετε να έχετε ένα ευοίωνο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον μέσω του αθλητισμού. Κάποια στιγμή τελειώνει η αθλητική δραστηριότητα των διακρίσεων και της πρώτης γραμμής και έρχεται ο αθλητισμός να έρθει ως στοιχείο εργασιακού περιβάλλοντος. Εκεί να το συζητήσουμε».

Το Gazzetta επικοινώνησε με τον κύριο Αριστείδη Καζάκο, Ομότιμο καθηγητή εργατικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Η ρήτρα αυτή είναι παράνομη, αντίκειται σε θεμελιώδεις κανόνες ισότητας και προστασίας της μητρότητας και μάλιστα είναι υπερνομοθετικού χαρακτήρα τόσο οι συνταγματικοί κανόνες όσο και οι κανόνες του ενωσιακού δικαίου, που απαγορεύουν τις διακρίσεις κάθε είδους. Υπάρχει λοιπόν μια συνεκτική ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στον γάμο και στη μητρότητα και απαγορεύεται να αποτελούν αυτοί οι λόγοι διακρίσεις. Επομένως, τέτοιες ρήτρες στις συμβάσεις εργασίας είναι παράνομες».

Στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αναφέρεται:

1. Δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή: Η Σύμβαση δίνει έμφαση στο δικαίωμα των ατόμων στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής, κάτι που επεκτείνεται και στην προστασία από παρεμβάσεις σε θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν προσωπικές οικογενειακές επιλογές, όπως η εγκυμοσύνη​.

2. Απαγόρευση των διακρίσεων: Υπό την απαγόρευση των διακρίσεων, η Σύμβαση ορίζει ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες πρέπει να απολαμβάνονται χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, οικογενειακής κατάστασης και άλλων κριτηρίων, ενισχύοντας έτσι την προστασία από διακρίσεις που αφορούν την εγκυμοσύνη​.

3. Δίκαιες και ισότιμες συνθήκες εργασίας: Η Σύμβαση προάγει τη δίκαιη μεταχείριση όλων, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί για την προστασία των εγκύων εργαζομένων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απολυθούν άδικα ή δεν θα τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης λόγω της εγκυμοσύνης τους.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ένα ισχυρό πλαίσιο που υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, για δίκαιη μεταχείριση, μη διάκριση και σεβασμό των οικογενειακών επιλογών τους.

H θέση των ομάδων

Item 1 of 4

Το Gazzetta επικοινώνησε με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, συλλόγους δηλαδή που πρωταγωνιστούν σε ομαδικά αθλήματα γυναικών, ζητώντας τη θέση τους για το ζήτημα. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές, μίλησε στο Gazzetta και τόνισε ότι τα ζητήματα που ανακύπτουν, πρέπει να λυθούν από την Πολιτεία. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Ολυμπιακού. Η ΑΕΚ ανέπτυξε τις προτάσεις της, ενώ ο Άκης Μπεκιάρης από τον ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι χρειάζεται νομική παρέμβαση από την Πολιτεία. 

«Καταρχάς, να πούμε ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και σωστά τέθηκε», είπε αρχικά στο Gazzetta ο Τάκης Μαλακατές. «Δεν είναι όμως ένα θέμα που θα το λύσουν τα σωματεία, αφορά κυρίως την Πολιτεία. Τον όρο αυτό στα συμβόλαια δεν τον έχει μόνο ο Παναθηναϊκός, ούτε είναι κάτι που έγινε τώρα. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η εγκυμοσύνη είναι σαφώς ένα πολύ σοβαρό θέμα για τη γυναίκα και αποτελεί επιλογή της, αλλά όταν μετέχει σε ένα αθλητικό σωματείο, το οποίο έχει επενδύσει πάνω της και εκείνη κρίνει ότι πρέπει να μείνει έγκυος, δεν μπορεί το σωματείο με τις υπάρχουσες συνθήκες να τινάξει έναν προϋπολογισμό στον αέρα, ενώ η ίδια δεν συμμετέχει στις υποχρεώσεις της ομάδας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού συνέχισε: «Είναι πολύ σεβαστό, δεν προσφεύγει το σωματείο εναντίον της, απλά το διάστημα που απουσιάζει δεν είναι υποχρεωμένο να την πληρώνει και αυτό είναι λογικό, αφού δεν παρέχει τις υπηρεσίες της. Άρα, τα σωματεία σωστά έχουν τον όρο αυτόν από τη στιγμή που δεν καλύπτεται από την Πολιτεία, η οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να προστατεύει και τις αθλήτριες και τα σωματεία, γιατί τα τελευταία είναι αυτά που θίγονται όταν έχουν υπολογίσει μια αθλήτρια για τους στόχους τους και πληροφορούνται ότι έμεινε έγκυος. Δεν το κατηγορούμε, αλλά από εκεί και πέρα, πώς ένα σωματείο ερασιτεχνικό μπορεί να καλύψει την αθλήτρια όταν αυτή δεν παρέχει τις υπηρεσίες της και ουσιαστικά χάνεται μια χρονιά; Φανταστείτε μια πολύ καλή αθλήτρια, στην οποία έχει επενδύσει ο σύλλογος και στην πορεία τη χάνει και χάνει και τους στόχους, πόσω μάλλον να πρέπει να την καλύψει και οικονομικά. Κανείς δεν κατηγορεί τις αθλήτριες και η μητρότητα είναι πάνω από όλα, κατανοούμε ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για οποιαδήποτε γυναίκα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν από την Πολιτεία και εμείς συμφωνούμε με τη Λίγκα, για την οποία έχει πρωτοστατήσει ο Παναθηναϊκός. Όχι μόνο για την ισότητα των φύλων, γιατί στην ουσία το σωματείο λειτουργεί με επαγγελματικούς όρους. Εμείς είμαστε εκ των προτέρων σύμφωνοι και νομίζω η βούληση όλων πλέον, και των αθλητριών και της ΕΟΠ και του Υπουργείου είναι να προχωρήσουμε σε θεσμοθέτηση που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των αθλητριών χωρίς να είναι εις βάρος του σωματείου, όπως θα ήταν σήμερα αν ίσχυε κάτι διαφορετικό».

Η θέση του Ολυμπιακού στο Gazzetta ήταν η εξής: «O Ολυμπιακός θεωρεί δίκαιο το αίτημα των αθλητριών και είναι στο πλευρό τους ως προς την ικανοποίησή του. Θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει για να το λύσει. Όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα, όπου η έγκυος γυναίκα είναι εξασφαλισμένη ασφαλιστικά και μισθολογικά, θα πρέπει αντίστοιχα να συμβεί αυτό και στον αθλητισμό».

Από την πλευρά της, η ΑΕΚ παρουσίασε τη δική της αντιμετώπιση και ανέλυσε στο Gazzetta τις θέσεις της: «Η ΑΕΚ ρυθμίζει το θέμα της εγκυμοσύνης ως εξής: Αναστέλλεται το συμβόλαιο  από τότε που θα το γνωστοποιήσει η αθλήτρια και η αθλήτρια επανέρχεται όποτε αυτή θελήσει μετά τον τοκετό και τη λοχεία και το συμβόλαιο παραμένει σε ισχύ.

Η θέση της ΑΕΚ για το θέμα είναι η εξής: Πρέπει το βόλεϊ να υπαχθεί σε επαγγελματικό καθεστώς και να υπάρχουν δικλείδες διασφάλισης και των ομάδων. Προφανώς και η μητρότητα έχει αποκλειστική προτεραιότητα έναντι όλων.

Όμως εν προκειμένω, πρέπει να υπάρχει μια ισονομία και έναντι των ομάδων. Η έγκυος υπάλληλος σε μια οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί οποτεδήποτε να αναπληρωθεί. Μία έγκυος αθλήτρια μπορεί να αναπληρωθεί;

Στον υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού αθλητισμό, οι ομάδες επενδύουν σε συγκεκριμένες αθλήτριες για να κερδίσουν τίτλους. Και η αθλήτρια προσυπογράφει τη σύμβαση, γνωρίζοντας τις επιδιώξεις της ομάδας και ότι η ομάδα την θέλει για όλη τη σεζόν. Αν μια υψηλού επιπέδου αθλήτρια, διακόψει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις λόγω εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανό η ομάδα να μείνει εκτός στόχων.

Η ΑΕΚ λοιπόν προτείνει: 

(α) επαγγελματική σχέση ομάδας και αθλητριών και σε περίπτωση εγκυμοσύνης να παρέχεται το επίδομα εγκυμοσύνης, τοκετού και λοχείας από το Δημόσιο με βάση τον ελάχιστο μισθό [*]

[*] αυτό διότι το αυξημένο ποσό δόσης συμβολαίου, αφορά αυξημένης ποιότητας παροχή αθλητικών υπηρεσιών και όχι απλό μισθό υπαλλήλου.

(β) στην ομάδα να παρέχεται δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης της αθλήτριας ακόμη και εκτός μεταγραφικής περιόδου.

(γ) να προβλεφθεί δικλείδα ασφαλείας, να επανέρχεται η αθλήτρια στην ομάδα μετά τη λοχεία με το συμβόλαιό της, εφόσον η ομάδα το επιθυμεί.

(δ) επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, προς αποφυγή ψευδών εγκυμοσύνων και αποβολών (όλα γίνονται με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά) να μην επιτρέπεται στην αθλήτρια να απασχοληθεί σε άλλη ομάδα, μέχρι το τέλος της σεζόν και την επόμενη να συνεχίζει με την ομάδα της εφόσον η ομάδα επιθυμεί».

Ο Άκης Μπεκιάρης, μέλος του Δ.Σ του ΠΑΟΚ, διοικητικός υπεύθυνος τμήματος ποδοσφαίρου γυναικών και υπεύθυνος επικοινωνίας των «ασπρόμαυρων» είπε στο Gazzetta: «Ο ΠΑΟΚ είναι σύμφωνος στο να βρεθεί μια λύση που να καλύπτει τις αθλήτριες, ο ΠΑΟΚ στα συμφωνητικά του δεν βάζει τους συγκεκριμένους όρους. Όταν αυτή τη στιγμή μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό και οι αμοιβές δίνονται ως οδοιπορικά, προφανώς πρέπει να υπάρξει το αντίστοιχο νομικό πλέγμα. Αν εγώ σε αμείβω και η αμοιβή σου είναι οδοιπορικά και εσύ δεν μπορείς να πας στη δουλειά σου, ακόμα κι αν εγώ θέλω να στα πληρώσω, εφόσον εμείς ελεγχόμαστε από ορκωτούς λογιστές, πρέπει να μπουν σε κάποιο κωδικό. Δεν είναι τόσο απλό, χρειάζεται νομική παρέμβαση της Πολιτείας».

Αθλήτρια και μητέρα: Μείωση του στίγματος

Πέραν του οικονομικού θέματος, μιας και στην ουσία οι αθλήτριες σε υψηλό επίπεδο ουσιαστικά βιοπορίζονται από το σπορ τους και οι απαιτήσεις δεν τους επιτρέπουν να έχουν παράλληλες δραστηριότητες, υπάρχει και το ψυχολογικό. Ο Dr. Θεοκλητος Καριπίδης, ειδικευμένος στην συμβουλευτική και αθλητική ψυχολογία, είναι Καθηγητής ψυχολογίας στο University of Northern Colorado και έχει δουλέψει με αθλητές και αθλήτριες στην Αμερική ως ψυχολόγος. Έχοντας καταγράψει περισσότερες από 100 συμμετοχές με την Εθνική βόλεϊ ανδρών και έχοντας αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο τόσο στην Ελλάδα (Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) όσο και στο εξωτερικό (Σίσλεϊ, Τρεβίζο, Βερόνα, Ανκόνα), αποφάσισε μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία στην ψυχολογία. Ο Καριπίδης έχει βιώσει τα προβλήματα των ερασιτεχνικών αθλημάτων στην Ελλάδα και έχοντας το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, καταγράφει στο Gazzetta τις σκέψεις του γύρω από το ζήτημα της εγκυμοσύνης στον αθλητισμό.

«Είναι ένα πρόσφατα αναπτυσσόμενο θέμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στον αθλητισμό υψηλού επιπέδου. 

Υπάρχει τεράστιο κοινωνικό στίγμα όταν μια αθλήτρια θέλει να κάνει παιδί καθώς θεωρείται πως «οδεύει προς την έξοδο». Αυτό ως ένα βαθμό οφείλεται στο κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τη γυναίκα να επιλέγει «το ένα ή το άλλο» (οικογένεια ή καριέρα). Σε περίπτωση επιλογής της εγκυμοσύνης, η γυναίκα πρέπει να ανταποκριθεί στην προσδοκία της «καλής μητέρας» και να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτόν το ρόλο. 

Και βέβαια, όπου υπάρχει στιγματισμός σημαίνει πως απουσιάζουν ενημέρωση και γνώσεις. Πρόσφατες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν επιφανειακή γνώση και αντιμετώπιση του θέματος «εγκυμοσύνη στον πρωταθλητισμό» από αθλητικούς παράγοντες, προπονητές, ακόμα και επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητριών που δηλώνουν πως συχνά χρειάζεται να κάνουν οι ίδιες έρευνα για το πώς και πότε να γυμνασθούν, τι πιθανοί κίνδυνοι υπάρχουν, πώς να επανέλθουν μετά την τεκνοποίηση, αλλά ακόμη και το πώς να το επικοινωνήσουν στην ομάδα/χορηγούς τους. Οι αθλήτριες υψηλού επιπέδου βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα (άγχος, ενοχή, αβεβαιότητα, διάκριση) καθώς διστάζουν ακόμα και να συζητήσουν περί εγκυμοσύνης, φοβούμενες πως θα αμφισβητηθεί η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός τους. 

Η αβεβαιότητα σχετικά με την αποδοχή και υποστήριξη από σωματεία και χορηγούς οδηγεί στον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης, που, εκτός των άλλων, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Το γεγονός πως πρέπει να παρθούν δραστικές αποφάσεις (πχ, αναβολή τεκνοποίησης, απόσυρση από τον αθλητισμό, σε κάποιες περιπτώσεις τερματισμός εγκυμοσύνης), καθώς και η ανησυχία για το «αν και σε τι κατάσταση» θα γυρίσουν στην αθλητική δράση, επηρεάζει τις αθλήτριες που νιώθουν ανενημέρωτες, αβοήθητες και αδικημένες.

Παραδοσιακά οι δυο ταυτότητες, της αθλήτριας και μητέρας, θεωρούνται μη-συμβατές, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να συνυπάρξουν σχηματίζοντας μια νέα ισχυρή ταυτότητα, της αθλήτριας-μητέρας. Και αυτό γιατί η ταυτότητα όλων μας είναι πολυδιάστατη. Για παράδειγμα, μπορώ να είμαι ψυχολόγος, σύντροφος, γιός, γονιός, φίλος, και ψαράς (για χόμπι)!  Όταν αναπτύσσεται η πολυδιάστατη εκδοχή της ταυτότητας ενός ατόμου, μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται το κίνητρο, και κυρίως ενισχύεται η αυτό-αποτελεσματικότητα, δηλαδή η πίστη του ατόμου στην ικανότητα του να πετύχει συγκεκριμένους στόχους. Σήμερα γνωρίζουμε πως οι αθλητές και αθλήτριες που ανέπτυξαν πολλαπλές διαστάσεις στην ατομική τους ταυτότητα κατά τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας, έχουν πιο ομαλή προσαρμογή στην επόμενη μέρα μετά την αποχώρησή από την ενεργό δράση. 

Πίσω στο θέμα μας, οι αθλήτριες-μητέρες λοιπόν δηλώνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερη αντιλαμβανόμενη πίεση σχετικά με την απόδοση τους. Η υπάρχουσα βιβλιογραφία αναφέρει πως η μητρότητα βελτιώνει την ανθεκτικότητα της αθλήτριας-μητέρας, την ικανότητα αντιμετώπισης προκλήσεων, και την αθλητική της αφοσίωση. 

Στη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, έχει ξεκινήσει ήδη η κινητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκετοί αθλητικοί φορείς εφαρμόζουν νέες πολιτικές υπέρ της τεκνοποίησης, και στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες είδαμε αρκετές αθλήτριες να ταξιδεύουν στο Παρίσι με τα μικρά τους! Είναι μια ευτυχής αρχή που χρήζει συνέχειας και προσοχής στα εξής σημεία:

• Μείωση του στίγματος μέσω επιστημονικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων, π.χ. αθλητριών, προπονητών, παραγόντων, χορηγών του αθλητισμού, ΜΜΕ, και πάνω από όλα της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας. 

• Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου οικονομικού πλαισίου στήριξης αθλητριών-μητέρων για την υλική και συναισθηματική υποστήριξη τους από εξειδικευμένο προσωπικό σε όλα τα στάδια: πριν, στη διάρκεια, και μετά την εγκυμοσύνη.

• Περισσότερη έρευνα επάνω στο θέμα «εγκυμοσύνη και πρωταθλητισμός». 

Ο κανονισμός της FIFA και τα ιδιωτικά συμφωνητικά

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το θέμα στο ποδόσφαιρο έγινε από την «κορυφή» του δικού του οικοδομήματος. Η FIFA, τον Ιανουάριο του 2021, στους Regulations on the Status and Transfer of Players (RSTP) συμμορφώθηκε πλήρως με τη σύμβαση προστασίας μητρότητας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι αθλήτριες δικαιούνται τουλάχιστον 14 εβδομάδες αμειβόμενης άδειας μητρότητας, με οκτώ από αυτές τις εβδομάδες να είναι μετά τη γέννα. Οι αθλήτριες λαμβάνουν το 2/3 του μισθού τους, εκτός αν οι εκάστοτε εθνικοί νόμοι ορίζουν ευνοϊκότερους όρους.

Η FIFA προστατεύει τις αθλήτριες από την καταγγελία του συμβολαίου τους λόγω εγκυμοσύνης, καθώς οι σύλλογοι που το πράττουν υπόκεινται σε κυρώσεις. Επιπλέον, προβλέπεται αποζημίωση εάν ένας σύλλογος καταγγείλει συμβόλαιο λόγω εγκυμοσύνης. Το συμβόλαιο της αθλήτριας προστατεύεται καθ' όλη την περίοδο εγκυμοσύνης και μητρότητας, ενώ προβλέπονται εναλλακτικές λύσεις για την παροχή υπηρεσιών στον σύλλογο, ανάλογα με τις ιατρικές οδηγίες και την ασφάλεια της αθλήτριας.

Μετά την άδεια μητρότητας, οι αθλήτριες μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις και τους αγώνες, ενώ οι σύλλογοι πρέπει να παρέχουν τις κατάλληλες υποδομές για θηλασμό και ιατρική υποστήριξη. Παράλληλα, η έναρξη της άδειας μητρότητας καθορίζεται αποκλειστικά από την αθλήτρια και απαγορεύεται στους συλλόγους να ασκούν πίεση σχετικά με την έναρξη ή διάρκεια της άδειας αυτής.

Η FIFA προβλέπει εξαιρέσεις στις μεταγραφές ώστε να αντικαθίστανται παίκτριες σε άδεια μητρότητας. Το κανονιστικό πλαίσιο διασφαλίζει ότι οι αθλήτριες δεν θα χάσουν τη θέση τους, ενώ οι σύλλογοι μπορούν να καλύψουν κενά στις ομάδες τους, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην καριέρα των αθλητριών.

Μολονότι οι 14 εβδομάδες ενδέχεται να φανούν ανεπαρκείς σε αθλήτριες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν και πολλές μπορεί να επιλέξουν επιπλέον απλήρωτη άδεια μέσω διαπραγματεύσεων με τους συλλόγους τους, το πλαίσιο θωρακίζει τις ποδοσφαιρίστριες. Ακόμα κι αν έχουν υπογράψει κάποιο συμφωνητικό που προβλέπει διακοπή πληρωμών, δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο μετά τον κανονισμό της FIFA. Υπάρχουν, βέβαια, όπως θα δούμε, περιπτώσεις που κάποιοι προσπαθούν να «ντριμπλάρουν» τους κανονισμούς.

Δικαστικό προηγούμενο: Η υπόθεση της Σάρα Μπγιορκ Γκουναρσότιρ

Σε μία χαρακτηριστική δικαστική υπόθεση, η Ισλανδή ποδοσφαιρίστρια Σάρα Μπγιορκ Γκουναρσότιρ δικαιώθηκε τον Μάιο του 2022 απέναντι στον πρώην σύλλογο της, την Ολιμπίκ Λυόν, βάσει των κανονισμών μητρότητας της FIFA. Η απόφαση αυτή, η οποία λήφθηκε από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο, σηματοδότησε μια νέα εποχή για την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητριών που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, συνεχίζοντας παράλληλα την καριέρα τους.

Η ιστορία της Γκουναρσότιρ ξεκίνησε όταν ο γαλλικός σύλλογος σταμάτησε να την πληρώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επικαλούμενος γαλλικούς νόμους για την άδεια ασθένειας αντί για τους διεθνείς κανονισμούς της FIFA που προβλέπουν πλήρεις απολαβές. Η αθλήτρια, με τη στήριξη της FIFPRO, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.

Η FIFPRO προσέφερε νομική βοήθεια και τελικά η απόφαση ήταν υπέρ της Ισλανδής, ανοίγοντας τον δρόμο για την ισότητα στους εργασιακούς όρους των αθλητριών. Η δικηγόρος της, Αλεξάνδρα Γκόμες Μπρούινγουντ, δήλωσε πως «η απόφαση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κανονισμοί της FIFA για την μητρότητα είναι υποχρεωτικοί και δεσμευτικοί για όλους τους συλλόγους.»

Η ίδια η Σάρα Μπγιορκ εξέφρασε την υπερηφάνεια της για το επίτευγμα αυτό, όχι μόνο για την προσωπική της δικαίωση αλλά και για την προστασία που προσφέρει στις επόμενες γενιές αθλητριών. «Είναι σημαντικό να υπάρχει στήριξη για τις αθλήτριες που επιλέγουν να γίνουν μητέρες, χωρίς να φοβούνται για την καριέρα τους. Εύχομαι το παράδειγμά μου να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου η εγκυμοσύνη δεν θεωρείται "εμπόδιο", αλλά μια φυσιολογική πτυχή της ζωής».

Αν και οι κανονισμοί της FIFA για τη μητρότητα θεσπίστηκαν το 2021, η υπόθεση της Γκουναρσότιρ ανέδειξε τα κενά στην εφαρμογή τους από εθνικές ομοσπονδίες και συλλόγους. Η δικηγόρος της τόνισε πως η FIFA δεν έχει θεσπίσει ακόμα κυρώσεις για όσους συλλόγους και εθνικές ομοσπονδίες δεν συμμορφώνονται, γεγονός που αφήνει τα δικαιώματα των αθλητριών σε επισφαλή θέση.

Η απόφαση αυτή αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό για τα δικαιώματα των γυναικών αθλητριών. Είναι ξεκάθαρο ότι η υποστήριξη της μητρότητας δεν περιορίζεται απλώς στη χρηματική κάλυψη, αλλά αφορά και την ψυχολογική και επαγγελματική στήριξη των αθλητριών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Μητέρα και ποδοσφαιρίστρια: Η εμπειρία της Στέλλας Ντζάνη

Η Στέλλα Ντζάνη συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο σε πείσμα όλων των δυσκολιών. Επέστρεψε στα γήπεδα ξεπερνώντας τον καρκίνο, ενώ εργάζεται και μεγαλώνει το παιδί της παράλληλα με τις υποχρεώσεις της στον Παναιτωλικό. Η διεθνής επιθετικός, η οποία έχει παίξει μεταξύ άλλων στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, έμεινε έγκυος το 2016, όταν το ποδόσφαιρο γυναικών ήταν ακόμα σε νηπιακό στάδιο. «Ήμουν εν ενεργεία παίκτρια στη Γλυφάδα και ταυτίζομαι με αυτό που η είπε Αθηνά», λέει αρχικά στο Gazzetta. Τότε ήμουν εν ενεργεία και στην Εθνική και είπα στον Ομοσπονδιακό τεχνικό ότι πρέπει να σταματήσω γιατί θέλω να κάνω οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι τότε δεν υπήρχαν συμβόλαια στο ποδόσφαιρο γυναικών, μετά άρχισαν όλες οι παίκτριες να υπογράφουν συμφωνητικά. Και ναι, σε κάθε συμβόλαιο που κάνω κάθε χρόνο γράφει ότι σε περίπτωση εγκυμοσύνης παύει να ισχύει», προσθέτει.

Ένα βασικό ζήτημα είναι η άγνοια ή η αδιαφορία. Ο ΠΣΑΠΠ επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια τις ομάδες και ενημερώνει τις παίκτριες για τα δικαιώματά τους, ωστόσο κάποιες επιλέγουν να τον αγνοήσουν. «Δεν γνώριζα ότι υπάρχει αυτός ο κανονισμός της FIFA που μου λέτε. Ο όρος υπάρχει σε κάθε συμβόλαιο που υπογράφουμε. Μας είχε κάνει ενημέρωση ο ΠΣΑΠΠ, αλλά νομίζω ότι ίσως δεν ασχολούνται οι παίκτριες με αυτό το κομμάτι και δεν καταλαβαίνω τον λόγο, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αν τραυματιστώ, δεν θα πληρωθώ; Θα πληρωθώ. Αν μείνω έγκυος, γιατί όχι; Ακολουθούν αυτό που έχουν υπογράψει ή δεν έχουν καν συμφωνητικό, γιατί είναι και αρκετές παίκτριες που δεν έχουν υπογράψει κάτι».

Όσον αφορά την επιστροφή της στους αγωνιστικούς χώρους, η Ντζάνη δεν δυσκολεύτηκε, ωστόσο οι συνθήκες την οδήγησαν στο να αλλάξει επίπεδο. «Βρισκόμουν σε υψηλό επίπεδο, γιατί ήμουν τότε στην καλύτερή μου κατάσταση. Ωστόσο, μετά επέστρεψα σε ομάδα της β' εθνικής, λόγω υποχρεώσεων με το παιδί κοίταξα να βρω ομάδα που με εξυπηρετούσε και ήταν κοντά στο σπίτι και τη δουλειά μου. Για μένα ήταν εύκολη η επάνοδος, όταν είσαι αθλήτρια το σώμα δεν ξεχνά και επανέρχεται πιο γρήγορα. Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ».

Για τη Στέλλα, ο επαγγελματικός δρόμος του αθλητισμού γυναικών, για τον οποίο μίλησε και ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης στο gWomen summit είναι ο μεγάλος στόχος. Μέχρι τότε όμως, τι θα γινόταν αν μαζικά οι παίκτριες αρνούνταν να υπογράψουν τον όρο; «Σίγουρα, ο μεγαλύτερος στόχος είναι να γίνει το πρωτάθλημα επαγγελματικό. Νομίζω ότι γενικά τα συμβόλαιά μας δεν έχουν και πολύ μεγάλη ισχύ. Θα σου αναφέρω ότι κι εγώ στο παρελθόν έχω μείνει απλήρωτη από ομάδα. Αν όλες οι παίκτριες δεν δεχόμασταν να υπογράψουμε τα συμφωνητικά, πιστεύω ότι κάτι θα γινόταν. Αλλά τώρα, οι περισσότερες παίκτριες δεν δίνουν σημασία σε αυτόν τον όρο ή δεν τις ενδιαφέρει, γιατί πιστεύω ότι λίγες σκέφτονται για οικογένεια ενώ είναι εν ενεργεία ποδοσφαιρίστριες. Αν δεν δέχονταν όλες οι παίκτριες, τότε θα αναγκάζονταν και οι ομάδες να βγάλουν τον όρο». 

Τι γίνεται στα άλλα σπορ και στις άλλες χώρες;

Για τη FIBA, το ζήτημα εναπόκειται στα συμβόλαια ανάμεσα στις ομάδες και τις παίκτριες. Υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για τις γυναίκες διαιτητές. Το 2023, παρουσίασε το Σχέδιο Μητρότητας για Διαιτητές, με στόχο την άρση πιθανών εμποδίων. Το σχέδιο παρέχει κατευθυντήριες γραμμές προς τις Εθνικές Ομοσπονδίες, διασφαλίζοντας την πλήρη ένταξη των γυναικών διαιτητών στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου άδειας μητρότητας. Για την Ομοσπονδία του βόλεϊ (CEV) του πόλο (FINA) και του χάντμπολ (IHF) ισχύει το ίδιο: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανονισμός για τις παίκτριες. 

Το 2023, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οργανισμός "Φωνή για την ισότητα και τα δικαιώματα των αθλητριών" εξέδωσε μια λεπτομερή ανάλυση για το ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις (ITF) και η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας (UCI) ακολουθούν παρόμοια πρότυπα. Η ITF επικεντρώνεται στην προστασία της κατάταξης για αθλήτριες που αποχωρούν λόγω εγκυμοσύνης, ενώ η UCI εφαρμόζει κανόνες για την άδεια μητρότητας για τις ποδηλάτισσες στο Παγκόσμιο Τουρ Γυναικών (Women's WorldTour)​.

Οι συλλογικές συμβάσεις (CBA) για γυναίκες στον αθλητισμό έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν πρόνοιες για τις εγκύους. Για παράδειγμα στη Γαλλία, οι επαγγελματίες παίκτριες χάντμπολ λαμβάνουν άδεια μητρότητας με πληρωμή για 12 μήνες. Η υποστήριξη αυτή βοηθά τις αθλήτριες να διατηρούν την ιδιότητά τους και διευκολύνει την επιστροφή τους στον αθλητισμό​.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Ισπανίας έχει επίσης εφαρμόσει μέτρα για την υποστήριξη των εγκύων αθλητριών. Οι Ισπανίδες που επιστρέφουν στην ενεργό δράση μετά τη γέννηση του παιδιού τους, λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη και επιδόματα​. Στην Αγγλία, οι παίκτριες ποδοσφαίρου έχουν δικαίωμα σε 14 εβδομάδες άδειας μητρότητας με αποδοχές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA. Στην περίπτωση των γυναικών του ράγκμπι, η Ένωση τούς παρέχει 26 εβδομάδες άδειας μητρότητας με πληρωμή, υποστηρίζοντας έτσι την υγιή και ασφαλή επιστροφή τους​.

Παρά τους αυξημένους κανονισμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις στην εφαρμογή τους. Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, πολλές αθλήτριες δεν γνωρίζουν τις ρυθμίσεις που τις προστατεύουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ισπανικοί σύλλογοι έχουν συμπεριλάβει όρους αντι-εγκυμοσύνης, που προβλέπουν τη λήξη του συμβολαίου αν η αθλήτρια μείνει έγκυος, γεγονός που παραβιάζει τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων​.

Μητέρα και μπασκετμπολίστρια: Η εμπειρία της Ντίνας Σαρρηγιαννίδου

Η Ντίνα Σαρρηγιαννίδου αγωνίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα από το 2013. Είναι η αρχηγός του και βοήθησε τον σύλλογο να κερδίσει τη συμμετοχή του στην Ευρώπη. Είναι, παράλληλα, διεθνής με την Εθνική Ομάδα, καθώς στο προτελευταίο «παράθυρο» για το Ευρωμπάσκετ Γυναικών του 2025, φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο απέναντι στη Γερμανία. Η Σαρρηγιαννίδου βίωσε διαφορετικά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, καθώς ο σύλλογος των Ιωαννίνων βρέθηκε στο πλευρό της. Αφουγκράζεται ωστόσο την ανασφάλεια των αθλητριών.

«Εγώ προσωπικά είχα στήριξη από τον σύλλογό μου. Παρότι υπήρχε στο συμβόλαιο ο όρος για την εγκυμοσύνη, προσπάθησαν να με βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο και μου έδιναν τα χρήματα κανονικά. Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες ομάδες, αλλά εμένα με στήριξαν πάρα πολύ. Έχει να κάνει με την ευσυνειδησία των ανθρώπων που βρίσκονται στον σύλλογο, είναι λίγο πάνω στον άνθρωπο όλο αυτό. Από ό,τι καταλαβαίνω όμως το θέμα υπάρχει και είναι πολύ έντονο, το βλέπω από τις κοπέλες που συναναστρέφομαι στο μπάσκετ. Το σκέφτονται πολύ για το αν θα κάνουν παιδί», λέει στο Gazzetta.

Ένας κανονισμός σαν αυτόν της FIFA, θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο και στα υπόλοιπα αθλήματα; Η Ντίνα Σαρρηγιανίδου τονίζει: «Θα πρέπει να ασχοληθούν οι διεθνείς Συνομοσπονδίες λίγο περισσότερο με αυτό το κομμάτι για να νιώθουν και οι γυναίκες αθλήτριες πιο άνετα. Φοβούνται να κάνουν αυτό που θέλουν, φοβούνται να κάνουν οικογένεια. Εγώ με τις κοπέλες που μιλάω, τους έχω μεταφέρει τη δική μου εμπειρία. Έμεινα μικρή έγκυος, στα 25 και όταν γύρισα δεν ήμουν χειρότερα. Αντίθετα, γύρισα καλύτερα. Ένιωθα πολύ καλά με το σώμα μου. Πρόσεχα πολύ και γενικά με βοήθησε η εγκυμοσύνη, ένιωθα πιο δυνατή στην επιστροφή μου. Υπάρχει λοιπόν αυτός ο φόβος, όπως επίσης ο φόβος για το συμβόλαιο και τα χρήματα, ότι δεν θα έχουν κανένα back up. Το σκέφτονται δέκα φορές περισσότερο αν θα κάνουν παιδί, φτάνουν σε μια ηλικία που μεγαλώνουν και σκέφτονται "και τώρα;". Δεν υπάρχει ηλικία σ' αυτό, εννοείται, αλλά δημιουργεί έξτρα άγχος».

Κλείνοντας, η αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα τόνισε ότι χρειάζεται και η συνδρομή του κράτους: «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν συνολικά κινήσεις για να αλλάξει η κατάσταση. Και οι μάνατζερς πρέπει να βοηθήσουν και οι Ομοσπονδίες και φυσικά το κράτος. Δεν μπορεί να βαραίνει όλο αυτό μόνο τις ομάδες. Όπως μια εργαζόμενη που μένει έγκυος και βγαίνει σε άδεια πληρώνεται και από το κράτος, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις αθλήτριες».

Δικαστικό προηγούμενο: Η υπόθεση της Ζιβογίνοβιτς

Στην περίπτωση της Άννα Ζιβογίνοβιτς, η οποία είχε αντιδικία με τον Ολυμπιακό, ήταν η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βόλεϊ (CEV) εκείνη που δικαίωσε την αθλήτρια. Η υπόθεση επικεντρώθηκε σε ρήτρα του συμβολαίου που απαγόρευε την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, καθώς και σε μονομερή μείωση του μισθού λόγω της πανδημίας από τον COVID-19.

Τον Ιούνιο του 2019, η Ζιβογίνοβιτς υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, το οποίο περιλάμβανε τη σχετική ρήτρα. Με την εμφάνιση της πανδημίας, οι αγωνιστικές δραστηριότητες ανεστάλησαν και η αθλήτρια επέστρεψε στη χώρα της, όπου έμεινε έγκυος. Τον Απρίλιο του 2021, ζήτησε την καταβολή των μισθών και των μπόνους της, προτείνοντας μείωση για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020. Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε, επικαλούμενος τη μονομερή απόφασή του για πλήρη περικοπή των μισθών εκείνης της περιόδου και την παραβίαση της ρήτρας εγκυμοσύνης.

Τον Ιούλιο του 2021, η Ζιβογίνοβιτς προσέφυγε στην CEV, με τη νομική υποστήριξη των Λούκα Μιλάντοβιτς και Φίλιπ Μπλαγκόγιεβιτς. Η CEV έκρινε ότι η ρήτρα εγκυμοσύνης παραβιάζει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς την ως αντίθετη με τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας. Επιπλέον, η CEV αναγνώρισε ότι η μονομερής μείωση των μισθών λόγω της πανδημίας ήταν άδικη, υιοθετώντας κατευθυντήριες γραμμές που προτείνουν μειώσεις έως 20% για μισθούς έως €2.500 και 50% για υψηλότερους μισθούς, με προσαρμογές ανά περίπτωση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για την προστασία των δικαιωμάτων των αθλητριών από μια Συνομοσπονδία, αναγνωρίζοντας τη μητρότητα ως αναφαίρετο δικαίωμα. O δικηγόρος Φίλιπ Μπλαγκόγιεβιτς είπε στο Gazzetta: «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, που να γνωρίζω εγώ, η CEV εφαρμόζει την αρχή της δικαιοσύνης κατά την επίλυση διαφορών. Έχω δει αυτές τις ρήτρες σε άλλα συμβόλαια, αλλά η περίπτωση της Άνα Ζιβογίνοβιτς ήταν η μόνη που κατέληξε σε διαμάχη ενώπιον κάποιου θεσμικού οργάνου. Υπήρξε επίσης μια υπόθεση σχετική με μητρότητα στο χάντμπολ, αλλά δεν συμμετείχα σε αυτήν. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και συνήθως αποδέχονται τη λυση του συμβολαίου μόλις μείνουν έγκυες».

Μητέρα και πολίστρια: Η εμπειρία της Μαρίας Τσουρή

«Όταν έμεινα έγκυος δεν υπήρξε κάποιο πέναλτι, αφού τότε δεν υπήρχε κάποιος σχετικός όρος στο συμβόλαιό μου. Από ό,τι άκουσα από άλλα κορίτσια του πόλο όμως, αργότερα στα συμβόλαια μπήκαν αυτές οι ρήτρες. Η αλήθεια είναι ότι τότε ήταν πολύ πρωτόγνωρο, ειδικά για το πόλο, να μένει κάποια αθλήτρια έγκυος σε νεαρή ηλικία και να σταματά», θυμάται η Μαρία Τσουρή στο Gazzetta

Ήταν στον Ολυμπιακό, έκανε πρωταθλητισμό και το 2012, για μια πολίστρια σε αυτό το επίπεδο, ήταν πρωτόγνωρο. Ο λόγος; «Όταν έχεις μια επαγγελματική καριέρα στον αθλητισμό αφήνεις σε δεύτερη μοίρα την εγκυμοσύνη, γιατί ξέρεις ότι μπορεί να μην υπάρξει επιστροφή. Είναι δύσκολο να συνδυάσεις πρωταθλητισμό και μητρότητα. Εγώ επέστρεψα, αλλά ποτέ σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η επιστροφή δεν ήταν δύσκολη, γιατί είσαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Σταμάτησα ενώ έπαιζα στην Ευρώπη και την Εθνική ομάδα, έκανα διπλές προπονήσεις. Το να σταματήσεις λοιπόν για κάποιους μήνες και μετά να επανέλθεις στη φυσική σου κατάσταση, δεν είναι δύσκολο».

Μολονότι η ίδια δεν αντιμετώπισε τον όρο στο συμβόλαιο, αισθάνεται την πίεση των αθλητριών που τον βρίσκουν μπροστά τους. «Θα με απέτρεπε σίγουρα. Θα ήταν επίσης μεγάλο άγχος, είναι πράγματα που δεν προγραμματίζονται, μπορεί να συμβεί μπορεί και όχι. Θα έπρεπε λοιπόν να πάρεις μια απόφαση για άμβλωση ή να συνεχίσεις. Είμαι σίγουρη ότι αν είχα έναν όρο σαν αυτόν θα με άγχωνε. Πιστεύω ότι η εκάστοτε Ομοσπονδία θα μπορούσε να έχει προνοήσει για τις αθλήτριές της. Στα δικά μας αθλήματα τα συμφωνητικά δεν υπάρχουν για όλες τις αθλήτριες, αλλά γι' αυτές που παίζουν στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Μια κοπέλα που κάνει πρωταθλητισμό, βιοπορίζεται 100% από αυτό. Επομένως αντιμετωπίζουν τον φόβο την επόμενη ημέρα να μείνουν άνεργες. Επηρεάζει τη ζωή τους».

«Είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης»

O Κωστής Ψιμόπουλος είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ακαδημαϊκού με αθλητικό background. Η πορεία του μιλάει από μόνη της: Πρωταθλητής Ελλάδας ορεινής ποδηλασίας και βαλκανιονίκης, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Springfield College και στο Ohio State University, Πανεπιστημιακός προπονητής και πρωταθλητής στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα ΗΠΑ με την ομάδα ορεινής ποδηλασίας του MIT, Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα φυσικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας στο New York, στην επιστήμη του αθλητισμού και το Sport Management, υποδιευθυντής του αθλητικού κέντρου του MIT και πλέον καθηγητής Βιοηθικής και Ευδαιμονίας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Υγείας & Ιατρικής Σχολής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Harvard. Το Gazzetta ζήτησε τη δική του οπτική, υπό το πρίσμα της βιοηθικής, για το ζήτημα. 

Με λίγα λόγια, όπως αναφέρει ο κύριος Ψιμόπουλος, πρόκειται για την επιστήμη που ασχολείται με ζωτικής σημασίας δύσκολα ερωτήματα περί υπαρξιακών διλημμάτων, σχετικά με την ζωή, το ανθρώπινο σώμα και με το ποια είναι η σωστή επιλογή ανάμεσα σε πολλές πιθανές που επηρεάζουν την υγεία μας, ή επηρεάζονται από την υγεία μας.

Πώς προσεγγίζει η βιοηθική το ζήτημα της εγκυμοσύνης στον ομαδικό αθλητισμό;

«Αρχικά, αυτό που θα τόνιζα από την προοπτική της επιστήμης που υπηρετώ, αυτήν της βιοηθικής, είναι το γεγονός ότι το σημαντικό αυτό θέμα περί εγκυμοσύνης στον ομαδικό αθλητισμό, πιο συγκεκριμένα στον πρωταθλητισμό και ιδιαίτερα τον επαγγελματικό αθλητισμό, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι όταν μιλάμε για δικαιώματα γυναικών, μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, που πρέπει να αφορούν πάντα και το υπόλοιπο 50% του ανθρώπινου πληθυσμού, που δεν είναι δηλαδή μόνο γυναίκες, αλλά όλους μας.»

Υπάρχουν διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες σε σχέση με την εγκυμοσύνη;

«Είναι ηθικά σωστό μια γυναίκα να πρέπει να έχει δίλημμα, ούσα πιεσμένη να διαλέξει ανάμεσα στο να φέρει στον κόσμο ένα παιδί ή να συνεχίσει να εργάζεται ως επαγγελματίας στο άθλημα που αγαπάει και στο οποίο διακρίνεται; Όχι. Είναι νομικά επιτρεπτό μια γυναίκα να μην προστατεύεται στο περιβάλλον εργασίας της ως επαγγελματίας στο άθλημα που αγαπάει και στο οποίο διακρίνεται όταν έχει μια εγκυμοσύνη, και επιθυμεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί; Όχι.»

Τι λέει η βιοηθική για τις ευθύνες των εργοδοτών προς τις εγκύους εργαζόμενες στον αθλητισμό;

«Στη βιοηθική, εξετάζουμε τέτοιες περιπτώσεις με βάση τέσσερις αρχές: τον σεβασμό στην προσωπική αυτονομία, την αγαθοεργία, την αποφυγή βλάβης και τη δικαιοσύνη. Η πίεση που δέχεται μια επαγγελματίας αθλήτρια να επιλέξει μεταξύ εγκυμοσύνης και καριέρας αντιτίθεται και στις τέσσερις αυτές αρχές. Ειδικά στο θέμα της δικαιοσύνης, είναι προφανές ότι η απουσία προστασίας από την Πολιτεία ή τους εργοδότες βλάπτει τη γυναίκα τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.»

Υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι το ζήτημα αυτό αρχίζει να αντιμετωπίζεται;

«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήσαμε το πολύ ενθαρρυντικό φαινόμενο της συμπερίληψης των γυναικών αθλητριών που είναι νέες μητέρες και θηλάζουν ακόμα. Με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας σπρίντερ Άλισον Φήλιξ, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά χώροι με ειδικά προσαρμοσμένους θαλάμους θηλασμού και φροντίδας μικρών παιδιών, ώστε οι μητέρες να μπορούν να συνεχίζουν την καριέρα τους χωρίς να αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στην οικογένεια και τον αθλητισμό. Επιπλέον, το ισχύον νομοσχέδιο από την αμερικανική Βουλή (US Congress) προβλέπει ότι: “ο εργοδότης οφείλει να λάβει απαραίτητα λογικά μέτρα για να διευκολύνει τις έγκυες γυναίκες υπαλλήλους του”». 

Πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια;

 «Ο πραγματικός επίλογος θα μπει όταν η Αθηνά Παπαφωτίου και η κάθε άλλη γυναίκα επαγγελματίας αθλήτρια στη θέση της δεν θα έχει πια τέτοιου είδους (βιο)ηθικά διλήμματα. Θα εννοείται ότι μπορεί να πάρει άδεια μητρότητας με απολαβές καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης και της γέννησης του παιδιού, χωρίς να πρέπει να βιαστεί να επιστρέψει στην εργασία. Και να επιστρέψει όταν είναι έτοιμη, έχοντας τη σιγουριά ότι η θέση της είναι ασφαλής και την περιμένει. Η Αθηνά Παπαφωτίου είναι μια πρόδρομος, μια trailblazer, όπως λέμε, που ανοίγει τον δρόμο για όλες εκείνες που θα ακολουθήσουν. Πρέπει να τη στηρίξουμε και να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας, γιατί το θάρρος της είναι πολύτιμο για την πρόοδο των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, στον αθλητισμό αλλά και γενικότερα.»

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Κωστή Ψιμόπουλου στο Gazzetta ΕΔΩ.

Συμπέρασμα: Είναι ο επαγγελματισμός η λύση; 

Με βάση όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε, είναι εμφανές το κενό που υπάρχει για την προστασία των αθλητριών. Ο δρόμος που έδειξε ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης προς τις επαγγελματικές λίγκες δείχνει ως ο ασφαλέστερος, προκειμένου το ζήτημα να διευθετηθεί. Οι τοποθετήσεις των ομάδων στο Gazzetta δείχνουν πως τα σωματεία είναι έτοιμα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να δώσουν λύσεις το πρόβλημα. 

Από την άλλη, η περίπτωση της FIFA δείχνει ότι οφείλουν και οι διεθνείς Συνομοσπονδίες να εναρμονιστούν με τις διεθνείς συνθήκες εργασίας και παράλληλα να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο, το οποίο να μην αψηφούν οι ομάδες όταν το ζήτημα παύει να είναι θεωρητικό.  Είναι σαφές από τις συνεντεύξεις των αθλητριών πως υπάρχουν σωματεία, τα οποία δεν βλέπουν την εγκυμοσύνη ως πρόβλημα αλλά ως κάτι θετικό για τη ζωή των γυναικών που αγωνίζονται με τα χρώματά τους. Είναι, όμως, επίσης σαφείς οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί. Δεν έχει να κάνει μόνο με τι γίνεται αν μία αθλήτρια μείνει έγκυος, αλλά με το ότι η απουσία πλαισίου καθορίζει τις επιλογές και των τρόπο σκέψης. Ως αποτέλεσμα, η σκέψη και μόνο της εγκυμοσύνης δημιουργεί ένα σταυροδρόμι, το οποίο έχει συνέπειες όχι μόνο στην αθλητική απόδοση, αλλά στη ζωή συνολικά. Αθλήτρια ή μητέρα; Αυτό το σταυροδρόμι οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι να εξαφανίσουν.

Μένει να φανεί στην πράξη, αν όλα προχωρήσουν βάσει πλάνου και το βόλεϊ γυναικών κάνει την αρχή, όπως προανήγγειλε ο κύριος Βρούτσης, για ένα διαφορετικό κεφάλαιο στον αθλητισμό γυναικών στην Ελλάδα…

φωτογραφίες: Intime, Getty Images, shutterstock / σχεδιασμός: Χρήστος Ζωίδης