Wyscout Analysis: Οι «καλοί» και οι «κακοί» μετά το φινάλε της κανονικής διάρκειας
Πριν ξεκινήσουν τα play-offs της Stoiximan Superleague, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, αναδεικνύει τις ομάδες που ξεχώρισαν θετικά ή αρνητικά στην κανονική διάρκεια.
Η regular season της Stoiximan Superleague έφτασε στο τέλος της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του αιώνα που διανύουμε και η συνέχεια αναμένεται ακόμη καλύτερη, αφού τη θέση της θα πάρουν τα πιο συναρπαστικά Play-offs που έχουν λάβει χώρα ποτέ, μιας και το «όλα είναι ανοιχτά», δεν είναι κλισέ στην περίπτωση αυτή. Τόσο ο τίτλος του πρωταθλητή για πρώτη φορά όσο και όλα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια είναι ανοιχτά προς διεκδίκηση από παραπάνω από μία ομάδες.
Ενόψει, λοιπόν, και της έναρξης των Play-offs και των Play-out, το Gazzetta επιχειρεί την καταγραφή των ομάδων που είχαν τις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες επιδόσεις στις πιο σημαντικές στατιστικές κατηγορίες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με τη «συνδρομή» του Wyscout.
Θυμίζουμε πως στου… δρόμου τα μισά της φετινής σεζόν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο και για τους Big-5 του ελληνικού πρωταθλήματος, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε μερικά από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού τους.
Πάμε, λοιπόν, να λύσουμε βασικές απορίες που προέκυψαν με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, όπως το ποια ομάδα ήταν η πιο απειλητική, ποια δέχθηκε τις περισσότερες ευκαιρίες, ποια ήταν πιο πιεστική στον τρόπο άμυνάς της κλπ.
Goal και xG: Πιο απειλητική η ΑΕΚ, λιγότερο αποτελεσματικός ο Παναθηναϊκός
Όπως και στα μισά του πρώτου γύρου, έτσι και τώρα η ΑΕΚ συνέχισε να είναι η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, αφού είναι εκείνη που συγκεντρώνει την καλύτερη επίδοση στην κατηγορία των xG, που είναι ένας δείκτης, ο οποίος φανερώνει την αξία των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει μία ομάδα ή ένας παίκτης αντίστοιχα.
Η ΑΕΚ έφτιαξε ευκαιρίες που άξιζαν συνολικά 55,93 xG σκοράροντας 51 γκολ κι έχοντας ουσιαστικά μία απόκλιση σχεδόν πέντε τερμάτων (4,93xG). Δεύτερος στην κατηγορία αυτή είναι ο Ολυμπιακός, που ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος βρισκόταν στην θέση αυτή στα μισά του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν τα 52,05xG σημειώνοντας 53, δηλαδή 0,95 παραπάνω από το αναμενόμενο, κινούμενοι σε λογικά όρια.
Ο Παναθηναϊκός έπεσε τρίτος δημιουργώντας φάσεις που αντιστοιχούν σε 47,05xG, όμως το σημαντικότερο πρόβλημά του δεν είναι αυτό, αλλά η τεράστια διαφορά που υπάρχει στα γκολ που έπρεπε να έχει βάλει με αυτά που όντως σημείωσε. Βλέπετε οι «πράσινοι» από τα 47,05 που έπρεπε να βάλουν, έχουν σκοράρει μόλις 38, ήτοι 9,05 λιγότερα απ’ όσα αναμενόταν με βάση τις τελικές που έφτιαξαν. Την αρνητική αυτή διαφορά του «τριφυλλιού» ξεπερνάει από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος μόνο η Λαμία, που έχει σημειώσει 11,26 γκολ λιγότερα απ' όσα «όφειλε», πάντα με βάση τις τελικές που δημιούργησε.
Λίγο πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, που κινήθηκε σε απόλυτη ισορροπία αναφορικά με την αξία των ευκαιριών του και τα γκολ που έβαλε. Οι ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει αξίζουν 43,9 xG και ο «δικέφαλος του βορρά» σκόραρε 43.
Αρκετά μακριά από τους τέσσερις βρίσκεται ο Άρης, που κλείνει την πεντάδα έχοντας φτιάξει ευκαιρίες ίσες με 36,4xG, από τις οποίες όμως έχει καταφέρει να βρει 38 γκολ, κάτι που τον καθιστά την πιο αποτελεσματική ομάδα μεταξύ των Big-5 μ’ αυτό το +1,6.
Οι πέντε ομάδες με τις χειρότερες επιδόσεις στην δημιουργία ευκαιριών είναι ο Λεβαδειακός με 20 xG (14 γκολ ενεργητικό), ο Παναιτωλικός με 23,4 xG (26 γκολ), ο Ιωνικός με 23,85 xG (16 γκολ), η Λαμία με 24,26 xG (13 γκολ) και ο ΟΦΗ με 24,30 xG (23 γκολ).
Goals against και xGa: Καλύτερη αμυντική λειτουργία η ΑΕΚ, τα λιγότερα γκολ έχει δεχθεί ο Παναθηναϊκός
Κάτι για το οποίο ξεχώριζε ο Παναθηναϊκός στα μισά της κανονικής διάρκειας ήταν η αμυντική του λειτουργία, όμως τελικά η ΑΕΚ κατόρθωσε να τον ξεπεράσει και σ’ αυτό μέχρι το φινάλε. Όπως καταδεικνύει ο δείκτης xGa (x Goal against), η «Ένωση» είναι η ομάδα που δέχθηκε ευκαιρίες ίσες με 17,35 xGa, από τις οποίες τελικά η εστία της παραβιάστηκε 14 φορές.
Οι «πράσινοι» έμειναν λοιπόν δεύτεροι πλέον, αφού η αμυντική τους λειτουργία δεν συνέχισε στα στάνταρ του πρώτου γύρου κι έτσι έφτασαν να έχουν δεχθεί συνολικά τελικές ίσες με 19,72 xGa. Ωστόσο, έχουν καταφέρει και συνεχίζουν να έχουν καλύτερο παθητικό από τους «κιτρινόμαυρους», αφού δέχθηκαν μόλις 12 γκολ, δηλαδή 7,72 λιγότερα του αναμενομένου.
Η επίδοση όμως δεν είναι η καλύτερη μεταξύ των ομάδων του Big-5, αφού ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι η ομάδα που δέχθηκε την τέταρτη μικρότερη απειλή (23,14 xGa), έχει όμως ίδιο παθητικό με την πρώτη στον τομέα αυτό ΑΕΚ (14). Η εστία του έχει παραβιαστεί δηλαδή 9,14 φορές λιγότερες απ’ ότι αναμενόταν, η μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει στην λίγκα.
Σ' αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έλευση του Πασχαλάκη, ο οποίος διανύει εξαιρετική σεζόν έχοντας αντιμετωπίσει ευκαιρίες που άξιζαν 13,54 γκολ, δεχόμενος τελικά μόλις επτά τέρματα, δηλαδή 6,54 λιγότερα του αναμενομένου!
Στην τρίτη θέση με την καλύτερη αμυντική λειτουργία βρίσκεται ο ΠΑΟΚ με 22,92 xGa. Κι εκείνος έχει πάει πολύ καλύτερα του αναμενομένου, αφού έχει δεχθεί 7,92 τέρματα λιγότερα από το φυσιολογικό. Την πεντάδα κλείνει και πάλι ο Άρης που έχει αρκετά χειρότερη αμυντική λειτουργία από τους υπολοίπους (29,75 xGa), αλλά έχει δεχθεί κι αυτός λιγότερα γκολ απ’ ότι αναμενόταν, αφού έχει παραβιαστεί η εστία του 24 φορές, ήτοι 5,75 λιγότερες.
Οι ομάδες που δέχθηκαν την μεγαλύτερη απειλή στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είναι ο Ιωνικός με 45,52 xGa (42 γκολ παθητικό), ο Βόλος με 42,7 xGa (38 γκολ), ο Παναιτωλικός με 42,39 xGa (38 γκολ), ο Λεβαδειακός με 40,51 xGa (38 γκολ) και ο ΟΦΗ με 40,17 (34 γκολ).
Κατοχή: Κυρίαρχη η ΑΕΚ, δεύτερος στο «στοιχείο» του ο Παναθηναϊκός
Η ΑΕΚ έμεινε εκεί που βρισκόταν και στα μισά της κανονικής σεζόν, δηλαδή στην κορυφή του πίνακα με την κατοχή μπάλας που έχουν οι ομάδες στα παιχνίδια τους. Η «Ένωση» έφτασε να έχει κατά μέσο όρο 63% κατοχή στα παιχνίδια της αποτέλεσμα και του εξαντλητικού πρέσινγκ που εφαρμόζει και «πνίγει» τον αντίπαλο.
Δεύτερος στην κατηγορία αυτή είναι ο Παναθηναϊκός με 60%, σ’ έναν τομέα που είναι κομβικός για το παιχνίδι των «πρασίνων», αφού μέσω αυτού στοχεύουν στον έλεγχο των αγώνων και των περιορισμών των απειλών που δέχονται.
ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα έχοντας πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, με τους «ασπρόμαυρους» να φτάνουν στο 58,7% και τους «ερυθρόλευκους» στο 58,1%. Την πεντάδα κλείνει ο Άρης, με την κατοχή των «κιτρίνων» να αγγίζει το 57,2%.
Οι πέντε ομάδες με το μικρότερο ποσοστό κατοχής της μπάλας στην κανονική διάρκεια ήταν ο Λεβαδειακός με 40,2%, ο ΠΑΣ Γιάννινα με 41,1%, ο Παναιτωλικός με 41,5%, η Λαμία με 43% και ο Ιωνικός με 44,3%.
Σουτ: «Πυροβολεί» η ΑΕΚ, ξεχώρισε ο Ολυμπιακός
Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει επιχειρήσει τα περισσότερα σουτ με διαφορά από τους υπόλοιπους στο φετινό πρωτάθλημα δοκιμάζοντας 15,88 ανά αγώνα. Η μεγάλη κατοχή που έχει και προκύπτει από την πίεσή της ψηλά, αλλά και το άμεσο παιχνίδι και το επιθετικό της στυλ την κάνει να… γεννά συνεχώς επιθέσεις, που την οδηγούν στην μεγάλη αυτή παραγωγή ευκαιριών.
Η επόμενη ομάδα, η οποία βρίσκεται 3,12 σουτ πίσω από την ΑΕΚ, είναι ο Ολυμπιακός του Μίτσελ που πραγματοποιεί 12,76 σουτ ανά παιχνίδι, δηλαδή 1,13 παραπάνω απ’ ότι είχε στα μισά της κανονικής διάρκειας, δείγμα και της περαιτέρω βελτίωσης της ομάδας που την έχει κάνει πιο απειλητική.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έχει 11,59 σουτ ανά ματς. Διόλου κακή εικόνα αν σκεφτεί κανείς πως στο πρώτο μισό είχε 11,02 και στην περίοδο που εξετάζουμε τώρα υπήρχε και το ντεφορμάρισμα του Ιανουαρίου.
Την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο ΠΑΟΚ απειλεί με 11,33 σουτ ανά παιχνίδι ενώ ο Άρης με 11,16 ανά ματς. Η διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες είναι χαώδης αν αναλογιστεί κανείς πως ο έκτος ΟΦΗ είχε 8,95 σουτ ανά αγώνα.
Αναφορικά τώρα με τις πέντε ομάδες που απείλησαν λιγότερο στην κανονική διάρκεια, εκεί έχουμε τον Παναιτωλικό στην πρώτη θέση με μόλις 6,77 σουτ ανά παιχνίδι, δεύτερο τον Λεβαδειακό με 7,57, τρίτο τον Αστέρα Τρίπολης με 7,58, τέταρτο τον Ιωνικό με 7,69 και πέμπτο τον ΠΑΣ Γιάννινα με 8,15.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι μεταξύ των δύο τελευταίων, δηλαδή της ομάδας του Αγρινίου κι εκείνης της Λιβαδειάς, υπάρχει διαφορά σχεδόν ενός σουτ (0,8) ανά παιχνίδι.
Σέντρες: Η ΑΕΚ ρίχνει μεγάλο «βάρος», εκτός πεντάδας ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός
Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που «εξαπέλυσε» τις περισσότερες με σέντρες στην κανονική περίοδο και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τους υπολοίπους. Οι «κιτρινόμαυροι» δοκίμαζαν 21,98 σέντρες ανά παιχνίδι, με το ποσοστό επιτυχίας τους στο 34,7%, δηλαδή έβρισκαν συμπαίκτη περίπου μία στις τρεις. Καλύτερο ποσοστό έχει μόνο ο πέμπτος στην συγκεκριμένη κατηγορία Άρης, ο οποίος δοκίμαζε 13,25 σέντρες σε κάθε ματς κι έχει ποσοστό επιτυχίας 35,9%.
Στην δεύτερη θέση είναι ο ΠΑΟΚ με τους παίκτες του να πραγματοποιούν 17,22 σέντρες ανά αγώνα με ποσοστό επιτυχίας 32,6%. Η διαφορά του με την πρώτη «Ένωση» είναι στις 4,76 σέντρες ανά παιχνίδι (!!).
Τρίτος είναι ο Ολυμπιακός, τον οποίο το γεγονός πως καθιέρωσε σε κάποια φάση το σύστημα με τα τρία δεκάρια, τον έκανε να έχει ως προτεραιότητα το κάθετο παιχνίδι, χωρίς να σημαίνει βέβαια αυτό πως οι Μπιέλ και Φορτούνης, δεν θα δοκίμαζαν να κάνουν κάποιες σέντρες με τα εξαιρετικά πόδια που διαθέτουν. Απλά δεν θα ήταν η πρώτη τους επιλογή.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πρώτη ομάδα εκτός των Big–5, η οποία μπαίνει στην πρώτη πεντάδα σε μία εκ των στατιστικών κατηγοριών που εξετάζουμε. Spoiler alert, υπάρχουν κι άλλες τέτοιες ομάδες στην συνέχεια. Η προτελευταία στην κανονική διάρκεια, Λαμία, έχει ως έναν από τους βασικούς τρόπους επίθεσής της τις σέντρες δοκιμάζοντας 13,55 ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 33,1%.
Την πεντάδα συμπληρώνει ο Άρης, ο οποίος πραγματοποιεί 13,25 σέντρες σε κάθε ματς έχοντας όμως το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας μεταξύ των ομάδων, όπως προείπαμε, αφού αυτό αγγίζει το 35,9%.
Η έκπληξη εδώ είναι πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εκτός πεντάδας, έστω και οριακά, αφού κάνει 13,20 σέντρες σε κάθε παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας στο 32%. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ως πρώτο στόχο της να παίζει κάθετο ποδόσφαιρο, οπότε ακόμα και όταν η μπάλα πηγαίνει στους ικανούς πλάγιους μπακ και εξτρέμ των «πρασίνων», εκείνοι δεν έχουν ως πρώτη σκέψη κάποια σέντρα, αλλά το πως θα περάσουν την μπάλα στην μεγάλη περιοχή είτε μέσω ενός 1 vs 1 είτε μέσω μίας κάθετης πάσας.
Οι πέντε ομάδες που δοκίμαζαν τις λιγότερες σέντρες είναι ο Παναιτωλικός με 10,13 (29,7% ποσοστό επιτυχίας), ο Βόλος με 10,21 (28,6%), ο Ατρόμητος με 10,35 (33,3%), ο Λεβαδειακός με 10,74 (24,9%) και ο Αστέρας Τρίπολης με 11,94 (31,4%).
Καταστάσεις 1 vs 1: Σκοπός της ΑΕΚ η δημιουργία τέτοιων καταστάσεων, στην πεντάδα Ιωνικός και Λαμία
Η ΑΕΚ είναι στην κορυφή κι αυτής της στατιστικής κατηγορίας. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ψάχνει πολύ μέσα στο παιχνίδι της να δημιουργεί τέτοιες καταστάσεις και το γεγονός πως επιτίθεται άμεσα, όταν κερδίζει την μπάλα, ευνοεί την δημιουργία ακόμη περισσότερο, αφού πετυχαίνουν την αντίπαλη άμυνα σε ανισορροπία και βρίσκουν τους απαραίτητους χώρους πιο εύκολα.
Συνολικά, η «Ένωση» δημιουργεί 31,58 τέτοιες καταστάσεις σε κάθε παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 55,5%. Μάλιστα, η διαφορά της είναι αρκετά μεγάλη από τον δεύτερο Ιωνικό, του οποίου οι παίκτες δημιουργούν 26,04 καταστάσεις 1 vs 1 ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 53,5%. Υπολείπεται δηλαδή της ΑΕΚ κατά 5,54 τέτοιες ανά αγώνα.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Άρης με 24,87 (50,1% ποσοστό επιτυχίας), ο οποίος διαθέτει αρκετούς παίκτες που έχουν ως προσόν το παιχνίδι 1 vs 1 και γι’ αυτό οι προπονητές που πέρασαν από την ομάδα την σεζόν αυτή πατούν αρκετά στην συγκεκριμένη ικανότητα των παικτών τους (Ιτούρμπε, Καμάτσο, Γκαρσία, Καμαρά, Πάλμα κλπ.).
Μία θέση παρακάτω βρίσκεται η Λαμία με 24,45 και ποσοστό επιτυχίας 51,4% ενώ πολύ κοντά στους δύο είναι και ο Ολυμπιακός με 24,07 ανά αγώνα και ποσοστό επιτυχίας 57,4%, το οποίο είναι το κορυφαίο στην συγκεκριμένη κατηγορία. Και πως να γίνει διαφορετικά. Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί φέτος να μην παρουσιάστηκαν όπως αναμενόταν βάσει των χρημάτων που ξοδεύτηκαν, ωστόσο οι παίκτες αυτοί που αποκτήθηκαν έχουν ποιότητα και καθώς η ομάδα βελτιωνόταν, καθ’ όλη την κανονική διάρκεια, ξεκίνησαν κι εκείνοι να βγάζουν το ταλέντο τους στο χορτάρι.
Ο Φορτούνης, ο Χάμες, ο Μπιέλ, ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο Χουάνγκ, ακόμα και ο Ροντινέι, που είναι δεξιός μπακ, είναι μερικοί μόνο από τους παίκτες που επιδίδονταν στις καταστάσεις αυτές με τεράστια επιτυχία.
Από την λίστα αυτή απουσιάζουν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται στις πέντε τελευταίες θέσεις. Οι «πράσινοι» δημιουργούν 21,02 καταστάσεις 1 vs 1 ανά αγώνα (55%) και οι «ασπρόμαυροι» 20,66 (54%) κι έχουν περισσότερες μόνο από τους ΠΑΣ Γιάννινα (20,06 με 51,2%), Αστέρα Τρίπολης (16,73 με 53,2%) και Ατρόμητο (16,4 με 50,8%). Αυτό δεν δείχνει φυσικά πως οι δύο διεκδικητές δεν διαθέτουν παίκτες ικανούς για τέτοιες καταστάσεις, αλλά ότι οι προπονητές, τους κυνηγάνε πολύ περισσότερο το συνδυαστικό ποδόσφαιρο κρατώντας και κυκλοφορώντας αρκετά την μπάλα, ψάχνοντας διόδους για να περάσουν πάσες, παρά προσπαθούν να απορρυθμίσουν μία άμυνα πηγαίνοντας σε ατομικές ενέργειες.
Επαφές στην αντίπαλη περιοχή: Επιβλητική η ΑΕΚ, πέμπτος ο Παναθηναϊκός
Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που απειλεί περισσότερο στο πρωτάθλημα κι αυτή η στατιστική κατηγορία δείχνει μία από τις πιο βασικές της ικανότητες, που την βοηθά να βγάζει τόσες τελικές προσπάθειες. Η «Ένωση» πατάει με διαφορά περισσότερο στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου από κάθε άλλη ομάδα της λίγκας με τους παίκτες της να κάνουν 25,68 επαφές σ’ αυτήν ανά αγώνα.
Στην πρώτη πεντάδα των παικτών του πρωταθλήματος σε επαφές στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου έχει τρεις παίκτες. Πέρα από το «θωρηκτό» Λιβάι Γκαρσία, που έχει 5,64 και τον Τομ Φαν Βέερτ, που έχει 5,11, υπάρχει και ο Στίβεν Τσούμπερ, που είναι ο κορυφαίος στο πρωτάθλημα ανά 90 λεπτά αγώνα, αφού έχει 6,83 (!!).
Αν το... εξετάσουμε συνολικά το θέμα, τότε η ΑΕΚ διαθέτει τους δύο παίκτες της Superleague με τις περισσότερες: Λιβάι και Αραούχο έχουν 114 και 104 επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, οι μόνοι με τριψήφιο νούμερο στην κανονική διάρκεια της Superleague.
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, οι παίκτες του οποίου έχουν 21,22 επαφές στην αντίπαλη περιοχή κι όσο καλή κι αν είναι αυτή η επίδοσή τους, είναι 4,46 λιγότερες από εκείνες των «κιτρινόμαυρων».
Στην τρίτη θέση είναι ο Ολυμπιακός με 19,45, αρκετά πίσω από τον ΠΑΟΚ, πόσο μάλλον από την πρώτη ΑΕΚ. Την πεντάδα κλείνουν οι Άρης και Παναθηναϊκός, που είναι κοντά μεταξύ τους, αλλά μακριά από την πρώτη τριάδα, αφού οι παίκτες τους φτάνουν τις 17,59 και 17,35 τέτοιες επαφές αντίστοιχα.
Σίγουρα, η θέση του «τριφυλλιού» προκαλεί εντύπωση εδώ, αφού πρόκειται για τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος και την τρίτη πιο απειλητική ομάδα αυτού.
Μία πιθανή απάντηση εδώ είναι πως οι «πράσινοι» αποτελούν ένα σύνολο που το ιδανικό αποτέλεσμα του κάθετου τρόπου με τον οποίο θέλουν να επιτίθενται, είναι να γίνεται στην μεγάλη περιοχή μόλις μία επαφή, αυτή του παίκτη που θα υποδέχεται την κάθετη πάσα και θα κάνει το τελείωμα, άντε δύο, αν η κάθετη μεταβίβαση γίνεται πλάγια εντός περιοχής και ακολουθήσει ένα γύρισμα και μετά το τελείωμα.
Σ’ αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε πως οι «πράσινοι» δεν δοκιμάζουν και πολλές σέντρες που μπορούν να δώσουν επίσης εύκολες επαφές στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου, άσχετα αν θα είναι ουσιαστικές ή όχι.
Πάμε τώρα στις πέντε ομάδες που οι παίκτες τους έχουν τις λιγότερες επαφές στην περιοχή του αντιπάλου. Τελευταίος εδώ είναι ο Λεβαδειακός με μόλις 9,49 επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Κάτω από δέκα έχει και ο Παναιτωλικός (9,59) και λίγο παραπάνω έχει ο Ιωνικός (10,13). Την πεντάδα του τέλους συμπληρώνουν η Λαμία (11,32) και ο Αστέρας Τρίπολης (11,33), που έχουν σχεδόν ίδια επίδοση.
Κοψίματα: Με μικρή διαφορά μπροστά Λεβαδειακός και ΟΦΗ
Η κατηγορία αυτή είναι λογικό να κατακλύζεται από ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλότερα πατώματα της βαθμολογίας, γιατί αυτές είναι που δέχονται περισσότερες επιθέσεις και άρα προβαίνουν σε περισσότερα κοψίματα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Λεβαδειακός και ο ΟΦΗ, που βρίσκονται στην πρώτη δυάδα, είναι τέταρτη και πέμπτη ομάδα αντίστοιχα από εκείνες που δέχονται τη μεγαλύτερη απειλή στο πρωτάθλημα.
Η ομάδα της Λιβαδειάς είναι η πρώτη σε κοψίματα με 44,75 και οι Κρητικοί ακολουθούν στην δεύτερη θέση με 43,56. Στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, σε απόσταση… αναπνοής, βρίσκονται οι ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός και Λαμία με 41,74, 41,71 και 41,67 αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις ομάδες του Big-5 εκείνες βρίσκονται στις πέντε τελευταίες θέσεις με τις ομάδες με τα λιγότερα κοψίματα. Τα λιγότερα απ’ όλους έχει ο Παναθηναϊκός με 30,34, ακολουθεί η ΑΕΚ με 32,49, ο Άρης με 33,83, ο Ολυμπιακός με 34,08 και ο ΠΑΟΚ με 34,97.
Ένταση αμυντικών μονομαχιών: «Πνίγει» τον αντίπαλο η ΑΕΚ, δεύτερος ο ΟΦΗ
Η ένταση αμυντικών μονομαχιών είναι ένα metric το οποίο ουσιαστικά καταγράφει πόσο πιεστική είναι μία ομάδα όταν αμύνεται. Μετρά πόσες αμυντικές ενέργειες κάνει αυτή, δηλαδή τάκλιν, μονομαχίες, κοψίματα κλπ. για κάθε λεπτό κατοχής της μπάλας από τον αντίπαλο.
Σ’ αυτό η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα είναι «μάστερ». Ο Αργεντινός έχει κατασκευάσει μία πραγματική «πολεμική μηχανή», αφού το πρέσινγκ της «Ένωσης» αποτελεί το μεγάλο «όπλο» της για την αμυντική της λειτουργία. Αυτό βέβαια απαιτεί αρκετό τρέξιμο και για να μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι παίκτες του Αλμέιδα έχουν πραγματικά… στάξει φέτος στις προπονήσεις ενώ έχουν υποστεί και αρκετούς μυϊκούς τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της καταπόνησης που προκαλεί στους παίκτες αυτό το απαιτητικό στυλ παιχνιδιού.
Οι δείκτης έντασης των αμυντικών μονομαχιών των «κιτρινόμαυρων» είναι στο 8,3 και απέχει αρκετά από την επόμενη ομάδα, που, προς έκπληξη των περισσοτέρων, είναι ο ΟΦΗ.
Η ομάδα του Βάλντας Νταμπράουσκας είναι στο 6,5 και βρίσκεται, έστω και οριακά, μπροστά από τον τρίτο Παναθηναϊκό (6,4) και τον τέταρτο ΠΑΟΚ (6,3), όμως παραμένει 1,8 πίσω από την πρώτη ΑΕΚ. Κι αν αυτό σας φαίνεται μικρό σαν νούμερο, αναλογιστείτε πως η «Ένωση» έχει 1,8 αμυντικές ενέργειες περισσότερες από τους δεύτερους Κρητικούς ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ κατοχής του αντιπάλου.
Την πεντάδα κλείνει ο Ολυμπιακός με 6, με τον Άρη να βρίσκεται στην 7η θέση σε ισοβαθμία με την έκτη Λαμία με 5,8.
Οι ομάδες που ασκούν την λιγότερη πίεση, όταν έχει την μπάλα στην κατοχή του ο αντίπαλός τους, είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, που η ένταση αμυντικών μονομαχιών του είναι στο 4,7, ο Ατρόμητος με 4,8, ο Παναιτωλικός και ο Αστέρας Τρίπολης με 4,9 και ο Λεβαδειακός με 5,1.
Πάσες ανά αμυντική ενέργεια: Η «τέχνη» της ΑΕΚ, πίσω αλλά και συνάμα μακριά της ΟΦΗ και ΠΑΟΚ
Όπως φάνηκε και από το προηγούμενο metric, το πρέσινγκ είναι ένα σημείο του παιχνιδιού στο οποίο η ΑΕΚ φέτος έχει δώσει τεράστια βάση και γι’ αυτό δεν συγκρίνεται με άλλη ομάδα.
Το PPDA αφορά τις συνεχόμενες πάσες που επιτρέπει η αμυνόμενη ομάδα στην αντίπαλό της να κάνει μέχρι να προβεί σε μία αμυντική δράση (τάκλιν, μονομαχία, κόψιμο κλπ.) και αναφέρεται σε φάσεις που συμβαίνουν στο μισό του γηπέδου της αμυνόμενης ομάδας μέχρι και το κομμάτι του ημικυκλίου της σέντρας του αντιπάλου της, δηλαδή λίγο μετά το κέντρο.
Η ΑΕΚ επιτρέπει στον εκάστοτε αντίπαλό της να κάνει μόλις 5,54 πάσες στο κομμάτι αυτό του γηπέδου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό και το πιο κομβικό για την «κατασκευή» ευκαιριών.
Και για να φανεί λίγο περισσότερο το πόσο καλά το κάνει αυτό το πράγμα, ο ΠΑΟΚ, που ακολουθεί στην δεύτερη θέση στο συγκεκριμένο metric, αφήνει τον αντίπαλο να κάνει 7,53 πάσες στο κομμάτι αυτό, δηλαδή 2,01 παραπάνω από την «Ένωση».
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΟΦΗ, που επιτρέπει στον αντίπαλό του μόλις 7,63 πάσες ενώ την πεντάδα κλείνουν Ολυμπιακός και Άρης, που έχουν την ίδια επίδοση, δηλαδή 8,11. Ο Παναθηναϊκός είναι στην έκτη θέση, ελάχιστα μακριά από τους δύο, με 8,15.
Το κλαμπ που επιτρέπει τις περισσότερες πάσες στο κομμάτι αυτό είναι ο Ατρόμητος, ο οποίος είναι ουσιαστικά η πιο παθητική ομάδα του πρωταθλήματος στην άμυνα με 16,58. Ακολουθούν οι ΠΑΣ Γιάννινα με 15,55, Παναιτωλικός με 14,07, Αστέρας Τρίπολης με 13,69 και Λεβαδειακός με 12,36.
Πάσες και μ.ο. πασών ανά κατοχή: Διπλή πρωτιά για τον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός, όπως και στα μισά της κανονικής διάρκειας, έτσι και στο φινάλε, είχε τα πρωτεία στις δύο αυτές στατιστικές κατηγορίες. Η ομάδα του Μίτσελ είναι αυτή που αλλάζει τις περισσότερες πάσες σ’ ένα παιχνίδι, παρ’ ότι είναι μόλις η τέταρτη ομάδα σε κατοχή. Και μάλιστα το πετυχαίνει αυτό έχοντας κάτι περισσότερο από 20 πάσες παραπάνω ανά παιχνίδι από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και τον τρίτο Παναθηναϊκό, που οι παίκτες τους αλλάζουν 464,56 και 461,59 αντίστοιχα.
Κάτι άλλο αξιόλογο για τους «ερυθρόλευκους» από την κατηγορία αυτή είναι πως έχουν καταφέρει να συνδυάσουν την ποσότητα με την αποτελεσματικότητα, αφού εκτός από τις περισσότερες πάσες ανά αγώνα είναι και η ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε πάσες με 86,8% έχοντας πίσω τους τον Παναθηναϊκός, που έχει 86,6% και τους ΠΑΟΚ και Άρη, που έχουν 86%.
Στην τέταρτη θέση είναι η ΑΕΚ με 458 πάσες ανά αγώνα και ποσοστό επιτυχίας (84,3%) ενώ στην πέμπτη βρίσκεται ο Άρης με 455,44 (86%). Οι πέντε ομάδες που αλλάζουν τις λιγότερες πάσες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα είναι ο Λεβαδειακός με 290,45 πάσες (78,6%), η Λαμία με 300,91 (79,5%), ο ΠΑΣ Γιάννινα με 310,71 (80%), ο Παναιτωλικός με 311,92 (80,7%) και ο Ιωνικός με 313,97 (80,6%).
Ο Ολυμπιακός παρέμεινε πρώτος και στην κατηγορία με τις πάσες που αλλάζει μία ομάδα κάθε φορά που έχει την μπάλα. Βλέπετε οι Πειραιώτες πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 5,42 πάσες ανά κατοχή, με τους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να είναι οι μόνες ομάδες που βρίσκονται κι αυτές πάνω από τις πέντε πάσες έχοντας 5,1 και 5,03 αντίστοιχα.
Τέταρτος είναι ο Άρης με 4,93 και πέμπτη η ΑΕΚ 4,53. Οι πέντε ομάδες που αλλάζουν τις λιγότερες πάσες ανά κατοχή είναι προφανώς από τις μικρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, οι οποίες συνήθως προσπαθούν να βρουν αντεπιθέσεις δοκιμάζοντας μεγάλες πάσες ή προσπαθώντας να φτάσουν στην αντίπαλη περιοχή με όσες λιγότερες πάσες γίνεται. Δεν επιλέγουν το παιχνίδι κατοχής.
Η ομάδα, λοιπόν, με τις λιγότερες πάσες ανά κατοχή στην κανονική διάρκεια ήταν ο Λεβαδειακός, η μοναδική που έχει, έστω και οριακά, κάτω από 3 πάσες, αφού οι παίκτες του πραγματοποιούν 2,99 πάσες σε κάθε κατοχή της μπάλας. Ακολουθεί η Λαμία με 3,07 πάσες ανά κατοχή, ο Ιωνικός με 3,33, ο ΠΑΣ Γιάννινα με 3,35 και ο Παναιτωλικός με 3,41.
Πάσες κλειδιά, μακρινές μεταβιβάσεις και πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου: Κυρίαρχη η ΑΕΚ, κορυφή και για τον Παναιτωλικό
Η ΑΕΚ είναι η πρώτη ομάδα σε «key passes στο πρωτάθλημα έχοντας 4,41 ανά αγώνα. Αυτές είναι οι πάσες που δημιουργούν ευκαιρία για γκολ για τον παίκτη που γίνεται αποδέκτης τους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής λειτουργίας της ομάδας επιθετικά, αλλά και στο πρέσινγκ, αφού όταν κερδίζεις την μπάλα ψηλά και αναγκάζεις τον αντίπαλο στα λεγόμενα high turnovers (δηλαδή τα λάθη τα οποία αναγκάζει μία ομάδα την αντίπαλό της μέχρι και τα πρώτα 40μ. από την εστία αυτής), τότε... συλλαμβάνεις ανοργάνωτη την άμυνά του και υπάρχουν περισσότεροι χώροι για τέτοιες πάσες.
Φυσικά, η ΑΕΚ έχει την ικανότητα αυτή και σε σετ επίθεση και σε open play εξαιτίας της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει αναφορικά με την κινητικότητα των παικτών, αλλά και του ταλέντου τους.
Δεύτερος στην κατηγορία αυτή είναι ο ΠΑΟΚ με 4,04 ενώ οι άλλοι τρεις μεγάλοι βρίσκονται κάτω από τις τέσσερις, με τον Ολυμπιακό να έχει 3,84, τον Άρη 3,62 και τον Παναθηναϊκό 3,25.
Οι ομάδες που έχουν λιγότερη εξελιγμένη αυτή τη δυνατότητα είναι ο Παναιτωλικός, που έχει μόλις 1,4 πάσες κλειδιά ανά αγώνα, ο Λεβαδειακός με 1,43, ο ΠΑΣ Γιάννινα με 1,84, ο Ιωνικός με 1,95 και ο Αστέρας Τρίπολης με 2,07.
Πάμε στις μακρινές μεταβιβάσεις τώρα: το Wyscout λογίζει ως τέτοιες είτε της συρτές πάσες που ξεπερνούν τα 45 μέτρα είτε τις ψηλές μπαλιές που ξεπερνούν τα 25 μέτρα. Tην πρωτιά έχει ο Παναιτωλικός, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μία από τις τελευταίες ομάδες σε πάσες και κατοχή στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου δοκιμάζει 46,22 τέτοιες μεταβιβάσεις ανά αγώνα έχοντας ποσοστό επιτυχίας 54,8%.
Ακολουθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα με 44,43 μακρινές μεταβιβάσεις και ποσοστό επιτυχίας 51,8% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΑΕΚ με 43,54 και 63,2%. Μία απόδειξη του πολυποίκιλου παιχνιδιού της «Ένωσης» στο επιθετικό κομμάτι. Μάλιστα, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν με διαφορά το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, ούσα και η μοναδική ομάδα με πάνω από 60%.
Την πεντάδα κλείνουν ο Βόλος με 43,22 και 55,6% και ο Λεβαδειακός με 42,36 και 52%. Όσον αφορά τα άλλα τέσσερα μέλη των Big-5, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην έκτη θέση με 41,6 (58,1%), ο Άρης στην όγδοη με 39,65 (57%), ο Ολυμπιακός στην 10η με 38,55 (57,1%) και ο Παναθηναϊκός προτελευταίος με 35,85 (57,9%).
Για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς η θέση αυτή είναι δικαιολογημένη στην στατιστική αυτή κατηγορία, αφού οι μακρινές μεταβιβάσεις αντιμετωπίζονται ως ένας εναλλακτικός τρόπος ανάπτυξης, που χρησιμοποιεί εκείνη μόνο σε κάποια ματς που δυσκολεύεται να ανεβάσει την μπάλα ορθολογικά κι αυτό όχι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
Εκτός από τους δύο «αιώνιους» στην τελευταία πεντάδα των ομάδων με τις λιγότερες μακρινές μεταβιβάσεις ανά αγώνα είναι και οι Ιωνικός με 35,61 (56,6%), που είναι και ο τελευταίος, Αστέρας Τρίπολης με 37,69 (59,6%) και Ατρόμητος με 38,85 (52,3%).
Πάμε τώρα στην τελευταία μας κατηγορία που είναι οι πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Η πρωτιά και εδώ ανήκει στην ΑΕΚ, που ξεχωρίζει για την επιθετική λειτουργία της. Η «Ένωση» έχει 60,68 τέτοιες πάσες ανά παιχνίδι με 75,3% ποσοστό επιτυχίας. Στην δεύτερη θέση είναι ο Ολυμπιακός με 59,55 πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας μεταξύ των ομάδων με 76,3%.
Στην τρίτη θέση και αρκετά πιο πίσω από τους δύο προπορευόμενους βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με 53,62 πάσες και 74,7%. Έκπληξη αποτελεί τόσο ψηλά στην συγκεκριμένα λίστα η παρουσία του ΟΦΗ, ο οποίος είναι τέταρτος με 53,21 (72,4%), αφήνοντας πέμπτο τον Άρη με 52,37 (75%) κι έκτο τον ΠΑΟΚ με 51,52 (73,6%).
Οι πέντε ομάδες που αλλάζουν τις λιγότερες πάσες στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου είναι ο Ιωνικός με 36,71 (64,7%), ο Αστέρας Τρίπολης με 38,58 (68,3%), ο Ατρόμητος με 38,92 (67,2%), η Λαμία με 38,95 (64,9%) και ο Παναιτωλικός με 39,74 (64,1%).
art direction / γραφικά: Χρήστος Ζωίδης / Ευαγγελία Λώλου