Lexie Alford: «Μην περιμένεις τη σωστή στιγμή για το ταξίδι. Απλά ξεκίνα»

Όταν άκουσα για πρώτη φορά την ιστορία της Lexie Alford, το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι εντυπωσιάστηκα. Γιατί προφανώς δε μαθαίνεις κάθε μέρα για έναν άνθρωπο που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το «196» μπροστά από τις χώρες που έχει επισκεφθεί φαντάζει τεράστιος αριθμός που σίγουρα βγάζει περισσότερη λογική να έχει περάσει μια ζωή για να καταφέρει κάποιος. Όχι, όμως, η Lexie. Εκείνη χρειάστηκε μόλις 21 χρόνια για να σημειώσει το ρεκόρ του «Νεότερου Ανθρώπου που έχει ταξιδέψει σε όλα τα κυρίαρχα κράτη».

Κι εκεί που λες «Τι άλλο μένει να κάνει μετά από αυτό;», έρχεται τώρα στα 25 της να σου πει ότι είναι καθ' οδόν να σημειώσει νέο ρεκόρ: Να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κάνει τον γύρο του κόσμου με ηλεκτρικό αυτοκίνητο - το αμιγώς ηλεκτρικό Ford Explorer (σ.σ. Αυτό που βλέπεις είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο προ-παραγωγής, αλλά δεν απέχει από αυτό που θα μπορείς να αγοράσεις). Το ταξίδι αντλεί έμπνευση από την Aloha Wanderwell, την πρώτη γυναίκα η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου τη δεκαετία του 1920 μέσα σε ένα βενζινοκίνητο Ford 1918 Model T.

6 ήπειροι - περίπου 30 χώρες - πάνω από 28.000 χιλιόμετρα με ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο & ένα πρότζεκτ που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και έναν χρόνο

Η Lexie ξεκίνησε τον νέο γύρο του κόσμου, «Charge Around The Globe», στις 8 Σεπτεμβρίου από τη Νίκαια της Γαλλίας και, μιας και στον δρόμο της ήταν και η Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να της μιλήσουμε. Γλυκιά, καλοσυνάτη και από την αρχή μέχρι το τέλος μέσα στο χαμόγελο και τη θετική ενέργεια, μας είπε τα πάντα. Τους τρόπους αποταμίευσης όταν ήταν μικρή, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις χώρες που ξεχώρισε και, φυσικά, τη μεγάλη σημασία της νέας πρόκλησης με το all-electric Ford Explorer για το μέλλον όχι μόνο των ταξιδιών αλλά και γενικά της μετακίνησης.

Όταν κάποιος ακούει ότι έχεις πάει σε 196 χώρες, σκέφτεται «Ok, σίγουρα πρέπει να έχει πάρα πολλά λεφτά». Οπότε, πώς το έκανες;

Η ιστορία άρχισε όταν ήμουν ακόμη μικρή. Η μαμά μου είχε ταξιδιωτικό πρακτορείο, οπότε μεγάλωσα ταξιδεύοντας με την οικογένειά μου. Στα 12-13 μου, είχα την ιδέα να πάρω ένα Gap Year (σ.σ. Το χρονικό διάστημα συνήθως μετά το σχολείο και πριν το πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας σπουδαστής κάνει διάλειμμα από τις σπουδές του για να ταξιδέψει, να δουλέψει, να κάνει εθελοντισμό, να μάθει νέες ικανότητες και γενικά να αποκτήσει νέες εμπειρίες). Οπότε, άρχισα να δουλεύω και να αποταμιεύω από πολύ μικρή ηλικία. Άρχισα τη δική μου επιχείρηση, έκανα ασυνήθιστες δουλειές και οτιδήποτε μου επέτρεπε να μαζέψω χρήματα. Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα για το πανεπιστήμιο, στα 18 μου, άρχισα να ταξιδεύω με ένα σακίδιο εδώ στην Ευρώπη. Μπόρεσα να χρησιμοποιήσω τις αποταμιεύσεις μου για να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο και παράλληλα μοιραζόμουν το ταξίδι μου στα social media. Τελικά, εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα η καριέρα μου. Ουσιαστικά, μπόρεσα να χρηματοδοτήσω τα ταξίδια μου χάρη σε δουλειές που έκανα on και offline.

Από περιέργεια, θες να πεις μερικά παραδείγματα από τις «ασυνήθιστες» δουλειές που έκανες;

Ήμουν σοφέρ σε μία εταιρεία, δούλευα στην κατασκευαστική εταιρεία του μπαμπά μου και στο ταξιδιωτικό πρακτορείο της μαμάς μου, ήμουν φωτογράφος αποφοιτήσεων στο σχολείο για μερικά χρόνια... Έκανα πραγματικά οτιδήποτε μου επέτρεπε να μαζέψω όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Σε όλα αυτά τα ταξίδια που έχεις κάνει, ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες;

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ειδικά όσον αφορά στα διαδικαστικά. Για παράδειγμα, το να βγάλεις όλες τις βίζες και γενικά όλα όσα χρειάζονται για να μπορέσεις να πας σε τόσες χώρες. Επίσης, το οικονομικό, γιατί αυτό που δε φαντάζεσαι είναι ότι οι χώρες που δεν έχουν τόση επισκεψιμότητα είναι οι πιο ακριβές για να τις επισκεφτείς, γιατί έχουν τις λιγότερες υποδομές. Επιπλέον, πέρασα συνολικά 7-8 μήνες ταξιδεύοντας μόνη μου και υπήρχαν φορές που γινόταν πολύ μοναχικό όλο αυτό. Παρ’όλο που υπήρχαν πολλές δυσκολίες, πιστεύω ότι όλοι πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή τους να ταξιδέψουν μόνοι. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να φύγεις από την «ασφάλειά» σου, να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δε θα γνώριζες ποτέ. Σου δίνει μία ξεχωριστή αίσθηση αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας στην ικανότητά σου να βρίσκεις τον δρόμο σου στον κόσμο με τον δικό σου τρόπο.

Πώς ήταν για ένα νέο κορίτσι να ταξιδεύει μόνο του;

Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήρθε με τις δικές του δυσκολίες. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες σε σχέση με τους άντρες που ταξιδεύουν μόνοι. Αν και μπορεί να μη μοιάζει τόσο διασκεδαστικό, εγώ είχα δύο «χρυσούς» κανόνες όταν ταξίδευα: Δεν έπινα και δεν έβγαινα μόνη μου το βράδυ. Απλά σηκωνόμουν πολύ νωρίς για να έχω τον μάξιμουμ χρόνο κάθε μέρα. Αν αποφύγεις αυτά τα δύο, πιστεύω μπορείς να αποφύγεις την πλειοψηφία των προβλημάτων όταν ταξιδεύεις μόνος/-η. Αυτά με κράτησαν ασφαλή.

Έχεις πάει σε τόσο καταπληκτικά μέρη. Υπάρχει ένα το οποίο κατά τη γνώμη σου όλοι πρέπει να επισκεφτούν κάποια στιγμή στη ζωή τους;

Είναι τόσο δύσκολο να διαλέξω. Ένα από αυτά συνδέεται με την Ελλάδα, γιατί ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα όταν ταξιδεύω είναι η ιστορία, το να μαθαίνω για όλες τις διαφορετικές ιστορίες σε όλο τον κόσμο. Πάντα υπήρχε μία «ισοπαλία» για μένα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Είναι αστείο γιατί δεν είναι και τόσο μακριά μεταξύ τους. Ο τρόπος που οι ιστορίες έχουν καταφέρει να διατηρηθούν είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Η εμπειρία του να ταξιδεύεις εδώ σε παρασέρνει. Γι’ αυτό και η Ελλάδα είναι μία από τις αγαπημένες μου χώρες. Κι αυτό δεν περιλαμβάνει καν τα πανέμορφα νησιά... Η Αίγυπτος δεν έχει τα πανέμορφα νησιά της Ελλάδας (γέλια). Λατρεύω επίσης την Ινδονησία για κατάδυση. Είμαι ελεύθερη καταδύτρια. Επιπλέον, θα έλεγα τη Βενεζουέλα για τη φυσική της ομορφιά. Μπόρεσα να κάνω πεζοπορία στον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου εκεί. Και την Ισλανδία, γιατί δεν υπάρχει άλλο μέρος που να μοιάζει με αυτήν. 

Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει τον δικό του γύρο του κόσμου;

Απλά να ξεκινήσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν τη «σωστή» στιγμή, τις «σωστές» συνθήκες, έναν άνθρωπο που να θέλει να πάει μαζί τους, πολλά χρήματα. Όμως, το να ταξιδεύεις είναι αρκετά προσιτό ανάλογα με το από πού ξεκινάς. Μπορείς να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις σε μέρη μέσα στη χώρα σου ή στις γειτονικές χώρες και να μην αφήνεις τον φόβο του «τι μπορεί να πάει λάθος αν ταξιδεύω μόνη μου» να σε σταματήσει. Αναφορικά με το οικονομικό, πολύ σημαντικό είναι να βάζεις προτεραιότητα το ταξίδι σε σχέση με το να τρως έξω ή να πηγαίνεις σε πάρτι, κλπ, και να βάζεις στην άκρη όσα περισσότερα μπορείς για να μπορέσεις να έχεις τις εμπειρίες που θες. Πάντα υπάρχει τρόπος. Το θέμα είναι πόσο θέλουμε να τον θέτουμε προτεραιότητα.

Αν μπορούσες να μεταφέρεις τον εαυτό σου πίσω σε ένα από αυτά τα μέρη, σε ποιο θα ήταν και ποια συγκεκριμένη στιγμή θα ήθελες να ξαναζήσεις;

Ναι, ήταν το 2016. Ήμουν 18 ετών, πήρα το σακίδιό μου για να ταξιδέψω στην Ευρώπη και με κάποιον τρόπο βρέθηκα στο Μαρόκο. Άρχισα από την Ουγγαρία, συνέχισα στο Άμστερνταμ, πήγα μέχρι κάτω στην Ιταλία και κατέληξα στο Μαρόκο. Είχα την ευκαιρία να πάω για κάμπινγκ στη μέση της Σαχάρα. Θυμάμαι να στέκομαι στη μέση της ερήμου και να κοιτάω όλα τα αστέρια. Τότε ήταν που είχα την ιδέα να πάω σε κάθε μία χώρα στον κόσμο. Σκέφτηκα ότι υπήρχαν ατελείωτες δυνατότητες και το «τρελό» είναι πως ακόμη σκέφτομαι ότι υπάρχουν. Εξ ου και είμαι τόσο ενθουσιασμένη για αυτό που κάνω τώρα, που θα προκαλέσω τον εαυτό μου και που θα προσπαθήσω να κάνω κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, κάτι που τελικά θα σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ταυτόχρονα, θα δείξει πόσες δυνατότητες υπάρχουν στα ταξίδια με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ποια είναι η τωρινή κατάσταση, κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι θέλουν πολύ να μάθουν.

Πώς νιώθεις που στα 25 σου είσαι έτοιμη να σημειώσεις άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ, αυτή τη φορά με τo Ford Explorer;

Είμαι ενθουσιασμένη που βρίσκομαι ξανά στον δρόμο. Έχει γίνει το φυσικό μου περιβάλλον το να βρίσκομαι στον δρόμο και να κάνω κάτι δύσκολο όπως αυτό, γιατί είμαι ένας πολύ στοχοπροσηλωμένος άνθρωπος, οπότε το να έχω έναν τεράστιο στόχο πάνω στον οποίο δουλεύω όλη τη μέρα είναι η καλύτερη δουλειά που θα μπορούσα να έχω. Ένα κομμάτι μου ξέρει ότι θα υπάρχουν πολλές στιγμές που μπορεί να με αγχώσουν, αλλά, έχω μία τόσο φανταστική ομάδα (της Ford) που με στηρίζει σε αυτό το ταξίδι -κάτι πολύ διαφορετικό από την προηγούμενη φορά-. Η βοήθειά τους τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αυτό που με βοήθησε να ξεκινήσω. Είναι πολύ βοηθητικό να ξέρω ότι είμαστε μαζί σε αυτό και δουλεύουμε για αυτόν τον στόχο.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμιγώς ηλεκτρικού Ford Explorer που το καθιστούν ιδανικό σύμμαχο για το ταξίδι σου;

Το Ford Explorer είναι τέλειο για το ταξίδι. Χρησιμοποιούμε το υπάρχον δίκτυο φόρτισης στην Ευρώπη. Οι φορτίσεις είναι πολύ καλές, όσο ακριβώς πρέπει να είναι. Επίσης, είναι το τέλειο μέγεθος για εμένα. Αρκετά μεγάλο για να χωρέσει όλο τον εξοπλισμό μου και αρκετά μικρό για να μπορεί να ταξιδεύει σε κάθε μικρό ευρωπαϊκό δρόμο. Προσωπικά, λατρεύω και το όνομά του. Το ότι λέγεται «Explorer» το κάνει να μοιάζει γραφτό.

Τι πιστεύεις ότι θα σημαίνει αυτό το ταξίδι για το μέλλον των ταξιδιών αλλά και της καθημερινής μετακίνησης;

Αυτό το ταξίδι έχει βαθύ νόημα σχετικά με την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τεστάρει τα τωρινά δεδομένα για έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης και ενέργειας που είναι πιο βιώσιμος. Υπάρχουν πολλοί ενδοιασμοί όταν πρόκειται να υιοθετήσουμε εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας και ταξιδιών, όπως αυτός. Νιώθω ότι ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του ταξιδιού είναι να δείξουμε τις τωρινές υποδομές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ποιες είναι οι δυσκολίες, αν υπάρχουν κάποια μέρη που παρουσιάζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλα, να τα δείχνουμε όλα από πρώτο χέρι. Και πιστεύω πως, αν εγώ μπορώ να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο μέσα σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τότε ο καθένας μπορεί να ταξιδεύει και να μετακινείται καθημερινά στην Ευρώπη με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.  

Το inspiring μότο: «Μπορώ Να Το Κάνω»

#exploringreinvented

Η μέρα μας με τη Lexie δεν τελείωσε με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η 25χρονη εξερευνήτρια έδωσε το παρών και στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023». Εκεί, με φόντο το εντυπωσιακό Ford Explorer, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων και μοιράστηκε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες για το εγχείρημα.

Για παράδειγμα, εξήγησε πως η ίδια δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία με ηλεκτρικά αυτοκίνητα -άλλωστε, στο Miami οδηγεί μηχανή- και πως μόλις σε μερικές εβδομάδες έχει μάθει πολλά, δείχνοντας πόσο εύκολο είναι για τον καθένα να υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο μετακίνησης. Επιπλέον, σημείωσε πως στο μυαλό της η Αφρική, το επόμενο μέρος που θα επισκεφθεί, θα είναι o δυσκολότερος προορισμός λόγω υποδομών (σ.σ. Και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε τι θα συμβεί).

Μαζί της ήταν φυσικά ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς, κ. Νοταράς, ο οποίος «άνοιξε» και συντόνισε το event στο περίπτερο της Ford, επισημαίνοντας πως το ταξίδι με το ολοκαίνουργιο Ford Explorer θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα ταξίδια.

«Τα ταξίδια φαίνονται περίεργα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ή έτσι πιστεύουμε μέχρι τώρα. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι δεν ισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς, κ. Νοταράς, και η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς, κ. Νοταράς, και η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Item 1 of 3

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς, κ. Νοταράς, και η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Ο πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford Motor Ελλάς, κ. Νοταράς, και η Lexie Alford στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση - Electromobility 2023»

Το «Charge Around The Globe» δεν είναι «άλλο ένα ρεκόρ» που φιλοδοξεί να γραφτεί στη μεγάλη λίστα των Guinness World Records από τη Lexie Alford. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που, με την επίτευξή του, θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα αποδείξει ότι ένα EV είναι απόλυτα ικανό να ταξιδέψει μαζί μας και, αφού θα μπορεί να κάνει κάτι τόσο απαιτητικό, σημαίνει πως η καθημερινή μετακίνηση, ειδικά εντός υποδομών Ευρώπης, είναι «παιχνιδάκι». Κατά συνέπεια, αν όλο και περισσότεροι οδηγοί αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτό θα μειώσει αισθητά την ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική ρύπανση και θα συμβάλλει σημαντικά στη βιωσιμότητα και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Και όλα αυτά, με χαμηλότερο κόστος μετακίνησης!

Παρακολούθησε το ταξίδι της Lexie Alford (και φαντάσου τα δικά σου συναρπαστικά ταξίδια με το Ford Explorer) αναζητώντας το #ChargeAroundTheGlobe, ακολουθώντας τα κοινωνικά κανάλια @lexielimitless @fordnewseurope @fordgreece όπου γίνονται τακτικές ενημερώσεις, ή μένοντας συντονισμένος στην ιστοσελίδα της Ford.