«Σε έπαιρνε τηλέφωνο ο Κόκκαλης και σου έφευγαν τα κάτουρα»

Χρήστος Δάρας: Πάνω από 30.000 χειρουργεία, ο Ολυμπιακός, ο Πανιώνιος που του υποθήκευσε την περιουσία και μια καριέρα που μυρίζει... χορτάρι και νυστέρι!

Πάνω από 30.000 χειρουργεία. Όταν άκουγες «ο γιατρός του Ολυμπιακού» στα μέσα της δεκαετίaς του '90, αλλά και στις αρχές του 2000, το μυαλό σου πήγαινε κατευθείαν στο ονοματεπώνυμο «Χρήστος Δάρας». Μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Σε φτωχογειτονιά.  Η κολύμβηση ήταν το... διαβατήριό του για μια καλύτερη ζωή. Για να ξεφύγει από τη μιζέρια.

Τα κατάφερε. Στα 12 ήταν ήδη το «παιδί θαύμα» των ελληνικών πισινών. Βαλκανιονίκης μέσα στη Σμύρνη σε μια εποχή όπου η Χούντα έκανε τους πάντες να τρέμουν. Όχι όμως τον αριστερό πατέρα του.

Μέσω του Gazzetta, ο Χρήστος Δάρας, στη συνέντευξη της ζωής του, μιλά για όσα έχει ζήσει μέσα στα γήπεδα όλα αυτά χρόνια.

Τα «Πέτρινα Χρόνια» στον Ολυμπιακό, ο Κοσκωτάς τον οποίο εξέταζε στη φυλακή, ο Σαλιαρέλης ο οποίος έφαγε λεφτά και από τον ίδιο, ο Κόκκαλης που του τηλεφωνούσε στις 3 τα ξημερώματα και οι θρύλοι με τους οποίους συνεργάστηκε στον Πειραιά. Εκεί όπου τον έμαθε να βρίσκεται ο πατέρας του, όταν τον έπαιρνε από χέρι πιτσιρικά και τον πήγαινε στο Καραϊσκάκης.

Ο Πανιώνιος κι ο Ζαμάνης, το όνομα του οποίου δεν θέλει καν να αναφέρει. Η περιουσία του που σήμερα είναι δεσμευμένη λόγω του Ιστορικού και των υπογραφών που έβαζε σε ό,τι του έφερναν για λόγους ανωτέρας βίας. Το πάθος του για την ιατρική και το ποδόσφαιρο. Η ζωή του όλη ξεδιπλώνεται στις παρακάτω λέξεις....

«Δώδεκα ετών ήμουν το "παιδί θαύμα" της κολύμβησης»

Πώς θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια;

«Γεννήθηκα στον Κορυδαλλό το 1957. Φτωχογειτονιές, χωματόδρομοι... Ο μπαμπάς μου, Θεός σχωρέστον, κάτι έπρεπε να βρει για να ξεφύγουμε από τη φτώχεια και τη μιζέρια που υπήρχε εκείνη την εποχή σ' αυτές τις συνοικίες. Ήμασταν και τρία παιδιά. Δεν ξέρω πως του έρχεται η φαεινή ιδέα και μας γράφει στο κολυμβητήριο, στον Ολυμπιακό. Κολυμβητήρια τότε υπήρχαν δύο: Το χειμερινό ήταν αυτό των ναυτικών δοκίμων και το καλοκαιρινό ήταν στο Ζάππειο».

Ο μπαμπάς τι δουλειά έκανε;

«Ο μπαμπάς μου ήταν λογιστής, η μαμά μου δεν δούλευε».

Αρα υπήρχε μια παιδεία στο σπίτι.

«Είχε βγάλει την Ανωτάτη Εμπορική. Εκείνη την εποχή για να βγάλεις αυτή τη σχολή - με καταγωγή από την Αμαλιάδα - όπου υπήρχε φτώχεια και των γονέων...

Παρένθεση. Ήταν και αριστερός, έκανε εξορία στη Μακρόνησο. Κοιμόταν στα σακιά από μπακαλιάρους και σπούδαζε. Αυτό ήταν άλλο πράγμα. Ανωτάτη εμπορική έβγαζαν τότε οι πρωθυπουργοί και δεν ξέρω 'γω ποιοι άλλοι.

Τέλος πάντων, μας βάζει στο κολυμβητήριο... Το 1969, ήμουν 12 ετών και στην πρώτη Βαλκανιάδα που γίνεται στη Σμύρνη, εγώ είμαι στην Εθνική Ομάδα. Δώδεκα ετών ήμουν ένα χοντρό παιδάκι και τιμής ένεκεν με έβαλαν να κρατάω την ταμπέλα "Γιουνανιστάν" (σ.σ. Ελλάδα) μέσα στην Τουρκία. Δώδεκα ετών, έτσι; Με αποκαλούσαν "παιδί θαύμα". Τελειώνω το γυμνάσιο, 15 φορές Βαλκανιονίκης στο κολύμπι, Εθνική Ελλάδας στο πόλο και πόλο στον Ολυμπιακό. Με το που τελειώνω το γυμνάσιο, μπήκα στο Πανεπιστήμιο. Δεν επέλεξα, όπως όλοι οι αθλητές της εποχές, Αστυνομίες, Χωροφυλακές... Είχα πει "εγώ θα σπουδάσω". Κι η μεγαλύτερή μου αδερφή είχε μπει κι εκείνη στην ιατρική.

Ετσι, έγινα γιατρός, μπήκα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Φανταρικό, ιατρική, ειδικότητα και διδακτορικό έγιναν μέσα σε πέντε χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι στα 30 μου να έχω ήδη την ειδικότητα του αθλητίατρου και να έχω κάνει το στρατιωτικό και την ειδικότητά μου. Είχα σταματήσει το πόλο βέβαια. Σ' όλα τα χρόνια του Πανεπιστημίου έπαιζα πόλο».

«Ο Γουλανδρής, οι 10.000 δραχμές από τη Χούντα και η 1η θέση μέσα στο κατάμεστο Ζάππειο, μπροστά στους Συνταγματάρχες και τον αριστερό πατέρα μου»

Πόροι υπήρχαν τότε για να μπορέσετε να συνδυάζετε σπουδές και αθλητισμό;

«Από το 1969 που μπήκα στην Εθνική ομάδα ως το 1974 όταν και μπήκα στο Πανεπιστήμιο, είχαμε Χούντα. Η Χούντα τότε, αν ήσουν αθλητής υψηλού επιπέδου, σου έδινε ο Ασλανίδης (σ.σ. Υπουργός Αθλητισμού Χούντας) 10.000 δραχμές. Το 1969 ο πατέρας μου έβγαζε 1.000-1.200 δραχμές και είχε έναν καλό μισθό. Φαντάσου τα 10 χιλιάρικα που έπαιρνα εγώ πόσα ήταν.

Τότε πρόεδρος στον Ολυμπιακό ήταν ο Γουλανδρής. Εξαίρετος άνθρωπος και πρόεδρος. Τότε δεν υπήρχαν ΠΑΕ και ΚΑΕ. Ο Ολυμπιακός ήταν ένας, ενιαίος. Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Γουλανδρής που ήταν πρόεδρος ήταν και στο ποδόσφαιρο και στο πόλο και στην κολύμβηση που τότε είχε άνθιση. Αντιπρόεδρος ήταν ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Όταν, λοιπόν, τελείωσα και το Πανεπιστήμιο και πήρα και ειδικότητα, ο μοναδικός γιατρός πάνω σ' αυτό το αντικείμενο και γέννημα θρέμμα του Ολυμπιακού ήμουν μόνο εγώ. Δεν υπήρχε άλλος σε οποιοδήποτε σπορ του Ολυμπιακού να είναι γιατρός. Ετσι ξεκίνησε η είσοδός μου στον Ολυμπιακό, προς το τέλος της θητείας του Κοσκωτά».

Μια άνω τελεία. Από τη Χούντα θυμάστε κάτι πολύ έντονα, εκτός από την πολύ καλή αμοιβή;

«Εζησα κάτι σαν αθλητής... Πώς; Όταν μπήκα Εθνική ομάδα - ο πατέρας μου ήταν αριστερός - στα 12-13 μου, βάζει η Χούντα μια ντακότα για να μπει μέσα η εθνική ομάδα. Μιλάμε για την 1η Βαλκανιάδα, επανάσταση για την εποχή! Ο κοσμάκης φορούσε μια ελβιέλα, μια βερμούδα και ένα μπλουζάκι και εμάς η Χούντα μάς έντυνε με παπούτσια από τον Γουτάκη, πουκάμισα από τον Λέντζο. Τότε δεν υπήρχαν ατομικά διαβατήρια, ήταν ομαδικά σε σελίδες. Η Χούντα στο... φουλ της το 1969. Και έλα μου που ο πατέρας μου έπρεπε να μπει μέσα στο αεροπλάνο - εγώ φοβόμουν μην τον πιάσουν. Το 1967 είχε γίνει η Επανάσταση και το 1969 τι ήταν; Θα "έτρωγαν" κι εμένα.

Να σου πω κι ένα ακόμα περιστατικό. Δύο χρόνια μετά, γίνεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης στο Ζάππειο. Ερχόταν 10.000 κόσμος, γέμιζε το κολυμβητήριο μέσα κι όλος ο δρόμος πάνω από το στάδιο. Κάποια στιγμή σ' έναν τελικό 200 πεταλούδα - εγώ είχα έρθει πρώτος στα προκριματικά και στους τελικούς - βγάζουν έναν που είχε έρθει 2ος και βάζουν έναν άλλον πολύ γνωστό σήμερα που είναι φοβερό παιδί αλλά είχε αποκλειστεί επειδή τον είχαν ακυρώσει - το έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό. Ξαφνικά, λοιπόν, στον τελικό ακούγεται το όνομά του. Επρεπε να μπει στην εθνική ομάδα σ' αυτό το αγώνισμα. Όλος ο κόσμος τότε φώναζε "αίσχος". Στην πρώτη σειρά ήταν όλοι οι συνταγματάρχες και στην πρώτη σειρά επίσης ήταν κι ο πατέρας αυτού που μπήκε δια της... πλαγίου στον τελικού. Εν τέλει, εγώ βγήκα πρώτος! Όλο το γήπεδο χειροκροτούσε και ο τρελός ο πατέρας μου πήγε και βούτηξε τον πατέρα αυτού από το γιακά για να τον πετάξει από τα κάγκελα από κάτω. Αριστερός να πετάξει στα κάγκελα αυτόν που καθόταν με τον Ασλανίδη και τους Συνταγματάρχες! Πήγε να τον πετάξει από τα κάγκελα, να τον πετάξει κάτω. Να τρώγαμε ακόμη ξύλο...». (γέλια)

«Εξέταζα στη φυλακή τον Κοσκωτά και δεν ντρέπομαι να το πω. Το βούλωσε και έμεινε στη φυλακή. Εδειξε μεγαλείο ψυχής»

Από τον Γουλανδρή θυμάστε κάτι;

«Πώς δεν θυμάμαι... Εγώ, επειδή ήμουν και στρουμπουλό παιδάκι, ήμουν το αγαπημένο παιδί και του Γουλανδρή και του Θεοδωρακάκη. Τότε, φορούσαμε κάτι μαγιό πάνινα, τις μπάλες του πόλο τις αλείφαμε με λίπος για να μη μπαίνει το νερό μέσα. Ο Γουλανδρής, λοιπόν, τότε πήγε και μου έφερε έξι μαγιό κόκκινα - άσπρο Speedo από την Αγγλία. Και μετά έφερε και στους άλλους. Εκείνη την εποχή δεν ξέραμε τι είναι! Μιλάμε για την πρώτη εταιρεία που έβγαλε μαγιό που δεν έπιανε νερό. Ήμουν το αγαπημένο του παιδί. Μετά ο Λεωνίδας ο Θεοδωρακάκης με μεγάλωσε εμένα, όπως και τους Κοσκινά, Καπράλο. Ετσι, λοιπόν, μπαίνουμε στην ομάδα προς το τέλος του Κοσκωτά.

«Να ξέρετε ότι ΠΟΤΕ δεν έχω πάρει δραχμή από καμία ομάδα»

Για τον Κοσκωτά, άσχετα από το τι λένε - και δεν ντρέπομαι να το πω - επειδή ήμουν και γιατρός του, τον έβλεπα μέσα στη φυλακή. Είχε κάποια προβλήματα στο γόνατο και πήγαινα και τον εξέταζα με ειδική άδεια. Μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος ήξερε πέντε γλώσσες, ευφυέστατος, ευγενέστατος. Και μόνο που έμεινε στη φυλακή και δεν έβγαλε κουβέντα, αποδεικνύει μεγαλείο ψυχής. Το βούλωσε και έβγαλε τη φυλακή. Και να σου πω και κάτι άλλο; Στον Ολυμπιακό, έφερε τον Ντέταρι - άσχετα με το ποιου ήταν τα λεφτά - ο οποίος ήταν ο πρώτος παίκτης στην Ευρώπη. Σαν να φέρνει ο Μαρινάκης τώρα τον Μέσι στον Ολυμπιακό! Θα γινόταν χαμός... Τον παρουσίασε τότε στο Δημαρχείο του Πειραιά και είχε 50.000 κόσμο. Εγώ έχω ζήσει ένα κάρο προέδρους και να ξέρετε ότι ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ δεν έχω πάρει δραχμή από καμία ομάδα. ΠΟΤΕ! Ίσα ίσα στον Ολυμπιακό, τιμής ένεκεν για τον πατέρα μου, έπαιρνα δύο διαρκείας στα επίσημα του Καραϊσκάκης. Ετσι γνώρισα τον Ολυμπιακό, από τον πατέρα μου, με έπαιρνε από το χέρι πιτσιρίκο».

«Στην αρχή όλοι έγλειφαν τον Σαλιαρέλη. Και 'μένα μού έχει φάει λεφτά, αλλά ποτέ δεν λέω κακή κουβέντα για ανθρώπους που συνεργάστηκα»

Αρα στην τραγωδία της Θύρας 7 ήσασταν και μέσα...

«Ναι, ήμουν μέσα. Πού να ήμουν; Εξω; Αλλά καθόμουν στην εξέδρα των επισήμων, δεν ήμουν στην "7". Όπως ήμουν μέσα και στο ματς της Χούντας που είχε πέσει το πολύ ξύλο με τον Ρομέν Αργυρούδη, που είχε βάλει το τρίτο γκολ και είχε γίνει... κόλαση. Από εκεί και πέρα, ήρθε ο Σαλιαρέλης... Τότε, όλοι τον έγλειφαν όταν είχε πρωτοέρθει. Ασχετα που μετά είπαν τόσα.... Εγώ έχω μάθει να μην λέω για κανέναν μετά.

Δεν ευεργετήθηκα από κανέναν εγώ. Ούτε από τον Κοσκωτά ούτε από κανέναν. Απλά, τότε, (σ.σ. επί Σαλιαρέλη) όλοι κατάλαβαν και εκτίμησαν ποιος είναι ο Δάρας. Θα μπορούσαν να πουν ότι θέλουν άλλον γιατρό. Γι' αυτό στη ζωή μου δεν λέω άσχημη κουβέντα για ανθρώπους που ήταν μαζί μου. Ποτέ δεν έχω πει άσχημη κουβέντα ούτε για συνάδελφό μου. Είναι αρχή μου.

Μπορεί να τον έβριζαν τον Σαλιαρέλη, μπορεί να αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ο "διαμαντάκιας" που έλεγαν - και εμένα μού έχει φάει λεφτά - μη ξεχνάμε όμως ότι τότε είχε κάνει τις καλύτερες μεταγραφές για τον Ολυμπιακό. Προτασόφ, Λιτοφτσένκο... Παιχταράδες!

Ο Προτάσοφ είχε παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ρωσίας και είχε βάλει και γκολ! Καραπιάλης! Ιστορικές μορφές. Ασχετα που δεν πλήρωνε, έπαιρνε από δω και από εκεί και... έσκασε όλο αυτό. Ετσι για να... βολευτεί, έφευγαν παίκτες τσάμπα! Ο Αποστολάκης πήγε τσάμπα στον Παναθηναϊκό».

Εκείνη την εποχή πώς την θυμάστε;

«Κοιτάξτε, εγώ ήμουν γιατρός, ήξερα τα προβλήματά τους τα οικονομικά. Τότε δεν υπήρχε το στοίχημα. Ο Κοσκωτάς είχε μαζέψει παίκτες με εξωπραγματικά ποσά. Τότε, για να πάρει βοηθό τον Γούναρη με προπονητή τον Γκμοχ, έδωσε 50.000.000 δραχμές. Εδινε 80.000.000 δραχμές για τον Τσαλουχίδη, τον κουμπάρο μου. Μετά έμεναν απλήρωτοι. Τι θα έκαναν μετά; Ο ποδοσφαιριστής είναι η εφημερίδα που θα διαβάσεις εκείνη την ημέρα. Μετά τι θα κάνει; Δεν θα τον ξέρει ούτε η μάνα του όταν τελειώσει η καριέρα του. Ετσι, αργότερα ήρθαν τα "Πέτρινα Χρόνια"».

«Καραπιάλης, το καλύτερο 10άρι που έχει βγάλει η Ελλάδα, Τζόρτζεβιτς ο καλύτερος ξένος που είδαμε»

Υπήρχε παίκτης με τον οποίο ήσασταν πιο κοντά;

«Όλοι, όλοι ήταν κοντά μου».

Μια ωραία ιστορία θυμάστε;

«Πολλές είναι οι ιστορίες που θυμάμαι... Ο Καραπιάλης για εμένα ήταν το καλύτερο 10άρι που είχε βγει στην Ελλάδα. Το καλύτερο 10άρι που είχε βγει στην Ελλάδα, κατά την κρίση τη δικιά μου και την όση μπάλα ξέρω. Ο Καραπιάλης κι ο Τζόρτζεβιτς - άλλη παικτάρα αυτή - πηγαίναμε στην προετοιμασία σε Αυστρία, Γερμανία... Τα παράθυρα στο δωμάτιό τους ήταν γεμάτο από πακέτα Marlboro. Τα κόκκινα τα Marlboro, αλλά ήταν παικταράδες, τι να λέμε».

Αυτό μού είπε κι ο «Τζόλε» στη συνέντευξή του στο Gazzetta, ότι τον ενδιέφερε να τελειώσει η η προπόνηση για να κάνει το τσιγαράκι του.

«Ναι, ο Τζόλε το έκανε το τσιγαράκι του και στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο. Πήγαιναν με τον Καραπιάλη στον καμπινέ και έκαναν το τσιγαράκι τους. Όμως, ο Τζόρτζεβιτς, ήταν το κάτι άλλο και στην αποκατάσταση. Και όταν τον εγχείρησα εγώ στo χιαστό αυτό που είδα ήταν απίστευτο. Μοναδικός επαγγελματίας. Και γι΄ αυτό είχε αυτήν την καριέρα μέχρι και που σταμάτησε. Για εμένα είναι ο καλύτερος ξένος που πέρασε από τον Ολυμπιακό είναι ο Τζόρτζεβιτς.

Μπορεί να μην ήρθε ως "Ντέταρι", αλλά ήταν ο μόνος μ' αυτήν τη διάρκεια. Ή που έλεγαν ήρθε ο Βερόν ή ο Ριβάλντο, ο Τζιοβάνι. Ναι, ήρθαν, αλλά δεν είχαν τη διάρκεια του Τζόλε. Και δεν υπήρχε και ματς που να ήταν με άριστα το 10 κάτω από 7. Οι άλλοι ήρθαν για 4 χρόνια κι ο Τζόλε είχε 14 χρόνια! Και μη ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός είχε Γεωργάτο - Τζόρτζεβιτς.

«Πήρα τον Αμανατίδη φυτό από το Τζάννειο, ο Κόκκαλης μού ζήτησε τους καλύτερους νευροχειρουργούς»

Δεξιά είχε Μαυρογενίδη - Γιαννακόπουλο και Αμανατίδη στην άμυνα. Με τον Γιώργο (Αμανατίδη) έχω να σου πω και το περιστατικό με το ατύχημά του, με το Smart που τράκαρε στην Πειραιώς. Ήμουν από πίσω του και ξαφνικά βλέπω την τούμπα όλη. Ήμουν στα 100 μέτρα πίσω του, έβρεχε και φεύγαμε από του Ρέντη. Τον πάμε στο Τζάννειο και τότε ήμουν διευθυντής στο Ερρίκος Ντυνάν. Ετσι τον πήρα από το Τζάννειο και τον είχα 20 μέρες στην εντατική του Ντυνάν. Κάθε μέρα ερχόταν ο Κόκκαλης».

Πώς θυμάστε τότε εκείνες τις στιγμές; Σε τι κατάσταση πήρατε τον Αμανατίδη;

«Ήταν φυτό. Με πήρε ο Κόκκαλης και μου είπε: "Φέρε τους καλύτερους νευροχειρουργούς". Κάναμε συμβούλια για τον Αμανατίδη, στις 20 μέρες άρχισε να επικοινωνεί.

«Ο Κόκκαλης μού είπε: "Κύριε Δάρα, το μόνο που θέλω είναι να ζήσει ο Γκώνιας"»

Άλλο περιστατικό: Με παίρνουν στις 3 τα ξημερώματα και μου λένε: "Τροχαία Μαλακάσας εδώ. Εχει χτυπήσει πολύ άσχημα ένας ποδοσφαιριστής ονόματι Τάκης Γκώνιας και το μόνο που μας λέει, γιατί τώρα η Πυροσβεστική κόβει τις λαμαρίνες, είναι "φέρτε μου τον Δάρα". Και φεύγω από τη Γλυφάδα που μένω για να πάω στον Γκώνια. Τον έφερα εδώ στο Ιατρικό που είμαστε τώρα και μου λέει την άλλη μέρα ο Κόκκαλης: "Κύριε Δάρα το μόνο που θέλω είναι να ζήσει". Τον είδε μπαταρισμένο με σπασμένα πόδια, χέρια... Αποτέλεσμα ήταν να ζήσει και να τον κρατήσει στην ομάδα και μάλιστα αργότερα να τον πουλήσει στον Ηρακλή με πολύ καλά λεφτά. Αν δεν κάνω λάθος 30.000.000 δραχμές. Και εκείνη τη χρονιά, ο Ηρακλής μας απέκλεισε στο Κύπελλο με γκολ του Τάκη Γκώνια».

«Ο Γιεκινί έμεινε καραντίνα μυστικά, εδώ στο Ιατρικό, λόγω ελονοσίας»

Άλλη ιστορία...

«Ο Κόκκαλης είχε πάρει μεταγραφή τον καλύτερο παίκτη του Μουντιάλ της εποχής. Τον Γιεκινί! Επρεπε να τον περάσουμε εξετάσεις τον Γιεκινί. Τον περάσαμε, λοιπόν, είχε βάλει και δύο γκολ στην αρχή με την εθνική του.

Ε, ερχόμενος μάς βγάζει ελονοσία! Ελονοσία εδώ δεν είχαμε. Και μιλάμε για μια ασθένεια μεταδοτική. Πήρα τηλέφωνο τον Λούβαρη και του εξήγησα τι γίνεται. "Ου, μη μαθευτεί". Εδώ που είμαστε τώρα, ήταν δωμάτιο. Πήρα τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του Ιατρικού και του ζήτησα να τον κρατήσουμε σε καραντίνα εδώ μέσα. Κανονικά, τότε, έπρεπε να πάει στο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα. Κι έτσι τον κράτησα 20 μέρες καραντίνα εδώ μέσα. Δεν το έμαθε κανένας. Μετά βρέθηκε το χάπι, που το παίρνεις και... καθαρίζεις. Ο Γιεκινί, προς τιμήν του, τρεις μήνες αφού έφυγε, επέστρεψε τα χρήματα που πήρε».

«Ο Σαλιαρέλης έστειλε τους Μίχο-Μπανασάκη στη Λάρισα για να φέρουν τον Καραπιάλη στον Ολυμπιακό με πέτσινες επιταγές»

Ο Καραπιάλης πώς ήρθε στον Ολυμπιακό; Ισχύει ότι τον ήθελε κι ο Παναθηναϊκός αλλά εκείνος δεν ήθελε;

«Τότε, είχε περάσει και ένα πρόβλημα με τους πνεύμονές του. Τότε ήταν να πάει στον Παναθηναϊκό και ο Σαλιαρέλης έστειλε κάποιους κολλητούς του, μεταξύ αυτών και τον Πέτρο Μίχο. Τους έστειλε, λοιπόν, στην Λάρισα μαζί με τον Μπανασάκη για να φέρουν τον Καραπιάλη. Δίνουν στον τότε πρόεδρο της Λάρισας πέτσινες επιταγές. Επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Επιταγές του Σαλιαρέλη. Πήγε να τις εισπράξει ο άνθρωπος, πού να εισπράξει...

Στον α' γύρο παίζουμε στο Αλκαζάρ, ΑΕΛ-Ολυμπιακός, δεν θυμάμαι το σκορ ποιο είναι κι έρχεται ο πρόεδρος της ΑΕΛ να ζητήσει τα λεφτά. Ε, είχε βάλει τότε ο Σαλιαρέλης οργανωμένους να του φωνάζουν το σύνθημα: "Της Λαρίσσης το ποτάμι που τον λένε Πηνειό και θα πέσω να πνιγώ". Λίγο άστοχο τώρα αυτό με όσα έχουν γίνει στη Θεσσαλία, αλλά μιλάμε για την εποχή εκείνη, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν από την περιοχή. Απλά μιλάμε για τη μεταγραφή αυτή και σας λέω πώς είχαν γίνει τα πράγματα τόσα χρόνια πριν. Από τη μεταγραφή του Καραπιάλη βγήκε αυτό. Του Βασίλη τού αξίζει καλύτερη ζωή. Μιλάμε για ένα είδωλο της εποχής. Ψυχούλα και μπαλαδόρος».

«Εγώ ζούσα και ζω από την επιστήμη μου. Οι άλλοι πρόεδροι στη Super League;»

Να πάμε λίγο σε εσάς.

«Αν κάτσεις και ψάξεις τους προέδρους της Super League και δεις τι δουλειά κάνουν... Εγώ ζω από την επιστήμη μου, είμαι γιατρός. Ολα αυτά τα χρόνια δόξα τω Θεώ έχω πολλή δουλειά. Ζούσα και ζω από την ιατρική.

Αν ρωτήσεις κάποιους άλλους τι δουλειά κάνουν, δεν θα έχουν να σου πουν. Κι ο Κούγιας που έλεγε για ανεπάγγελτους προέδρους έχει δίκιο. Ανεπάγγελτοι είναι. Θα μου πεις, όμως, όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα και αναλαμβάνεις μαζί με κάποιον συνέταιρο... Όποιος κι αν είναι αυτός. Κατ' εμέ, απαγορεύεται ηθικά να πω το παραμικρό για έναν συνέταιρό μου. Καλά να πάθω, ας πρόσεχα ή ας μην έμπαινα στον Πανιώνιο. Ο κόσμος ξέρει τι είναι ο Δάρας, κανένας δεν μπορεί να μου προσάψει κάτι για το επάγγελμά μου. Όχι ότι δεν έχω κάνει λάθη, αλλά όχι εσκεμμένα».

«Εχω πάνω από 30.000 επεμβάσεις, λάθος εσκεμμένο δεν έκανα ποτέ. Εγώ, ο Νικολάου κι ο Μήτσου είχαμε όλο τον ελληνικό αθλητισμό»

Θα πάμε και στον Πανιώνιο. Πόσες επεμβάσεις έχετε κάνει;

«Εχω ξεπεράσει τις 30.000 επεμβάσεις».

Ε, δεν γίνεται να μην έχετε κάνει και λάθος.

«Όχι λάθος εσκεμμένο. Όταν μιλάμε για λάθη, μιλάμε για αστοχίες υλικών και φλεγμονές. Μιλάμε για κάποιον που χειρουργεί, όχι για κάποιον που κάθεται στο ιατρείο του. Και σένα η μάνα σου, που μπορεί να κάνει τα καλύτερα μακαρόνια, πέντε φορές θα της κόλλησαν. Ε, δεν πάει να πει αυτό ότι δεν κάνει ωραία μακαρόνια. Δεν υπάρχει, κανένας από εμάς τους επώνυμου συναδέλφους να βγει και να πει κακό ο ένας για τον άλλον. Δεν θα δείτε τον Λάκη Νικολάου να πει κάτι κακό για εμένα ή εγώ για τον Λάκη. Ποτέ. Ή για τον Μήτσου. Εμείς οι τρεις είχαμε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό στα χέρια μας. Μη το ξεχνάμε αυτό. Μετά βγήκαν κι άλλοι, εντάξει. Δεν μπορεί κι ο Δάρας κι ο Νικολάου κι ο Μήτσου που έχουν κάνει από 30.000 επεμβάσεις ο καθένας να μην έχουν και στραβάδια. Όμως, ο ένας δεν κατηγόρησε ποτέ τον άλλον γιατί ξέρουμε ότι είναι μέσα στο πρόγραμμα να πάει κάτι στραβά. Στατιστικά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όσοι έχουν εμπειρία και πατάνε στα πόδια τους δεν θα το κάνουν».

«Δεν μάρκαρε ο Δομάζος ούτε ο Καραπιάλης. Τώρα μαρκάρουν κι οι 11, κάνουν επίθεση κι οι 11»

Αναφερθήκατε πριν στις εξετάσεις του Γιεκινί. Εσείς ήσασταν στα εργομετρικά;

«Στην αρχή ναι. Μετά που βγήκαν οι εργοφυσιολόγοι κι οι άλλες ειδικότητες, όχι... Τότε, στην εποχή του Μπάγεβιτς, υπήρχαν: Προπονητής, βοηθός προπονητή, γυμναστής, γιατρός και... γεια σας. Μετά άρχισαν, ειδικότητες του στιλ: διατροφολόγοι, εργοφυσιολόγοι, γυμναστές αποκατάστασης κλπ... Το επιστημονικοποίησαν πολύ το ποδόσφαιρο. Ναι μεν προχωράει κι εξελίσσεται το ποδόσφαιρο, από τις μπάλες και το χορτάρι, από τα παπούτσια μέχρι οτιδήποτε, αλλά τα βασικά γρανάζια είναι ο προπονητής, ο βοηθός, ο γυμναστής κι ο γιατρός. Αυτή η τετράδα είναι και μετά έπονται όλοι οι άλλοι. Αν υπάρχει καλή συνεργασία αυτών των τεσσάρων, όλα γίνονται. Οι γνώσεις είναι απαραίτητες. Δεν γίνεται σήμερα να παίζουμε με ασπρόμαυρες μπάλες. Ποδοσφαιριστές αξίας τότε δεν θα έπαιζαν σήμερα για παράδειγμα.

Ο Αναστόπουλος, λέω τώρα για τα επιθετικά τέρατα, δεν θα μάρκαρε πίσω. Σε 4-3-3 οι επιθετικοί δεν γύριζαν να μαρκάρουν. Οι τέσσερις της άμυνας κάθονταν κάγκελο πίσω. Καμάρας - Σούρπης ήταν κολλημένοι πίσω. Δεν μάρκαρε ο Δομάζος ούτε ο Καραπιάλης. Τώρα μαρκάρουν κι οι 11, κάνουν επίθεση κι οι 11».

«Αν έλεγες στον Αλέφαντο για εργομετρικά θα σου έλεγε: "Ναι ρε αλλά μπάλα ξέρει;"»

Σ' αυτά τα εργομετρικά σάς είχαν εντυπωσιάσει κάποιοι;

«Πάρα πολλοί, αλλά για παράδειγμα αν έκανες εργομετρικά του Καραπιάλη, δεν θα τον έπαιρνες ούτε για να πλένει τα παπούτσια. Αλλο τα εργομετρικά όμως, άλλο τα ποδοσφαιρικά. Του Νίκου Αλέφαντου τού έλεγαν: "Εκανε εργομετρικά" και ρωτούσε "ναι, ρε, αλλά μπάλα ξέρει;". Ποιος προπονητής θα έκανε αλλαγή στην αλλαγή τον Γεωργάτο! Τι να του πεις του Αλέφαντου; Αερόβια προπόνηση; Εδινε σημασία όμως και σ' αυτό. Είχε δρομέα στον Ολυμπιακό, τον έβαζε μπροστά και κρατούσε το ρυθμό, ήταν άλλο στιλ. Εχει αλλάξει το ποδόσφαιρο, έχουν αλλάξει οι τραυματισμοί».

«Σκέψου να είχα χειρουργήσει τον Τζιοβάνι και στο πρώτο ματς που έμπαινε μέσα να πάθαινε χιαστό στο ίδιο γόνατο. Ξέρεις τι εκτελέσεις θα είχαν γίνει; Θα μας είχαν κρεμάσει»

Ο χιαστός πλέον είναι ρουτίνα; Λέμε και σήμερα ότι μετά το χιαστό δεν θα είναι ο ίδιος παίκτης;

«Πάντα υπάρχει αυτό. Και ποδοσφαιριστής να μην είσαι, σε κάθε χειρουργικό τραυματισμό, μπορεί να μην επανέλθεις. Παράδειγμα, ο Ρονάλντο χειρουργείται με χιαστό στην Αμερική - στον καλύτερο θεωρητικά - παίζει ύστερα από 6 μήνες, στο πρώτο του παιχνίδι πάλι χιαστός στο ίδιο πόδι, στο ίδιο γόνατο.

Που έκανε την καλύτερη επέμβαση του κόσμου, την καλύτερη αποθεραπεία του κόσμου. Ήταν το νούμερο ένα μακράν! Σκέψου να είχα χειρουργήσει τον Τζιοβάνι και στο πρώτο ματς που έμπαινε μέσα να πάθαινε χιαστό στο ίδιο γόνατο. Ξέρεις τι εκτελέσεις θα είχαν γίνει; Θα μας είχαν κρεμάσει».

Σας έτυχε κάτι αντίστοιχο;

«Πολλά! Είτε γιατί κάποια ήταν όπως τα έλεγαν (σ.σ. τα media) είτε γιατί κάποιος άλλος συνάδελφος είχε κύκλο που περνούσε τα δικά του».

«Και σήμερα που είμαι στον Ιωνικό με βρίζουν ως γιατρό του Ολυμπιακού»

Νομίζω ότι επειδή η λέξη 'Δάρας' σήμαινε για όλους «γιατρός του Ολυμπιακού», σας έκανε και κακό από την άποψη ότι όλοι νόμιζαν ότι εσείς είχατε χειρουργήσει τον Πατσατζόγλου. Ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Gazzetta ξεκαθάρισε ότι δεν ήσασταν εσείς.

«Μα εγώ είχα φύγει. Αυτό, όμως, έγινε διότι o διάδοχός μου δεν ήταν κάποιος επώνυμος. Εγραφαν οι εφημερίδες: "Χειρουργήθηκε από το γιατρό του Ολυμπιακού" και δεν έγραφαν το όνομά του. Ο κόσμος όμως και σήμερα αν πας να ρωτήσεις - παρόλο που έχει σήμερα η ομάδα έναν πολύ καλό συνάδελφο - τους μεγαλύτερους σε ηλικία αν ρωτήσεις ποιος είναι ο γιατρός του Ολυμπιακού θα σου πουν "Δάρας". Και τώρα που μιλάμε, όλα αυτά τα ραντεβού που βλέπεις είναι από την παρουσία μου στον Ολυμπιακό. Μόλις μπαίνουν στο ιατρείο μου, μου λένε "α, εσύ είσαι".

Και μετά τον Ολυμπιακό, ήμουν στον Πανιώνιο και τώρα είμαι στον Ιωνικό. Με βλέπει όλη η Ελλάδα και με βρίζουν ως γιατρό του Ολυμπιακού ακόμη και σήμερα. Και πρόεδρος του Πανιωνίου που ήμουν, με έβριζαν σαν "τσάτσο του Μαρινάκη" κι όλα αυτά. Ρε π@&%$η με βλέπεις ότι είμαι πρόεδρος ή γιατρός του Πανιώνιου ή του Ιωνικού σήμερα.

Θυμάμαι μια μέρα που έπαιζε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Χωρίς καθίσματα ακόμη η Τούμπα. Είναι τραυματίας ο Τζόλε και μου λέει ο Μπάγεβιτς "βγες να του κάνεις δοκιμές". Βγαίνω, λοιπόν, με κόκκινη φόρμα εγώ κάνα τέταρτο πριν βγουν οι άλλοι παίκτες. 45.000 κόσμος ούρλιαζε: "Δάρα μ2278έ, π*@%$ας γιε", που η μάνα μου ούτε μέχρι τη Μάντρα δεν είχε πάει και τα έβλεπε αυτά στην τηλεόραση. Καλώς ή κακώς είμαι μια φυσιογνωμία, που με βλέπουν 30 χρόνια κι όταν πάω με μια ομάδα που δεν έχει πολλούς γνωστούς παίκτες, ποιος είναι ο εύκολος να βρίσουν; Ο Δάρας. Εντάξει, αυτά είναι μέσα στη δουλειά. Εγώ είμαι άρρωστος με τη δουλειά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάω σε όλα τα ματς εντός - εκτός, σε όποια ομάδα κι αν είμαι».

«Κύριε Δάρα, Κόκκαλης εδώ»

Στον Ολυμπιακό πόσα χρόνια μείνατε περίπου;

«Αν δεν κάνω λάθος 14 χρόνια».

Ζήσατε την αναγέννηση του Ολυμπιακού...

«Μα να σου πω κάτι... Και σήμερα αν μπεις στο Facebook, η γενιά η δική σου γράφει ότι έγιναν Ολυμπιακοί μετά τα "πέτρινα χρόνια". Είπαμε για παίκτες όπως οι Καραπιάλης, Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Τζιοβάνι... Αυτοί είχαν φαν. Τώρα οι παίκτες δεν έχουν φαν. Και ξέρεις γιατί; Γιατί στους 15 άντε να παίζει ένας Ελληνας. Τότε οι ξένοι ήταν τρεις.

Σήμερα ο Γεωργάτος δεν θα γινόταν αυτό που έγινε γιατί είναι άλλη εποχή και δεν προσέχουν τους Ελληνες όπως τους αξίζει. Τότε είχες πολλούς. Μιλάμε για τον Καραπιάλη. Επαιρνες την 11άδα κaι οι 8 ήταν Θρύλοι. Όπως και στον Παναθηναϊκό. Εβλεπες τον Σαραβάκο και έλεγες "Παναγιά Βοήθα". Ή στην ΑΕΚ ο Ντέμης Νικολαΐδης. Τώρα ξέρεις τον σέντερ φορ της ΑΕΚ; Θα τον ξέρουν οι ΑΕΚτσήδες, αλλά δεν γίνεται κάποιος Θρύλος όπως τότε.

Και ο Μαρινάκης, ο σημερινός πρόεδρος, πώς έγινε Ολυμπιακός; Από τον πατέρα του έγινε, που τον πήγαινε στο γήπεδο εκείνα τα χρόνια. Γιατί λέμε ότι ο Μαρινάκης είναι Ολυμπιακός; Ήξερε τίποτα; Ο Μιλτιάδης τον έπαιρνε στο γήπεδο και έβλεπε από μέσα τα πράγματα».

«Στο πρώτο πρωτάθλημα μάς έδωσε ως πριμ το σκάφος του να πάμε διακοπές»

Για τον Κόκκαλη δεν μου έχετε πει κάτι προσωπικό σας...

«Θα σου πω δύο ενέργειές του. Ο Κόκκαλης τότε που είχε και το μπάσκετ, το είχα και εγώ επί Ιωαννίδη. Μιλάμε για έναν κολοσσό που είχε στο μπάσκετ, τον Γιώργο Σαλονίκη, και στο ποδόσφαιρο είχε έναν άλλον τιτάνα, τον Γιώργο Λούβαρη. Αυτά τα δύο άτομα για το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο ήταν οι δύο μεγαλύτερες μορφές που θα μπορούσε να έχει ο Κόκκαλης σ' αυτά τα πόστα. Ο Κόκκαλης ήξερε να διαλέγει συνεργάτες στις επιχειρήσεις και στις δουλειές του. Ο Κόκκαλης δεν μπορούσε να είναι παντού, αλλά είχε αυτούς τους δύο.

Ο Κόκκαλης, την πρώτη χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα, φωνάζει τον Μπάγεβιτς, εμένα και τον γυμναστή και μας λέει: "Αυτό είναι το δώρο μου". Μας έδωσε το προσωπικό του σκάφος, με το πλήρωμά του για να φύγουμε 15-20 μέρες διακοπές. Ο Κόκκαλης μπορεί να σε έπαιρνε 3 τα ξημερώματα, με τη γνωστή φωνή του. "Κύριε Δάρα, Κόκκαλης εδώ"».

«Αντε να κάνεις λάθος διάγνωση για τον Τζιοβάνι στον Κόκκαλη»

Κύριε Δάρα, πάντα, ε;

«Πάντα, πάντα... Σου έφευγαν τα κάτουρα. Όταν χτύπησε ο Τζιοβάνι, παίζουμε με τον Ηρακλή. Χτυπάει στο 76ο λεπτό».

Τον χτύπησε ο Σέμος.

«Ο Σέμος, εντάξει. Μιλάμε για έναν κύριο. Κύριος, κύριος! Ήρθε εδώ στο νοσοκομείο την άλλη μέρα και έκλαιγε.

Και πρέπει εγώ να εξετάσω ποιον; Τον Τζιοβάνι, την πιο ακριβή μεταγραφή, 2 δισ. δραχμές τότε, να τον εξετάσω, με το Καυτανζόγλειο να βράζει. Και με το που πάω να κάτσω στον πάγκο, με παίρνει τηλέφωνο ο Κόκκαλης που έβλεπε το ματς δορυφορικά από την Αμερική με τους ομογενείς.

Μου λέει: "Τι έχει;". Αντε τώρα να κάνεις διάγνωση χιαστού, μέσα στο χορτάρι ή άντε να πεις στον Κόκκαλη τότε λάθος διάγνωση. Το ίδιο βράδυ τον εγχειρίζω εδώ, στις 3 τα ξημερώματα, στο ακριβώς από πάνω δωμάτιο. Περιττό να σου πω ότι τα λουλούδια κι οι ανθοδέσμες την επόμενη μέρα ήταν από την πόρτα του νοσοκομείου μέχρι τον παραλιακό δρόμο στα 500 μέτρα.

«Επέστρεψα στον Κόκκαλη επιταγή με πριμ 30.000.000 δραχμές»

Εγώ δεν έχω πάρει ποτέ λεφτά όχι μόνο από τον Ολυμπιακό αλλά από καμιά ομάδα. Στο πρωτάθλημα λοιπόν που πήραμε την επόμενη χρονιά, έβγαλε ο Κόκκαλης πριμ για όλο το επιτελείο. Εγώ θυμάμαι τότε ότι έδωσε στον γιο του τον Πέτρο μια επιταγή με 30.000.000 δραχμές. Ο Πέτρος τού είπε: "Δεν θα την πάρει". Μου την έφερε όμως εδώ μαζί με τον κύριο Δουρέκα και του την επέστρεψα πίσω. Αντε να σου δώσει ο Κόκκαλης λεφτά και να του τα επιστρέψεις πίσω. Εγώ είχα μια αρχή σαν γιατρός: Ότι εκεί που μεγάλωσα και που με έμαθε ο πατέρας μου να είμαι, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να πάρω λεφτά. Από το 1989 και μέχρι σήμερα που μιλάμε, από κανέναν πρόεδρο και καμιά ομάδα δεν έχω πάρει δραχμή. Και αυτό θα κάνω μέχρι το τέλος μου».

«Τη στιγμή του χειρουργείου δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ του Τζιοβάνι και ενός οικοδόμου, αλλά...»

Πώς νιώθεις ως γιατρός τη στιγμή που εγχειρίζεις τόσα εκατομμύρια; Θα μου πείτε ότι κι ο οικοδόμος, για παράδειγμα, πρέπει να γίνει άμεσα καλά για να επιστρέψει στο μεροκάματό του. Τη διαφορά εκείνη τη στιγμή τη νιώθετε; Είναι διαφορετικό το βάρος;

«Όχι, το βάρος δεν είναι διαφορετικό. Για έναν σωστό γιατρό που κάνει αρκετά χειρουργεία, το πρόσωπο είναι καλυμμένο. Ενα πόδι βλέπω. Αντιμετωπίζεις το ίδιο και τον οικοδόμο και τον Τζιοβάνι. Αυτό που σε φοβίζει είναι ότι αν πάει κάτι στραβά στον φουκαρά τον οικοδόμο... Αν πάει κάτι στραβά στον Τζιοβάνι όμως, βγαίνει άσχημα προς τα έξω και μπαίνει στη μέση η αντιπαλότητα.

Μου είπατε πριν για τον Πατσατζόγλου, που δεν τον εγχείρησα εγώ, αλλά ένας άλλος συνάδελφος. Όχι ότι έφταιγε ο άλλος συνάδελφος, έγινε μια ατυχία που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και σε μένα.

Τα βέλη μετά όμως, από τους αντιπάλους και τα Μέσα που ήλεγχαν, έπεσαν στον Δάρα. Χρεώθηκα εγώ το χειρουργείο του Πατσατζόγλου. Και δεν είχα καμία σχέση. Όμως, όταν σε οποιοδήποτε επάγγελμα είσαι επώνυμος, πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι και την επωνυμία σου και την κακογλωσσιά και το κύκλωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί αυτό το κύκλωμα ήταν, είναι και θα είναι πάντα πολύ δύσκολο».

Κάποιο άλλο περιστατικό με κάποιον παίκτη θυμάστε χαρακτηριστικά;

«Εχουμε πάρει έναν τερματοφύλακα, τον Τοχούρογλου. Κάνουμε προετοιμασία με Αλέφαντο προπονητή στη Γερμανία. Δίνουμε ένα φιλικό τις πρώτες μέρες. Τέρμα έπαιζε ο Αλέκος Ράντος, ο οποίος στα πρώτα λεπτά του φιλικού τραυματίζεται, γυρίζει το πόδι του. Λέω στον Αλέφαντο: "Χιαστό έπαθε". Είχαμε και τον Στρακόσια. Παίρνω τον Λούβαρη και του λέω: "Κύριε Λούβαρη, ο Ράντος, έπαθε χιαστό".

Μου λέει: "Πάρ' τον και γυρίστε πίσω. Χειρούργησέ τον. Πόσο θες να μείνεις εδώ;".

Του λέω: "Δύο μέρες". Μου λέει: "Εντάξει κι όταν είναι να φύγεις θα πάρεις μαζί σου και έναν τερματοφύλακα". Ήταν ο Τοχούρογλου, ένα παιδί τότε από την Δράμα. Με τη μαλλούρα αυτή... Πάμε στο αεροδρόμιο και του λέω: "Πάω να κατουρήσω" και με ακολούθησε γιατί φοβόταν να μην χαθεί!

Ενα τρομερό παιδί, δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και τώρα που είναι στην Αυστραλία, 25/12 να μη με πάρει τηλέφωνο: "Ελα γιατρέ μου, Τοχού εδώ". Μπράβο του».

«Ο Ζάχοβιτς δεν 'κόλλησε' από την αρχή. Ήρθε στο αεροδρόμιο με την πεθερά και το κανίς του»

Εχουμε πει για πολλές ποδοσφαιρικές μορφές. Θα μας πείτε και για Ζάχοβιτς;

«Ήταν από τα πιο μεγάλα ονόματα της εποχής. Ο Ζάχοβιτς ήταν μπαλαδόρος αλλά πολύ περίεργος χαρακτήρας. Ηρθε με το ζόρι, δεν ήθελε. Και είχε και έναν κύκλο περίεργο. Τώρα να βλέπεις να έρχεται στο αεροδρόμιο με την πεθερά του και το κανίς του, δεν ήταν για Ελλάδα αυτές οι εικόνες τότε.

Ο Ζάχοβιτς δεν τα πήγαινε και πολύ καλά με τον Ντούσκο. Ο Μπάγεβιτς ήταν ένας άνθρωπος άριστος με τους συνεργάτες του. Το έργο του δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, το κρίνει όλος ο κόσμος. Ως προπονητής ήθελε οι παίκτες του να είναι κάτω απ' αυτόν. Και είναι λογικό. Ετσι πρέπει! Ετσι ήταν κι ο Φέργκιουσον που πέταξε παπούτσι στον Μπέκαμ.

Ετσι ξεκίνησε η ιστορία με τον Ζάχοβιτς. Από την άλλη, όμως, ο Κόκκαλης διαχειριζόταν Πρωθυπουργούς, της Παναγιάς τα μάτια. Τον πρόεδρο της Ρωσίας τον είχε... σούζα. Εμάς μας είχε για... πρωινό. Θέλω να πω το εξής: Προσπαθούσε να βρει μια άκρη για να το παντρέψει όλο αυτό. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν παντρεύεται τίποτα αν δεν κολλήσει από την αρχή. Κι έτσι δεν κράτησε».

«Στον Πανιώνιο πήρα όλο το χρέος πάνω μου. Δεσμεύτηκε όλη μου η περιουσία και καλά να πάθω»

Κεφάλαιο Πανιώνιος. Όχι και τόσο ευχάριστο κομμάτι της ζωής σας αυτό. Πώς πήγατε εκεί;

«Προπονητής ανέλαβε τότε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος. Τον Ελευθερόπουλο τον είχα στον Ολυμπιακό, τον είχα χειρουργήσει κιόλας. Εξαίρετος παίκτης, εξαίρετος άνθρωπος, εξαίρετος προπονητής και μορφωμένος προπονητής. Μιλάμε για επιστήμονα προπονητή. Ζήτησε, λοιπόν, να έχει γιατρό εμένα - πράγμα το οποίο έγινε.

Από εκεί και πέρα για διάφορα γεγονότα που είχαν γίνει, βοηθούσα οικονομικά τους παίκτες όσο μπορούσα και εγώ, γιατί τα παιδιά ήταν απλήρωτα.

Με όση δυνατότητα είχα, έδινα σε κάποιους παίκτες. Εγιναν, κάποια γεγονότα και η ομάδα έπεφτε. Ερχεται, λοιπόν, κάποιος που ήταν Πανιώνιος. Αληθινός Πανιώνιος από παλιές διοικήσεις. Δεν θα πω το όνομά του. Δεν θέλω. Ό, τι καταλάβετε, αυτό είναι.

«Κάποιοι παίκτες του ΠΑΟΚ που είχαν παίξει στον Πανιώνιο φέρθηκαν φιλικά και ο Πανιώνιος σώθηκε»

"Ελα να σώσουμε τον Πανιώνιο", μου είπε. Ήθελε να αναλάβω εγώ πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Όντως ανέλαβα πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κι αυτός ανέλαβε όλο το αγωνιστικό κομμάτι και έσωσε πραγματικά τον Πανιώνιο. Τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ, έπρεπε να πάρει ο Πανιώνιος "Χ" και το πήρε παρότι παίζαμε μέχρι το 110'. Κάποιοι παίκτες που είχαν παίξει στον Πανιώνιο έπαιζαν στον ΠΑΟΚ τότε και φέρθηκαν φιλικά προς τον Πανιώνιο. Και πραγματικά σώθηκε ο Πανιώνιος εκείνη τη χρονιά.

Την επόμενη χρονιά ο Ερασιτέχνης δίνει το 90% των μετοχών (45% σε εμένα και 45% στον τότε συνέταιρό μου). Όπως καταλαβαίνετε, εμένα η δουλειά μου είναι να χειρουργώ και να κάθομαι στον πάγκο και να βλέπω. Από εκεί και πέρα όλο τ' άλλο κομμάτι - εκτός από το ιατρικό - το κύριο κομμάτι το είχε αναλάβει ο συνέταιρός μου. Είτε αυτό λέγεται αγωνιστικό είτε εξωαγωνιστικό. Εγώ απλά ήμουν αυτός που υπέγραφε, γιατί για κάποιους νομικούς λόγους δεν μπορούσε να είναι στη διοίκηση και να έχει δικαίωμα υπογραφής. Απλά είχε τις μετοχές και το γενικό πρόσταγμα παντού.

Όμως, εγώ σαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος φορτώθηκα τα 9 εκατομμύρια που χρωστούσε η προηγούμενη διοίκηση συν κάποια άλλα ακόμα χρέη που είχαν προέλθει από παίκτες ακόμα πιο παλιούς. Και από εποχή Τσακίρη ακόμα που είχαν πάει σε δικαστήρια.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι ανέλαβα χρέη 9,5 εκατ. ευρώ, γιατί έτσι γίνεται όταν είσαι πρόεδρος. Είτε από κακοδιαχείριση είτε από κακό προγραμματισμό... Διότι όταν έχεις σίγουρο μπάτζετ 2 εκατ. ευρώ και ξεκινάς με 3 εκατ. τα οποία στην πορεία θα γίνουν 3,5 εκατ. ευρώ, αυτό λέγεται κακός προγραμματισμός.

Ετσι, μοιραία, όταν δεν κάνεις κουμάντο και μόνο βάζεις τις υπογραφές σου - γιατί δεν γινόταν αλλιώς - φτάνεις στο αδιέξοδο. Εκεί, λοιπόν, όταν φτάσεις σ' αυτό το αδιέξοδο, είσαι υποχρεωμένος να παραιτηθείς και να πάρεις πάνω σου όλα τα χρέη. Δεσμεύτηκε όλη η περιουσία μου. Εγώ και τώρα που μιλάμε δεν μπορώ να κουνηθώ. Τα πάντα είναι δεσμευμένα και μπλοκαρισμένα. Ο συνέταιρός μου δεν έχει κανένα πρόβλημα γιατί δεν ήταν στο συμβούλιο τίποτα.

Όμως, έχω μάθει το εξής: Από τη στιγμή που θα γνωριστώ μαζί σου και θα αναπτύξουμε μια σχέση και κάνουμε ένα πράγμα, απαγορεύεται κατά την ηθική τη δική μου να σε κατηγορήσω. Ο κόσμος που ξέρει μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμένα και τώρα που με βλέπεις, με βλέπεις με μια ρόμπα χειρουργείου. Είμαι στο χειρουργείο και ματώνω. Λάθος μου και όταν κάποια στιγμή μού προτάθηκε να δώσω όλες τις μετοχές μου δωρεάν - το έγραφαν και όλα τα Μέσα εκείνη την εποχή ότι έχει κλειστεί συμφωνία μεταξύ του συνέταιρού μου και ενός Ρώσου για να πάρει τον Πανιώνιο - φτάνει η τελευταία μέρα και τελικά ανακοινώνεται ότι δεν τις παίρνει τις μετοχές αυτός ο Ουκρανός ή ό,τι σκατά ήταν.

Εγώ τις μετοχές μου τις έδινα. Ετσι έπεσε ο Πανιώνιος από τη Β' Εθνική στο Ερασιτεχνικό, στη Γ' Εθνική και από εκεί αγωνιστικά δεν μπορεί πάλι να ανέβει. Αν ο Πανιώνιος αγωνιστικά είχε σωθεί την τελευταία χρονιά - που μπορούσε εύκολα να γίνει αυτό - το οικονομικό θα βολευόταν όπως βoλευόταν έξι χρόνια. Κάτι θα κάναμε. Επεσε αγωνιστικά και από εκεί και πέρα δεν ήρθες εσύ να αναλάβεις που είχες πει ότι θα αναλάβεις. ΙΚΑ και εφορία παίρνουν συνέχεια προσαυξήσεις. Μένει τέσσερα χρόνια, δυστυχώς, ο Πανιώνιος στη Γ' Εθνική. Είναι ντροπή, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή απ' αυτό. Μετά τις τέσσερις μεγάλες ομάδες, είναι ο Πανιώνιος. Δεν αναφέρομαι μόνο στον κόσμο και στην ιστορία. Ιστορικός είναι κι ο Κολοκοτρώνης. Δεν είναι τυχαίο ότι αν ρωτούσες κάποιον τι ομάδα είναι, εκτός από Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, σου έλεγε Πανιώνιος. Ο Πανιώνιος μετά τις "μεγάλες" ομάδες, είναι η πρώτη ομάδα».

«Στον Πανιώνιο μόνο υπέγραφα ό,τι μου έφερνε κι αυτό γινόταν για λόγους ανωτέρας βίας»

Σ' όλα αυτά που μου είπατε, ποτέ δεν ρωτήσατε τον συνέταιρό σας «τι γίνεται»; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μόνο βάζατε υπογραφές, κάνοντας κακό στον εαυτό σας.

«Ας μην τα υπέγραφα! Εγώ ήμουν στο γραφείο μου που βλέπεις εδώ. Σπάνια πήγαινα στην ΠΑΕ κι όταν συνέβαινε αυτό ήταν για να υπογράψω. Ποτέ δεν είχα αποφασίσει για παίκτες και προπονητές. Εγώ ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το μόνο κομμάτι που είχα ήταν να υπογράφω ό,τι μου έφερνε. Και έπρεπε να υπογράφω για λόγους ανωτέρας βίας. Και σταματάω εκεί. Όμως, καλά να πάθω. Δεν μπορώ να πω κουβέντα. Αυτός ο συνέταιρός μου, αγωνιστικά έσωσε τον Πανιώνιο και γι' αυτό δεν θα πω κάτι. Αυτοί που πραγματικά αγαπάνε την ομάδα ξέρουν πραγματικά τι ρόλο έχουν παίξει στον Πανιώνιο ή ακόμα κι αυτοί που έχουν τον Πανιώνιο σήμερα στη Γ' Εθνική. Με αεριτζίδικα λόγια και υποσχέσεις δεν μπορεί ο Πανιώνιος να επανέλθει στη θέση του».

Εκτός από τον Ρώσο ή Ουκρανό που μας είπατε, στο διάστημα που ήσασταν εσείς, υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος για να πάρει την ομάδα;

«Ναι, βεβαίως. Δύο χρόνια πριν πέσει κατηγορία η ομάδα υπήρχε μια πολύ σοβαρή πρόταση από μεγάλο επενδυτή, αρκεί να δίναμε και εγώ και ο συνέταιρός μου ένα ποσοστό από τις μετοχές μας και εκείνος θα κάλυπτε τα πάντα. Και δυστυχώς δεν δέχτηκε ο συνέταιρός μου. Δηλαδή, θα δίναμε από 12,5%, σύνολο 25% στον καινούργιο επενδυτή. Και εκείνος θα αναλάμβανε και τα χρέη και τα πάντα. Αυτός μετά ήθελε να αναλάβει την Ομόνοια στην Κύπρο. Και για διάφορους λόγους δεν δέχτηκε ο συνέταιρός μου και έτσι μπήκα στο λούκι. Διότι αν αυτήν την στιγμή είχα 37,5% στην κατοχή μου... Δυστυχώς και δυστυχώς... Τώρα αυτό το χρέος θα το είχε κάποιο fund και θα τελείωνε η ιστορία εκεί».

«Δεν έχω πάρει λεφτά από το ποδόσφαιρο αλλά θρύλο μ' έκανε ο αθλητισμός»

Είχατε γενικά πολλά ποδοσφαιρικά νταραβέρια για να το πούμε απλά.

«Μη ξεχνάτε ότι ήμουν και αναπληρωτής πρόεδρος της Super League για χρόνια. Καταλαβαίνεις τι μπορεί να έχω ζήσει. Όσα και να πούμε σήμερα δεν έχουν τελειωμό»!

Αφού δεν έχετε πάρει λεφτά από το ποδόσφαιρο, ποιο είναι το όφελός σας;

«Ναι δεν έχω πάρει λεφτά ποτέ, όμως, όταν μου λένε "Κύριε Δάρα είσαι Θρύλος", έχω να απαντήσω ότι Θρύλο μ' έκανε ο αθλητισμός. Αν αυτή τη στιγμή ρωτήσετε ποιος ήταν υπουργός αμύνης ή επικρατείας πριν από πέντε χρόνια, δεν θα ξέρουν να σας πουν.

Αν όμως ρωτήσεις ποιος είναι ο γιατρός της ΑΕΚ, θα σας πουν ο Λάκης Νικολάου. Αν ρωτήσετε ποιος είναι ο γιατρός του Ολυμπιακού, θα σας πουν ο Χρήστος Δάρας.

Εγώ ήμουν πρωταθλητής στο κολύμπι, ο Λάκης ήταν στο ποδόσφαιρο και παράλληλα κάναμε τις σπουδές μας. Καθηγητές όμως στην ορθοπαιδική δεν ήταν ούτε ο Δάρας ούτε ο Νικολάου. Ήταν 2-3 άλλοι καθηγητάδες. Η πελατεία που κάναμε εμείς, όμως, λόγω του ότι γίναμε επώνυμοι, δεν ξεχνιέται. Και γι' αυτό παραμένουμε ακόμη. Εδωσα στον αθλητισμό αλλά μου έδωσε κιόλας. Όταν ξεκινήσαμε τη συνέντευξη, σας είπα ότι ήμουν 15 φορές Βαλκανιονίκης, πολίστας... Εσύ μου είπες ότι ξέρεις και την αδερφή μου. Δεν θα με ήξερε ούτε η μάνα μου. Ξέρεις πόσοι γιατροί έβγαιναν και βγαίνουν; Θα ήμουν και εγώ ένας απ' αυτούς, αν δεν ήμουν στον αθλητισμό. Πού θα ήμουν; Στο ΙΚΑ; Ή στο Κρατικό που ήμουν;

Και τα μπινελίκια από την εξέδρα κι η δυσφήμιση που σου κάνουν είναι μια διαφήμιση και διατήρηση και της πελατείας σου και του ονόματός σου».

Νομίζω ότι σας αρέσει όμως όλο αυτό. Είστε σ' ένα σύστημα που το γουστάρετε πολύ γιατί κάθε μέρα έχετε χειρουργεία και το Σαββατοκύριακο πάλι το αφιερώνετε στα γήπεδα.

«Ποτέ δεν είσαι στην οικογένειά σου. Γιατί, είσαι το καλοκαίρι; Εγώ, 35 χρόνια που είμαι γιατρός, ποτέ δεν έχω κάνει διακοπές. Ποτέ! Ποτέ! Να έχω πάει 2-3 Σαββατοκύριακα μόνο το καλοκαίρι να δω την οικογένεια όπου τη στέλνω. Ούτε Πάσχα έχω πάει ούτε Χριστούγεννα, γιατί κάθε μέρα έχω χειρουργεία και τις Τετάρτες ή τις Τρίτες είχαμε και Champions League. Γυρίζαμε ξημερώματα Πέμπτης και στις 7 είχα χειρουργείο. Γυρίζαμε από κάτι Νορβηγίες που ταξιδεύαμε όλη νύχτα και μετά έμπαινα να χειρουργήσω.

Άρα, λοιπόν, 35 χρόνια έχω μάθει να χειρουργώ. Αν κάποιο Σαββατοκύριακο δεν έχει παιχνίδι, αρρωσταίνω».

Η σύζυγός σας και το παιδί σας πώς το αντιμετωπίζουν όλο αυτό;

«Η τελευταία σύζυγός μου έρχεται στα εντός έδρας μαζί μου. Και το παιδί φυσικά. Όπως μπορείτε να μάθετε και από τον Ιωνικό, στα εκτός έδρας, ακόμα και στην Κολοπετινίτσα να παίζουν, εγώ θα είμαι κοντά, μαζί. Πάντα. Και το επόμενο πρωί είμαι εδώ για να χειρουργήσω».

Αν βάζατε έναν τίτλο σε όσα έχετε ζήσει, ποιος θα ήταν αυτός;

«Σε τι αναφέρεσαι»;

Νομίζω ότι όλη η ζωή σας είναι το ποδόσφαιρο.

«Όχι, είναι ο αθλητισμός. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο, γήπεδο στον κόσμο, ξενοδοχείο στον κόσμο και δεν το έχω περάσει. Μπορεί να έχω πάει και 100-200 φορές στο Παρίσι, που λέει ο λόγος! Τριάντα χρόνια τώρα καταλαβαίνεις πόσες χιλιάδες ταξίδια έχω κάνει. Παίρνω λοιπόν τη γυναίκα μου πριν από λίγα χρόνια και της λέω: "Πάμε, φεύγουμε". Εκατσα και βρήκα το κολυμβητήριο που αγωνίστηκα το 1970 στην πρώτη μου Βαλκανιάδα στη Σμύρνη. Ανέβηκα στο βατήρα που είχα ανέβει, στη διαδρομή 3 που είχα κερδίσει το πρώτο μου μετάλλιο σε Βαλκανιάδα. Αυτή ήταν μια από τις στιγμές τις ζωής μου. Η ζωή είναι στιγμές. Στιγμές είναι αυτή που σου είπα, στιγμές είναι αυτή εδώ (δείχνει τον Τζιοβάνι). Εδώ βαστάω μια φανέλα. Είναι στο ΟΑΚΑ, στο πρώτο του ματς που επιστρέφει μετά τον χιαστό. Όλα αυτά τα κρατάς μέσα σου. Τι τίτλο να βάλεις σε όλα αυτά;».

φωτογραφίες: Λάμπρος Στοιχειός

art direction / γραφικά: Χρήστος Ζωίδης