Το Gazzetta
μοιράζει τα βραβεία της σεζόν

Οι συντάκτες της EuroLeague Greece έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα και μοίρασαν τα βραβεία των καλύτερων της χρονιάς κατά τη διάρκεια της regular season. Ποιος ήταν ο MVP και ποιος κυριάρχησε στις ψήφους για τον καλύτερο προπονητή της χρονιάς;

Άλλη μια συναρπαστική regular season έφτασε στο τέλος της...

Αν μη τι άλλο θα είναι πολλά αυτά που θα κρατήσουμε από την φετινή EuroLeague και πολύ λίγα αυτά που θα ξεχάσουμε. Λίγο πριν από το τζάμπολ των φετινών playoffs, οι συντάκτες της EuroLeague Greece στήθηκαν στην κάλπη και ψήφισαν για τους καλύτερους της φετινής χρονιάς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Νίκος Παπαδογιάννης, Κωνσταντίνος Μελάγιες, Αντώνης Καλκαβούρας, Γιώργος Κούβαρης, Γιάννης Σταυρουλάκης, Βασίλης Βλαχόπουλος, Μιχάλης Γκιουλένογλου, Νίκος Καρφής, Ευάγγελος Στελλάκης και Σταυρούλα Μουστακάτου ανέδειξαν τους κορυφαίους της χρονιάς.

Το μεγάλο ντέρμπι σημειώθηκε στην ανάδειξη του πολυτιμότερου παίκτη καθώς ο Νίκολα Μίροτιτς κέρδισε την... ύστατη στιγμή τον Μάικ Τζέιμς με 5-4 ψήφους, ενώ μία ψήφο πήρε ο Σάσα Βεζένκοβ. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έχασε με 6-4 ψήφους το βραβείο του πιο βελτιωμένου από τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος με τη σειρά του έχασε αυτό του καλύτερου αμυντικού με 5-4 ψήφους από τον Εντι Ταβάρες (και τον Ουόκαπ να έχει μία ψήφο).

Εκείνος που είχε 10/10 επιλογές των συντακτών της EuroLeague Greece ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας για τον καλύτερο προπονητή της χρονιάς ενω 9/10 προτιμήσεις συγκέντρωσε ο Κώστας Σλούκας για τον καλύτερο 6ο παίκτη της σεζόν. Τέλος έγινε ντέρμπι όσον αφορά τον καλύτερο rookie (σ.σ. πρωτοεμφανιζόμενο στην EuroLeague και όχι απαραίτητα νέο σε ηλικία) με τον Άλφα Ντιαλό να συγκεντρώνει τέσσερις ψήφους, έναντι τριών του Ντέβον Χολ, δύο του Ντουέιν Μπέικον και μίας του Έλι Οκόμπο.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

MVP: ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Ο αινιγματικός Αμερικανός έφτασε στο Μόντε Κάρλο με το στίγμα του αποδιοπομπαίου τράγου, διωγμένος από την ΤΣΣΚΑ, και έγινε μεσσίας για την πρωτάρα ομάδα του Πριγκηπάτου. Η Μονακό του έδωσε το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του γαλλικού μπάσκετ και επιβραβεύτηκε με μία θέση στα πλέι-οφ. Τρίτος σκόρερ της Euroleague με 16,2 πόντους, τρίτος πασέρ με 5,8 ασίστ, ο Τζέιμς απειλεί τον Ολυμπιακό και ονειρεύεται επιστροφή σε φάιναλ-φορ.

KΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μία ομάδα όπου σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί έχουν αλλεργία στην άμυνα, ένας ευέλικτος «πύργος» με μπόι 2,20 μ. κατόρθωσε να οχυρώσει όχι μόνο το πεδίο δράσης του, αλλά και τη γραμμή του τρίποντου. Σε μία χρονιά χαμένη για τον Παναθηναϊκό, ο Παπαγιάννης ήταν πρώτος μπλοκέρ (1,7), κορυφαίος ριμπάουντερ (8,2), αλλά και τρίτος στα δίποντα στην Euroleague.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Ο νέος ηγέτης των «ερυθρολεύκων» ξεκινάει από τον πάγκο στα χνάρια του Παπαλουκά, αλλά κινεί μαεστρικά τα νήματα σαν έτοιμος από καιρό και θυμίζει στον Ολυμπιακό τι έχασε όταν τον άφησε αβασάνιστα να φύγει προ 5ετίας. Ο Σλούκας των 11,4 πόντων, των 5,1 ασίστ και των νικητήριων καλαθιών είναι το έμβλημα της νέας εποχής στο λιμάνι. Ποιος αναπολεί πια τον Σπανούλη;

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΕΛΙ ΟΚΟΜΠΟ

Ο εμβριθής παρατηρητής είχε προσέξει το ταλέντο του και στους Φίνιξ Σανς, αλλά η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τον 24χρονο Γάλλο να γίνει αστεράκι. Ένας τραυματισμός του έκοψε τη φόρα, αλλά τα διαπιστευτήρια είχαν ήδη κατατεθεί, με 14,5 πόντους και 3,9 ασίστ σε σκάρτα 28‘ συμμετοχής, με κορωνίδα την 35άρα στο ΟΑΚΑ. Εύφημος μνεία στον Τζον Μπράουν της Ούνιξ.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Σάσα Βεζένκοβ, εξ ημισείας με τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο Βεζένκοβ είναι ο κορυφαίος σκόρερ της 2ης καλύτερης ομάδας (13,8 π.), ο συγκεντρωμένος αμυντικός που δεν γίνεται πια στόχος για κανέναν προπονητή, ο πληθωρικός ριμπάουντερ (5,6), ο υπεύθυνος παίκτης που θα βγάλει κάστανα από τη φωτιά σε 30’ συμμετοχής. Δεν είναι φέρελπις νεανίας, αλλά κορυφαία προσωπικότητα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Στη δεύτερη θητεία του στον Πειραιά, ο Μπαρτζώκας ξέρει να αποφύγει τις κακοτοπιές της τοξικότητας και παράλληλα να βάζει τη σφραγίδα του στην ομάδα, η οποία μοιάζει να οδηγείται ομαλά σε νέα εποχή. Οι εγχώριοι τελικοί μοιάζουν με μπανανόφλουδα, αλλά ο Ολυμπιακός των διακριτών ρόλων και του μοντέρνου μπάσκετ μοιάζει ικανός ακόμα και για ευρωπαϊκό τίτλο.


ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Ο Αντρέα Τρινκιέρι αντιμετώπισε μυριάδες προβλήματα, έχασε σημαντικούς παίκτες, αλλά οδήγησε ξανά τη γερμανική ομάδα στα πλέι-οφ. Η περυσινή απογοήτευση, όταν η πρόκριση στα πλέι-οφ χάθηκε για ένα σουτ, λησμονήθηκε ήδη στο Μόναχο. Εύφημος μνεία στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, αλλά και στην Ούνιξ. Και οι δύο άφησαν υποσχέσεις πριν τον πόλεμο.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Ορφανοί από κίνητρο και από κέφι, οι πρωταθλητές Ευρώπης ήταν ένα πτώμα σε όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου (όπως και η συμπολίτισσα Φενέρ) και τρύπωσαν στην οχτάδα ελέω …Πούτιν. Οι Τούρκοι ίσως ανάψουν τις μηχανές όταν μυριστούν ψητό, αλλά η έως τώρα εικόνα τους δεν πείθει κανέναν. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα τους απέκλειε με 3-0.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΜΙΤΣΙΤΣ, ΤΖΕΪΜΣ, ΚΑΛΙΝΙΤΣ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο περυσινός MVΡ κράτησε όρθια την Εφές, ο Τζέιμς έμπασε τη Μονακό καμαρωτή στα πλέι-οφ, ο Μίροτιτς είναι άλλη κλάση ακόμα και όταν παίζει στο ρελαντί, ενώ οι Κάλινιτς, Παπαγιάννης έκαναν τις ομάδες τους να μοιάζουν καλύτερες από ότι είναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΑΓΙΕΣ

MVP: ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Ο Νίκολα Μίροτιτς δεν πρωταγωνίστησε απλά στην καλύτερη ομάδα της regular season, αλλά ηγήθηκε της συνολικής προσπάθειας της Μπαρτσελόνα. Ολοκλήρωσε με 16.7 πόντους, 5.1 ριμπάουντ και 19.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Εξαιρετική η παρουσία του Μίροτιτς.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ

Λογικά όταν σταματήσει να αγωνίζεται στην Euroleague, θα σταματήσω κι εγώ να θεωρώ τον Εντι Ταβάρες κορυφαίο αμυντικό της διοργάνωσης. Ο άνθρωπος είναι απροσπέλαστος, δεν περνάει ούτε «κουνούπι» και επηρεάζει την απόδοση ολόκληρης της Ρεάλ όταν βρίσκεται στο παρκέ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Μα φυσικά ο Κώστας Σλούκας. Από την στιγμή που ερχόταν στο παρκέ από τον πάγκο και λίγα λεπτά μετά το τζάμπολ ως τέτοιον θα τον κρίνω. Ετσι κι αλλιώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία γκαρντ της Euroleague

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΑΛΦΑ ΝΤΙΑΛΟ

Πολλοί έπαιξαν καλά. Επιλέγω τον Αλφα Ντιαλό γιατί σε σχέση για παράδειγμα με τον Ελι Οκόμπο έδειξε μεγαλύτερη συνέπεια και ειδικά όσο πλησίαζε στο τέλος της η regular season. Ο πρώην φόργουορντ του Λαυρίου τελείωσε με 9.7 πόντους και 4.8 ριμπάουντ.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ: ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Ο Σάσα Βεζένκοβ και πέρυσι έπαιξε καλά, αλλά είχε χαθεί μέσα στην κακή εικόνα του Ολυμπιακού. Πολλοί δεν πίστευαν πως θα επαναλάβει μία τέτοια χρονιά, μόνο που ο φόργουορντ του Ολυμπιακού πραγματοποιεί ακόμη καλύτερη. Ο ίδιος είναι υποψήφιος για MVP και η ομάδα του τερμάτισε δεύτερη στην την regular season.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζωκας κατάφερε με ένα μπάτζετ ύψους περίπου 8.000.000 ευρώ να φτάσει τον Ολυμπιακό στην 2η θέση! Μόνο πίσω από την Μπαρτσελόνα η οποία διαχειρίστηκε περίπου τετραπλάσια χρήματα. Ο Ελληνας τεχνικός πέρασε τη φιλοσοφία του και η ομάδα έχει την δική του σφραγίδα.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΚΟ

Ο Ολυμπιακός και η Μονακό. Αλλά επειδή οι Πειραιώτες έχουν ένα πιο βαρύ όνομα, κλίνω λίγο περισσότερο στους Γάλλους. Ωραίο μπάσκετ, θελκτικό και αν δε νίκησαν στο γήπεδό τους όλους τους αντιπάλους, τους δυσκόλεψαν αρκετά. Μου άρεσε η Μονακό και δεν την περίμενα.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός. Τα «έσοδα – έξοδα» δε σημαίνει απαραίτητα και τόσο κακή εικόνα. Στα περισσότερα παιχνίδια απογοήτευσαν και γενικά δεν έδειξε ιδιαίτερα σημάδια βελτίωσης μέσα στη σεζόν. Περίμενα πως οι «πράσινοι» δεν θα διεκδικούσαν playoffs, αλλά όχι και να βρεθούν τόσο χαμηλά στην κατάταξη.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΤΖΕΪΜΣ, ΜΙΤΣΙΤΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Θα πάω όπως και το Fantasy. Με δύο γκαρντ, δύο φόργουορντ κι ένα σέντερ. Μάικ Τζέιμς, Βασίλιε Μίτσιτς, Σάσα Βεζένκοβ, Νίκολα Μίροτιτς και Εντι Ταβάρες. Δε χάνουν πουθενά κι από κανέναν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΚΑΒΟΥΡΑΣ

MVP: ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Στην 3η του χρονιά στην Βαρκελώνη, ο Νίκολα Μίροτιτς συνδύασε την πιο μεστή και ώριμη σεζόν του στην Euroleague με την πρωτιά της Μπάρτσα στην κανονική περίοδο, με τα καλύτερα νούμερα και με την πιο ουσιαστική προσφορά. Οι σχεδόν 17 πόντοι και τα 5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι αποκτούν μεγαλύτερη αξία σε αναλογία μετα 23,8 λεπτά συμμετοχής και το 86,4% στις βολές,. το 68% στα δίποντα και το 46,5% στα τρίποντα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιώργος Παπαγιάννης και όχι μόνο γιατί αναδείχτηκε πρώτος ριμπάουντερ (μ.ο. 8,1ρ.) και δευτερος μπλοκέρ (μ.ο. 1,6κοψ.), αλλά γιατί έχει ανεβάσει το αμυντικό παιχνίδι του στο υψηλότερο επίπεδο και φέτος έκανε αισθητή περισσότερο από ποτέ την παρουσία του στην ρακέτα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Ο Κώστας Σλούκας επειδή έρχεται από τον πάγκο και αλλάζει προς το καλύτερο το παιχνίδι της ομάδας του, οδηγώντας την στην 3η θέση και στο πλεονέκτημα έδρας (μ.ο. 11,4π. & 5,1ασ. με 39% τριπ.).

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΑΛΦΑ ΝΤΙΑΛΟ

Ο Άλφα Ντιαλό που πληρώθηκε για να φύγει από τον Παναθηναϊκό, αλλά στο Μοντεκάρλο απέδειξε ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο (μ.ο. 9,6π., 4,8ρ., 1,8ασ. & 1,4κλ. με 55% διπ. & 40% τριπ.) σε μία ομάδα που στην παρθενική της σεζόν στην Euroleague, μπήκε στα playoffs.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Εδώ δεν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επιλογή, υπό την έννοια ότι με τις εφετινές του εμφανίσεις (μ.ο. 13,8π., 5,6ρ., 1,5ασ. & 1,1κλ. με 84% βολ., 67,7% διπ. & 38,7% τριπ.), από παίκτης του top-15 στην Eurοleague, Σάσα Βεζένκοβ έχει ανεβάσει το status του σε βασικό υποψήφιο για την καλύτερη πεντάδα της σεζόν.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επειδή έπεσε διάνα στις βασικές μετεγγραφικές προσθήκες που έκανε (Ντόρσεϊ, Φαλ και Ουόκαπ), βρήκε την σωστή «χημεία», διαχειρίστηκε πολύ αποτελεσματικά την σεζόν και ο Ολυμπιακός έπαιξε όμορφο μπάσκετ.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Η πρωτάρα στην διοργάνωση Μονακό που παρ' ότι έχασε έδαφος από την αποχώρηση των ρωσικών ομάδων, άλλαξε προπονητή κι έφτιαξε ομάδα με 12 νέους παίκτες, μπήκε στα playoffs με το «σπαθί» της κι ανανέωσε και την συμμετοχή της.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Η Φενέρμπαχτσε γιατί είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο budget που έμεινε εκτός playoffs. Μπορεί να είχε αρκετούς τραυματισμούς, αλλά ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έπεισε σε κανένα σημείο της σεζόν, ότι μπορεί να της δώσει την απαραίτητη ώθηση.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΜΙΤΣΙΤΣ, ΤΖΕΪΜΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Θα πάω με τον πρώτο σκόρερ (μ.ο. 18,1π.) και 6ο πασέρ (μ.ο. 4,7ασ.), Βασίλιε Μίτσιτς στον “άσο”, τον 3ο σκόρερ (μ.ο. 16,5π.) και 3ο πασέρ (μ.ο. 5,8ασ.) Μάικ Τζέιμς στο “2”, τον Σάσα Βεζένκοβ στο “3” (μ.ο. 13,8π. & 5,6ρ.), τον Νίκολα Μίροτιτς στο “4” και τον Έντι Ταβάρες στο “5” (μ.ο. 11,5π., 8,0ρ., 1,0κλ. & 1,7κοψ.).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

MVP: ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ηγηθεί κάποιος μιας νεοφερμένης ομάδας στην EuroLeague και να την οδηγήσει στα playoffs. Ο Μίροτιτς έχει δίπλα του παίκτες πρώτης γραμμής. Ο Μάικ Τζέιμς όχι. Μόνο και μόνο γι' αυτό του αξίζει και με το παραπάνω ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη καθώς οδηγησε τη Μονακό στην... υπέρβαση! Αγωνίστηκε σε 33 ματς τη φετινή σεζόν και μέτρησε κατά μέσο όρο 16.2 πόντους, 5.8 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και 2,5 λάθη, σουτάροντας με 50% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα και 82% στις βολές.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κάθε χρόνο και καλύτερος ο Παπαγιάννης. Χάρη στην ταχύτητά του αναλογικά με τα 220 εκατοστά του, έχει καταφέρει να προβληματίσει τα αντίπαλα γκαρντ κάθε φορά που αποφασίζουν να τον χτυπήσουν στα πόδια. Τα 1.7 κοψίματα τον έφεραν στην πρώτη θέση της λίστας και του χάρισαν τον τίτλο του καλύτερου μπλοκέρ ενώ μέτρησε και 8.2 ριμπάουντ κερδίζοντας παράλληλα και τον τίτλο του καλύτερου ριμπάουντερ της διοργάνωσης.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Όσο... αδόκιμος και αν είναι ο όρος, τη φετινή σεζόν ο Σλούκας «Παπαλουκίζει». Όπως όταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς ερχόταν από τον πάγκο ως παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και γινόταν ο game changer της ομάδας του, έτσι ακριβώς και ο Σλούκας τη φετινή σεζόν! Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε «πενταδάτος» μόλις σε ένα παιχνίδι ενώ στα υπόλοιπα 30 ήρθε από τον πάγκο και αποτέλεσε τον ηγέτη του Ολυμπιακού με 11.4 πόντους, 5.1 ασίστ και 2.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΝΤΕΒΟΝ ΧΟΛ

Ο Ντέβον Χολ κέρδισε στο... νήμα τον Άλφα Ντιαλό (αν και είχα στο μυαλό μου και τον Ντόντα Χολ) όσον αφορά το βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο στην EuroLeague. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν τη στιγμή που η Αρμάνι πήρε το μομέντουμ και βρέθηκε στα υψηλά στρώματα, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 10 πόντους, 2.1 ασίστ και 36% στα τρίποντα. Καλύτερες βραδιές του οι 21 πόντοι κόντρα στη Ρεάλ και οι 19 πόντους στο Μιλάνο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μια στατιστική σύγκριση του περσινού Παπαγιάννη στην EuroLeague με τον φετινό Παπαγιάννη φτάνει και περισσεύει για να πάρει το βραβείο σπίτι του. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε καλύτερος σε 10 διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, βολές, δίποντα, επιθετικά ριμπάουντ, αμυντικά ριμπάουντ, συνολικά ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες, λάθη), δείγμα και της... σεζόν καριέρας που πραγματοποίησε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Όταν μια ομάδα έχει μάθει να παίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να έχει ένα σημείο αναφοράς όπως ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, σίγουρα χρειάζεται χρόνος και δουλειά ώστε να «απογαλακτιστεί» από τον άλλοτε φυσικό ηγέτη της. Παρόλα αυτά ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε να παρουσιάσει στα παρκέ της EuroLeague μια ομάδα με... όλη τη σημασία της λέξεως, να έχει μοιράσει μαεστρικά τους ρόλους και να παίρνει το μάξιμουμ απ' όλους τους παίκτες. Πραγματικά θα αποτελέσει έκπληξη εάν δεν αναδειχθεί «coach of the year».

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Το φετινό «παραμύθι» της EuroLeague είχε τη δική της... «Πριγκίπισσα» και αυτή δεν ήταν άλλη από τη Μονακό. Στην πρώτη της συμμετοχής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα playoffs και να διεκδικεί (απέναντι στον Ολυμπιακό) τη πρόκριση στο Final 4. Μάλιστα έκλεισε τη σεζόν με ρεκόρ 15-13 και τερμάτισε στην 7η θέση της κατάταξης. Και όλα αυτά έχοντας... ζημιωθεί από την αποχώρηση των ρωσικών ομάδων. Θα μπορούσε να τερματίσει ακόμα πιο ψηλά στο τέλος της regular season.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Βάσει ονομάτων, budget και προοπτικής, η Φενέρμπαχτσε είναι... δικαιωματικά η απογοήτευση της φετινής EuroLeague. Ναι μεν αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών από τη στιγμή που έμειναν εκτός δράσης οι Ντε Κολό και Βέσελι για μεγάλο χρονικό διάστημα (σ.σ. έχασαν στη συνολική κατάταξη από επτά και έξι ματς αντίστοιχα) ωστόσο είχε το «βάθος» ώστε να διεκδικήσει τα playoffs από τα οποία έμεινε εκτός ύστερα από 8 χρόνια.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΤΖΕΪΜΣ, ΜΙΤΣΙΤΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το «ασόδυο» έχει «κλειδώσει». Δημιουργία και σκορ στον... απόλυτο βαθμό με τους Μάικ Τζέιμς (16.2π., 5.8ασ.) και Βασίλιε Μίτσιτς (18.1π., 4.7ασ.) να συνθέτουν το... απόλυτο δίδυμο στα γκαρντ. Στο «τρία» θα ανεβάσω τον Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά (13.8π., 5.6ριμπ., 17.8 PIR) προκειμένου να «κλειδώσει» το «τέσσερα» με τον Νίκολα Μίροτιτς (16.7π., 5.1ριμπ.) ο οποίος οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην 1η θέση της regular season. Τη θέση του σέντερ θα την εμπιστευτώ στον Γιώργο Παπαγιάννη (10.3π., 8.2ριμπ., 1.7ταπ.) ο οποίος κέρδισε στο... νήμα τον Έντι Ταβάρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ

MVP: ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Ο Μάικ Τζέιμς είναι η απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά τη Μονακό και την πρόκριση των Μονεγάσκων στα playoffs στην παρθενική συμμετοχή τους στην EuroLeague. Για τον ίδιο, η φετινή σεζόν είναι μια χρονιά εκδίκησης. Το ξεκαθάρισε με ανάρτησή του λίγο μετά από την επισημοποίηση της συμφωνίας με τη Μονακό. Εξ αρχής ο Τζέιμς είχε τεράστιο κίνητρο να αποδείξει ότι ανήκει στην ελίτ και το επιβεβαίωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ

Ο Έντι Ταβάρες αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας κατακτήσει τους δυο τελευταίους τίτλους του Αμυντικού της Χρονιάς στην EuroLeague. Ο Τζον Μπράουν της Ούνικς ήταν η... λογική επιλογή όμως οι ρωσικές ομάδες αποβλήθηκαν κι έτσι ο «πύργος» της Ρεάλ προτιμάται για τον τίτλο έναντι των ανταγωνιστών του λόγω και της πορείας των Μαδριλένων που τερμάτισαν στην τετράδα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΠΑΡΙΣ ΛΙ

Η Μονακό τερμάτισε στην έβδομη θέση και το οφείλει εν πολλοίς στον Πάρις Λι, τον Αμερικανό γκαρντ που μπορεί να διαβάζει το παιχνίδι και έχει εξαιρετικά αμυντικά προσόντα. Στην πρώτη του χρονιά στην EuroLeague, ο Λι σημείωσε 7 πόντους, 2.4 ασίστ, 1.4 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα μ.ό. ενώ ήλθε από τον πάγκο στα 22 από τα 31 ματς που έδωσαν συνολικά οι Μονεγάσκοι, μεταξύ αυτών κι εκείνα με τις ρωσικές ομάδες.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΑΛΦΑ ΝΤΙΑΛΟ

Ο Άλφα Ντιαλό είχε υπογράψει αρχικώς τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό όμως μερικές μέρες αργότερα ζήτησε να αποδεσμευτεί όταν κατάλαβε ότι δεν θα είχε τον ρόλο που περίμενε. Ο 24χρονος φόργουορντ πήρε τα ταλέντα του και μετακόμισε στο Πριγκιπάτο, κάνοντας το ντεμπούτο του στην EuroLeague. Σε 33 συμμετοχές (τις 25 ως starter) μέτρησε 9.7 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.3 κλεψίματα.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

H σεζόν στην EuroLeague ήταν απογοητευτική για τον Παναθηναϊκό ωστόσο ο Γιώργος Παπαγιάννης αναδείχτηκε πρώτος σε double-doubles (8), πρώτος στα ριμπάουντ (8.2) και πρώτος στα μπλοκ (1.7), καταγράφοντας 29 συμμετοχές. Ήταν σεζόν... καριέρας για τον διεθνή σέντερ που ξεχώρισε στον φετινό Παναθηναϊκό που τερμάτισε στη 13η θέση μεταξύ 15 ομάδων στην EuroLeague, αφήνοντας πίσω του μόνο τη Βιλερμπάν και τη Φενέρμπαχτσε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός παρουσίασε τρομερή συνέπεια μέσα στην χρονιά, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρέμενε σταθερά στην τετράδα κι εν τέλει, τερμάτισε δεύτερος στη regular season πετυχαίνοντας την υψηλότερη θέση ελληνικής ομάδας με το νέο σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague, το «όλοι εναντίον όλων».

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Με την πρόκριση της Μονακό στα playoffs, το γαλλικό πρωτάθλημα έχει ξανά εκπρόσωπο στα προημιτελικά έπειτα από δυο δεκαετίες. Ήταν η σεζόν 2000-01 όταν η Βιλερμπάν έφτασε ως τα προημιτελικά της Σουπρολίγκας της FIBA κι εν τέλει αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ. Φέτος η Μονακό συμμετέχει για πρώτη φορά στην EuroLeague ως κάτοχος του EuroCup και προκρίθηκε στα playoffs μολονότι της αφαιρέθηκαν οι 4 νίκες με τις ρωσικές ομάδες.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Η Φενέρμπαχτσε ουδέποτε ξεπέρασε το γεγονός ότι της αφαιρέθηκαν οι τρεις νίκες που πέτυχε με τις ρωσικές ομάδες. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς «χτυπήθηκε» από σοβαρούς τραυματισμούς (Ντε Κολό, Βέσελι) και τελικά δεν κατάφερε να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στα προημιτελικά, μένοντας εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 2013-14.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΤΖΕΪΜΣ, ΜΙΤΣΙΤΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μάικ Τζέιμς ως ο ηγέτης της ομάδας - έκπληξης στη διοργάνωση, Βασίλιε Μίτσιτς επειδή ήταν εκείνος που κουβάλησε την Αναντολού Εφές, Σάσα Βεζένκοβ ως ένας εκ των διακριθέντων του Ολυμπιακού, Νίκολα Μίροτιτς ως ο MVP της Μπαρτσελόνα που τερμάτισε πρώτη στην κατάταξη και Γιώργος Παπαγιάννης για την εντυπωσιακή χρονιά του σε ατομικό επίπεδο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

MVP: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Πέρυσι εκτόξευσε την αξία του μέσα από τον (σχεδόν) τριπλασιασμό των αριθμών του, φέτος επιβεβαίωσε ότι είναι μέσα στους καλύτερους φόργουορντ της Euroleague. Πιο αποτελεσματικός σε κάθε τομέα, με το εκπληκτικό 68.3% στα σουτ εντός παιδιάς και τους επιπλέον 100 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε σχέση με πέρυσι.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ

Το «θηρίο» της Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει ο κορυφαίος αμυντικός αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να το αποδείξει γιατί και μόνο η όψη του είναι αρκετή για να αποθαρρύνει τους αντιπάλους του να τον πλησιάσουν. Οι αριθμοί του είναι ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με τους περσινούς.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Αυτός ο ρόλος ανατέθηκε από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο Έλληνας διεθνής ανταποκρίθηκε στην ουσία του. Στον 6ο παίκτη βασικό κριτήριο δεν είναι οι αριθμοί αλλά η ικανότητά του να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα και ο Σλούκας το έκανε στους περισσότερους φορώντας τον μανδύα του ηγέτη όποτε χρειάστηκε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΝΤΟΥΕΪΝ ΜΠΕΪΚΟΝ

«Πρωτάρη» δεν τον λες καθώς για μια τριετία ήταν μεταξύ ΝΒΑ και G League, αλλά στην Euroleague είναι rookie. Ο πολυδιάστατος Αμερικάνος έκανε εξαιρετική σεζόν, χαρακτηρίστηκε κυρίως για την ικανότητά του να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους, η έκρηξή του συνδυάστηκε με το 41.7% στο μακρινό σουτ.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Βελτίωσε τους αριθμούς του στους περισσότερους τομείς της στατιστικής, κυρίως όμως ενίσχυσε την εικόνα του καθώς ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μένει να εμπλουτίσει το επιθετικό παιχνίδι του με σκοπό και τη φθορά των αντιπάλων του. Έχει πολύ λιγότερα κερδισμένα φάουλ από τον Φαλ του Ολυμπιακού και λιγότερα από τα μισά συγκριτικά με τον Ταβάρες.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Τα λόγια είναι περιττά γιατί η πορεία του Ολυμπιακού στην Euroleague φτάνει και περισσεύει για το συγκεκριμένο βραβείο. Εξαιρετική κατανομή ρόλων, αυτή οδήγησε στη δημιουργία συμπαγούς συνόλου και στη χημεία μεταξύ των παικτών. Αυτό συνδυάστηκε με την αξιοποίηση κάθε στοιχείου από αυτά που διαθέτουν οι παίκτες του.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είναι και η Μπάγερν Μονάχου δεδομένου του περιορισμού της επένδυσης και του αποτελέσματος, αλλά η Μονακό συνδύασε και το θέαμα. Έσπασε την κακή παράδοση των γαλλικών ομάδων με την πρόκρισή της στα Playoffs της Euroleague και το μπάσκετ που απέδωσε μπορεί σε κάποια σημεία να είχε αφέλεια, ήταν όμως ελκυστικό για τον φίλαθλο.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Και πάλι ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για μια τρύπα στο νερό. Είναι πολύ απογοητευτικό για τους Τούρκους το γεγονός ότι δεν έφτασαν στο σημείο (έστω) να… μυρίσουν την οκτάδα της Euroleague γιατί πλασαρίστηκαν στις χαμηλές δυνάμεις της φετινής διοργάνωσης. Επί τούτου μέτρησε βέβαια ότι στην αρχή έχασαν αρκετά παιχνίδια στην τελευταία φάση.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΤΖΕΪΜΣ, ΜΙΤΣΙΤΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο ενορχηστρωτής της Μονακό οπότε του αξίζει να είναι στη θέση «1». Ο Βασίλιε Μίτσιτς κράτησε ολομόναχος την Ανατολού Εφές οπότε παραμένει στο «2». Ο Αλέξανδρος Βεζένκοβ θα κατέβει μια θέση για να παίξει στο «3». Ο Νίκολα Μίροτιτς θα παραμείνει στη θέση «4» και ο Ουίλ Ταβάρες διατηρεί τη θέση του σέντερ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΟΥΛΕΝΟΓΛΟΥ

MVP: ΜΑΪΚ ΤΖΕΙΜΣ

Ο Σάσα Βεζένκοβ έκανε μία απίθανη σεζόν, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ της Μονακό υποχρέωσε αρκετό κόσμο να... φωνάζει το όνομά του: 16.2 πόντους (50% στα δίποντα, 32.8% στα τρίποντα, 82.1% στις βολές), αλλά και 3 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ και 4.7 κερδισμένα φάουλ ανά ματς. Μέτρησε 10 ματς με τουλάχιστον 20 πόντους και μία τριαντάρα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΤΟΜΑΣ ΟΥΟΚΑΠ

Ο Τόμας Ουόκαπ. Μπορεί να μέτρησε μπόλικα άστοχα σουτ, να είχε αρκετά airball, αλλά όταν ο γκαρντ του Ολυμπιακού αναλάμβανε μία αμυντική αποστολή, το αποτέλεσμά της ήταν (στη συντριπτική πλειοψηφία) επιτυχημένο. Αυτός ουσιαστικά ήταν και ο λόγος της απόκτησης του από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ο Ουόκαπ έδωσε αμυντική υπόσταση στον Ολυμπιακό.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Ο Κώστας Σλούκας. Μολονότι βασικό «γρανάζι» στα πλάνα του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο διεθνής playmaker εμφανίστηκε στη βασική πεντάδα σε μόλις ένα ματς του Ολυμπιακού! Μέτρησε 29 συμμετοχές προερχόμενος απ' τον πάγκο, μετρώντας 11.4 πόντους, 2.4 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ, είχε 39% στα τρίποντα (48/122), 46.8% στα δίποντα (66/142) και 81.5% στις βολές (67/81).

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΝΤΟΥΕΪΝ ΜΠΕΪΚΟΝ

Ο Ντουέιν Μπέικον της Μονακό. Ο Αμερικανός διέθετε τα... παράσημά του από το ΝΒΑ, τα επέδειξε και στη EuroLeague. Ήταν από τους βασικούς λόγους που η «πρωτάρα» Μονακό κατάφερε να μπει στα playoffs, ενώ απέκτησε και το δικαίωμα συμμετοχής για την επόμενη σεζόν. Ο Μπέικον μέτρησε 13.8 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 24:53 στο παρκέ.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιώργος Παπαγιάννης έκανε μία απίθανη σεζόν. Τελείωσε πρώτος στα ριμπάουντ σε ολόκληρη τη EuroLeague (8.2), πρώτος σε κοψίματα ανάμεσα στους υπόλοιπους ψηλούς της διοργάνωσης με 1.7 ανά παιχνίδι. Το μόνο αρνητικό είναι πως αυτές οι εμφανίσεις (μαζί με 10.3 πόντους και 65.3% στα δίποντα) δεν κατάφεραν να μεταφραστούν σε περισσότερες νίκες για τον Παναθηναϊκό.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

O Γιώργος Μπαρτζώκας. Πήρε μία ομάδα που δεν... άγγιξε για δύο σεζόν τα playoffs και την έφερε όχι μόνο σε αυτά (με πλεονέκτημα έδρας), αλλά και στη 2η θέση της κανονικής περιόδου, πίσω μόνο από το «μεγαθήριο» της Μπαρτσελόνα.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Μία ομάδα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη EuroLeague, έχοντας περάσει από... χίλια κύματα προηγουμένως (BCL, Eurocup), κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα με τρεις παραπάνω νίκες από την 9η Μπασκόνια (12-16 οι Ισπανοί, 15-13 οι Μονεγάσκοι). Ανάμεσα στις νίκες τους ξεχώρισαν αυτές απέναντι σε Ολυμπιακό, Αναντολού Εφές και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προτού οι Ρώσοι αποβληθούν.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Θα μπορούσε να είναι ο Παναθηναϊκός, ωστόσο λόγω του ρόστερ και των μεταγραφών η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται ένα... κλικ παραπάνω από τους απογοητευτικούς «πράσινους». Η έλευση του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο των Τούρκων δεν πρόσφερε παρά μόνο στιγμές καλού μπάσκετ, ενώ οι μεταγραφές των Πιέρια Χένρι, Ακίλε Πολονάρα και Ντέβιν Μπούκερ δεν έφεραν την αναμενόμενη αλλαγή.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΤΖΕΪΜΣ, ΝΤΟΡΣΕΪ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Λίγες θέσεις για πολλούς παίκτες. Θα επιλέξουμε τους Μάικ Τζέιμς, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Νίκολα Μίροτιτς, Σάσα Βεζένκοβ, και Έντι Ταβάρες. Ο Τζέιμς, όπως και ο Βεζένκοβ έχουν κάνει μία σεζόν ισάξια του βραβείου του MVP, ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης και το βαρόμετρο της ομάδας αστέρων της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ταβάρες αποτέλεσε τη βασική αιτία που η Ρεάλ ήταν στην πρώτη τετράδα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΦΗΣ

MVP: ΜΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Για άλλη μια regular season ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα έκανε σπουδαία πράγματα στο παρκέ, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πρωτιά της ομάδας του στη regular season. Δεύτερος σκόρερ με 16.7 πόντους, πρώτος στο ranking με 19.8 βαθμούς. Πολύ δύσκολα θα χάσει το βραβείο του MVP. Μεγάλη ποικιλία στην επίθεση, αφού απειλεί τόσο στο post και κοντά στο καλάθι, όσο και από το τρίποντο. Μάλιστα σουτάρει με το εξαιρετικό 47% στα τρίποντα, όντας εκ των κορυφαίων σουτέρ της διοργάνωσης.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ

Θα μπορούσε να είναι και ο εξαιρετικός Γιώργος Παπαγιάννης σε αυτή την κατηγορία, αλλά θα μπει ο σέντερ της Ρεάλ. Το... θηρίο των Μαδριλένων έλεγξε και φέτος τέλεια την.. εναέρια κυκλοφορία στη ρακέτα της ομάδας του, προκαλώντας φόβο σε όποιον αντίπαλο πήγε να τον πλησιάσει. Το μέγεθος του σε τρομάζει, ενώ βρέθηκε στην δεύτερη θέση των μπλοκέρ με 1.6 μπλοκ πίσω από τον Παπαγιάννη. Έκλεψε αρκετές μπάλες (0.9 ανά ματς), βοηθώντας στην τελευταία ζώνη άμυνας του Λάσο.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Έχει έρθει από τον πάγκο στα 29 απο τα 30 ματς που έχει αγωνιστεί, άρα τον θεωρούμε έκτο παίκτη. Εγκέφαλος του Ολυμπιακού, κάνει τα πράγματα να κινούνται στην επίθεση, ενώ έχει χαρίσει μεγάλες νίκες όπως κόντρα στην Εφές στο ΣΕΦ με το νικητήριο τρίποντο του. Έχει 11.4 πόντους, 5.1 ασίστ, 2.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με 14.1 στο ranking, είναι ο άνθρωπος που αλλάζει τις ισορροπίες σε ένα ματς. Game changer από τους λίγους που υπάρχουν στην Ευρώπη.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΝΤΕΒΟΝ ΧΟΛ

Πρώτη του σεζόν στη Euroleague και έδωσε σημαντικές λύσεις στην Αρμάνι, ειδικά το διάστημα που έλειψε ο Ντιλέινι. Μέτρησε 10 πόντους και 2.1 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ σούταρε με 35.9% στα τρίποντα (δεύτερος καλύτερος σουτέρ πίσω από τον Ντατόμε). Ο Μεσίνα ενίσχυσε την περιφέρεια του το καλοκαίρι με ένα πολύτιμο γκαρντ. Οι Ιταλοί έχουν χτυπηθεί από τραυματισμούς και σημαντικές απουσίες μέσα στη σεζόν και ο Χολ προσφέρει πολλά στο σκοράρισμα σε κρίσιμα ματς.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν ένας εκ των κορυφαίων σέντερ της Euroleague φέτος, δίνοντας σημαντικές λύσεις σε άμυνα και επίθεση, παρόλο που η ομάδα του έκανε μια κακή σεζόν και έμεινε μακριά από τα playoffs. Περυσι μέτρησε 8.8 πόντους, 5.4 ριμπάουντ, 1.6 μπλοκ και 14.8 στο ranking Φέτος είχε 10.3 πόντους, 8.2 ριμπάουντ και 1.7 μπλοκ, ενώ μέτρησε και 17.4 στο ranking. Πρώτος ριμπάουντερ και μπλοκέρ της διοργάνωσης. Αυτό τα λέει όλα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Εξαιρετική δουλειά από τον Έλληνα τεχνικό που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, μετατρέποντας το ΣΕΦ σε... κάστρο. Οι επιλογές των παικτών το καλοκαίρι (Φαλ, Ντόρσεϊ, Ουόκαπ) βοήθησαν την ομάδα να κλείσει τις τρύπες τους και πολλές φορές οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν σαν καλοκουρδισμένη... μηχανή ειδικά στην έδρα τους. Εγγύηση για τον Ολυμπιακό και φυσικά προπονητής που έχει το know how, καθώς κατέκτησε τη Euroleague το 2013.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Οι Μονεγάσκοι μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για τη φετινή τους παρουσία στην regular season, αφού εκμεταλλεύτηκαν την απουσία των ρωσικών ομάδων και μπήκαν στα playoffs, εκεί όπου θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό. Με μπροστάρη τον Μάικ Τζέιμς, η Μονακό κατάφερε να προκριθεί στην postseason στην πρώτη της παρουσία στη διοργάνωση, κάνοντας να χαμογελούν φιλάθλους και διοίκηση. Στο Πριγκιπάτο είναι πολύ δύσκολο να την υποτάξεις και οι Πειραιώτες θα πρέπει να προσέξουν πολυ.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Αποτυχία για τους Τούρκους, το γεγονός πως δεν μπήκαν φέτος στα playoffs, παρα την απουσία των ρωσικών ομάδων. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς σε κανένα σημείο της σεζόν δεν μπόρεσε να χτίσει ένα σερί νικών, ενώ μακριά από την έδρα της τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Σημαντικό ρόλο στον αποκλεισμό έπαιξε και η απουσία των Νάντο Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι από σημαντικά ματς μέσα στη σεζόν, τα οποία αν τα κέρδιζε, θα πλησίασε στα playoffs. Σίγουρα το να βλέπουν ομάδες με μικρότερο μπάτζετ σαν τη Μπάγερν, τη Μονακό και τη Μακάμπι στην 8άδα, δεν είναι και το καλύτερο νέο για τη Φενέρ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΤΖΕΪΜΣ, ΜΙΤΣΙΤΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Τζέιμς και Μίτσιτς κάνουν εντυπωσιακές εμφανίσεις φέτος τόσο στον εκτελεστικό τομέα, όσο και στον οργανωτικό. Πρώτος σκόρερ γκαρντ της Εφές και τρίτος ο σταρ της Μονακό. Ο Βεζένκοβ αποτελεί εκ των υποψηφιών MVP μετά τις ματσάρες που πραγματοποιεί με τους Πειραιώτες, όντας εξαιρετικός τόσο κοντά στη ρακέτα όσο και από το τρίποντο. Ο Μίροτιτς όπως είπαμε και παραπάνω είναι πρώτος σε ranking και δεύτερος σκόρερ, ενώ ο Ταβάρες αποτελεί τον πιο σταθετό σέντερ φέτος μαζί με τον Παπαγιάννη και έναν εξαιρετικό αμυντικό που κάνει τον Λάσονα κοιμάται ήσυχος στον αμυντικό τομέα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΛΑΚΗΣ

MVP: ΜΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Πιθανότατα η πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του Νίκολα Μίροτιτς, με τον 31χρονο φόργουορντ να κάνει την διαφορά στην πλειοψηφία των αγώνων της Μπαρτσελόνα, οδηγώντας την ομάδα του σε άνετη εξασφάλιση της πρωτιάς στην Regular Season. Τρομακτική σταθερότητα στις εκτελέσεις (67% στο δίποντο, 47% από τα 6.75μ. και 88% στις βολέ), ενός κατά τα λοιπά πληρέστατου ψηλού με πολυδιάστατη προσφορά.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ

Ο Ουόλτερ Ταβάρες λειτουργεί ως «σκιάχτρο» στην ρακέτα της Ρεάλ Μαδρίτης, με την επιβλητική του φιγούρα να δυσκολεύει κάθε λογής αντίπαλο που θα βρεθεί πλησίον του, γκαρντ, φόργουορντ ή αντίπαλο σέντερ. Έχει κερδίσει δις το βραβείο του κορυφαίου αμυντικού κατά το παρελθόν και πιθανώς να το αξίζει και φέτος, αφού δεν άλλαξε κάτι ως προς την επίδραση του στο παιχνίδι των Μαδριλένων. Ίσα ίσα που δείχνει να είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Ο Κώστας Σλούκας ήρθε 29 φορές από τον πάγκο και μόνο ως... παγκίτης δεν απέδιδε. Ο πιο συνεπής δημιουργός του Ολυμπιακού, αλλά και μεταξύ των πιο παραγωγικών σκόρερ των Πειραιωτών. Μια μεστή σεζόν για τον διεθνή πλειμέκερ, η οποία συνοδεύθηκε από την πρόκριση της ομάδας του στα playoffs με πλεονέκτημα έδρας.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν και πέρσι θετικός, αλλά ως γνωστόν «εθχρός του καλού, είναι το καλύτερο». Ο διεθνής σέντερ συνέχισε να προοδεύει, ανέβασε τον βαθμό της επίδρασης του στην πεντάδα του Παναθηναϊκού και γενικώς έκανε το λεγόμενο level up, σε μια δύσκολη σεζόν. Ο 24χρονος ψηλός σταμάτησε στους 10.3 πόντους κατά μέσο όρο, οι οποίοι θα ήταν σαφώς περισσότεροι αν οι «Πράσινοι» είχαν έναν συνεπή δημιουργό.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΝΤΙΒΟΝ ΧΟΛ

Εύκολη επιλογή ο Ντίβον Χολ, ο οποίος μεταπήδησε από το γερμανικό πρωτάθλημα και την Μπάμπεργκ στο πανάκριβο ρόστερ της Αρμάνι Μιλάνο κι απέδωσε σαν... ακριβοπληρωμένος, σε μια περιφερειακή γραμμή με αρκετό traffic. Ο 26χρονος γκαρντ έχει τα φόντα να μακροημερεύσει στο επίπεδο της Euroleague, ενώ φαντάζει απίστευτο πως - παρά την έλλειψη εμπειρίας - έκανε μόλις 33 λάθη σε 857 αγωνιστικά λεπτά!

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο απλώς να επαναφέρει τον Ολυμπιακό σε τροχιά playoffs κι όχι μόνο το κατάφερε, αλλά πήρε και το πλεονέκτημα έδρας - κάτι που πριν την έναρξη της σεζόν έμοιαζε με ουτοπία. Πέραν τούτων, ο Έλληνας τεχνικός παρουσίασε μια ομάδα που έπαιξε κατά διαστήματα πολύ όμορφο μπάσκετ, είχε τον τρόπο να παίρνει αποτελέσματα, ενώ μετέτρεψε ξανά σε κάστρο το ΣΕΦ με 13/14 νίκες.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Η πρωτάρα Μονακό δεν λύγισε από τα σκαμπανεβάσματα της στη σεζόν, ενώ λειτούργησε κι ευεργετικά η αλλαγή προπονητή, με τον Σάσα Ομπράντοβιτς να διαδέχεται τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς. Εκπληκτικός δεύτερος γύρος από τους Μονεγάσκους που δικαίως θα βρεθούν στα playoffs, έχοντας νικήσει 5 από τις υπόλοιπες 7 ομάδες της οκτάδας (Ολυμπιακό, Εφές, Αρμάνι, Μακάμπι, Μπάγερν).

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Η Μπασκόνια δεν κατάφερε σε καμία στιγμή της σεζόν να θεωρηθεί πραγματική διεκδικήτρια της οκτάδας, παρά το γεγονός πως το περασμένο καλοκαίρι απέκτησε αρκετούς παίκτες με προϋπηρεσία στην Euroleague, προεξέχοντος του Ουέιντ Μπόλντγουιν. Πέραν των αποτελεσμάτων, το μπάσκετ της ήταν μέτριο έως κακό, είτε με τον Ιβάνοβιτς στην αρχή της σεζόν, είτε με τον Σπάχια στη συνέχεια.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΜΙΤΣΙΤΣ, ΤΖΕΪΜΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Θα πάω με Βασίλιε Μίτσιτς στο κουμάντο της πεντάδας και Μάικ Τζέιμς στο "2", απελευθερωμένο από οργανωτικά καθήκοντα, ενώ στη θέση του σμολ φόργουορντ θα επέλεγα τον Σάσα Βεζένκοβ, ασχέτως αν είναι περισσότερο «τεσσάρι». Εξάλλου, ενίοτε χρησιμοποιείται και στο "3" εφόσον χρειαστεί, ενώ τους πρώτους πέντε συμπληρώνουν οι κορυφαίοι παίκτες των δύο ισπανικών υπερδυνάμεων, Νίκολα Μίροτιτς και Ουόλτερ Ταβάρες.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑΤΟΥ

MVP: ΜΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Ο πιο σταθερός και «μεστός» παίκτης της πρωτοπόρου της κανονικής περιόδου, Μπαρτσελόνα. Ο Νίκολα Μίροτιτς! Μαζί με τον Νικ Καλάθη μετρούν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο πλάνο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ 31χρονος φόργουορντ έχει συνδέσει το όνομά του με τις καλές εμφανίσεις και τις μεγάλες νίκες των «μπλαουγκράνα». Η στατιστική του μιλάει από μόνη της και ιδιαίτερα η κατηγορία του τριπόντου που δείχνει συνέπεια της τάξης του 46.5%! Σίγουρα valuable για κάθε ομάδα τέτοιου επιπέδου!

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Γιώργος Παπαγιάννης! Αντιστρόφως ανάλογη η πορεία του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν με την αντίστοιχη δική του. Ο Έλληνας σέντερ έμοιαζε με «όαση» στη ρακέτα των πράσινων, ενώ έκανε δύσκολη τη ζωή στο παρκέ ακόμη και για τα γκαρντ που είχε κληθεί να μαρκάρει! Μετουσίωσε τις καλές του εμφανίσεις με την κορυφή στις στατιστικές κατηγορίες της Euroleague, όσον αφορά τα ριμπάουντ (8,2 μ.ο) και τα μπλοκ (1.7 μ.ο).

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ 6ος ΠΑΙΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Η επιλογή καταλήγει στον Κώστα Σλούκα… Είτε 5, είτε 15 είτε…25 λεπτά συμμετοχής, ο διεθνής άσσος του Ολυ-μπιακού προσέφερε πολύτιμες βοήθειες στην ομάδα του στον δρόμο για τα playoffs τόσο από άποψη σκοραρίσματος, όσο και από θέμα δημιουργίας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που λειτούργησε ως game changer και έδωσε την απαραίτητη ώθηση εκεί που οι «ερυθρόλευκοι»… κολλούσαν και ζητούσαν το δικό του παιχνίδι.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Το κυριότερο σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού, ο Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος έπιασε την χρονιά από εκεί που την… άφησε την περασμένη σεζόν (περίπου από τα μέσα και μετά) και έχει κάνει πολλά και μεγάλα βήματα… forward. Ιδανικό κομμάτι για την ούτως ή άλλως βελτιωμένη συνολικά εικόνα της ομάδας. Με 13.8 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 1.1 κλέψιμο και 0.3 μπλοκ είναι λογική η παρουσία του στις υποψηφιότητες για τον τίτλο του πολυτιμότερου.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΑΛΦΑ ΝΤΙΑΛΟ

Το δίλημμα μεταξύ Ντέβον Χολ (Αρμάνι) και Άλφα Ντιαλό (Μονακό) καταλήγει στον Αμερικανό Μονεγάσκων. Έχοντας εντυπωσιάσει την περσινή με το Λαύριο, πήρε την ευκαιρία της EuroLeague μέσα από… περιπέτεια και κατάφερε να γίνει κομμάτι της επιτυχίας της Μονακό. Στα 24 του χρόνια ολοκλήρωσε την regular season με 58.3% στο δίποντο και 40% στο τρίποντο, ενώ μέτρησε και 1.3 κλε-ψίματα ανά αγώνα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που υπό τις οδηγίες του το σύνολο του Ολυμπιακού εξελίχθηκε σε μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις της φετινής EuroLeague. Βήμα βήμα και με πρωταρχικό στόχο την είσοδο στα playoffs, γνώριζε πως πρέπει να εκμεταλλευτεί κυρίως τα εντός έδρας παιχνίδια, όπως και έκανε για να φτάσει ως το πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΜΟΝΑΚΟ

Η Μονακό που σαν Σταχτοπούτα του θεσμού δημιούργησε πολλές προσδοκίες, καθώς παρουσίασε εντυπωσιακό μπάσκετ ανα περιόδους. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς έδωσε που κάθισε στον πάγκο μεσούσης της σεζόν, της έδωσε άλλον «αέρα» ενώ αν και η αποβολή των ρωσικών ομάδων την «αδίκησε» (αναλογικά με τις νίκες που είχε καταγράψει), κατάφερε να κερδίσει επάξια μια θέση στα playoffs. Έχει εξασφαλίσει, άλλωστε, και την παρουσία στην διοργάνωση και την επόμενη σεζόν.

ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Μια από τις κλασικές διεκδικήτριες του τίτλου, η Φενέρμπαχτσε, με ένα πολύ έμπειρο προπονητή και με το απίστευτο προσπεκτ του Ακίλε Πολονάρα, που μετέβη από την Μπασκόνια και δεν κατάφεραν να τον ενσωματώσουν πλήρως στην ομάδα. Αν και αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών, κυρίως με Ντε Κολό και Βέσελι, έμεινε εκτός ακόμη και από τα playoffs με 1 νίκη στους τελευταίους 9 αγώνες!

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ: ΚΑΛΑΘΗΣ, ΤΖΕΪΜΣ, ΒΕΖΕΝΚΟΒ, ΜΙΡΟΤΙΤΣ, ΤΑΒΑΡΕΣ

Στον ρόλο του δημιουργού θα επιλέξω τον Νικ Καλάθη και δίπλα του έναν… παλιό γνωστό, τον Μάικ Τζέιμς. Για την συνέχεια θα πατήσω λίγο στο «όλοι οι καλοί χωράνε» και προ-κειμένου να γίνει αυτό, ο Σάσα Βεζένκοβ θα πάει στο «3» για να κα-λύψει την θέση του φόργουορντ ο Νίκολα Μίροτιτς και αυτή του σέντερ ο Έντισον Ταβάρες.

Art direction: Χρήστος Ζωίδης