Τάβλι:

Ένας

απαραίτητος

οδηγός για αρχάριους

Αναλύουμε βήμα-βήμα τους κανόνες στις Πόρτες, στο δημοφιλέστερο παιχνίδι στο τάβλι, για να μπορείς να το παίξεις ειδικός την επόμενη φορά που θα ρίξεις το ζάρι.

Αυτός ήχος που κάνουν τα ζάρια όταν πέφτουν στο ταμπλό, αλλά και το «μπαμ» από τα πούλια κάθε φορά που έρχονται διπλές και ξέρεις πως αυτό το παιχνίδι δεν χάνεται, είναι αξίες ανεκτίμητες.

Οι Πόρτες αποτελούν το δημοφιλέστερο παιχνίδι στο τάβλι. Αλλά τι σου λέμε κι εσένα, έτσι; Πιθανότατα για να άνοιξες αυτό το κείμενο είσαι αρχάριος και αποφάσισες τώρα, μετά από αρκετά χρόνια, να μάθεις επιτέλους τα βασικά του εθνικού μας σπορ. Το δεχόμαστε φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά.

Μπορεί βέβαια να θεωρείσαι και «επιστήμονας» και να πάτησες το κλικ μόνο και μόνο για να δεις «αν τα λένε καλά τούτοι εδώ», μιας και προφανώς «τα ξέρεις καλύτερα». Κι εσένα σε θέλουμε.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, στις γραμμές που ακολουθούν θα μάθεις τους κανόνες του πιο διάσημου παιχνιδιού στο τάβλι και ίσως ψηθείς να μπεις για τα καλά στο παιχνίδι. Πιάσε τα ζάρια και ξεκινάμε.

Πόρτες

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν από εδώ.

Οι Πόρτες αποτελούν το πιο γνωστό παιχνίδι στο τάβλι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, αφού είναι το κλασσικό backgammon. Είναι το πιο γρήγορο παιχνίδι, αλλά σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι ιδιαίτερα τεχνικό και όχι τόσο τυχερό.

Όλα εξαρτώνται από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνεις και την τακτική που θα ακολουθήσεις. Για να κερδίσεις στις Πόρτες, θα πρέπει φυσικά να αποφύγεις τις «παγίδες» του αντιπάλου και φυσικά να ξέρεις πολύ καλά πότε πρέπει να επιτεθείς, αλλά και πότε να αμυνθείς.

Για να καταλάβουμε, όμως, καλύτερα για τι πράγμα μιλάμε, αρχικά να πούμε πως «πόρτα» στο τάβλι φτιάχνεται όταν δύο ή περισσότερα πούλια βρίσκονται στην ίδια θέση. Οι πόρτες λειτουργούν ως εμπόδιο στην κίνηση του αντιπάλου αλλά και ως «πατήματα» για να τοποθετεί ένας παίκτης με ασφάλεια τα πούλια του.

Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, τα πούλια στήνονται όπως στο screenshot που τραβήξαμε από το κορυφαίο application «Τάβλι - Lord of the Board», που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν από το Play Store και από το App Store. Δύο μαύρα πούλια στήνονται στο κάτω μέρος, ενώ τα λευκά τοποθετούνται απέναντί τους στο πάνω μέρος. Μπορείς απλά να θυμάσαι στο μυαλό σου ένα σύστημα 2-5-3-5 για το στήσιμο και ότι συνολικά έχουμε 15 πούλια που «παίζουν» στο τάβλι.

Κάθε παίκτης έχει απέναντί του την περιοχή εκκίνησης και στην μεριά του την περιοχή μαζέματος, με την περιοχή μαζέματος του ενός παίκτη να είναι η περιοχή εκκίνησης του άλλου. Ο ένας παίκτης κινείται δεξιόστροφα, στη φορά των δεικτών του ρολογιού (στην εικόνα τα μαύρα πούλια), ενώ ο άλλος (τα λευκά) αριστερόστροφα, δηλαδή αντίθετα από την κίνηση των ωρολογιακών δεικτών.

Στη συνέχεια οι δύο παίκτες ρίχνουν από ένα ζάρι και ξεκινάει αυτός που θα φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό. Ο σκοπός στις Πόρτες (όπως και σε κάθε παιχνίδι) είναι να μαζέψεις πρώτος τα πούλια σου. Όταν ένα πούλι βρίσκεται μοναχό του σε μια θέση (δεν αποτελεί πόρτα) ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να κινήσει κάποιο δικό του πούλι σε αυτήν την θέση χτυπώντας το αντίπαλο πούλι.

Το χτυπημένο πούλι απομακρύνεται από τον πίνακα και τοποθετείται πάνω στη μεσαία μπάρα του ταβλιού από τον αντίπαλο και ο ξεκινάει πάλι από την αρχή.

Όταν ένας παίκτης έχει ένα ή περισσότερα πούλια χτυπημένα, δεν επιτρέπεται να κάνει άλλες κινήσεις πριν ξαναβάλει στον πίνακα όσα πούλια έχει πάνω στη μεσαία μπάρα.

Τα πούλια μπαίνουν στην περιοχή εκκίνησης ανάλογα με το ζάρι. Αν φέρει άσσο δηλαδή μπαίνει στην πρώτη θέση, δύο στη δέυτερη κ.ο.κ. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να το τοποθετήσει (γιατί υπάρχουν πόρτες του αντιπάλου στις θέσεις των ζαριών που έφερες), πολύ απλά χάνει τη σειρά του. Αν τώρα ο αντίπαλος έχει πόρτες και στις έξι θέσεις της περιοχής εκκίνησης (το λεγόμενο «εξάπορτο»), δεν χρειάζεται να μπει καν στον κόπο να ρίξει τα ζάρια. Θα πρέπει να περιμένει από τον αντίπαλό του να κουνήσει τα πούλια του και να «ελευθερώσει» κάποια θέση.

Ένας παίκτης μπορεί να ξεκινήσει το μάζεμα κανονικά όταν όλα τα πούλια του βρίσκονται στην περιοχή μαζέματος. Αν όμως στην διάρκεια του μαζέματος ο αντίπαλος χτυπήσει κάποιο πούλι του, δεν μπορεί να συνεχίσει το μάζεμα πριν το φέρει ξανά στην περιοχή μαζέματος.

Όπως γράψαμε και προηγουμένως, νικητής στις Πόρτες είναι αυτός που θα μαζέψει πρώτος όλα του τα πούλια από το ταμπλό. Αν τώρα ένας παίκτης προλάβει και μαζέψει τα δικά του πούλια, χωρίς να καταφέρει ο αντίπαλος να πάρει κάποιο πούλι, τότε λέμε ότι το παιχνίδι μετράει ως «διπλό». Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στόχος για έναν παίκτη στις Πόρτες.

Έτοιμος για το πρώτο σου παιχνίδι;

Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη μαθαίνονται όλα καλύτερα. Αφού πήρες τη βασική γνώση, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις την προπόνησή σου στο τάβλι και να τους εντυπωσιάσεις όλους με την πρώτη ευκαιρία.

Με το νούμερο ένα application για τάβλι στον κόσμο, το «Τάβλι - Lord of the Board», που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν από το Play Store και από το App Store ή να βρεις στο Facebook, θα καταφέρεις να γίνεις σε χρόνο ρεκόρ άσος στο τάβλι. Όχι απλά θα είσαι ο καλύτερος στην παρέα, αλλά μπορείς να γίνεις και ο κορυφαίος στον πλανήτη.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανοίξεις την εφαρμογή. Αμέσως κάποιος διαθέσιμος παίκτης από οποιοδήποτε μέρος της Γης θα έρθει στο ψηφιακό σου τραπέζι και η παρτίδα θα αρχίσει. Ρίξε το ζάρι, κούνα τα πούλια σου, φτιάξε πόρτες και πάρε τη νίκη και το έπαθλο.

Item 1 of 4

Όταν πια αποκτήσεις αρκετή αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου, μπορείς να καλέσεις και τους διαδικτυακούς σου φίλους και να κοντραριστείτε στο ταμπλό.

Ποιος θα καταφέρει να γίνει ο καλύτερος ταβλαΛόρδος της παρέας; Ανακαλυψέ το με μερικά κλικ.

Και καλές εξάρες!