Οι 20 άγραφοι κανόνες στο τάβλι
Το τάβλι έχει τους βασικούς κανόνες του. Υπάρχουν όμως και οι κανονισμοί που δεν γράφονται, αλλά τηρούνται ευλαβικά σε κάθε παρτίδα.
Ακόμη κι ο πιο αρχάριος παίκτης στο τάβλι γνωρίζει πως δεν πρέπει να αφήνεις το πούλι σου μόνο του στις Πόρτες και πως ο σκοπός είναι να μαζέψεις τα πούλια σου πιο γρήγορα από τον αντίπαλο, προκειμένου να πανηγυρίσεις τη νίκη.
Αυτοί είναι δύο από τους βασικούς κανόνες του ταβλιού. Για τους υπόλοιπους μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό που ετοιμάσαμε σε άλλο κείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικοί άγραφοι κανόνες, που κάθε παίκτης θα πρέπει να τηρεί και να σέβεται.
«Κανόνες» που έχουν επιβιώσει χρόνια ολόκληρα και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
1. Το νούμερο ένα παιχνίδι στο τάβλι είναι οι Πόρτες
Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια, όμως οι Πόρτες είναι το βασικό παιχνίδι του ταβλιού. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν από εδώ.
2. Παίζουμε στις 3 ή στις 5 νίκες
Ποτέ δεν λήγει ένα παιχνίδι στο τάβλι χωρίς ρεβάνς, όπως επίσης δεν αφήνουμε και τίποτα στην ισοπαλία. Για να μην υπάρχουν λοιπόν παρεξηγήσεις θα πρέπει πριν πέσουν τα ζάρια στο ταμπλό, οι δύο αντίπαλοι να συμφωνήσουν το σκορ που θα κρίνει τον νικητή. Θα είναι είτε στις 3 είτε στις 5 νίκες. Αν κάποιος θέλει να λήξει το ματς στις 6, 7, 8 κ.ο.κ, απλά δεν είναι σχετικός με το «άθλημα».
3. Δεν αφήνουμε την παρτίδα στη μέση
Μπορεί κάποιος να βαρεθεί, να νιώθει πως δεν έχει τύχη στο ζάρι ή να έχει κάνει αρκετά λάθη που θα οδηγήσουν στην ήττα του. Δεν μας νοιάζουν όλα αυτά. Ποτέ δεν αφήνουμε την παρτίδα στη μέση, εκτός αν το παιχνίδι δεν μπορεί να γυρίσει με τίποτα.
4. Το ζάρι ορίζει τη σειρά
Για να ξεκινήσει η παρτίδα πρέπει οι δύο παίκτες να ρίξουν από ένα ζάρι στο ταμπλό. Πρώτος θα παίξει αυτός που θα φέρει τη μεγαλύτερη ζαριά. Από εκεί και μετά πρώτος παίζει πάντα ο νικητής της προηγούμενης παρτίδας.
5. Η προπόνηση κάνει τον καλό παίκτη
Κανείς δε γεννήθηκε «επαγγελματίας» στο τάβλι. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ταβλαδόροι «έλιωσαν» στα πούλια και στα ζάρια. Για να καταφέρεις λοιπόν να γίνεις ο καλύτερος της παρέας, θα πρέπει να προπονηθείς πριν τα μεγάλα παιχνίδια. Κατέβασε δωρεάν στο κινητό σου το «Τάβλι: Lord of the Board» (σε Play Store, App Store ή παίξε online στο Facebook) παίξε με παίκτες από όλο τον κόσμο και νίκησέ τους όλους. Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις το ταμπλό και θα πιάσεις στο χέρι σου τα ζάρια θα έχεις άλλη αυτοπεποίθηση.
6. Αν κερδίσεις είσαι καλός, αν χάσεις ήταν τυχερός
Όπως συμβαίνει σε κάθε άλλο σπορ εκεί έξω, ο ηττημένος πάντα θα έχει μια δικαιολογία την ώρα που θα δεχθεί το «πείραγμα» του νικητή. Έτσι, ας πούμε πως όταν κερδίζεις είσαι καλός, αλλά όταν χάνεις πάντα ήταν τυχερός ο αντίπαλος.
7. Μάθε να χάνεις
Αν ο αντίπαλος σου πιάσει τη «μάνα» ή την «παραμάνα» στο Πλακωτό, ενώ εσύ δεν έχεις αγγίξει πούλι του, του δίνει κάθε δικαίωμα να σου πει να παραιτηθείς. Σε εκείνο το σημείο την παρτίδα «δεν τη συνεχίζουν ούτε στη φυλακή». Μάθε να αποδέχεσαι κάποια πράγματα.
8. Όσο πιο παλιό (το τάβλι), τόσο πιο καλό
Μπορεί σε κάποια πράγματα να εκσυγχρονιζόμαστε, όμως στο τάβλι όλα είναι αλλιώς. Ένα ταμπλό ξεθωριασμένο, με κάπως σπασμένα πούλια από τη χρήση, εμπνέει δέος και σεβασμό στους ταβλαδόρους, που αναγνωρίζουν την αξία του.
9. Μετά από διπλές, πάντα κουνάμε καλά τα ζάρια
Ένας άγραφος κανόνας που κάθε παίκτης θα πρέπει να τηρεί. Αν κάποιος φέρει διπλές, ο επόμενος πιάνει στο χέρι του τα ζάρια, τα κουνάει πολύ καλά και έπειτα τα ρίχνει.
10. Δεν υπάρχει διάλειμμα
Στο τάβλι δεν υπάρχει pause. H παρτίδα συνεχίζεται κανονικά μέχρι κάποιος παίκτης να κερδίσει. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να σταματήσει για μερικά δευτερόλεπτα είναι για να γεμίσουν οι παίκτες τα ποτήρια με ούζα ή να τσιμπήσει κάποιος έναν μεζέ από το τραπέζι.
11. Πάντα κλείνεις το εξάρι σου
Αν υπάρχει μια θέση στο τάβλι που πρέπει να «σφραγίσεις» με πόρτα, αυτή είναι στο εξάρι σου. Δημιουργείς το οχυρό σου και δυσκολεύεις αρκετά τον αντίπαλο από το να μπει στο «σπίτι» σου.
12. Όσοι βρίσκονται απ' έξω δεν μιλάνε
Όταν μια παρτίδα βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτός από τους δύο αντιπάλους υπάρχουν κι άλλα άτομα που παρακολουθούν, τότε τα τελευταία δεν θα πρέπει να συμβουλεύουν τους παίκτες. Τα «τι κάνεις», «δεν θα το έπαιζα έτσι», «καλύτερα να τον πιάσεις εκεί», καλό θα ήταν να μην υπάρχουν.
13. Δεν παίζεις με κάποιον που...
- Μετράει με τα δάχτυλα
- Προσπαθεί να κλέψει
- Θεωρεί ότι το τάβλι βασίζεται μόνο στο ζάρι
14. Το 7 είναι η συχνότερη ζαριά
Το εφτά αποτελεί τη συχνότερη ζαριά στο τάβλι για τον πολύ απλό λόγο πως προκύπτει από το άθροισμα των δύο ζαριών. Είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να φέρει κάποιος παίκτης 7 παρά 4 ή 10.
15. Στόχος είναι το εξάπορτο
Όπως στο ποδόσφαιρο ο στόχος είναι το γκολ και στο μπάσκετ το καλάθι, στο τάβλι είναι το εξάπορτο. Μπορεί να είναι δύσκολο και σπάνιο, αλλά πολλές φορές ο παίκτης που θα το καταφέρει σε κάποια παρτίδα, το πανηγυρίζει περισσότερο κι από νίκη.
16. Η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος σου
Kάποιες ημέρες θα είναι καλές, ενώ άλλες όχι. Το σίγουρο είναι πως στο τέλος θα χαμογελάσει αυτός που έχει «σπουδάσει» το αντικείμενο και όχι ο τυχερός.
17. Μάθε τα ζάρια σου
Όσο περισσότερο παίζεις, τόσο καλύτερα μαθαίνεις το ταμπλό, τα ζάρια και τις κινήσεις σου. Από ένα σημείο και μετά, τα χέρια σου θα πηγαίνουν αυτόματα. Θα ξέρεις ότι «αυτή η ζαριά παίζεται έτσι» και ότι υπάρχουν στάνταρ κινήσεις που σε οδηγούν πιο κοντά στη νίκη.
18. Οι πεντάρες είναι αδίκως υποτιμημένες
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί όλοι θέλουμε να φέρουμε εξάρες στο τάβλι, την ώρα που στα δύο από τα τρία παιχνίδια (Πλακωτό και Φεύγα) οι πεντάρες μπορούν να σε βοηθήσουν περισσότερο. Ειδικά στο Φεύγα, όποιος ξεκίνησε με πεντάρες (είναι η μόνη ζαριά που σε βάζει απευθείας στην περιοχή του αντιπάλου) απέκτησε αμέσως πλεονέκτημα για νίκη. Και στο πλακωτό όμως μπορούν να πιάσουν το ελεύθερο πούλι που θα βρεθεί στη θέση 3 του αντιπάλου. Όχι κι άσχημα.
19. Η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα
Γιατί να κάθεσαι και να περιμένεις τον αντίπαλο, όταν έχεις την ευκαιρία να του δείξεις τα «δόντια» από νωρίς; Ο τολμηρός επιβραβεύεται κι έτσι καλό θα ήταν αν έχεις την ευκαιρία για «επίθεση» να μην την αφήσεις να πάει χαμένη. Πάρε το ρίσκο σου και θα δικαιωθείς.
20. Με ασόδυο δεν κέρδισε ποτέ κανείς
Κακά τα ψέματα, το τάβλι θέλει και το ζάρι του. Αν φέρνεις συνεχώς ασσόδυα, όσο καλός κι αν είσαι, πιθανότατα θα χάσεις. Δεν το θέλουμε το συγκεκριμένο ζάρι. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και παιχνίδι στο τάβλι με το όνομα «ασσόδυο», για να κάνει όλους αυτούς που το φέρνουν συνέχεια, να νιώσουν καλύτερα. Έχε αυτοπεποίθηση, πίστεψε στο ζάρι σου και στον εαυτό σου και θα τα πας τέλεια.
Μην ξεχνάς βέβαια να προπονείσαι συχνά, παίζοντας μερικές παρτίδες στο «Τάβλι: Lord of the Board» στο κινητό σου ή στο Facebook, προκειμένου να γίνεις όχι απλά ο καλύτερος στην παρέα, αλλά σε όλο τον κόσμο.