Το πρώτο μου γήπεδο μπάσκετ

Οι δημοσιογράφοι του Gazzetta θυμούνται την πρώτη φορά που ακούμπησαν την πορτοκαλί μπάλα ως παιδιά

silhouette photo of basketball system

Λένε πως η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με την πρώτη φορά που ασχολείσαι με το αγαπημένο σου άθλημα.

Ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να γίνεις επαγγελματίας, δεν την ξεχνάς.

Το 2on2 StreetBall - Bring Your Bro διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την UPGR8 και το GiANT Heart, την πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας της Novibet, και μας γυρίζει πίσω στο χρόνο.

Σε εκείνες τα αθώες και ανέμελες στιγμές που, παιδιά ακόμα, παίρναμε τους φίλους μας και πηγαίναμε στο γηπεδάκι της γειτονιάς μαζί με την πορτοκαλί μπάλα, για να ρίξουμε τα πρώτα μας «άγουρα» σουτ και να κάνουμε τα πρώτα μας «σκληρά» φάουλ.

Η πόρτα του χρονοντούλαπου άνοιξε και οι αναμνήσεις ξύπνησαν...

Reid Moore

Reid Moore

Ατελείωτο μπάσκετ σε Πατήσια και Ριζούπολη

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Η πρώτη μου μπασκέτα δεν ήξερα... ακριβώς τι ήταν. Αλήθεια! Στο δημοτικό σχολείο που πήγαινα στην Κυψέλη, είχαμε έναν στύλο μέσα στο μέση του προαυλίου και είχε από ένα ταμπλό σε κάθε πλευρά. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν ξύλινο. Δεν θυμάμαι να το είχαμε χρησιμοποιήσει για κάτι το οποίο - αργότερα - μάθαμε ότι το λένε μπάσκετ.

Ποδόσφαιρο στα στενάκια και στην Αλεπότρυπα και... άγιος ο Θεός! Στα 12 μου (το 1978 χοντρικά) έπρεπε να μετακομίσουμε στο τέρμα Πατησίων, στην Αγία Βαρβάρα και να μπω στον υπέροχο κόσμο της καλαθόσφαιρας. Οπότε, θυμάμαι τις αγαπημένες μου μπασκέτες στο άλσος Προμπονά με τα ηρωικά (αίμα και άμμος!) μονά στο διάλειμμα, των οποίων ο συμπαίκτης ή αντίπαλος Γιώργος Μητσικώστας - μετά έγινε διάσημος και «φουσκώναμε» κι εμείς που τον γνωρίζαμε - μας έκανε πλάκες και μιμήσεις.

Όπως και τις ομηρικές μάχες τις Δευτέρες, αλλά κυρίως τις Τετάρτες και Παρασκευές, στα ανοιχτά της Λεοντείου, μέχρι να πέσει το σκοτάδι και να μη βλέπουμε την... τύφλα μας. Ήταν τότε, που, αν τύχαινε να μπεις στο κλειστό του Σπόρτιγκ, ήταν σαν να έμπαινες στον Παράδεισο και έμενες έκθαμβος και μόνο που έβλεπες παρκέ και στέγη! Αυτές οι μπασκέτες σε Πατήσια και Ριζούπολη με έκαναν να λατρέψω το μπάσκετ, να κολλήσω, να διαλύσω τα πόδια μου και να είμαι πάντα ερωτευμένος μαζί του.

Στο «ζιγκ ζαγκ» στο Χολαργό

Κωνσταντίνος Μελάγιες

Η πρώτη μου μπασκέτα ήταν φανταστική. Στην κυριολεξία. Κάποιο σημάδι σε έναν τοίχο αρχικά και λίγο μετά ένα κουρτινόξυλο που βόλευε, γιατί απλά είχε το κενό να πέσει το μικρό μπαλάκι κάτω.

Επί της ουσίας - και σοβαρολογώντας πλέον - η πρώτη μου κανονική μπασκέτα ήταν στον Χολαργό. Στο «ζιγκ ζαγκ», όπως το λέγαμε εξαιτίας του σχήματος του δρόμου. Εκεί ξημεροβραδιαζόμουν, αυτά τα κάγκελα πηδάγαμε, όταν φτάναμε ώρα κοινής ησυχίας και η πόρτα ήταν ακόμη κλειδωμένη. Η κ. Ελένη και ο κ. Παύλος από απέναντι ποτέ δεν παραπονέθηκαν. Παιδιά ήμασταν.

Το γηπεδάκι ήταν μέσα σε μία παιδική χαρά, η οποία λειτουργούσε ως προέκταση του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος». Πεύκα γύρω γύρω, δύο πολύ μικρά αποδυτήρια, ένα δωματιάκι για τον φύλακα και μία βρύση με νερό.

Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο νοσταλγώ εκείνες τις εποχές. Όταν περνάω από εκεί πάντα θα θυμηθώ.... Μία ιστορία, ένα καλάθι, ένα πέσιμο. Επίσης, σίγουρα θα αναφέρω σε κάποιον περήφανα «να εδώ ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ!».

Το γηπεδάκι παραμένει στη θέση του. Πριν λίγα χρόνια οι μπασκέτες είχαν τον ρόλο του δοκαριού για παρέες που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Εδώ και λίγο καιρό ο χτύπος της μπάλας του μπάσκετ ακούγεται ξανά και είναι ωραίος.

Περιμένοντας με αγωνία τα ανακαινισμένα γηπεδάκια της ΓΑΔΑ

Γιώργος Μυλωνάς

Το φθινόπωρο του 1994 γράφτηκα για πρώτη φορά μπάσκετ. Βέβαια, το «γράφτηκα» είναι λίγο σχετικό, αφού δεν γράφτηκα σε κάποια ομάδα, αλλά στον κύριο Κώστα - έναν γυμναστή με ειδίκευση στο μπάσκετ - ο οποίος παρέδιδε μαθήματα καλαθοσφαίρισης, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, στα γηπεδάκια της ΓΑΔΑ, δίπλα στο Μετρό Αμπελοκήπων.

Ίσως είχα πιάσει μπάλα με «σπυριά» και πριν γραφτώ στον κύριο Κώστα, ωστόσο τότε έμαθα πώς να μην κάνω βήματα, πώς να μην κάνω διπλή ντρίμπλα και πώς να κάνω τα πρώτα μου lay ups. Οι προπονήσεις γίνονταν Σάββατο και Κυριακή πρωί, ωστόσο σύντομα κατέληξα να ξημεροβραδιάζομαι στα γηπεδάκια της ΓΑΔΑ, αφού εκείνη την περίοδο ήταν στα ντουζένια του ο Ρέτζι Μίλερ και είχα πειστεί πως με μπόλικη προπόνηση θα του έμοιαζα!

Τα γηπεδάκια, όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν ανοιχτά όλη μέρα, ωστόσο είχαμε ανοίξει την προβλεπόμενη τρύπα στο σύρμα, ώστε να μπορούμε να μπαίνουμε ανά πάσα στιγμή για να παίξουμε ένα μονάκι ή ένα ρολόι.

Έχω να βρεθώ χρόνια στα γηπεδάκια της ΓΑΔΑ. Το Σαββατοκύριακο (23 και 24/7) θα επιστρέψω, για να παρακολουθήσω από κοντά το 1ο τουρνουά 2on2 Streetball – Bring Your Bro στην Ελλάδα και για να δω αν... μπαλώθηκε η τρύπα στο σύρμα!

Ο Γκάλης «έδωσε» τέλος στα γάντια

Αντώνης Καλκαβούρας

Η πρώτη φορά δεν ξεχνιέται. Έστω κι αν πάνε σχεδόν 36 χρόνια από τότε. Ήταν Ιούλιος του 1986 και μέχρι τότε, ο υπογράφων, ήταν ένας επίδοξος τερματοφύλακας! Ώσπου κάθισε να δει την Εθνική ανδρών και μαγεύτηκε από το σκοράρισμα του Γκάλη! Θυμάμαι ότι ήταν απόγευμα, βρισκόμουν σε παιδική κατασκήνωση και ο Νικ είχε καταγράψει το ατομικό του ρεκόρ στο σκοράρισμα, με τους 53 πόντους που πέτυχε κόντρα στον Παναμά!

Αυτό ήταν! Με το που τελείωσε το ματς, ένιωσα σαν να «ερωτεύθηκα» κεραυνοβόλα το μπάσκετ, πέταξα τα γάντια του γκολκίπερ και από την επομένη γράφτηκα στις δραστηριότητες της πορτοκαλί μπάλας. Ακριβώς, λόγω της παραπάνω ανάμνησης, θυμάμαι σχεδόν κάθε λεπτομέρεια του γηπέδου της κατασκήνωσης "Golden Horse" στο Πολυδένδρι Αττικής, όπου μπίστηξα για πρώτη φορά την «σπυριάρα», έκανα τα πρώτα μου σουτάκια και αισθάνθηκα την χαρά του «παρθενικού» εύστοχου καλαθιού.

Τότε, βέβαια, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το μπάσκετ θα εξελισσόταν στο περιβάλλον της καθημερινής μου ενασχόλησης και του επαγγελματικού μου προσανατολισμού...

Μπάσκετ - Σαραβάκος, σημειώσατε «1»

Γιώργος Κούβαρης

Πρέπει να γυρίσω το χρόνο πολύ πίσω, στο μακρινό 1988. Τότε, που όλη η Ελλάδα ζούσε την «παράνοια» που είχε αφήσει η κατάκτηση του Eurobasket από την Εθνική Ελλάδας έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε, που όλοι οι πιτσιρικάδες της γενιάς μου κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν με μια μπάλα μπάσκετ αγκαλιά και έβλεπαν στα όνειρα τους να κάνουν σπασίματα μέσης, όπως ο Νίκος Γκάλης ή να ευστοχούν σε τρίποντα, όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου.

Λίγο πολύ, κάπως έτσι μπήκε το μπάσκετ και στο δικό μου DNA. Ναι, μεν, άκουγα και παρακολουθούσα, αλλά εκείνα τα χρόνια ο Σαραβάκος με είχε βγάλει στις αλάνες, για να παίζω ποδόσφαιρο, όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα παιδιά της εποχής μου. Ασχέτως αν δεν έβρισκα την (ποδοσφαιρική) μπάλα ούτε με τα... τσαρούχια. Την προσπάθειά μου, πάντως, την έκανα. Αυτό μετράει!

Ίσως και για αυτό, σε συνδυασμό πάντα με τα όσα είχαν προηγηθεί στο Eurobasket, αγκάλιασα μία και καλή την πορτοκαλί μπάλα. Τα πρώτα πρώτα σουτ έγιναν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών το καλοκαίρι του '87 στο ανοικτό που υπήρχε ακριβώς κάτω από το εξοχικό μου στη Νότιο Εύβοια. Εκεί κατάλαβα ότι το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να παίζω μπάσκετ από το πρωί έως το βράδυ. Και αυτή η αγάπη που είχε δημιουργηθεί εξελίχθηκε τον αμέσως επόμενο χειμώνα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Τούφα Χαλανδρίου.

Το γηπεδάκι στη διασταύρωση Ολύμπου και Μεταμορφώσεως, όπως και το γηπεδακι στην οδό Ιωαννίνων, ήταν αυτά όπου ο Φ.Ο.Τ. (Φιλαθλητικός Όμιλος Τούφας Χαλανδρίου), δηλαδή η ομάδα που πρωτοεπαιξα, κάνοντας τα πρώτα μπασκετικά μου βήματα, πραγματοποίησε εκείνη τη περίοδο προπονήσεις.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχασα χρόνο και αμέσως γράφτηκα στην ομάδα της τότε γειτονιάς μου. Σε ηλικία 11 ετών έμαθα σε αυτά τα γήπεδα τα βασικά του μπάσκετ, εκεί έκανα τα πρώτα μου σουτ, εκεί υπάρχουν οι πρώτες μπασκετικές αναμνήσεις της ζωής μου.

Όταν κάναμε προπονήσεις με την ομάδα η χαρά ήταν διάχυτη, γιατί τοποθετούσαν και τα διχτάκια, τα οποία τόσο πολύ μας έλειπαν! Όλες τις άλλες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να βρούμε στόχο υπό το βλέμμα (όπως θα δείτε και στην φωτογραφία) των... Slayer. (Ναι, είμαι αυτός μέσα στον κύκλο πριν από μία προπόνηση κάπου την άνοιξη του 1988!).

Η πρώτη μου μπασκέτα και παντοτινή

Κάτια Πετροπούλου

Μία ήταν η υπέρτατη μπασκέτα, για όσους κατοικούσαν (ή κατοικούν) σε Παγκράτι, Βύρωνα και... περίχωρα. Αυτή του «Παλαί ντε Προφήτης». Κοινώς, αυτή στο ανοιχτό γήπεδο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, του δικού μας... αμερικανικού streetball court. Εκεί, όπου μαζεύονταν παίκτες από την ιστορική ομάδα της περιοχής μέχρι τα παιδιά και τους εφήβους που ήθελαν να μοιάσουν στους αγαπημένες τους παίκτες.

Εκεί έκανα κι εγώ δειλά - δειλά τα βηματάκια μου στο μπάσκετ μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς. Δίναμε ραντεβού καθημερινά τα απογεύματα και φεύγαμε όταν πια νύχτωνε, ανανεώνοντας (χωρίς να χρειαστεί καν να το πούμε) το ραντεβού μας για την επομένη. Ξέραμε απλά ότι θα βρεθούμε εκεί.

Photo credits: Thomas Kiritsis/basketblog.gr

Photo credits: Thomas Kiritsis/basketblog.gr

Αν δεν παίζαμε μπάσκετ (κάνοντας φυσικά παράπονα στον «άτυχο» που βρισκόταν στο ρόλο του διαιτητή) ή το πολυαγαπημένο ρολόι, καθόμασταν στα παγκάκια και παρακολουθούσαμε τους μεγαλύτερους (κλαιγόμασταν και λίγο για να παίξουμε μαζί τους) ή κατεβαίναμε τα σκαλάκια που κατέληγαν στην παιδική χαρά και περνούσαμε λίγη ώρα εκεί. Αν, δε, βρίσκαμε την συρμάτινη πόρτα του γηπέδου κλειστή, δεν διστάζαμε ακόμα και να σκαρφαλώσουμε τα κάγκελα, για να μπούμε μέσα με μια μπάλα (μέχρι εκεί έφτανε η «αλητεία» μας).

Αυτό το ρετρό γήπεδο με κάνει πάντα να γυρνάω πίσω στο χρόνο και να θυμάμαι τις φορές που «έφαγα» μούτρα και γόνατα, τρέχοντας στην αγκαλιά της μαμάς μου με κλάματα, τα γέλια και τις γκρίνιες με τους φίλους, τον θαυμασμό για τους μεγαλύτερους που ήξεραν «πραγματικό» μπάσκετ. Μια τελείως άλλη εποχή, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Πλέον, στα ανακαινισμένα γήπεδα που τα κοσμεί το επιβλητικό graffiti "fight for your dreams", αυτή η μπασκέτα φιλοξενεί κάθε τόσο τις μοναξιές μου, τα άγχη μου και τα (άστοχα) τρίποντά μου (shrugging emoji).

Στης Φιλαδέλφειας τα μέρη

Γιάννης Σταυρουλάκης

Δυο γήπεδα μπάσκετ, το ένα μικρότερο με πιο χαμηλές μπασκέτες, πάνω στη Δεκελείας και δίπλα στο Άλσος της Νέα Φιλαδέλφειας, στην είσοδο του Κένταυρου που λέγαμε παλιά...

Το πρώτο γήπεδο, το κανονικό είναι αυτό που συναντάς με το που μπαίνεις στον χώρο, ακριβώς μπροστά στη στάση του θρυλικού Β8 (νυν 609), με το καλύτερο στεφάνι και διχτάκι. Εκεί ακριβώς παλεύαμε πιτσιρικάδες να βρούμε μια θέση να χωρέσουμε κι εμείς. Με το που λήξει το ματς ρωτάς «τελειώσατε;», όμως, πολλές φορές δεν παίρνεις καν απάντηση αφού η ρεβάνς... εννοείται!

Ακόμα και σήμερα παραμένουν τα γήπεδα που έχουν την περισσότερη ζωή στα Φιλαδέλφεια (που λένε οι… παλιοί Φιλαδελφειώτες), τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, ενώ το καλοκαίρι γίνεται το έλα-να-δεις! Τα τελευταία 2-3 χρόνια, μάλιστα, ο χώρος «γέμισε» με το τρομερό graffiti του Μάικλ Τζόρνταν, που πάτησε πάνω στο παλαιότερο, στο μικρό κτίριο των Προσκόπων, που βρίσκεται δίπλα από το μικρό γήπεδο.

Είναι τα δυο γήπεδα που βλέπω κάθε μέρα κατεβαίνοντας στην Πλατεία Πατριάρχου, που περνώ με το αυτοκίνητο κάποιο απόγευμα και βλέπω τα ίδια πρόσωπα κάθε φορά, που λέω από μέσα μου «θα έλθω κάποια στιγμή, θα έλθω σε κάποιο ρεπό»...
Αλλά συνήθως καταλήγω αλλού…

Στη Μιχαλακοπούλου και στην Παιδική

Μιχάλης Γκιουλένογλου

Το γήπεδο υπάρχει ακόμα. Δεν είναι όπως παλιά. Δεν μπορεί να είναι όπως παλιά. Εκεί στη Μιχαλακοπούλου. Σε ένα σχεδόν διάσημο σημείο της Αθήνας. Πίσω από το ξενοδοχείο Χίλτον. Μία μπασκετική όαση, ανάμεσα σε μπόλικο τσιμέντο.

Όποτε με βγάζει ο δρόμος και βλέπω αυτό το παλιό γήπεδο, πάντα σχηματίζεται ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Και η ανάγκη να μπω μέσα. Δεν το έχω κάνει ακόμα. Ίσως γιατί θέλω να διατηρήσω τις παλιές αναμνήσεις. Το σίγουρο... μονό, αν πήγαινες εκεί στις 5 το απόγευμα.

Οι ίδιες φάτσες. Οι ίδιοι αντίπαλοι. Και η μάχη μέχρι τα 21. Κάπου στην αρχή της δεκαετίας του '90 (ναι, είμαι και εγώ ένα από τα «παιδιά» του ανυπέρβλητου Νίκου Γκάλη) το γήπεδο έμοιαζε με την τελειοποίηση του globalisation. Παιδιά από την Αφρική, προτού μάθουμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, πιτσιρικάδες από τις Φιλιππίνες, οι οποίοι φρόντιζαν να φέρνουν μπόλικο (μπασκετικό) ξύλο σε κάθε μονό.

Και όλοι μαζί με ένα σκοπό. Τη νίκη. Για να συνεχίσουμε να παίζουμε, για ένα (κερδισμένο) στοίχημα. Για την πλάκα μας. Μοναδική έγνοια μας ήταν να μπορούμε να ανάψουμε τα φώτα όταν σκοτεινιάσει, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Λίγο μετά, η Μιχαλακοπούλου ήταν... ντεμοντέ. Το νέο γήπεδο κάπου στο Παγκράτι, η Παιδική, απέναντι από ένα άλλο ξενοδοχείο, το Κάραβελ, ήταν η νέα ανάγκη. Το μοτίβο ήταν το ίδιο. Όποιος είναι εκεί τη σωστή ώρα, έπαιζε. Εκεί ζήσαμε την απογοήτευση. Την... κατάληψη του γηπέδου από την ομάδα του Παγκρατίου για προπονήσεις. Και εμείς στο δικό μας στέκι, στην απ' έξω.

Μία ημέρα μαζευτήκαμε όλοι εκεί. Και παίξαμε ένα τελευταίο μονό. Χωρίς να το γνωρίζουμε. Τόσο απλά. Τόσο κυνικά...

Όταν με έψαχνε η μάνα μου μετά το σχολείο

Νίκος Καρφής

Μεγαλώνοντας στον... παράδεισο του Καρπενησίου, εκείνα τα χρόνια ήταν τα πιο ωραία. Τότε, που πήγαινα δημοτικό και μόλις τέλειωνα το σχολείο, έμενα στον χώρο για να παίξω ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τους φίλους μου.

Ακόμα θυμάμαι να με ψάχνει η μάνα μου, γιατί πολλές φορές γύριζα σπίτι απόγευμα ή και βράδυ!

Μπορεί το ποδόσφαιρο να ήταν πιο πάνω από το μπάσκετ στις προτιμήσεις μας μετά το τέλος των μαθημάτων, ωστόσο αρκετές φορές παίζαμε μονάκια και... 31 μαζί με τους υπόλοιπους «τρελούς», που ξεχνούσαν να γυρίσουν σπίτι τους. Στο τσιμεντένιο, λοιπόν, γηπεδάκι του 3ου δημοτικού σχολείου στο Καρπενήσι, έχω περάσει πολύ όμορφες στιγμές και με χτυπημένα γόνατα, γιατί από τότε βουτούσαμε σε κάθε μπάλα και οι μάχες ήταν... επικές.

Εκείνες τις ωραίες εποχές, που τα παιδιά ήταν στις αλάνες, στα γήπεδα, στις παιδικές χαρές από τη στιγμή που τελείωναν το σχολείο μέχρι το βράδυ και όχι συνέχεια μπροστά στο κινητό τους, στο laptop, στον υπολογιστή και γενικά μπροστά από μια οθόνη.

Τα ανέμελα, λοιπόν, εκείνα χρόνια στον... Ξηριά, όπως λεγόταν η περιοχή που βρισκόταν το δημοτικό σχολείο και τα τσιμεντένια και χωμάτινα γήπεδα του (είχε χώμα και ένα μονόζυγο, το οποίο το κάναμε τέρμα και παίζαμε ποδόσφαιρο), είναι εκ των πιο γλυκών αναμνήσεων της ζωής μου, αφού πλέον τώρα το κτίριο και οι εγκαταστάσεις του έχουν εκσυγχρονιστεί και υπάρχουν όλες οι ανέσεις για τα παιδιά (ζηλεύω λιγάκι).

Το μπάσκετ και τα μονάκια του, το ξύλο, τους τσακωμούς, τις χαρές, τους πανηγυρισμούς και όλες τις ξεχωριστές στιγμές στο γήπεδο αυτό με τον Βαγγέλη, τον Λάμπρο, τον Κώστα, τον Χάρη, τον Γιώργο, τον Βασίλη, τον Δημήτρη (ας με συγχωρήσουν οι υπόλοιποι που ξεχνάω) είναι δύσκολο να τις ξεχάσω. Αυτά τα χρόνια της αθωότητας, της ανεμελιάς, του έρωτα με τον αθλητισμό.

Όλη μέρα ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο τσιμέντο, γιατί έτσι ήταν πιο ωραία, πιο αληθινά και είχε περισσότερη πλάκα. Μπορεί να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά δεν γίνεται να ξεχάσεις τον τόπο που έβαλες το πρώτο σου καλάθι!

Στα χνάρια του Giannis #not

Γιάννης Μπαϊρακτάρης

Πολύ πριν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει τα πρώτα του καρφώματα στο γηπεδάκι του Τρίτωνα στα Σεπόλια, ένας άλλος Γιάννης (ο γράφων) είχε δοκιμάσει (χωρίς τύχη) να ρίξει μερικά σουτάκια στις ίδιες μπασκέτες.

Για ένα παιδί που έχει μεγαλώσει στα δυτικά προάστια, στα σύνορα μεταξύ Περιστερίου και Σεπολίων, και με τους περισσότερους συμμαθητές να μένουν στην άλλη πλευρά της «Γέφυρας», το ανοικτό γήπεδο του Τρίτωνα Σεπολίων λειτουργούσε ως μέρος συνάντησης. Για συζητήσεις, άραγμα και φυσικά μπασκετάκι.

Αν και δύσκολα το έβρισκες άδειο, υπήρχαν συγκεκριμένες μέρες και ώρες (ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) που μπορούσες να το απολαύσεις μαζί με την παρέα σου. Μέχρι που έσκαγαν μύτη οι μεγαλύτεροι και τελικά απλά καθόμασταν και τους παρακολουθούσαμε.

Μπορεί να μην ήμουν ο καλύτερος, αλλά τουλάχιστον ένα στα δέκα σουτ έμπαινε. Το λες και επιτυχία. Πάλι καλά που μετά ήρθε η οικογένεια Αντετοκούνμπο και μας έμαθε τι σημαίνει καλάθι.