Φάκελος Super League Interwetten
Όσα έγιναν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια της Super League Interwetten σε… δύο δόσεις και πλέον είμαστε εν αναμονή της έναρξης των play offs και των play out, καθώς αύριο (9/3) θα γίνει η κλήρωση και θα ξέρουμε την ημερομηνία της σέντρας των μίνι πρωταθλημάτων που ακολουθούν.
Και λέμε σε… δύο δόσεις γιατί το τελευταίο «εισιτήριο» της εξάδας άλλαξε ισάριθμες φορές κάτοχο σε διάρκεια περίπου 36 ωρών, αφού μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Κυριακής ο ΟΦΗ μπήκε στα play offs όμως σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα δικαιώθηκε στην έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης που του αφαίρεσε 5 βαθμούς, οι πόντοι του επεστράφησαν και αυτόματα μπήκε εκείνος στα play offs και οι Κρητικοί έμειναν εκτός νυμφώνας και θα συνεχίσουν στα play out.
H βαθμολογία της Super League Interwetten
Ετσι στην εξάδα έχουμε, κατά σειρά τερματισμού, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Αρη, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ στο δεύτερο γκρουπ βλέπουμε τον ΟΦΗ, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Παναιτωλικό, το Βόλο, τον Ιωνικό, τον Ατρόμητο, τη Λαμία και τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Πάμε στο ζητούμενο τώρα. Μέσω των play offs θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής και θα αποκτήσουν κάτοχο, μίνιμουμ, τα 2 από τα άλλα 3 ευρωπαϊκά «εισιτήρια», ενώ στα play out το διακύβευμα είναι όλη η κατηγορία.
Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο γκρουπ οι 6 ομάδες θα παίξουν όλες με όλους εντός και εκτός έδρας (10 αγωνιστικές), ενώ «κουβαλούν» τους πόντους της regular season. Οποια τερματίσει πρώτη θα πάρει τον τίτλο και θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League της επόμενης σεζόν, ενώ η 2η και η 3η θα εξασφαλίσει την παρουσία της σε εκείνα του Conference League. Από εκεί και πέρα η τελευταία «θέση» για το Conference θα ξεκαθαρίσει μέσω του Κυπέλλου, όπου στα ημιτελικά του θεσμού έχουμε τα ζευγάρια ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και Λαμία-Παναθηναϊκός. Εάν κατακτήσει το τρόπαιο μία ομάδα που θα τερματίσει στο Top 3 τότε και ο 4ος των play offs θα συμμετάσχει στο Conference (εννοείται πως αυτό θα συμβεί και αν ο Κυπελλούχος είναι ο 4ος), ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει εκτός.
Στα play out τώρα το format είναι διαφορετικό. Τα 8 clubs επίσης μεταφέρουν τους βαθμούς της κανονικής διάρκειας, αλλά τα παιχνίδια είναι μονά και όλοι θα παίξουν με όλους από μία φορά. Οι ομάδες που τερμάτισαν από την 7η μέχρι και τη 10η θέση θα δώσουν 4 εντός και 3 εκτός, εκείνες του 11-14 το αντίστροφο, ενώ μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά η τελευταία θα υποβιβαστεί στη Super League 2 και η 13η θα δώσει διπλό μπαράζ με τον χαμένο του διπλού μπαράζ των πρωταθλητών των 2 ομίλων της από κάτω κατηγορίας και όποια επικρατήσει (το εκτός έδρας γκολ βρίσκεται σε ισχύ) θα είναι του χρόνου στα «σαλόνια».
Η καλύτερη ενδεκάδα σύμφωνα με το Wyscout
Ξεκινάμε την αναδρομή μας στα όσα συνέβησαν στις 26 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας με την καλύτερή της ενδεκάδα, όπως την ανέδειξε η κορυφαία πλατφόρμα ανάλυση Wyscout και σε διάταξη 4-4-2.
Ο Τόμας Βατσλίκ παίρνει τη θέση του κορυφαίου γκολκίπερ. Μεταξύ άλλων ο Τσέχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, που αγωνίστηκε στα 25 από τα 26 παιχνίδια, είχε ποσοστό 77,42% στις αποκρούσεις, ανά παιχνίδι δέχτηκε 0,52% γκολ, ενώ ανά 90λεπτο του γινόταν 2,31 σουτ. Δεύτερος στη σχετική κατάταξη ήταν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ.
Σε θέση δεξιού μπακ βρίσκεται ο Μανώλης Σάλιακας του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος δεν έχασε ματς. Είχε ακρίβεια 48,5% στις σέντρες, 80,38% ακρίβεια στις πάσες, επιτυχημένες ντρίμπλες 54,8%, βγήκε νικητής στις μονομαχίες σε ποσοστό 54%, προχώρησε σε 127 κοψίματα, ενώ έβαλε ένα γκολ και μοίρασε δύο ασίστ. Δεύτερος καλύτερος δεξιός μπακ ήταν ο Καρμόνα του Αστέρα.
Τον τίτλο του καλύτερου αριστερού μπακ παίρνει ο Φράνκο Φεράρι του Βόλου. Ο Αργεντινός σε 23 συμμετοχές είχε ποσοστό 62,9% σε επιτυχημένες ενέργειες. Μεταξύ άλλων σημείωσε ένα γκολ, μέτρησε τρεις ασίστ, έκανε 13 σουτ (30,8%), είχε 76% ποσοστό σε πάσες, 39,2% σε σέντρες, 61,5% σε ντρίμπλες, 58,4% σε νικηφόρες μονομαχίες και 159 κοψίματα. Δεύτερος καλύτερος αριστερός μπακ ήταν ο Άλβαρες του Αστέρα. Στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο συναντάμε τον Παπ Σισέ του Ολυμπιακού και τον Φραν Βέλεθ του Παναθηναϊκού. Σε 19 συμμετοχές ο Σισέ σημείωσε τέσσερα γκολ και μέτρησε 90 κοψίματα, 66,5% σε νικηφόρες μονομαχίες, 65% σε ντρίμπλες, 60% σε σέντρες, 54,5% σε μακρινές μπαλιές και 208 επανακτήσεις μπάλας. Την ίδια ώρα ο Βέλεθ σε 23 παιχνίδια είχε μία ασίστ, 319 νικηφόρες μονομαχίες (61,1%), 92 κοψίματα, 260 επανακτήσεις μπάλας, 92,1% σε πάσες, 61% σε μακρινές μεταβιβάσεις, 119 εναέριες νικηφόρες μονομαχίες (56,3%) και μία ασίστ. Οι επόμενοι κορυφαίοι στόπερ, πάντα με βάση τους αριθμούς του Wyscout ήταν οι Φαμπιάνο (Άρης) και Τζαβέλλας (ΑΕΚ).
O πολυτιμότερος παίκτης δεξιά στη γραμμή ήταν ο Σεμπάστιαν Παλάσιος. Ο Αργεντινός έπαιξε και στα 26 ματς, σημείωσε δέκα γκολ, μέτρησε δύο ασίστ και μεταξύ άλλων είχε 44,2% ποσοστό επιτυχίας σε σουτ, 73,4% σε πάσες (466), 62,5% σε μακρινές μπαλιές (8), 22,5% σε σέντρες (71), 51% σε ντρίμπλες (151) και 44,7% σε νικηφόρες μονομαχίες. Στο απέναντι φτερό βρίσκεται ο Στίβεν Τσούμπερ. Επτά γκολ, τρεις ασίστ σε 25 ματς αλλά και 39,7% ποσοστό επιτυχίας σε σουτ στον στόχο, 78,8% σε πάσες (736), 24% σε σέντρες (50), 55,4% σε ντρίμπλες (101), 43,8% σε εναέριες μονομαχίες, 38 κοψίματα και 76 επανακτήσεις μπάλας σε ποσοστό 55,3%. Οι επόμενοι καλύτεροι εξτρέμ ήταν οι Λάμπρου (ΟΦΗ) και Μασούρας (Ολυμπιακός).
Θέση στον άξονα παίρνουν οι Γιασμίν Κούρτιτς (ΠΑΟΚ) και Αίας Άοσμαν (Ιωνικός). Ο Σλοβένος χαφ του Δικεφάλου σε 22 συμμετοχές σημείωσε 15 γκολ και είχε δύο ασίστ. Είχε 43,1% σουτ στον στόχο (51), 89,4% σε πάσες (1154), 62,8% σε μακρινές μεταβιβάσεις (43), 58,5% σε ντρίμπλες (41), 52,4% σε νικηφόρες μονομαχίες (313), 103 κοψίματα και 43,9% σε επανακτήσεις μπάλας (173). Ο Άοσμαν σε 25 ματς πέτυχε έξι γκολ, μοίρασε πέντε ασίστ και μεταξύ άλλων είχε 40,9% σε σουτ στον στόχο (44), 78,8% σε ακρίβεια στις πάσες (692), 35,7% σε σέντρες (28), 40,1% σε νικηφόρες μονομαχίες (491), 51 κοψίματα και 47,4% σε επανακτήσεις μπάλας (97). Σειρά παίρνουν οι Αγκιμπού Καμαρά (Ολυμπιακός) και Λούκας Σάσα (Άρης).
Στη γραμμή κρούσης, με βάση τα στοιχεία του Wyscout, θέση παίρνουν οι Ευθύμης Κουλούρης (Ατρόμητος) και Σέρχιο Αραούχο. Ο Κουλούρης σε 25 ματς πέτυχε έντεκα γκολ, είχε δύο ασίστ, 10,25 σε xG, 51,4% σε ντρίμπλες (37), 39,7% σε εναέριες μονομαχίες (141) και 71,8% σε πάσες (698). Ο Αραούχο σε 21 παιχνίδια πέτυχε έντεκα γκολ με 8.13 xG. Είχε 54,2% σε σουτ στον στόχο (59), 53,5% σε ντρίμπλες (43), 44,9% σε νικηφόρες μονομαχίες (325), 66,7% σε επανακτήσεις μπάλας (51) και 41.7% σε εναέριες μονομαχίες (84). Καλύτεροι... αναπληρωματικοί επιθετικοί ήταν οι Φαν Βέερτ (Βόλος) και Αμπουμπακάρ Καμαρά (Άρης).
Οι «ηλεκτρικοί» πάγκοι
Συνεχίζουμε με ένα ερώτημα. Super League χωρίς (πολλές) αλλαγές προπονητών γίνεται; Η απάντηση προβάλει αρνητική και μάλλον είναι και εύκολη, αφού οι 6 από τις 14 ομάδες που συμμετέχουν φέτος στην κατηγορία προχώρησαν σε τουλάχιστον μία αλλαγή. Οι 8 «σταθερές» ήταν, κατά σειρά κατάταξης, ο Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς), ο ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου), ο Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς), ο ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας), ο Αστέρας Τρίπολης (Μίλαν Ράσταβατς), ο ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς), ο Παναιτωλικός (Γιάννης Αναστασίου) και ο Ιωνικός (Δημήτρης Σπανός), ενώ το νούμερο των «ακλόνητων» (8/14) είναι μεν υψηλό, όμως υπήρχαν πολλές και συχνές αντικαταστάσεις κόουτς αθροιστικά που «επιβεβαιώνουν» τον όρο «ηλεκτρικός πάγκος».
Από τους «μεγάλους» η ΑΕΚ και ο Αρης προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις και μάλιστα η Ενωση το έκανε τρεις φορές αφού ξεκίνησε με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς που αποχώρησε στις 8 Οκτωβρίου του 2021, λίγες ημέρες μετά (10/10) τον διαδέχθηκε ο Αργύρης Γιαννίκης με τον οποίο στις 21 Δεκεμβρίου ενεργοποίησε την οψιόν επέκτασης του συμβολαίου του έως το 2024, όμως τα αρνητικά αποτελέσματα (όπως οι ήττες από Παναιτωλικό, ΟΦΗ, Βόλο στο ΟΑΚΑ και η ισοπαλία με τον ουραγό Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη) τον οδήγησαν στην έξοδο την 1η Μαρτίου του 2022, οπότε και ανέλαβε ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος σε ρόλο υπηρεσιακού.
Στους Θεσσαλονικείς ο Ακης Μάντζιος απομακρύνθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2022 λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και τις «κολλητές» ήττες από Βόλο, ΠΑΣ, στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στον πάγκο τους ήταν ως «υπηρεσιακός» ο Απόστολος Τερζής αλλά στις εξέδρες του «Κλεάνθης Βικελίδης» βρίσκονταν ήδη ο Χερμάν Μπούργκος. Οι «κίτρινοι» έκαναν έκαναν την υπέρβαση με την πρόσληψη του μέχρι πρότινος συνεργάτη του Ντιέγκο Σιμεόνε κάτι που αποτυπώνεται στις απολαβές του, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ στα 2,5 χρόνια που έχει ισχύ το συμβόλαιο που υπέγραψε.
Πάντως τον τίτλο του «πρωταθλητή των αλλαγών» κερδίζει δια... περιπάτου ο Απόλλων Σμύρνης, καθώς η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ξεκίνησε τη σεζόν με τον Γιάννη Πετράκη που απομακρύνθηκε μετά από 3 ματς, συνέχισε με τον Τζιανλούκα Φέστα αλλά και εκείνος αποχώρησε στις αρχές Ιανουαρίου ύστερα από τη «λευκή» ισοπαλία με τον Ολυμπιακό που μάλιστα λόγω ίωσης δεν ήταν στον πάγκο, τον διαδέχθηκε ο Μάρκο Γκρότε για μόλις 5 αγώνες και 25 ημέρες μετά επέστρεψε ο Φέστα μέχρι που στα τέλη Φλεβάρη αποτέλεσε οριστικά παρελθόν και τα «ηνία» πέρασαν στον Μπάμπη Τεννέ! Ο Ιταλός πάντως δεν έμεινε για πολύ καιρό χωρίς ομάδα καθώς πρόσφατα αντικατέστησε τον Μιχάλη Γρηγορίου στη Λαμία, ενώ σε αλλαγή προπονητή προχώρησε και ο Βόλος αφού στις αρχές Δεκεμβρίου έφυγε ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ και έκτοτε συνεχίζει ο Κώστας Μπράτσος που ήταν βοηθός του Ισπανού και για χρόνια βρίσκεται στο team του club.
Αρκετά «πήγαινε-έλα» είχαμε και στο Περιστέρι καθώς ο Ατρόμητος πορεύεται με 3ο προπονητή στη σεζόν, που ουσιαστικά είναι 4ος αν υπολογίσουμε και τον «υπηρεσιακό» (για λίγες ημέρες) Γιώργο Κορακάκη. Πιο συγκεκριμένα ο Ανχελ Λόπεθ έφυγε μετά την 3η αγωνιστική και αμέσως ανέλαβε ο Γιώργος Παράσχος που όμως η νέα του παρουσία στη Δυτική όχθη κράτησε λίγο και μόνο για 12 ματς. Αντικαταστάτης του ήταν ο γνώριμός μας Κρις Κόλμαν που στο παρελθόν είχε έρθει και πάλι στα μέρη μας για λογαριασμό της ΑΕΛ και ο Ουαλός συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις
Πάντως η φετινή Super League Interwetten χαρακτηρίστηκε και από αρκετές εκπλήξεις, δηλαδή αποτελέσματα που προκάλεσαν «σοκ» και έδειξαν πως μικραίνει η «ψαλίδα» που χωρίζει τους κατά τεκμήριο «μεγάλους» με τους αντίστοιχους «μικρούς», εξέλιξη που προσφέρει... αλατοπίπερο στην κατηγορία.
Σε πολλά παιχνίδια το επί χάρτου αλλά και ουσιαστικό φαβορί όχι μόνο δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη αλλά και γνώρισε «εκκωφαντικές» ήττες, όπως συνέβη στις 20 Νοεμβρίου όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε του Αρη στη Θεσσαλονίκη με το εντυπωσιακό 5-0, σκορ που άφησε τους πάντες «άφωνους». Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη «λευκή» ισοπαλία της Ριζούπολης μεταξύ Απόλλωνα Σμύρνης και Ολυμπιακού όπου οι ουραγοί γηπεδούχοι παρατάχθηκαν τότε αποδεκατισμένοι ωστόσο «φρέναραν» τους πρωτοπόρους πρωταθλητές.
Ο Ιωνικός από την πλευρά του «πρωταγωνίστησε» σε αρκετά τέτοια ματς αφού κέρδισε Αρη, ΠΑΟΚ στη Νεάπολη (1-0, 3-2 αντίστοιχα) και παράλληλα απέσπασε ισοπαλία στην Τούμπα (1-1) κάτι που δείχνει πως παρότι «νεοφώτιστος» αποδυκνείεται «die hard» για τον οποιοδήποτε αντίπαλο.
Την ίδια στιγμή για χρόνια θα μνημονεύεται το 4-4 της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Βόλου κυρίως γιατί στην ανάπαυλα ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν μπροστά στο σκορ με 4-1, όπως και η νίκη (1-0) που πήρε ο ΠΑΣ στο ίδιο γήπεδο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Στα «μπαμ» λογίζονται και οι ήττες που γνώρισε η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ από Παναιτωλικό, ΟΦΗ όχι μόνο επειδή έχασε με 2-1 αλλά και επειδή η Ενωση προηγήθηκε και οι φιλοξενούμενοι την κέρδισαν με ανατροπή, όπως και το 2-2 των «κιτρινόμαυρων» στη Ριζούπολη όπου ο Απόλλων Σμύρνης δεν έχασε παρότι βρέθηκε επίσης να «κυνηγά» στο σκορ.
Εδώ μάλιστα θα μπορούσε να υπογραμμιστεί ότι η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έχασε στα 17 από τα 26 ματς της regular season και τα 4 από 9 που δεν ηττήθηκε ήταν κόντρα στο top 4 της κανονικής διάρκειας (2 με Αρη από 1 με Ολυμπιακό, ΑΕΚ), κάτι που αποτυπώνει πως πλέον κανείς θεωρητικά «μεγάλος» δεν μπορεί να νιώθει «σιγουριά», εξέλιξη που αυξάνει το ενδιαφέρον στη λίγκα.
Τα ωραιότερα γκολ
Βέβαια, η πεμπτουσία της μπάλας είναι το γκολ και η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο, μας χάρισε πολύ όμορφα τέρματα, που αρκετά εξ' αυτών έκριναν και το αποτέλεσμα, άρα απέκτησαν ξεχωριστή σημασία. Τα συγκεντρώσαμε κατά σειρά όπως σημειώθηκαν, ξεκινώντας από τη Νίκαια. Εκεί τη 2η αγωνιστική είχαμε τη μεγάλη νίκη του Ιωνικού επί του Αρη (1-0) που έφερε την υπογραφή του Αοσμαν, ο οποίος με ένα άψογο πλασέ εκτός περιοχής νίκησε τον Ντένις.
Αμέσως μετά θα «μεταφερθούμε» στη Θεσσαλονίκη και για ακόμη ένα ματς των «κίτρινων» αυτή τη φορά με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου ο «Αγιαξ της Ηπείρου» επικράτησε με 5-0. Στο 54' ο Περέα με «λόμπα» σε τετ α τετ απέναντι στον Κουέστα «έγραψε» το 3-0 για τους φιλοξενούμενους και ο Κολομβιανός κέρδισε μία θέση στη λίστα με τα top goals της κανονικής διάρκειας. Την επομένη (21/11) είχαμε το ντέρμπι του ΟΑΚΑ όπου η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και ο Αγκιμπού Καμαρά των «ερυθρολεύκων» βρήκε δίχτυα μία «βολίδα» , ενώ κάτι ανάλογο έκανε και ο Γκαγιέγος που πλέον συνεχίζει στη Χιλή, όταν μερικές ημέρες μετά ο ΟΦΗ κέρδισε τον Ιωνικό με 2-1 και εκείνος με ένα «τούβλο» έβαλε τις βάσεις για το τελικό αποτέλεσμα.
Η συγκεκριμένη αγωνιστική (11η) μάς προσέφερε και ένα από τα πλέον «χορταστικά» παιχνίδια της regular season και πιο συγκεκριμένα το 6-2 του Αστέρα Τρίπολης επί του Ατρόμητου, όπου ο Σονί σκόραρε στο 7' ύστερα από ένα εξαιρετικό «χορευτικό» και μία «σουτάρα» με το αριστερό, ενώ λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε το Βόλο στους «Ζωσιμάδες» με 3-2, σε έναν αγώνα όπου οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με ένα φανταστικό γυριστό στη βροχή του Νίνη, που «έγραψε» σε ένα «βαρύ» τερέν.
Αρχές του 2022 και ο Παναιτωλικός επικράτησε 2-1 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ χάρις σε μία «σουτάρα» του Μεντόσα λίγο πριν το φινάλε, ενώ στις 2 Φλεβάρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» «ζωγράφισε» ένας άλλος Αργεντινός, ο Αραούχο της Ενωσης. Ο 30χρονος ισοφάρισε προσωρινά για εκείνη σε 1-1 (τελικά ηττήθηκε 2-1 από τον Αρη) με ένα εντυπωσιακό «ψαλιδάκι», που απέκτησε ξεχωριστή σημασία επειδή αφιέρωσε το πανέμορφο γκολ του στον αδικοχαμένο Αλκη Καμπανό. Στο ίδιο ματς οι γηπεδούχοι βρήκαν πρώτοι δίχτυα με ένα ευφυέστατο τακουνάκι του Εντιαγέ που επίσης ξεχώρισε, όπως και η «σουτάρα» του Σάστρε στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό για την 22η αγωνιστική, όπου μάλιστα χάρισε τη νίκη στο «Δικέφαλο του Βορρά».
Οι «πράσινοι» στο αμέσως επόμενο παιχνίδι τους νίκησαν 2-0 τη Λαμία και ο Ιωαννίδης διαμόρφωσε το τελικό σκορ με ένα πανέμορφο τέρμα, όταν γύρισε από το ημικύκλιο της περιοχής και ευστόχησε με το δεξί. Για φινάλε κρατήσαμε την υπέροχη «λόμπα» του Κουλούρη στο ματς της 28ης Φεβρουαρίου με τον Απόλλωνα Σμύρνης, όπου ο Ατρόμητος έφυγε νικητής από τη Ριζούπολη και στις καθυστερήσεις «κλείδωσε» τη νίκη του.
Οι αριθμοί της κανονικής διάρκειας
Και για φινάλε θα θυμηθούμε τους αριθμούς της regular season, που ναι μεν στην μπάλα δεν... λένε πάντα την αλήθεια, αλλά είναι ενδεικτικοί των όσων συνέβησαν. Αριθμοί που έχουν την δικοί τους ξεχωριστή σημασία τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικό και που μας δείχνουν από τους παίκτες και τις ομάδες με τα περισσότερα γκολ, μέχρι τους πιο άτυχους (δοκάρια), αλλά και πιο άτακτους (αποβολές).
Αρχικά θα ξεκινήσουμε τα ατομικά και τους παίκτες με την περισσότερη συμμετοχή. Συγκεκριμένα μόλις 3 ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν και στις 26 αγωνιστικές, ο λόγος για τους Γιακούμπ Μπράμπετς του Άρη (2.482 λεπτά), τον Λευτέρη Χουτεσιώτη του Ιωνικού (2.473 λεπτά) και τον Μανώλη Σάλιακα του ΠΑΣ Γιάννινα (2.449). Στο σημείο αυτό να τονιστεί πως τα νούμερα είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Λίγκας και σε αυτή μπαίνουν οι χρόνοι των παικτών συνολικά σε κάθε ματς μαζί με τις καθυστερήσεις, που φυσικά από αγώνα σε αγώνα δεν είναι ίδιοι.
Συνεχίζουμε με την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, όπως αναφέραμε και παραπάνω, που είναι χωρίς αμφιβολία το γκολ και οι ομάδες ψάχνουν να βρουν έναν παίκτη που να μπορεί να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα και πάντα η μάχη για τον πρώτο σκόρερ μιας χρονιάς έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον. Φέτος όσον αφορά στην κανονική διάρκεια αυτή τη «μάχη» την κέρδισε ο Γιασμίν Κούρτιτς, με τον Σλοβένο μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ να πετυχαίνει 15 γκολ. Πίσω του ο Τομ Φαν Βεερτ του Βόλου με 13, ενώ από 11 είχαν οι Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ και Ευθύμης Κουλούρης του Ατρομήτου.
Για να μπει βέβαια ένα γκολ χρειάζεται είτε μια ωραία ατομική προσπάθεια, είτε μια ομαδική που θα έχει και μία ασίστ προς τον σκόρερ. Στις ασίστ ο μοναδικός που έφτασε σε διψήφιο αριθμό μετά τις 26 αγωνιστικές ήταν ο Πέτρος Μάνταλος με τον αρχηγό της ΑΕΚ να έχει 10. Την τριάδα των πρώτων στην συγκεκριμένη κατηγορία συμπληρώνουν οι Αίας Άοσμαν του Ιωνικού με 7 και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ με 6.
Φυσικά, γκολ μπαίνουν και με εκτελέσεις πέναλτι. Από την άσπρη βούλα αυτός που σκόραρε περισσότερες φορές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν ο Γιάσμιν Κούρτιτς με τον Σλοβένο του ΠΑΟΚ να έχει 9 γκολ, ενώ πίσω του ήταν ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα, Ροντρίγκο Εραμούσπε με 6 και από 4 είχαν οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ευθύμης Κουλοήρης.
Καλά τα γκολ δεν λέμε, αλλά για να έχει περισσότερες πιθανότητες μια ομάδα να κερδίσει, θα πρέπει να έχει και καλό τερματοφύλακα. Να μπορεί να αποκρούει τις ενέργειες των αντιπάλων. Στην κατηγορία αυτή ο Λευτέρης Χουτεσιώτης του Ιωνικού είχε 95, ενώ από 63 έκαναν οι Θανάσης Γκαραβέλης της Λαμίας και Νίκος Μελίσσας του Παναιτωλικού. Να τονιστεί πως συνήθως στην συγκεκριμένη κατηγορία όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε παίκτες από ομάδες που δεν παλεύουν για τίτλο, αλλά από αυτές που συνήθως δέχονται την περισσότερη πίεση από τους αντιπάλους τους.
Αμέτρητες επιλογές, ασφαλείς πληρωμές και επιβράβευση για τους παίκτες! 21+
Και κλείνουμε τους ατομικούς αριθμούς με τους άτυχους, τους άστοχους και τους άτακτους. Στην πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που είδαν την προσπάθειά τους να σταματάει στο δοκάρι της αντίπαλης ομάδας. Την πρωτιά που κανείς δεν θα ήθελε έχουν οι Αϊτόρ του Παναθηναϊκού και Τομ Φαν Βεερτ του Βόλου από 5 δοκάρια και από 4 έχουν οι Νίκος Βέργος του Παναιτωλικού και Χουάν Νέιρα του ΟΦΗ. Ο Νέιρα μάλιστα είναι ο μόνος με 2 χαμένα πέναλτι, όταν συνολικά χάθηκαν 17 από όλες τις ομάδες. Τέλος στους άτακτους, είχε συνολικά 34 αποβολές με τον Αλέξις Ρομαό του Ιωνικού να είναι ο μόνος με 2.
Και πάμε τώρα στα ομαδικά στατιστικά, ξεκινώντας και εδώ από τα γκολ (δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από τις συμμετοχές άλλωστε). Και εδώ στην πρώτη θέση, όπως και στο ατομικό, είναι ο ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν σκοράρει 50 φορές και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με 47, ενώ η ΑΕΚ είναι στην τρίτη θέση με 42.
Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι και συγκεκριμένα 13, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει 8 και ο Άρης 7. Στις ασίστ οι «ασπρόμαυροι» είναι επίσης στην κορυφή με 28, όσες έχει και η ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να κλείνει την τριάδα έχοντας 21.
Ακόμα μία κατηγορία που καμία ομάδα δεν θέλει να βρίσκεται είναι αυτή με τα περισσότερα χαμένα πέναλτι, όπως και αυτές βέβαια με τα δοκάρια και τα αυτογκόλ, με τον ΟΦΗ να κατέχει την πρωτιά και στις τρεις! Στα χαμένα πέναλτι οι Κρητικοί έχουν 3, ενώ από 2 έχουν χάσει οι Απόλλωνας Σμύρνης, Βόλος, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Στα δοκάρια οι Ηρακλειώτες έχουν συνολικά 15, όσα και ο Ολυμπιακός, με τον Βόλο να ακολουθεί με 13 και τον Αστέρα Τρίπολης με 10. Στα αυτογκόλ συνολικά έχουν μπει σε 26 αγωνιστικές 10, με τον ΟΦΗ να είναι η μόνη ομάδα με 2.
Και κλείνουμε με την πιο άτακτη ομάδα, αυτή δηλαδή με τις περισσότερες κίτρινες, αλλά και αποβολές. Και στις δύο κατηγορίες πρώτος είναι ο Απόλλωνας Σμύρνης. Στις κίτρινες έχει και συγκάτοικο στην κορυφή τον ΟΦΗ, καθώς και οι δύο έχουν δεχθεί από 77, με τον Βόλο να έχει 76 και τον Ιωνικό 70. Στις αποβολές η «Ελαφρά Ταξιαρχία» είχε 8, ο Βόλος 5 και από 4 οι Ιωνικός, Αστέρας Τρίπολης και ΑΕΚ.