Γιατί το λουκάνικο είναι ο βασιλιάς της Τσικνοπέμπτης

Η φετινή Τσικνοπέμπτη βρίσκεται μόλις μερικές ώρες μακριά και σχεδόν «μυρίζουμε» την τσίκνα της ψησταριάς! Το λουκάνικο, όμως, θα είναι σίγουρα αυτό που όλοι θα «τιμήσουν», εξαφανίζοντάς το από το τραπέζι.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό για τους λάτρεις του λουκάνικου, ώστε να απογειωθεί η Τσικνοπέμπτη. Έμπνευσή μας: τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακά Λουκάνικα Μουτεβελής χωρίς γλουτένη που φτιάχνονται με διαλεκτά κομμάτια φρέσκου χοιρινού, μοσχαρίσιου και πρόβειου κρέατος.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα-βήμα πώς θα ψήσουμε τέλεια τα λουκάνικα αλλά και πώς θα απογειώσουμε τη γεύση τους!

TIPS ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

  1. Πρόσεχε τη θερμοκρασία: Το λουκάνικο δε θέλει πολύ υψηλή φωτιά. Για να ψηθεί σωστά, πρέπει να έχεις υπομονή και να το αφήσεις σε χαμηλή φωτιά, ώστε να σιγομαγειρευτεί μέχρι το εσωτερικό του. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χυμοί του θα βράσουν κατευθείαν, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν έξω από το λουκάνικο, ανοίγοντας, παράλληλα, το κρέας.
  2. Δεν κόβουμε - Δεν χαράζουμε: Μπορεί με αυτό τον τρόπο τα λουκάνικα να ψήνονται πιο γρήγορα, αλλά θα καταλήξουν να στεγνώσουν χωρίς να έχουμε το επιθυμητό ζουμερό εσωτερικό που μας «σκάει» στο στόμα.
  3. Μην το πιρουνίζεις: Είναι λογικό να έχεις το άγχος του αν είναι έτοιμο το λουκάνικο, όμως, με το να εισχωρείς συνεχώς το πιρούνι, δεν καταφέρνεις τίποτα πέρα από το να καταλήξεις με ένα στεγνό κρέας. Το περίβλημα του λουκάνικου λειτουργεί ως ένα προστατευτικό για το εσωτερικό, για να κρατήσει όλη την υγρασία, εξ ου και πρέπει να παραμείνει ανέπαφο. Όταν «σκάσει» το περίβλημα, αυτό είναι το σύνθημα για να περάσει στην πιατέλα!
  4. Το μυστικό είναι στο γύρισμα: Για να έχεις ένα ζουμερό και ομοιόμορφα μαγειρεμένο λουκάνικο, γύρνα το τακτικά. Προσοχή, όμως, χωρίς να το τραυματίζεις.
  5. Δώσε χώρο να «αναπνεύσει»: Μη γεμίζεις τη σχάρα με λουκάνικα (ή γενικά κρέατα) σε σημείο που να μην υπάρχει χώρος να αναπνεύσουν. Το κάθε κομμάτι χρειάζεται τον χώρο του για να ψηθεί σωστά. Ένας γενικός κανόνας είναι να μην ξεπερνάς το 60% της επιφάνειας που έχεις διαθέσιμη.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ

Φυσικά, τα λουκάνικα που θα διαλέξεις, η ποιότητα του κρέατος και της παρασκευής τους, θα κάνουν τη διαφορά. Τα λουκάνικα Μουτεβελής, για παράδειγμα, ακολουθούν κατά γράμμα τις παραδοσιακές συνταγές των παππούδων της Καλαμάτας από το 1970 επιλέγοντας κορυφαίας ποιότητας πρώτες ύλες, 100% φυσικά μυρωδικά και μπαχαρικά, εκλεκτό κόκκινο κρασί και φρέσκα υλικά, όπως πορτοκάλι και πράσο. Τα λουκάνικα έπειτα ωριμάζουν καπνισμένα με ξύλο οξιάς, με αποτέλεσμα να φτάνει στο τραπέζι η νοστιμιά ενός αυθεντικού σπιτικού λουκάνικου.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Και μόνο στη σκέψη της Τσικνοπέμπτης, μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα σχηματίζεται στο μυαλό μας και αυτή δεν είναι άλλη από ένα μεγάλο τραπέζι με οικεία πρόσωπα που μιλούν και γελούν, την ώρα που τα πιρούνια βρίσκονται στον αέρα για να δουν τι να πρωτοτσιμπήσουν. Γιατί αυτό θέλουν όλοι. Μία ποικιλία μπροστά τους, με κάθε μπουκιά να είναι πιο απολαυστική από την άλλη, αναπτύσσοντας θεωρίες περί ζωής και καθημερινότητας. Τέτοια κοινωνικότητα είναι που συνοδεύει το λουκάνικο. Με τη ζουμερή του υπόσταση, τους καλεί όλους γύρω του. Τους «φωνάζει» να συγκεντρωθούν για να απολαύσουν τη μοναδική του γεύση, δημιουργώντας υπέροχες αναμνήσεις που ξεπερνούν το γαστριμαργικό του ταξίδι.

ΠΟΙΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Για τον παραδοσιακό

Τα Λουκάνικα με πράσο είναι συνδυασμένα με την οικογένεια και την θαλπωρή που τη συνοδεύει. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει και η συνταγή του Μουτεβελή μέσα από τα διαλεχτά της αρώματα και την παραδοσιακή συνταγή Θεσσαλίας από τα χωριά των Αγράφων.

Για τον ψαγμένο

Στην περίπτωση που ψάχνεις το τέλειο «πάντρεμα» μαμαδίστικων γεύσεων, τα a la… ελληνικά Χειροποίητα Λουκάνικα με πικάντικη βαρελίσια φέτα (Π.Ο.Π.), φρεσκοτριμμένη ρίγανη και λιαστή τομάτα Κυπαρισσίας πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν στην ψησταριά σου.

Για τον μερακλή

Αν είσαι από αυτούς που εκτιμούν τη μεστή γεύση και ψάχνουν αυτό το κάτι παραπάνω στις επιλογές τους, τα Λουκάνικα μερακλίδικα καυτερά με πέντε είδη από καυτές ποικιλίες πιπεριού μαζί με μία δόση καυτερής κόκκινης πιπεριάς θα είναι η πραγματοποίηση των πιο λαχταριστών γευστικών σου ονείρων.

Για τον εξερευνητή

Σου αρέσει να δοκιμάζεις διαρκώς νέες γεύσεις; Τότε, τα Λουκάνικα με φιστίκι Αιγίνης είναι η νέα συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Μία διαφορετική εκδοχή του λουκάνικου που δε θα χορταίνεις.

Για τον «Πολίτη»

Για εσένα που «ταξιδεύεις» με τις γεύσεις από την Πόλη, τα Κοζάκικα Λουκάνικα με πάπρικα θα γίνουν ο αγαπημένος σου μεζές, για την Τσικνοπέμπτη αλλά και για όλον τον χρόνο.

Για τον ρομαντικό

Τα εσπεριδοειδή έχουν πάντα κάτι ρομαντικό στη γεύση και στο άρωμα και, αν ξέρεις για τι ακριβώς μιλάμε, τότε τα Λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι έχουν φτιαχτεί για εσένα.

ΟΙ ΣΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Τα λουκάνικα έχουν από μόνα τους μια ιδιαίτερα λαχταριστή γεύση, τέτοια που εύκολα κατατάσσουμε στην κατηγορία «κόλαση». Ωστόσο, το να βουτάμε την κάθε μπουκιά σε μία πεντανόστιμη σος έχει κι αυτό τη δική του τελετουργία. Σου προτείνουμε, λοιπόν, τις 3 σος που θα ταιριάξουν άψογα με το αγαπημένο σου λουκάνικο.

Σος μέλι-μουστάρδα: Μπορείς να τη φτιάξεις πανεύκολα αναμειγνύοντας μέλι, μουστάρδα, μαγιονέζα και λίγο λευκό ξίδι. «Παίξε» με τις ποσότητες ανάλογα με το πόσο γλυκό, ξινό ή πικάντικο θες να είναι το αποτέλεσμα.

Σος γιαούρτι: Αν στο παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι προσθέσεις μερικά μπαχαρικά, όπως κύμινο ή / και πάπρικα, μαζί με λίγο σκόρδο, λεμόνι και ελαιόλαδο, έχεις στα χέρια σου την πιο δροσερή και νόστιμη σος για λουκάνικο.

Σος μπίρας: Για τη σος μπίρας, χρειάζεσαι, πέρα από μπίρα, λίγη μουστάρδα, λίγη μαγιονέζα, λίγη κέτσαπ και 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη. Τώρα, αν σου βρίσκεται και λίγη σόγια, μπορείς να την προσθέσεις για έξτρα αλμύρα.

Τώρα είσαι πανέτοιμος να απολαύσεις τα πιο νόστιμα, αρωματικά και ζουμερά λουκάνικα την Τσικνοπέμπτη, με υπογραφή Μουτεβελής, φυσικά.

Καλή όρεξη!

Λουκάνικα Μουτεβελής: Facebook, Instagram, Twitter.